Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
vagmag έγραψε:Λοιπόν, ξεκίνησα πρόσφατα να παρακολουθώ ένα σεμινάριο για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Έχω κάνει μόνο δύο μαθήματα μέχρι τώρα και να σας πω την αλήθεια, ακόμα δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς μπορεί να με βοηθήσει στην καθημερινότητα ή στη δουλειά μου. Οπότε λέω, δεν ρωτάω και εδώ να δω τι εμπειρίες έχουν άλλοι;

Μέχρι στιγμής, αυτά που έχω δοκιμάσει είναι λίγα αλλά ενδιαφέροντα. Έγραψα με τη βοήθεια του ChatGPT 4o ένα απλό email (του έδωσα αρκετές πληροφορίες και μου επέστρεψε διάφορες εκδοχές), και ανέβασα μια καρτέλα πελάτη. Αν και δεν αναγνώρισε σωστά όλες τις πληρωμές με τη μία, με λίγη διόρθωση κατάφερε να υπολογίσει πολύ γρήγορα τις ημέρες πληρωμής.

Προσπάθησα επίσης να το χρησιμοποιήσω για να στήσω μια πιο "έξυπνη" διαδικασία στο SoftOne, ώστε να στέλνονται καρτέλες πελατών, αποδείξεις και τιμολόγια μέσω email, χωρίς όλο το manual πήγαινε-έλα (save PDF → Outlook → copy-paste κλπ). Μου έδωσε οδηγίες, έγραψε και ένα μικρό script, αλλά τελικά μάλλον θα χρειαστώ και τη βοήθεια του μηχανογράφου.

Έκανα και πειράματα με αγγελίες αυτοκινήτων. Έδωσα links και screenshots, και παρατήρησα ότι διάβαζε πολύ καλύτερα τα screenshots παρά τα links. Είχε μάλιστα και καλές ιδέες για επικοινωνία με τους πωλητές.

Μάλιστα, και αυτό εδώ το κείμενο το έδωσα στο ChatGPT για έλεγχο. Μου πρότεινε να το γράψουμε με λίγο πιο οικείο και παιχνιδιάρικο ύφος, ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε φόρουμ και πιο άμεσες συζητήσεις — και μου άρεσε η ιδέα.

Γενικά, μου δίνει την αίσθηση ότι όσοι μάθουν να χρησιμοποιούν την AI έστω και για απλά πράγματα, μπορούν να κερδίσουν χρόνο και να βελτιώσουν κάπως την καθημερινότητά τους. Αλλά ακόμα ψάχνομαι να δω πού αλλού θα μπορούσα να την εφαρμόσω.

Για αυτό και ανοίγω τη συζήτηση:
Εσείς πώς χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη;
Σας έχει βοηθήσει σε κάτι πρακτικό; Έχετε καμία ωραία ιδέα ή παράδειγμα να μοιραστείτε;

Κοίτα, εγώ υποχρεωτικά το χρησιμοποιώ και το μαθαίνω δεν είναι όσο χρήσιμο θα ήθελα αλλά έχει τύχει να μου κάνει κάτι ωραία

Παράδειγμα που ενδεχομένως σε αφορά, του πετάω μέσα από το τάξις σε περίπτωση που δεν υπήρχε κανένα αρχείο για την ετήσια και μου τις έβγαλε σε πίνακα έτοιμο να το πετάξω σε excel και με μια pivot μετά να ετοιμαστεί το ετήσιο αρχείο (μιλάω τώρα για εκατοντάδες γραμμές δεν ψηνομουν για data entry με τη καμία)

Μάλιστα επειδή για καλό και για κακό έγινε από άλλο άτομο reconcilation με το χέρι, το χέρι ήταν που έκανε λάθος :whistlink:

Κατά τα άλλα μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο ειδικά σε κλειστό περιβάλλον όπου παίρνει πληροφορίες που σε αφορούν και περισσότερο όχι μόνο από το internet που φέρνει ο,τι βλακεία βρει

