Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By ast
#57348 Και ξαφνικά, η πολυκαιρισμένη 40D μου άρχισε τα νάζια.

Πατάω μέχρι τη μέση το κουμπί, εστιάζει, πατάω μεχρι το τέρμα και... τίποτα. Δεν το κάνει πάντα, αλλά το κάνει πολύ συχνά. Καθάρισα τις επαφές για να σιγουρευτω πως δεν είναι θέμα επικοινωνίας με τον φακό, αλλά έτσι κι αλλιώς το κάνει με όλους τους φακούς.

Η αλήθεια είναι πως θέλω καινούρια μηχανή, κι αυτό ίσως είναι μια καλή δικαιολογία :innocent: , αλλά όπως και να 'χει πρέπει να την ξανακάνω λειτουργική γιατί είναι κρίμα.
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#57397 Η Canon 40D ως μοντέλο αν θυμάμαι καλά έχει ένα θεματάκι με το κουμπί του κλείστρου όσο παλιώνει. :(
Εδώ λένε για επισκευή 50 γιούρια.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
ast έγραψε:Και ξαφνικά, η πολυκαιρισμένη 40D μου άρχισε τα νάζια.

Πατάω μέχρι τη μέση το κουμπί, εστιάζει, πατάω μεχρι το τέρμα και... τίποτα. Δεν το κάνει πάντα, αλλά το κάνει πολύ συχνά. Καθάρισα τις επαφές για να σιγουρευτω πως δεν είναι θέμα επικοινωνίας με τον φακό, αλλά έτσι κι αλλιώς το κάνει με όλους τους φακούς.

Η αλήθεια είναι πως θέλω καινούρια μηχανή, κι αυτό ίσως είναι μια καλή δικαιολογία :innocent: , αλλά όπως και να 'χει πρέπει να την ξανακάνω λειτουργική γιατί είναι κρίμα.

όλως περιέργως αυτό κάνει κ η canon ixus 850 is εδώ κ 20 μέρες... προσπαθεί να εστιάσει κ όταν πατήσεις εντελώς η φώτο βγαίνει κάπως θολή σαν να μην εχει εστιάσει εντελώς...

Red Garland διορθώνεται αυτό ή πάει για πέταμα?
Άβαταρ μέλους
By ast
#57406 Στη δική μου περίπτωση δεν ενεργοποιείται καθόλου το κλείστρο.

Σ' ευχαριστώ Red Garland, υπάρχει πολύ υλικό στο νετ που λέει πως είναι αστοχία του διακόπτη. Χμ. :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#57415 @ PeterPan
Να σου πω ότι γνωρίζω, θα σου πω ψέματα. Έτσι όπως το ακούω είναι διαφορετικό πρόβλημα, και αν δε σου κάνει επιβεβαίωση εστίασης όταν το πατάς μέχρι τη μέση, τότε μπορεί να πιο βαρύ το θέμα. Δεν μπορώ να βοηθήσω.
Αυτό που βρήκα στο νετ από άλλον φαίνεται παρόμοιο με το δικό σου πρόβλημα αλλά λύση δεν βρήκε.

@ ast
και εγώ έχω την ίδια για αυτό το θυμάμαι :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By axel12p
ast έγραψε:Και ξαφνικά, η πολυκαιρισμένη 40D μου άρχισε τα νάζια.

Πιθανότατα να θέλει καθαρισμό το κουμπί με σπρέι επαφών ή ακόμη και αντικατάσταση. Αν ψάχνεις ευκαιρία να αλλάξεις μηχανή αγόρασε το ανταλλακτικό από το ebay και δοκίμασε να το αλλάξεις μόνος σου :)

http://www.ebay.com/itm/NEW-Canon-EOS-10D-20D-30D-40D-50D-shutter-release-switch-button-for-SLR-Camera-/151249701491?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item23372f4a73
Άβαταρ μέλους
By JBT
#62694 Κοπέλια χρειάζομαι μια βοήθεια...

