Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#858471 Δεν ξέρω, θεωρώ πως όλα μαθαίνονται πιο σωστά με αυτόν που ξέρει να τους διδάξει. Δεν έχω εμπειρία όμως, δεν επιμένω, ειδικά για το ποδόσφαιρο. Για το κολύμπι όμως, θα μου επιτρέψεις να επιμείνω: πρέπει να μάθουν όλοι να κολυμπούν σωστά, και εννοείται αυτό δεν έχει να κάνει με πρωταθλητισμό ή αγώνες. Η Ελλάδα είναι γεμάτη θάλασσα, άρα το κολύμπι δεν είναι μια απλή δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι περίπου υποχρεωτικό για όλους, κάτι σαν την κυκλοφοριακή αγωγή.
Άβαταρ μέλους
By skous
pro έγραψε:@skous. Η παιδεία απαιτεί τον ίδιο χρόνο και γνώσεις με το κολύμπι και το ποδήλατο; Είναι συγκρίσιμα μεγέθη;

Συγκρισιμα δε ύλη όχι, αλλα και τα 2 πρέπει να στα μάθουν άνθρωποι που γνωρίζουν.

Όπως και όλα τα σπορ!

Φυσικα δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις πρωταθλητισμού (ειδικά σε μικρές ηλικίες), αλλά σε βασικές έννοιες/γνώσεις.

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
#858475 Το ιδιο φανταζομαι θα ισχυει και με την αναρριχηση / πεζοπορια/ τρεξιμο. :iconcool:

Ας σοβαρευτουμε ομως καποια στιγμη .
Άβαταρ μέλους
By pro
skous έγραψε:
pro έγραψε:@skous. Η παιδεία απαιτεί τον ίδιο χρόνο και γνώσεις με το κολύμπι και το ποδήλατο; Είναι συγκρίσιμα μεγέθη;

Συγκρισιμα δε ύλη όχι, αλλα και τα 2 πρέπει να στα μάθουν άνθρωποι που γνωρίζουν.

Όπως και όλα τα σπορ!

Φυσικα δεν αναφέρομαι σε καταστάσεις πρωταθλητισμού (ειδικά σε μικρές ηλικίες), αλλά σε βασικές έννοιες/γνώσεις.

< >

Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, προσωπικά τρομάζω όταν ακούω τέτοια πράγματα. Και ειλικρινά λυπάμαι τα παιδάκια που τα υπομένουν όλα αυτά.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#858479 Ρε σείς τι συζητάμε τώρα;

Ότι κάποιες δραστηριότητες χρειάζονται δάσκαλο; Προφανώς. Είναι δυνατόν ο γονιός να έχει 856 ειδικότητες; Κι αν νομίζει ότι έχει, είναι ακόμα χειρότερο, έμπλεξε το παιδάκι.

Επίσης πολλές φορές ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ τα παιδιά ζητάνε κάτι. Θα του πεις άστο θα στο κάνω εγώ μην τρέχουμε;

Αυτά στις πολιτισμένες χώρες είναι λυμένα, γίνονται στα πλαίσια του σχολείου ή αμέσως μετά, οργανωμένα, χωρίς να τραβολογιούνται οι γονείς
Ε εδώ είναι γιδοτοπος, αναγκαστικά τα φορτώνεις στο πίσω κάθισμα και τρέχεις.

Οκ (πρέπει να) υπάρχουν όρια στην επιβάρυνση γονιών και παιδιών αλλά δεν θα τα κόψεις κι όλα

Από την άλλη αυτό πρέπει να είναι ξεχωριστό από το μεγάλωμα των παιδιών σε ένα υγιές περιβάλλον, με πάρκα, ελεύθερους χώρους, υποδομές, ησυχία κλπ που συχνά προσφέρει η επαρχια και όχι η μεγαλούπολη. Να τα λέμε αυτά
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Anonymous Founder έγραψε:Δεν ξέρω, θεωρώ πως όλα μαθαίνονται πιο σωστά με αυτόν που ξέρει να τους διδάξει. Δεν έχω εμπειρία όμως, δεν επιμένω, ειδικά για το ποδόσφαιρο. Για το κολύμπι όμως, θα μου επιτρέψεις να επιμείνω: πρέπει να μάθουν όλοι να κολυμπούν σωστά, και εννοείται αυτό δεν έχει να κάνει με πρωταθλητισμό ή αγώνες. Η Ελλάδα είναι γεμάτη θάλασσα, άρα το κολύμπι δεν είναι μια απλή δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι περίπου υποχρεωτικό για όλους, κάτι σαν την κυκλοφοριακή αγωγή.