Παρόλα αυτά πολλές φορές φαντάζεται πράγματα και κάνει λάθη οπότε πάντα πρέπει να το τσεκαρεις και ανάλογα τη περίπτωση τα διάφορα μοντέλα μπορεί να είναι καλύτερα ή χειρότερα

Όπως και να χει επειδή "είναι το μέλλον" και τώρα στα γεράματα δεν είμαι να μένω πίσω το χρησιμοποιώ όπου και όπως μπορώ και στη προσωπική ζωή μου, πχ έχω το pixel κινητό μου και κάνω διαλόγους μαζί του :lol: ζήτω η τρέλα :dizzy:

Σε κάποια ευρέως γνωστά πράγματα πάντως που μπορεί να τα βρει online (πχ να θες να κάνεις κάτι στο excel) είναι πολύ χρήσιμο να στο περιγράψει θα ψηνομουν να το έκανε κιόλας, σε άλλα πράγματα όπως πχ να σου δώσει μια φορολογική πληροφορία είναι για τα μπάζα, βελτιώνεται αρκετά η φάση όταν έχει πρόσβαση σε κλειστές για το κοινό πληροφορίες αλλά και πάλι είναι μια αρχική καθοδήγηση στο τέλος πρέπει να κάνεις εσύ τη δουλειά και να την κρίνεις, διαφορετικά θα φανταστεί κάτι και αν δε το ψάξεις μπορεί να εκτεθεις
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#889021 Είχα ένα pdf με ελληνικό κείμενο αλλά μάλλον σκαναρισμενο, όχι από word και δεν μπόρεσε να κάνει extract τα ελληνικά. Το deepseek μπόρεσε
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#889023 Για σκαναρισμένο κείμενο πολλές φορές δοκιμάζω με το google lens που έχει και ο chrome και ειναι αρκετά πιθανό να διαβάσει κάτι τέτοιο και μετά το πετάω στο ai

Βέβαια δεν έχει πάντα επιτυχία αλλά έχει συχνά
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#889024 Ναι κάνει λάθη ! Και μάλιστα είναι από τα πρώτα που μας είπαν !

Επίσης καθώς μαθαίνει και από νέες πληροφορίες που αποκτά κατά τις συζητήσεις - που μπορεί να υπάρχουν λάθη - , και από λάθη που υπάρχουν στο ίντερνετ διασκορπιεσμένα , μόνο η πράξη θα δείξει ή η κρίση μας.

Επίσης ναι , νομίζω το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι αυτό που προτείνει ο QsisVTS , να μπορεί και να το κάνει και όχι απλά να δώσει οδηγίες.
ΠΧ θεωρώ απαράδεκτο κινητά και υπολογιστές που έχουν ΤΝ, και να βγάζουν μήνυμα λάθους σε κάποια διαδικασία , και να μην προτείνουν τη λύση και να την εφαρμόζουν κιόλας όταν τους ζητηθεί. Λογικά είναι τα επόμενα βήματα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
vagmag έγραψε:Εσείς πώς χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη;
Σας έχει βοηθήσει σε κάτι πρακτικό; Έχετε καμία ωραία ιδέα ή παράδειγμα να μοιραστείτε;

Εμένα με βοήθησε πολύ σε φορμάρισμα κειμένων, όπου έγραψα κάτι και του είπα σε τι στυλ το θέλω και μου τα έκανε (σε γενικές γραμμές) πολύ καλά. Και λέω σε γενικές γραμμές, γιατί κάποιες φορές τα έκανε πιο σκ@τ@ κι από σκ@τ@ (μιλάω για το ελεύθερο ChatGPT).