Έχουμε στη δουλειά μια Nikon D90 και ψαχνόμαστε (εγώ δηλαδή......) με τις ρυθμίσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα από μηχανές :s_whiteflag

Το κυριότερο θεματάκι που έχουμε με τις εικόνες είναι ότι έχουν πολύ φως. Ακόμα και στο αυτόματα κάποιες φορές μαζεύει όλο το φως του σύμπαντος.

Επίσης ένα άλλο άλυτο πρόβλημα είναι το εξής: κοτσάρουμε στη μηχανή ένα άλλο μηχανηματάκι για κοντινές φωτογραφίες του δέρματος και χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις για να δουλέψει. Τις βρήκα στο νετ και το έκανα, αλλά τώρα δεν ξέρω πώς να το αποθηκεύσω έτσι ώστε όταν κοτσάρω το κανονικό φακό να βγάζει με τις ρυθμίσεις του "φακού". Αν δεν αλλάξω ρυθμίσεις τότε γίνεται ο πανικός, όλα είναι τόσο φωτεινά λες και θα βγει ο ήλιος από εκει μέσα :lol:

Τέλος... Μπορεί κάποιος να βοηθήσει με τις διάφορες παραμέτρους και το τι σημαίνουν; Κάτι F βλέπω, κάτι κλείστρα κλπ και πελαγώνουμε όλοι εκεί μέσα :s_mad Έτσι μια απλή επεξήγηση για το τι σημαίνουν τα διαβολικά αυτά πραγματάκια...

Ολόκληρο το τιμ ευχαριστεί τον ήρωα που θα βοηθήσει :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By stavrosg
CARυοθραύστης έγραψε:Επίσης ένα άλλο άλυτο πρόβλημα είναι το εξής: κοτσάρουμε στη μηχανή ένα άλλο μηχανηματάκι για κοντινές φωτογραφίες του δέρματος και χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις για να δουλέψει. Τις βρήκα στο νετ και το έκανα, αλλά τώρα δεν ξέρω πώς να το αποθηκεύσω έτσι ώστε όταν κοτσάρω το κανονικό φακό να βγάζει με τις ρυθμίσεις του "φακού". Αν δεν αλλάξω ρυθμίσεις τότε γίνεται ο πανικός, όλα είναι τόσο φωτεινά λες και θα βγει ο ήλιος από εκει μέσα :lol:

Κατ'αρχήν μπορείς να δώσεις μερικές διευκρινήσεις; Τη φωτογραφική την έχετε για συγκεκριμένο "σενάριο" ή για διάφορες χρήσεις; και ποιες; Γιατί αν έχεις βάλει στο Manual τις ρυθμίσεις που πρέπει, και δεν το πειράξει κανείς, θα πρέπει κάθε φορά που το γυρνάς στο manual να επανέρχονται...

Αυτό που λες για το φως είναι θέμα φωτομέτρησης, δηλαδή κάτι γίνεται με την χρήση που της κάνετε και δεν δουλεύει όπως πρέπει (λογικό αν είναι κάποιο εξειδικευμένο σενάριο με ειδικά χαρακτηριστικά)

Τέλος... Μπορεί κάποιος να βοηθήσει με τις διάφορες παραμέτρους και το τι σημαίνουν; Κάτι F βλέπω, κάτι κλείστρα κλπ και πελαγώνουμε όλοι εκεί μέσα :s_mad Έτσι μια απλή επεξήγηση για το τι σημαίνουν τα διαβολικά αυτά πραγματάκια...

Ολόκληρο το τιμ ευχαριστεί τον ήρωα που θα βοηθήσει :thumbsup:

Ξεκίνα από εδώ και μάζεψε απορίες... Και μετά, κατά τη γνώμη μου είναι να ψαχτείς για κάποιο φωτογραφικό workshop για αρχάριους στην περιοχή σου... Θα βοηθήσει όσο δε φαντάζεσαι!
Άβαταρ μέλους
By JBT
#62720 Ωραίο το λινκάκι! Θα το μελετήσω :s_roses

Οι φωτογραφίες βγαίνουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον (χειρουργικό δωμάτιο) όπου συνήθως όλα μένουν σταθερά (φώτα κλπ).