Γρήγορη το κολυμβητήριο είναι από τα λίγα πράγματα που παράτησα με πολύ έντονη αντίδραση από όσο θυμάμαι.
Βγήκα από την πισίνα θυμωμένος ζήτησα να πάω σπίτι και αρνήθηκα να ξαναπάω εκεί για οποιαδήποτε λόγο (νήπιο με 1η δημοτικού). Γενικά στη ζωή μου ανέχτηκα τα διάφορα απωθημένα των γονιών μου που δεν έκαναν (ή έκαναν σε περιπτώσεις όπως η εργασία) εκείνοι και θεώρησαν ότι πρέπει να κάνω εγώ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο σοβαρό να μάθεις να κολυμπάς από "επιστήμονες" ειδικά αν δεν το βρίσκεις ενδιαφέρον και γενικά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το οτιδήποτε :hmmm:

Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια της ζωής μου αγάπησα τη θάλασσα και αυτό το μήνα όπου να ναι θα ξεκινήσω τα μπάνια, παρόλα αυτά ξέρω αρκετό κόσμο ακόμα και σε παραθαλάσσια σημεία που δεν ενδιαφέρονται να κολυμπούν. Σε περίπτωση που γίνει κάτι έκτακτο (πχ καράβι) χωρίς σωσίβιο θα πνιγείς έτσι κι αλλιώς και σε περίπτωση που κάποιος πνίγεται αν δεν έχεις εκπαίδευση ναυαγωσώστη έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι το ουσιαστικό.

Οπότε βρίσκω χάσιμο χρόνου να βάλω ένα παιδί να πάει κολυμβητήριο αν δε θέλει.
Επίσης όταν φτάσει η ώρα μου το μόνο που θα έχω στο μυαλό μου είναι να μην θέλω ένα παιδί να μπει σε ένα συγκεκριμένο καλούπι επειδή έτσι νομίζω εγώ. Θα προτιμήσω πχ αν το παιδί μου θελήσει να πάει ας πούμε τζούντο (αγόρι κορίτσι δεν εχει σημασία) αλλά αν πάρει από τη μάνα του και θελήσει να παίζει μπάσκετ ή να ασχολείται με μουσική και χορούς δεν θα του πω όχι επειδή εγώ αυτά τα θεωρώ ανούσια.

Το ίδιο και με την εκπαίδευση, θα θελήσω το παιδί μου να έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το κάνει επειδή θα "πρέπει", γιατί ακόμα και κάτι τέτοιο είναι όντως η καλύτερη λύση για εκείνο αν δεν καταλάβει για ποιο λόγο είναι έτσι θα υποφέρει για αρκετά χρόνια.

Επίσης δεν είναι όλοι για όλα, αυτό νομίζω το υποστηρίζεις
Άβαταρ μέλους
By skous
pro έγραψε:
skous έγραψε:

Όπως και όλα τα σπορ!

< >

Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, προσωπικά τρομάζω όταν ακούω τέτοια πράγματα. Και ειλικρινά λυπάμαι τα παιδάκια που τα υπομένουν όλα αυτά.
Εγω τρομαζω που υπαρχουν γονείς παντογνωστες και πολυταλαντοι :)

< >
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#858484 Δεν έχει μιλήσει ακόμα κανένας για σκι.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
pro έγραψε:
skous έγραψε:

Όπως και όλα τα σπορ!

Τι ακριβώς υπομένουν δηλαδή; Το να μάθουν να κολυμπούν σωστά;
Ή στο μπάσκετ, πώς κρατάς σωστά την μπάλα, πώς σουτάρεις, κλπ; Εγώ πριν πάω σε προπόνηση, θυμάμαι να τα κάνω όλα λάθος.
Βέβαια ήμουν μεγάλος όταν πήγα, γυμνάσιο πια, αλλά και τότε πολλά πράγματα προσπάθησα να τα βελτιώσω, μακάρι να μου τα είχε δείξει κάποιος στην αρχή πιο σωστά.
Προσπαθώ όμως να καταλάβω τι υποστηρίζετε κάποιοι, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας: να μην πηγαίνουν σε καμία δραστηριότητα, ποτέ και για κανένα λόγο;
Στο νήπιο πόσο να κάθονται; Γιατί και εκεί, κάτι πρέπει να κάνουν, ή απλώς θα κάθονται και θα τραγουδάνε μόνο;
Απ' όλη την ημέρα λοιπόν, θα μαθαίνουν και κάτι, ή το σωστό είναι απλώς να παίζουν όλη μέρα; Και να παίζουν τι; Ποιο παιχνίδι είναι το σωστό; Φαντάζομαι δεν μιλάμε για υπολογιστές και τάμπλετ, εδώ δεν θέλουμε ρομποτική. Υποθέτω μόνον αλάνα, και επ' ουδενί σε αθλητικούς ομίλους, μόνον ό,τι πιάσουν μόνα τους.

