Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
vice246 έγραψε:οι υψηλές τιμές σε γενικές γραμμές, αντανακλούν την ποιότητα.....αλλά δεν είναι και ο κανόνας....

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι υψηλές τιμές αντανακλούν το θράσος του ιδιοκτήτη και την άγνοια του καταναλωτή. Που αρκεί να του χρεώσουν κάτι ακριβά για να το βρει εκλεκτή γεύση.

Το ότι κάτι υπερβολικά φτηνό (πχ Λάμπρος) είναι ανθρωπίνως αδύνατον να είναι ποιοτικό δε σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι ισχύει και το αντίθετο.
Άβαταρ μέλους
By famas
#29268 Ο Στραής επί της Εγνατίας με Γούναρη έχει πάνω κάτω τις ίδιες τιμές (ένα ευρώ τυροπιτα σφολιάτα/χωριάτικη)κι είναι πιο ακριβός στον καφέ από τον Λάμπρο. Να υποθέσω ότι κι εκεί είναι ανθρωπίνως αδύνατον να είναι ποιοτικό;
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#29270 Σε τιμή ανά κιλό ο Λάμπρος παίζει να έχει και μισή τιμή. Δεν είναι μόνο το 1 ευρώ το πεινιρλί ή το 1.20 καριόκα, αλλά και το ότι το πεϊνιρλί οδηγείται με Δ κατηγορίας δίπλωμα και η καριόκα είναι σα ρακέτα του τένις. Παρόλα αυτά και ο Στρατής στις τιμές που βάζει έχουμε: στο 1 ευρώ είναι τα έξοδά του, οι μισθοί, 23% ΦΠΑ και το κέρδος του. Βρες τι μένει για τα υλικά. Καταλαβαίνω ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν συμπιέσει το κέρδος για να τζιράρουν, αλλά και πάλι.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
Corto Maltese έγραψε:
vice246 έγραψε:οι υψηλές τιμές σε γενικές γραμμές, αντανακλούν την ποιότητα.....αλλά δεν είναι και ο κανόνας....

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι υψηλές τιμές αντανακλούν το θράσος του ιδιοκτήτη και την άγνοια του καταναλωτή. Που αρκεί να του χρεώσουν κάτι ακριβά για να το βρει εκλεκτή γεύση.

Και αυτό φαντάζομαι το ξέρεις, επειδή είσαι χρόνια στην μαζική παραγωγή στο χώρο της εστίασης. Δοκίμασε να πάρεις καλές πρώτες ύλες, για να φτιάξεις ένα γλυκό-πίτα-φαγητό. Πρόσθεσε το χρόνο σου + ενέργεια και δες πόσο θα σου κοστίσει.
Το πολύ φθηνό είναι ύποπτο.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#29317 Αν διαβάζεις ολόκληρα τα ποστ και δεν κάνεις κοπτοραπτική για να δώσεις και καλά απάντηση ειδικού, θα δεις ότι απαντάς Αλαίν Ντελόν. Γιατί αυτό που λες και καλά σαν απάνηση (μόνο και μόνο για να μας πεις ότι είσαι insider) το γράφει αυτό που έκοψες. Τρατζικ.
Άβαταρ μέλους
By kyr80
#29321 Αναφέρομαι στο θράσος του ιδιοκτήτη που έγραψες
Τις υπόλοιπες πίπες και συμπεράσματα του κώλου που βγάζεις, τα αφήνω στο παραλήρημα αγένειας που έχεις εδώ μέσα.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#29322 Γιατί, μπορείς να μου δώσει ΜΙΣΗ εγγύηση ότι ο ιδιοκτήτης που χρυσοχρεώνει έχει πάρει καλά υλικά; Το ότι ο φτηνός δεν μπορεί να έχει πάρει καλά υλικά, δε σημαίνει ότι ο ακριβός το έχει κάνει. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που η ακριβή τιμή είναι καθαρά αποτέλεσμα θράσους. Όχι ένα και δυο.
Άβαταρ μέλους
By corsair
#29337 και μια πενιά για την πόλη μας μέρα που 'ναι :)