Βέβαια, δεν μιλάμε για εξοικονόμιση χρόνου (πιθανώς να χρειάζεσαι και περισσότερο χρόνο), γιατί πρέπει να γράψεις το κείμενο, να το ελέγξεις (γιατί πάντα θα κάνει κάποια βλακεία) και να το διορθώσεις... :lol: :lol: Αλλά μπορείς να το κάνεις σαν να το έγραψε επαγγελματίας. Επίσης, όταν ένας βλαμμένος με έκανε να ανεβάσω πίεση από τις μ@λ@κίες που έλεγε και απαιτούσε και έγραψα ένα απαντητικό e-mail με χοντρές βρισιές, αλλά το πέρασα από το ελεύθερο Chat GPT και το άλλαξε έτσι ώστε να σε βρίζει και να του λες και ευχαριστώ για το ωραίο e-mail... :lol: :lol: :lol:

Εκεί που γλίτωσα πολύ χρόνο, είναι όταν χρειάστηκε να μεταφράσω ένα word αρχείο κάπου 50 πυκνογραμμένες σελίδες από Ελληνικά στα Αγγλικά. ΟΚ, πάλι ήθελε έλεγχο και κάποιες διορθώσεις, κυρίως σε κάποια σημεία που μετέφρασε λέξη προς λέξη (που συχνά δεν βγαίνει νόημα στην άλλη γλώσσα) και σε κάποιες τεχνικές ορολογίες (που δεν περίμενα κιόλας να τα μεταφράσει σωστά), αλλά ήταν καλύτερο και αρκετά πιο γρήγορο από το να το έκανα μόνος μου. Μιλάω εδώ για το επι πληρωμή CoPilot.

Σε ότι αφορά τα επί πληρωμή Copilot και ChatGPT και ανάλυση δεδομένων από excel, τα έγραψα στο ποστ μου λίγο πιο πάνω από το δικό σου. Απαράδεκτα, δεν μπορούσαν καν να βρουν τις σωστές σειρές που έπρεπε να αθροίσουν και να βγάλουν έναν μέσο όρο... Με το χέρι τα κάνω καλύτερα...

Υπάρχει ένα ωραίο (που μου έχουν κάνει demo) που θα με βοηθήσει πολύ στη δουλειά μου (κάνει tracking τις παραγγελίες και αναλαμβάνει απλή επικοινωνία με τους προμηθευτές, όπως επιβεβαίωση στους χρόνους παράδοσης) και σε ενημερώνει ΜΟΝΟ αν υπάρχει θέμα, αλλά σκοντάψαμε σε άλλα προβλήματα (ενδοεταιρικά)... :s_crazy :tomato:
Άβαταρ μέλους
By vagmag
markvag έγραψε:Υπάρχει ένα ωραίο (που μου έχουν κάνει demo) που θα με βοηθήσει πολύ στη δουλειά μου (κάνει tracking τις παραγγελίες και αναλαμβάνει απλή επικοινωνία με τους προμηθευτές, όπως επιβεβαίωση στους χρόνους παράδοσης) και σε ενημερώνει ΜΟΝΟ αν υπάρχει θέμα, αλλά σκοντάψαμε σε άλλα προβλήματα (ενδοεταιρικά)... :s_crazy :tomato:

Αυτό με τα εξελ , ενώ ακούω άλλους που δίνουν πίνακες ολόκληρους κ κάνουν μετατροπές , συγχωνεύσεις , βρίσκουν αποτελέσματα , βγάζουν συμπεράσματα απλά ρωτώντας … εγώ δεν κατάφερα να του δώσω να κάνει απλά μια απλή διαδικασία , να βάλει σε αλφαβητική σειρά τα ονόματα . Δοκιμαστικό ήταν , δύο στήλες , 40 ονόματα στη μια στήλη κ 3 διαφορετικές καταστάσεις των ονομάτων στη δεύτερη ( ενεργός , ανενεργός , άγνωστο ) . Έφερνε κάθε φορά μόνο 4 ονόματα. Αλβαφητικα μεν αλλά 4 . Δεν είμαι κ εξπερ στο εξελ .

