Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#882870 Έτσι έγινε και με μια φίλη την παραπροηγούμενη βδομάδα. Στην πρώτη της βολή αποφάσισε και αυτή (και εμείς) ότι δεν της ταιριάζει το... άθλημα.

Η σύζυγος μου αντίθετα το έχει. Σήμερα το παράπονο της ήταν ότι το PCC είναι τόσο εύκολο που δεν είναι αρκετό challenge ώστε να το κάνει ενδιαφέρον.
Δεν απορώ πάντως. Όταν πηγαίναμε τακτικά μαζί, ήταν πιο καλή από μένα.

Εικόνα
(φωτό από το 18)
Άβαταρ μέλους
ByDeleted user 3
#882871 Υπαρχει εκει ακομα το στρατοπεδο??
3 μηνες τους περασα εκει!!!!
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Χρήστος Λάππας έγραψε:Έτσι έγινε και με μια φίλη την παραπροηγούμενη βδομάδα. Στην πρώτη της βολή αποφάσισε και αυτή (και εμείς) ότι δεν της ταιριάζει το... άθλημα.

Δεν είναι για όλους. :lol:

Χρήστος Λάππας έγραψε:Η σύζυγος μου

Διστάζω λίγο να δώσω συμβουλές από μακριά, αλλά παρατήρησα δύο λαθάκια στην φωτό, οπότε θα το πω κι ελπίζω να μην παρεξηγηθώ.
1) Το χέρι υποστήριξης (το αριστερό σε αυτήν την περίπτωση) πρέπει να αγκαλιάζει με τα 2 δάχτυλα το κάτω μέρος του πιστολίου (προφυλάσσοντας τον γεμιστήρα ουσιαστικά - αυτό είναι για τακτική χρήση, ώστε να μην πέσει πάνω στην μάχη σε περίπτωση που ο αντίχειρας ακουμπήσει την απελευθέρωση) και σταθεροποιώντας το όπλο. Καλό είναι να γίνεται.
2) Το κύριο χέρι πρέπει να είναι ελάχιστα λυγισμένο στον αγκώνα, και όχι τελείως τεντωμένο. Με την ελαφριά κάμψη, η ανάκρουση θα απορροφάται από τον αγκώνα και δεν θα χτυπάει κατευθείαν στον ώμο, επηρεάζοντας το κεντρικό μυοσκελετικό (ώμος και αυχένας) και την στόχευση. Αυτό βέβαια επηρεάζει περισσότερο τις επαναλαμβανόμενες βολές, αλλά είναι καλή πρακτική γενικά. Επίσης βοηθάει το να έχεις ελαφρώς λυγισμένα γόνατα και ελαφριά κάμψη της μέσης προς τα εμπρός.

Το ότι εφαρμόζετε ΑΑΣΣΕ (Άνεση, Αναπνοή, Σκόπευση, Σκάλα, Εκπυρσοκρότηση) το θεωρώ δεδομένο.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#882882 Καμία παρεξήγηση. Όπως έγραψα και πριν, η φωτό είναι από το 18. Μέχρι το 20 που σταμάτησε λόγω covid και μετά λόγω του παιδιού, τα είχε διορθώσει σε μεγάλο βαθμό.

Με 22άρια δεν έχουμε παίξει καθόλου, ακούω καλά λόγια όμως. Επίσης, δεν έχουμε παίξει με ρεβόλβερ ή με 7,62/308 το οποίο θα ήθελα να δοκιμάσω, αλλά στο σκοπευτήριο μας είναι διαθέσιμο μόνο με δίποδο και ξαπλωμένος, φάση που δεν με τραβάει ιδιαίτερα. Απ΄ ότι μου λένε πάντως, κάνεις οικονομία στις σφαίρες, καθώς με ένα κουτάκι μπορείς να περάσεις μια ώρα ρυθμίζοντας διόπτρα, υπολογίζοντας τον άνεμο κλπ. Με το .223, όπως και με το PCC αντίθετα, όπλα που ρίχνεις όρθιος, οι σφαίρες τελειώνουν πάααααααρα πολύ γρήγορα.