Τα λέω καλά;

@QsisVTS
Με το ζόρι δεν πας ποτέ κανέναν πουθενά, αυτό είναι νόμος. Η κουβέντα εδώ γίνεται αν γενικώς θα το πας κάπου, ή θα το αφήσεις να μάθει μόνο του ή θα το μάθεις εσύ. Κάποιοι, στην αρχή της κουβέντας, ισχυρίζονται πως τα παιδιά στο χωριό, έχουν όσες δραστηριότητες χρειάζεται και δεν χρειάζονται άλλες.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#858488 Ειδικα για το κολυμπι ( που για καποιον λογο ειναι προαπαιτουμενο :whistlink: ) το πιο φυσικο πραγμα του κοσμου ειναι να το μαθεις μεσα σε μιση ωρα απο την στιγμη που ερθεις σε επαφη με το νερο.

Ξερω κολυμπι=Δεν πνιγομαι.

Enter B-B-Bσυστημα. :s_coffee

Για ποδηλατο τι κανουμε δλδ.

Καλουμε τον Σκνιπερ; :vava:

Για οδηγηση;

Παμε στου Γιωργη; :twisted:
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
#858490 Τα παιδιά στο χωριό ενδεχομένως έχουν άλλες ικανότητες που μπορεί να μην έχει ένα παιδί στην πόλη. Εγώ από παιδιά στο χωριό έμαθα να χρησιμοποιώ εργαλεία για να κάνω απλά πράγματα και να μην χρειάζομαι τεχνίτες για το παραμικρό. Επίσης τα παιδιά στο χωριό ήταν ανέκαθεν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από εμένα (κι εγώ μεγάλωσα και πρόλαβα αυτό που λέμε αλάνες, πλέον αυτό δεν παίζει) και κάποιες από τις καλύτερες παιδικές μου αναμνήσεις τις έχω από το να παίζω στο χωριό συγκριτικά με εδώ στην Αθήνα όπου μπορεί να έβγαινες έξω από το σπίτι σου και να σε λήστευαν.

Τώρα σε ο,τι αφορά τις ευκαιρίες είναι πολύ σχετικό. Η πόλη επιτρέπει σε ένα μέτριο μυαλό (με κατάλληλη οικονομική ενίσχυση) να πάει πιο εύκολα μπροστά. Στην επαρχία τα πράγματα είναι πιο ζορικα παρολα αυτά στις διάφορες εργασίες από τις οποίες έχω περάσει έχω δει πολλά παιδιά και από επαρχία (και παιδιά μεταναστών, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα) , τα οποία όμως αναγκάστηκαν να δουλέψουν ή να ζήσουν στην Αθήνα λόγω αυτού. Παρόλα αυτά και σπούδασαν σε καλές σχολές και θέσεις παίρνουν και λεφτά κτλ

Παρόλα αυτά πολλά νέα παιδιά θα προτιμούσαν να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο καταγωγής τους (και με την τηλεργασία αυτό γίνεται όλο και πιο εφικτό) καθώς η Αθήνα είναι αντικειμενικά απάνθρωπη πόλη να ζεις.

