- 11 Σεπ 2014, 17:10
Ας ξεχωρισουμε λιγο το ΠΟΙΟΣ το λεει απο το ΤΙ λεει, ειναι κριμα να τα συγχεουμε, ξερω ομως πως ειναι δυσκολο να αντισταθει κανεις, ειδικα οταν προκειται για το Γιακουματο.
Ολα αυτα που γραφει ο dstou ειναι απολυτα σωστα. Υπρχει ολοκληρη επιστημη για το που ειναι τοποθετημενα τα πρoιοντα, σε ποια σειρα, σε ποιο υψος, πως συμπεριφερεται ο πελατης οταν βλεπει "Χ% δωρεαν προιον", πως φτιαχνουμε customer loyalty σε ενα brand κλπ.*** Γαλλος συνεργατης που ηταν στελεχος στα Carrefour εδω στις αρχες τους, μου ελεγε οτι υπαρχει η λογικη καποια πραγματα να μπαινουν στις γωνιες επειδη εκει ασυναισθητα φρεναρεις το καροτσι λογω στροφης και τα προσεχεις περισσοτερο.
Ειναι γνωστο το πως συνδεει ο Ελληνας την τιμη με την ποιότητα, "ειναι καλυτερο γιατι ειναι ακριβότερο" χωρις να εχει ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΑ για το προιόν, οπως και ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΕΑ απο βιομηχανια, απλα και μονο οτι εχει δει απο διαφημιση ή εχει ακουσει απο εξισου ασχετους φιλους του στο καφενειο. Πχ η φραση "μου αρεσουν τα μακαρονια Στελλα και οχι τα Μελισσα" παντα με εκανε να γελαω αφου εβγαιναν απο τα ιδια υλικα στο ιδιο εργοστασιο. Απορρυπαντικα? ΕΓΓΥΗΣΗ. Τι αλλαξε στις συνηθειες του καταναλωτη οταν η henkel σταματησε να παραγει στην Ελλαδα? Τιποτα, Dixan έπαιρνε, Dixan συνεχιζε να παιρνει. Ξαναηρθε μετα 10 χρονια η Henkel, δε συνεβη τιποτα. Αν βεβαια του ελεγες να παρει Ελληνικης κατασκευης απορρυπαντικο, θα σου ελεγε "Γερμανικη ποιότητα" ο βλάκας
Προωπικα δεν εχω βρει καμμια απολυτως διαφορα σε γευση/βρασιμο κλπ στα μακαρονια Ιδιωτικης ετικετας και τα επωνυμα, αντιστοιχα και στις κονσερβες, ειδικα αυτες που φτιαχνονται στο εξωτερικο σε πλοια-εργοστασια οπως καποια ψαρικα. Μια ματια στα συστατικα αν δε βαριομαστε ειναι χρησιμη παντως, οντως μας δειχνει πολλα πραγματα οπως πχ οτι το "μοσχαρισιο σαλαμι" του Νικα εχει 45-55% μοσχαρι και το υπολοιπο ειναι κοτοπουλο και γαλοπουλα, τα πιο φτηνα κρεατα δηλαδη, οποτε ξαναμπηκε στο ραφι.
Edit
***Παρτε και ενα διασκεδαστικο αρθρο σχετικο με το θεμα...
http://www.cracked.com/article_19833_the-7-sneakiest-ways-corporations-manipulated-human-behavior.html