Ελπίζω σε κάποια στιγμή να βάλουμε ένα "δέντρο". Πρέπει να είναι με μεγάλη διαφορά ο πιο απολαυστικός στόχος:

https://www.youtube.com/shorts/AE_wgv4SQsA
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#882885 Εδώ η Lena, κόρη του παγκόσμιου πρωταθλητή Jerry Miculek, δείχνει πως παίζεται η μπαλίτσα:

Σχόλιο στο YouTube: When her boyfriend is scared in the night, he asks her to check it out.
Άβαταρ μέλους
By Chuckie V3.0
#882895 Ψάχνω το επόμενο «μωράκι», λογικά PCC, με τι έχετε ρίξει και τι εντυπώσεις έχετε; Recoil management, σκανδάλη και follow up shots;
Το CZ Scorpion EVO 3 S1 μου φάνηκε μέτριο , αν και σε επόμενη δοκιμή , η after market σκανδάλη βελτίωσε πολύ την κατάσταση.
Κοιτάω το παραπάνω που έβαλε ο Χ.Λ. Sig Sauer MPX , αλλά παει κανα 3k, βάλε γεμιστηρες εξτρα και κανα Eotech EXPS3 holographic και φτάσαμε τα 4k. Διαβάζω βέβαια ότι ειναι gas operated και όχι direct blowback σαν το scorpion, και άρα “μαλακό σαν βούτυρο”. Αν έβρισκα κάπου να το ρίξω…
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#882897 Σε PCC έχω ρίξει μόνο με Schmeisser AR15-9 PCC

Εικόνα

Eίναι buttery smooth, αλλά δεν έχω εμπειρία από άλλα ώστε να μπορώ να συγκρίνω. Αυτό που έχω δει στο σκοπευτήριο όμως είναι παράπονα για διάφορα προβλήματα αξιοπιστίας (π.χ. η ασφάλεια έχει σπάσει και απ' τις δυο μεριές).

To Sig είναι της ίδια φιλοσοφίας με το Schmeisser (πλατφόρμα AR15).

Εικόνα

Το Scorpion αν δεν κάνω λάθος (και ελπίζω να μην γράφω ανοησίες), είναι εντελώς διαφορετική πλατφόρμα και φιλοσοφία, με ένα τερατώδες bolt που το καθιστά λιγότερο smooth από ένα gas operated ΑΡ15.

Εικόνα
Για τα λεφτά του βέβαια είναι καταπληκτικό VFM, απλά το παίρνεις και ξέρεις εκ των προτέρων, ότι δεν θα είναι τόσο smooth όσο τα άλλα. Bonus, το σχήμα του είναι η ονείρωξη κάθε gamer.

Σε .223 έχω ρίξει μόνο με το Haenel

Εικόνα

Πάρα πολύ ωραίο, αλλά αρκετά ακριβό, και σε review είχα διαβάσει ότι είναι λίγο βαρύ σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Αν ήμουν σε φάση άμεσης αγοράς και δεν υπήρχε χρηματικός περιορισμός, θα κοιτούσα και τα Daniel Defence που δεν είναι τόοοοσο πιο ακριβά