Κάποια άλλα βέβαια γουστάρουν Αθήνα φουλ και δεν θέλουν να ξαναδούν την επαρχία ούτε ζωγραφιστή
Τελευταία επεξεργασία από QsisVTS και 04 Μαρ 2024, 15:34, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By pro
Anonymous Founder έγραψε:Τι ακριβώς υπομένουν δηλαδή;

Nα τρέχουν από την μια δραστηριότητα στην άλλη και να μην έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο, γιατί πρέπει όλα να τους τα μάθει ο ειδικός. Δεν λέω φυσικά να μην υπάρχουν δραστηριότητες, αλλά πρέπει να είναι στοχευμένες, σε μεγάλο βαθμό ν αρέσουν στο παιδί και ν αφήνουν ελεύθερο χρόνο. Πράγμα που δεν γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να γυρνάνε σαν ζόμπι από τη μια δραστηριότητα στην άλλη.
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:
pro έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:Εντάξει παιδιά, σε τέτοια θέματα που αφορούν παιδιά, αφήνω αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα, τα δικά μου λόγια δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Εσείς τα παιδιά σας, μην τα πάτε πουθενά. Ούτε κολύμπι, αφήστε τα με σωσίβιο μέχρι την εφηβεία.

Όσα παιδιά δεν πήγαν κολυμβητήριο δεν ξέρουν μπάνιο; Η πιθανότητα να ασχολήθηκε κάποιος γονιός στις διακοπές του, αντί να κοζάρει κώλους στην παραλία δεν παίζει;

Θα πρέπει να ξέρουν και οι γονείς. Επειδή εγώ αναγκαστικά έμαθα μόνος μου, ασφαλώς και δεν θα θεωρούσα τον εαυτό μου ικανό να διδάξει κολύμπι σε κανέναν. Εδώ έχω σκεφτεί να πάω εγώ σε κολυμβητήριο!
Πάρα πολλοί γνωστοί μου επίσης είναι από μέτριοι ως κακοί κολυμβητές.

Oι γονεις μου ειχαν μεγαλωσει στο βουνο και δεν ηξεραν μπανιο. Εγω εμαθα μονος μου οταν ημουν 8 χρονων γιατι πηγαιναμε εκεινα τα καλοκαιρια καθε μερα στην θαλασσα και καποια στιγμη αρχισα να επιπλεω μονος μου. Βασικο να μενει κανεις κοντα στην θαλασσα και οι γονεις να εχουν χρονο να πανε στην θαλασσα.

Για τα αλλα που λετε τα παιδια ειναι καλυτερα να μεγαλωνουν σε ενα δυναμικο περιβαλλον (δηλ που υπαρχουν δραστηριοτητες με αλλα παιδια) και προφανως συνηθως στις πολεις το βρισκεις αυτο το περιβαλλον. Επηδη βεβαια εξαρταται και απο τις δυνατοτητες/ μορφωση που εχουν οι γονεις υπαρχουν και παιδια που μεγαλωνουν στην ερημια και καταφερνουν να προσαρμοστουν και στις πολεις. η τηλεοραση και το ιντερνετ μπορει να αντικαταστησει την συναναστροφη με αλλα παιδια.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Για το κολύμπι όμως, θα μου επιτρέψεις να επιμείνω: πρέπει να μάθουν όλοι να κολυμπούν σωστά, και εννοείται αυτό δεν έχει να κάνει με πρωταθλητισμό ή αγώνες. Η Ελλάδα είναι γεμάτη θάλασσα, άρα το κολύμπι δεν είναι μια απλή δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι περίπου υποχρεωτικό για όλους, κάτι σαν την κυκλοφοριακή αγωγή.

Τί πάει να πει σωστό κολύμπι; :hmmm:

Για εμένα η θάλασσα είναι απλά μία βόλτα το καλοκαίρι που μπαίνω σε ζεστό θαλασσινό νερό και χαλαρώνω, τίποτε άλλο. Θέλω απλά να επιπλέω και να μπορώ να κινούμαι. Ούτε θα πάω στα βαθιά, ούτε μ' ενδιαφέρει να γυμναστώ κολυμπώντας, ούτε φυσικά να γράψω χλμ στη θάλασσα. Μου αρκεί να μην βουλιάζω και να μπορώ να πάω από το Α στο Β κολυμπώντας, έστω και αργά. Αν τα παιδιά μου κάνουν το ίδιο, που το κάνουν άνετα, προσωπικά είμαι απολύτως ευχαριστημένος. Οτιδήποτε άλλο αν θελήσουν φυσικά και θα τους το κάνω.