Άβαταρ μέλους
By Nikolaos106
#29345 Να συμπληρώσω και εγώ αυτήν την στιγμή έχει ενα ωραίο ντοκιμαντέρ στην TV 100 για την πόλη μας !
Άβαταρ μέλους
By corsair
Nikolaos106 έγραψε:Να συμπληρώσω και εγώ αυτήν την στιγμή έχει ενα ωραίο ντοκιμαντέρ στην TV 100 για την πόλη μας !

wtf is this? :hmmm:
Εκπεμπει ακομα αυτο το πράγμα? Νομιζα πως δεν υπαρχει εδω και καμια 5-10 χρονια...
Άβαταρ μέλους
By Nikolaos106
corsair έγραψε:
Nikolaos106 έγραψε:Να συμπληρώσω και εγώ αυτήν την στιγμή έχει ενα ωραίο ντοκιμαντέρ στην TV 100 για την πόλη μας !

wtf is this? :hmmm:

Η πολη μας έχει και δικό της τηλεοπτικό σταθμό το ξέχασες ή ακόμα δεν πήρες καινούργια τηλεόραση για βλέπεις ψηφιακά!
Άβαταρ μέλους
By dstou
στην αγγλικη βικη γραφει:

It is said to originate in Serres, in the Macedonia region of northern Greece and is especially popular in the northern Greek port of Thessaloniki.

αν εχει διαβασει καποιος σχετικα, ας ριξει κανα φως. Η ελληνικη βικη δεν φημιζεται για την αξιοπιστια της..

Στην Κύπρο που επί αιώνες είχε (έχει) Τουρκογενείς και έποικους από που πήγε η μπουγάτσα, από τις Σέρρες? Το συγκεκριμένο απόσπασμα από την αγγλική βίκι είναι for the festivals, και αληθινό να είναι είναι αναπόδεικτο.
Ψάχνουμε την προέλευση ενός πράγματος που περιγράφεται με μία τουρκογενή λέξη-δάνειο και όλα αυτά από μια περιοχή που μέχρι πριν 100 χρόνια ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας? Σε λίγο θα ακούσουμε ότι στις ανασκαφές της Αμφίπολης βρέθηκε σερβιρισμένη μπουγάτσα ανάμεσα στα κτερίσματα. :metalo:
Άβαταρ μέλους
By funkyreverend
#29393 Νομίζω ότι οι Σέρρες έβαλαν την κρέμα στο σκηνικό, πιο πριν ήταν ζύμη φύλλου σκέτη. Η δε λέξη pogaca σαν να είχα πετύχει ότι είναι σλαβογενής ίσως επί βυζαντινών ετών (πρβλ. focaccia) και όχι τουρκική. Είναι και μέρος χριστιανικής σλαβικής παράδοσης. Με δεδομένη την αγάπη της Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά κλπ) και της Ηπείρου στις πίτες που ήταν μέρη με έντονη σλαβική παρουσία, εκεί θα έπαιζα τα ευρώ μου. Ο Ιορδάνης πάντως δεν είναι εδώ και όμως τα σπάει, αντίθετα στη Θεσσαλονίκη η μούφα μπουγάτσα παίζεται στο στοίχημα με 1,05.

Η Κύπρος είχε τα πάντα από κατακτητές και κατοίκους, δεν θα μου έκανε εντύπωση να είχαν και shούσιν.

Με τα χρόνια και τις μετακινήσεις συνόρων πληθυσμών κλπ νομίζω είναι ανώφελο να ψάχνουμε 100% ρίζα μιας λέξης, μιας παράδοσης, μιας συνταγής.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
funkyreverend έγραψε: Η δε λέξη pogaca σαν να είχα πετύχει ότι είναι σλαβογενής ίσως επί βυζαντινών ετών (πρβλ. focaccia) και όχι τουρκική. Είναι και μέρος χριστιανικής σλαβικής παράδοσης. Με δεδομένη την αγάπη της Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά κλπ) και της Ηπείρου στις πίτες που ήταν μέρη με έντονη σλαβική παρουσία, εκεί θα έπαιζα τα ευρώ μου. .

Έπεσες μέσα. Στην Φλώρινα ( τόπος καταγωγής της γιαγιάς μου και της μητέρας μου, συγκεκριμένα Ανταρτικό Φλώρινας ή Ζέλοβο) η pogaca φτιαχνόταν από τις γυναίκες για να τη "χωρέψει" ο μεγαλύτερος σε ηλικία εργένης στο γάμο του 1ου γαμπρού.

< μου