Εικόνα

ή και το ΗΚ ΜΡ223

Εικόνα

Τα follow up shots είναι σαφώς πιο απαιτητικά με το .223 σε σχέση με οποιοδήποτε PCC γιατί η ανάκρουση είναι πολύ μεγαλύτερη. Ή, για να το θέσω πιο σωστά, το .223 της Haenel έχει ανάκρουση, απόλυτα διαχειρήσιμη, αλλά έχει. Το PCC είναι σαν να ρίχνεις με αεροβόλο.
Τελευταία επεξεργασία από Χρήστος Λάππας και 16 Φεβ 2025, 20:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By Chuckie V3.0
#882904 Τα είχα σε υπόληψη τα Schmeisser, αλλά έχουν μάλλον και αυτά παιδικές ασθένειες σαν PCC.
Έχει βγάλει PCC και η Daniel Defence, αλλά και αυτό direct blowback σαν το scorpion, αν και έχει αμορτισερ (!) για να περιορίζει το felt recoil, σίγουρα όμως μια τέτοια κινούμενη μάζα (bolt) , θα το “κρατάει πίσω”.
Για το sig pcc κάπου διάβασα ότι η V2 έχει διορθώσει κάποια θεματάκια.
Τέλος παντων, περιμένω μέσα στον μήνα την άδεια για το τρέχον μανάρι και μετά θα κινηθώ (δεν μπορείς να κάνεις νέα αίτηση αν δεν έχει «τελειώσει” η προηγούμενη). Βάλε κανα μήνα να μαζεψεις χαρτιά (ειδικά ΣΚΟΕ), κανα τρίμηνο+ από ΓΑΔΑ για άδεια αγοράς (αν και τώρα λέει η διαδικασία έγκρισης κτλ θα πάει στις αστυνομικές διευθύνσεις γιατί μάλλον έχει γίνει “φρακάρει” το Όπλων στην Αλεξάνδρας), θέλει και κανα μήνα η άδεια μετά η κανονική, έφυγε σκάρτα το εξάμηνο. Και έλεγα το καλοκαιράκι να έπαιζα κανα PCC IPSC για πρώτη φορά…Ίδωμεν
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#882905 Κάπου είχα διαβάσει ότι μπορεί εκ των υστέρων αυτό το κολπάκι να μπει και στο Scorpion. Δεν ξέρω όμως αν το φέρνει κάποιος στην Ελλάδα, γιατί παίζει να μην επιτρέπεται να το αγοράσεις ως ιδιώτης από το εξωτερικό.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
#882943 Μόνον εμένα μου φαίνεται overkill το να βάλει κάποιος Red/green dot - Holographic - Laser, σε σκοπευτικό όπλο που προορίζεται για διασκέδαση; Ποιο το νόημα της σκόπευσης τότε; Δεν μιλάμε για τακτική/επιχειρησιακή χρήση, αλλά για να περνάει η ώρα μας. Βάλτε ρε παιδιά και ένα σταθεροποιημένο πυργίσκο με γυροσκόπια, να ρίχνει από υπολογιστή μετά από τηλεμέτρηση laser, και να πετυχαίνει διασπορά 5 εκατοστών στα 100 μέτρα. :lol: Αν θες να γίνεις καλύτερος σκοπευτής, πρέπει να ρίχνεις με iron sights. Αλλά τι ξέρω κι εγώ; :innocent:

Σχετικά με τα όπλα, φυσικά το PCC είναι το ευκολότερο, αλλά αν θες ακρίβεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις χρειάζεσαι μεγαλύτερα διαμετρήματα, με υψηλότερη ταχύτητα εξόδου και βαρύτερη βολίδα (βασικές αρχές εξωτερικής βλητικής).
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#882977 Ta red dots/holographic δεν υποκαθιστούν τις βασικές αρχές της σκοποβολής, δηλαδή σωστό κράτημα, σωστή στάση σώματος, σωστή αναπνοή, έλεγχο σκανδάλης, διαχείριση ανάκρισης κλπ. Απλά βοηθούν στο γρήγορο και πιο εύκολο target acquisition.
Αν τα fundamentals δεν είναι εκεί, στου καραγκιόζη το γάμο θα ρίχνεις είτε ρίχνεις με iron sights, είτε με Eotech HWS EXPS3.

Και ειδικά στο recreational shooting στο οποίο η ζωή σου δεν εξαρτάται από ένα μηχάνημα που μπορεί και να χαλάσει, ή να έχει μείνει από μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το έχεις, εκτός από το κόστος φυσικά.

Αν αυτή τη στιγμή ήμουν πιο άνετος, θα είχα βάλει red dot και στο πιστόλι μου που δεν είναι OR, κουμπωτά στη θέση του πίσω σκοπευτικού.
Για την ώρα, η οπτική ίνα πίσω είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, αν και εξακολουθώ να νιώθω τύψεις που έδωσα το ένα τρίτο της τιμής ενός φτηνού red dot για iron sights.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Chuckie V3.0
#883000 Να πω ότι είμαι κάπου στην μέση, δλδ στα πιστολια δεν θα βάλω ποτέ red dot, πλέον με την ενασχόληση έχω καταφέρει ικανοποιητικότατα αποτελέσματα και σε αποστάσεις 40+ μέτρων. Βάλε και τον αστιγματισμό , όπου αντι για red dot βλέπω μια θολή μουτζούρα… Δεν θα με χάλαγε βεβαια το setup του Χ.Λ. με τη οπτική ίνα πίσω, τουλαχιστον στην αρχή της σκοπευτικής μου ενασχόλησης (ψιλοσυνήθισα τωρα βέβαια τα blacked out sights).