Πάντως αυτό το demo ακούγεται πολύ καλό ! Ποιος το έκανε ; Πως γίνεται κάτι τέτοιο ;
Να πω την αλήθεια πραγματικά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε αρχικά να αυτοματοποιήσουν κάποια πράγματα αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει κάτι .
Άβαταρ μέλους
By markvag
vagmag έγραψε:
Αυτό με τα εξελ , ενώ ακούω άλλους που δίνουν πίνακες ολόκληρους κ κάνουν μετατροπές , συγχωνεύσεις , βρίσκουν αποτελέσματα , βγάζουν συμπεράσματα απλά ρωτώντας … εγώ δεν κατάφερα να του δώσω να κάνει απλά μια απλή διαδικασία , να βάλει σε αλφαβητική σειρά τα ονόματα . Δοκιμαστικό ήταν , δύο στήλες , 40 ονόματα στη μια στήλη κ 3 διαφορετικές καταστάσεις των ονομάτων στη δεύτερη ( ενεργός , ανενεργός , άγνωστο ) . Έφερνε κάθε φορά μόνο 4 ονόματα. Αλβαφητικα μεν αλλά 4 . Δεν είμαι κ εξπερ στο εξελ .

Πραγματικά... Εγώ είχα έναν πίνακα με 14 στήλες (όνομα εγκατάστασης, 12 μήνες και σύνολο) και καμιά 15αρια σειρές (η πρώτη ήταν ο μήνας και οι υπόλοιπες οι διάφορες εγκαταστάσεις) και ήταν η καταναλώσεις πετρελαίου ανά μήνα ανά εγκατάσταση σε λίτρα και €.

Ε, να του ζητάς να σου βρει την μέση κατανάλωση ανά εγκατάσταση και να υπολογίζει στήλες, αντί για σειρές, να μετράει τον μήνα ως ποσότητα και διάφορες βλακείες... Αν σε ένα απλό πινακάκι, που μία χοντρική ιδέα μπορείς να έχεις και με το μάτι δηλαδή, δεν μπορεί ούτε καν να βρει τι σκ@τά πρέπει να αθροίσει, τί θα κάνει σε κάτι excelάκια που είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες σειρές;;;
Άβαταρ μέλους
By vagmag
markvag έγραψε:
vagmag έγραψε:

Πραγματικά... Εγώ είχα έναν πίνακα με 14 στήλες (όνομα εγκατάστασης, 12 μήνες και σύνολο) και καμιά 15αρια σειρές (η πρώτη ήταν ο μήνας και οι υπόλοιπες οι διάφορες εγκαταστάσεις) και ήταν η καταναλώσεις πετρελαίου ανά μήνα ανά εγκατάσταση σε λίτρα και €.

Ε, να του ζητάς να σου βρει την μέση κατανάλωση ανά εγκατάσταση και να υπολογίζει στήλες, αντί για σειρές, να μετράει τον μήνα ως ποσότητα και διάφορες βλακείες... Αν σε ένα απλό πινακάκι, που μία χοντρική ιδέα μπορείς να έχεις και με το μάτι δηλαδή, δεν μπορεί ούτε καν να βρει τι σκ@τά πρέπει να αθροίσει, τί θα κάνει σε κάτι excelάκια που είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες σειρές;;;

Είναι από τα πρώτα που θα ρωτήσω στην επόμενη συνάντηση
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#889474 Το πώς το ρωτάς σίγουρα θα παίζει το ρόλο του.
Εγώ παίζω το GPT το τζάμπα, σχετικά σπάνια, η γυναίκα μου έχει επενδύσει στο επί πληρωμή μοντέλο (το βρίσκει πολύ χρήσιμο σε καθημερινή χρήση τόσο για προσωπική χρήση όσο και επαγγελματικά)
Εμένα μου έχει μεταφράσει μια χαρά πολυσέλιδα κείμενα. Μου έχει ζωγραφίσει πράματα. Κυρίως όμως το βάζω να μου δώσει κατάλληλο ύφος σει κείμενα/e-mail και έχει κάνει καλή δουλειά και σε ελληνικά και αγγλικά.
Το χρησιμοποιούν πάρα πολύ στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές το βάζουν να τους γράψει τις διπλωματικές κλπ. Και το πανεπιστήμιο έχει ειδικές εφαρμογές αναγνώρισης (σαν αντιραντάρ) για να βρίσκει τους πονηρούς....
Ξέρω ότι ΑΙ χρησιμοποιείται πλέον και διαγνωστικά σε ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές.
Άβαταρ μέλους
By markvag
sknipper έγραψε:Το πώς το ρωτάς σίγουρα θα παίζει το ρόλο του.