Όπως ειπώθηκε, είμαστε επίσης γεμάτοι με βουνά, αν είναι τόσο απολύτως απαραίτητο το "σωστό" κολύμπι (και ξαναρωτάω: τί πάει να πει σωστό κολύμπι), γιατί να μην είναι η αναρρίχηση, το παραπέντε, το καγιάκ ή τόσα άλλα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει στο βουνό; Επίσης είμαστε αγροτική χώρα, γιατί να μην είναι απολύτως απαραίτητο να μάθουν τα παιδιά να συντηρούν έναν κήπο; :hmmm:

Για εμένα ΕΕΠ ο κήπος είναι πολύ πιο σημαντικός από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και το ότι δεν μπορώ αυτό το διάστημα να ασχολούμαι με πειράζει όσο ελάχιστα πράγματα στη ζωή μου. Μπορώ πολύ άνετα να δεχτώ όχι ότι δεν θα ξανακολυμπήσω, ότι δεν θα ξαναδώ τη θάλασσα ποτέ ξανά στη ζωή μου (που μ' αρέσει, το ξεκαθαρίζω), αλλά αν μου πεις ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να έχω την κηπάκο μου, θα χρειαστώ αντικαταθλιπτικά. Αλλά αυτό είναι προσωπικό, ούτε στα παιδιά μου το επιβάλλω, ούτε θεωρώ πως όλοι πρέπει να ασχολούνται ή να γνωρίζουν.

Τέλος, να σημειώσω ότι όταν λέμε επαρχία, δεν εννοούμε μόνο το απομακρυσμένο χωριό που μένουν 3 άνθρωποι και θέλεις 7 ώρες σε σκληρό χωματόδρομο με το HiLux για να φτάσεις... Επαρχία είναι τα Γιαννιτσά, η Αλεξανδρούπολη, η Καλαμπάκα, κτλ. Ούτε προφανώς είναι όλα τέλεια, αυτό που λέμε τόσοι άνθρωποι είναι πως όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πως το ότι εσύ έχεις κάποιες συγκεκριμένες προτεραιότητες δεν σημαίνει ότι ΟΛΟΙ έχουν τις ίδιες ή ότι είναι οι μόνες σωστές!

Και στο παράδειγμα που αναφέρθηκε, που θέλεις μισή ώρα να πας τα παιδιά σε κάποια δραστηριότητα, αλήθεια, πόσοι Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς ονειρεύονται να κάνουν ΜΟΝΟ μισή ώρα για να φτάσουν στις υποχρεώσεις τους; :lol: Και ξέρεις γιατί τους κάνει εντύπωση, έτσι; Γιατί στην καθημερινότητά τους δεν χρειάζονται καν το αμάξι (φαντάζομαι τουλάχιστον). Κάτι που για τους περισσότερους κατοίκους Αθήνας - Θεσσαλονίκης είναι το όνειρο... :lol:
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#858508 Εγώ έχω δυο κορίτσια, 2α δημοτικου και νήπιο. Προσπαθούμε να έχουν δραστηριότητες και ερεθίσματα, αλλά με μέτρο. Προφανώς πολλές φορές πάνε και σε πάρτι, που ειναι και σε παιδότοπους, ειναι και με "διασκεδαστές" και δε συμμαζεύεται.

Ε, το υπογράφω με 10 χέρια ότι ΠΟΤΕ δεν είναι τόσο ευτυχισμένες όσο όταν πάμε στην πλατεία και είναι γεμάτη με συμμαθητές και παίζουν αυτοσχεδιάζοντας. Το αδόμητο παιχνίδι θεωρώ ότι είναι αναντικατάστατο στις ηλικίες αυτές, ας είναι και μια μ@λ@κί@ τύπου "μαζεύουμε τα πεσμένα φυλλα της μουριάς και κάνουμε ότι είναι μαγαζάκι και πουλάμε". Για να μη μιλήσω βέβαια για τα καλοκαίρια που παίζει το κλασικό μάζεμα στην πλατεία του χωριου. Ε, το προτιμώ αυτο χίλιες φορές απο το καλύτερο summer camp.

Σίγουρα, δε θα είναι εύκολο να μεγαλώσεις παιδιά σε απομακρυσμένο ορεινό χωριο των 100 κατοίκων - ομολογώ ότι κι εγώ θα δίσταζα(ενώ γενικά βέβαια θα ήμουν φουλ υπέρ να τα μεγαλώσεις σε κωμόπολη η γενικά επαρχιακή πόλη). Αλλα το να έχουν παραστάσεις από το χωριό, μόνο καλό μπορεί να είναι. Σε εμένα σίγουρα είναι οι καλύτερες αναμνήσεις της ζωής μου, μακράν.