Το οπτικό βόηθημα το κουβαλάω στο μυαλό μου από το .223 που έχει και λόγο στα 100 και 200 μέτρα, είναι λίγο και ονείρωξη COD και Battlefield κτλ, το δε συγκεκριμένο holo είναι ότι πρέπει για τον αστιγματισμό, το δοκίμασα σε VHS-1 και στα 50 μέτρα όντως όπως λέει σοφά ο Δίας κλέβεις εκκλησία. Κάνοντας ένα Shift στην επιλογη μου για 9mm διαμετρημα αντι για .223, σε 14.5 ή 16’’ carbine, το «κουβάλησα” και αυτο σαν απαραιτητο. Στο scorpion πάντως και με iron sights μια χαρα τα πήγα έως τα 20 μέτρα.

Θα ξαναμελετήσω για τις επιλογές , θα ξαναμετρήσω το ninja* κονδύλι και επανερχομαι για το θέμα αυτό.

*ninja κονδύλι= μυστική χρηματοδότηση , με άγνοια της γυναίκας, το δε τελικό προιόν παρουσίαζεται ως σημαντικά φθηνότερο και συνοδεύεται από πρόσθετη πράξη στο pact με τον κουμπάρο, αν πεθάνω πρώτος, πέρα απο το να σβήσεις τις τσόντες από τον δίσκο, πάρε το όπλο και πούλατο στην κανονική αξια, όχι 600 ευρώ που είπα ότι έχει.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#883001 :lol: :lol: :lol:

"Δυστυχώς" στην περίπτωση μου δεν πιάνει το κόλπο γιατί η σύζυγος ξέρει ακριβώς πόσο στοιχίζει το κάθε τι. Αυτή έχει βάλει στο μάτι ένα Glock34 για παράδειγμα.
Άβαταρ μέλους
By REALZEUS
Chuckie V3.0 έγραψε:όπως λέει σοφά ο Δίας κλέβεις εκκλησία

Καλέ μου φίλε, ήμουν για χρόνια εκπαιδευτής στον ΕΣ και στα 300 μέτρα με G3 είχα και τις 10 μέσα σε στόχο ανθρώπινου σώματος, με το κλεισιοσκόπιο στην 3η σκάλα. Αλλά αυτό ήταν πριν από 20 χρόνια, πλέον δεν έχω τέτοια όραση. Τώρα ρίχνω στα 100 μέτρα με τυφέκιο, και πολύ είναι. Ου γαρ έρχεται μόνον... :oops:

Για αυτό προτιμάω με iron sights σε όλα μου τα όπλα. Αυτό μπορώ, αυτό κάνω με τα μάτια μου.
Άβαταρ μέλους
By Chuckie V3.0
#883738 Λοιπόν έριξα με Stribog 9mm (κανη 13”) και ερωτεύτηκα. Recoil αεροβόλου (ok υπερβολή, αλλά καμία σχέση με το CZ Scorpion), άψογη σκανδάλη, γεμιστήρες glock, και με iron sights εξαιρετικό (εκει στα 50m περίπου). Τιμή μου ειπαν περιπου 1.8k. Άρχισα ήδη να κόβω απο περιττες δαπανες (φαγητό, ρούχα, λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ που δεν το κοβει ποτέ).

Και μια ερώτηση στους συμμετέχοντες στο παρόν: Στην τελευταία κούτα 9mm σφαίρες που πήρα για τις προπονήσεις, δεν πρόσεξα (όταν έφτασα σπιτι ήταν αργά) ότι μου έβαλε 115 grain αντί για 124 grain που είχα και έχω λιγες ακόμα. Τις κρατάω; Παίζει να έχω ρίξει και με τέτοιες στο σκοπευτήριο, δεν θυμάμαι. Στο internet ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του. Ποιο έντονη ανάκρουση, μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου ο ένας, δεν είδα διαφορά στην ανάκρουση ο άλλος, πάρε ότι φθηνότερο βρεις ο τρίτος, ίδια ακρίβεια έχουν κτλ. Και είναι και πολλές οι άτιμες…