Δηλαδή το "στον πίνακα του sheet 1 έχω τις καταναλώσεις πετρελαίου ανά εγκατάσταση και μήνα και θέλω να μου βρεις τη μέση κατανάλωση πετρελαίου ανά εγκατάσταση για το έτος" είναι τόσο περίπλοκο;; :lol: :lol:

Και είναι τόσο δύσκολο να μην αθροίζει τα ονόματα των μηνών;; :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#889815 Σημερινό... Θέλω να κάνω μία παρουσίαση, γράφω στο CoPilot τι θέλω να έχει η παρουσίαση, δηλαδή πάνω σε τι θέμα, ποιοι θα πρέπει να είναι οι τίτλοι των διαφανειών, τι να έχει φόντο, ότι θέλω 10-12 διαφάνειες και ότι το κείμενο θα το γράψω εγώ και μου δημιουργεί μία παρουσίαση με 39 διαφάνειες (με την τρίτη φορά, οι άλλες δύο είχαν 32 και 29 διαφάνειες :lol: :lol: ), με διαφορετικό φόντο απ' ότι του είπα, να έχει γράψει δικούς του τίτλους και να μου έχει γράψει και το κείμενο της παρουσίασης σε κάθε διαφάνεια... :metalo: :metalo: :metalo:

Εντάξει... γτπκ... μόνο για καμία μετάφραση και κανένα ρετουσάρισμα e-mail... Για οτιδήποτε άλλο είναι για πέταμα...
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892511 https://www.news247.gr/gnomes/o-kanonas ... xi-tis-ai/
Η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει εντός των επόμενων μηνών την εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την AI. Είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι περισσότερο από απλή συμμόρφωση. Είναι η στιγμή για μια προσθήκη στον νόμο που θα έχει απήχηση για δεκαετίες: 1% για την εκπαίδευση. 1% για τη διάχυση της ΑΙ. 1% για να έχει η Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ψηφιακή εποχή.

Ενδιαφέρον άρθρο μεν, αλλά δεν έχω προσδοκίες από την εν λόγω κυβέρνηση, δεν μπορείς να νομοθετήσεις σωστά αν δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται.
Η χώρα είναι καταδικασμένη να γίνει τουριστικός παράδεισος και χώρος απόσυρσης Ευρωπαίων συνταξιούχων λόγω κλίματος, ενώ και η πρωτογενής παραγωγή όπως πάμε, σε 10-15 χρόνια πρακτικά δε θα υφίσταται, αφού ούτε επενδύσεις γίνονται, ούτε κανείς θέλει να πάει να δουλέψει εκεί. Λογικό και αναμενόμενο, όσο δεν αλλάζει τίποτε, παρόλο που το προϊόν μας είναι σίγουρα καλό (αλλά για πόσο ακόμη;).
Θα έπρεπε να ξεκινήσει η επένδυση από τα πανεπιστήμια, όλες οι σχολές θετικής κατεύθυνσης να έχουν κατεύθυνση και σε ΑΙ αντικείμενα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και κυρίως τις νομικές σχολές και τη νομολογία. Εκεί πρέπει να μπει ΑΙ όσο βαθύτερα γίνεται για να αλλάξει και η απονομή δικαιοσύνης, η χώρα πρακτικά δεν έχει λειτουργική δικαιοσύνη.

Ξέρω τώρα πως ζητάω πολλά, και δε θα γίνει πρακτικά τίποτε. Απλώς χαίρομαι όταν υπάρχουν και άλλοι που προσπαθούν να κάνουν κάτι, επειδή βλέπουν το παγόβουνο να έρχεται και ελπίζουν ο Τιτανικός (η χώρα μας δηλαδή) να το αποφύγει έστω την τελευταία στιγμή. Προσωπικά, είμαι απολύτως απαισιόδοξος.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#898411 Έχει πάει κανείς στο χρεώσιμο Plus πακέτο του gpt ;
Τα αξίζει τα 23€ το μήνα που ζητάει; Συχνά βαράει κόφτες το free οπότε αναζητώ διαφορετικά