Το συγκεκριμένο σενάριο που έγραψα είναι με ένα ματσούκι για να παίρνει έξτρα κοντινές και μεγενθυμένες, αλλά όπως είπαμε για αυτό βρέθηκαν οι ρυθμίσεις. Δεν αποτελεί αυτό πρόβλημα.

Το θέμα είναι πάμπολλες από τις φώτο αυτές παρουσιάζονται μετέπειτα σε σεμινάρια κλπ (συχνά και σε παγκόσμιου βεληνεκούς) και πρέπει να έχουν μια αποδεκτή ποιότητα.

:sorry:
Άβαταρ μέλους
By Red Garland
#62725 +1 stavrosg

Ένα πολύ καλό κείμενο είναι το παρακάτω, αλλά καλύτερα να βρίσκατε κανέναν να σας στα δείξει στην πράξη

Άντε και την αγόρασα, τί κάνω τώρα?

+ Εγχειρίδιο χρήσης Nikon D90

Το βασικό που πρέπει να μάθεις είναι ότι έκθεση της φωτογραφίας εξαρτάται από τρία πράγματα
1. Διάφραγμα - Η τρύπα που δημιουργούν οι λεπίδες μέσα στο φακό. Το πόσο ανοιχτό είναι το κλείστρο εκφράζεται με το f . Ανοιχτό διάφραγμα σημαίνει περισσότερο φως αλλά και λιγότερα πράγματα θα είναι εστιασμένα εμπρός και πίσω από το σημείο εστίασης.
2. Κλείστρο (Shutter) - Είναι η "κουρτίνα" που περνά εμπρός από τον αισθητήρα. Το χρονικό διάστημα που παραμένει ανοιχτό επηρεάζει την έκθεση, αλλά χαμηλές ταχύτητες σημαίνουν και κουνημένες φωτό.
3. Το ISO - Είναι η ευαισθησία του αισθητήρα. Όσο πιο υψηλό νούμερο ISO τόσο πιο φωτεινή η φωτογραφία αλλά και τόσο πιο θορυβώδης.

και πως αλλάζει η μέθοδο φωτομέτρησης (spot| center weighted| κτλ) στη μηχανή και τι σημαίνει η κάθε επιλογή.
Το manual βοηθάει πολύ και είναι αρκετά αναλυτικό.
Τελευταία επεξεργασία από Red Garland και 15 Ιαν 2015, 17:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By JBT
Red Garland έγραψε:+ Εγχειρίδιο χρήσης Nikon D90

στα χελλένικοσ;; :omg:

Δεν τόλμησα καν να το ψάξω! Με εγγλέζικα και γερμανικά παλεύω... :s_wacko

Για να δούμε τι θα καταφέρω...

Ευχαριστώ και πάλι :s_thumbsup
Άβαταρ μέλους
By Bayern7
#62813 Δες τις παρακάτω εικόνες για να καταλάβεις τι παίζει.

Τελείως μπακάλικα και κατανοητά (ελπίζω):
1. όσο πιο μεγάλο είναι το διάφραγμα, f/2 ας πούμε (είναι κλάσμα οπότε το f/2 σημαίνει μεγαλύτερο διάφραγμα από το f/10), τόσο πιο πολύ φως περνάει στον αισθητήρα, άρα βγαίνουν πιο φωτεινές οι φωτογραφίες.
ΑΛΛΑ χάνεις σε βάθος πεδίου. Δλδ το θέμα σου στο οποίο εστιάζεις θα είναι ΟΚ αλλά τo φόντο θα είναι θολό. Κάτι τέτοιο ας πούμε. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να σε επηρεάζει αν κατάλαβα περίπου τι θέματα θέλεις να φωτογραφήσεις.
Εικόνα

2. Μετά έχεις την ταχύτητα του κλείστρου.
Όσο πιο μεγάλη είναι, 1/500 του δευτερολέπτου ας πούμε, τόσο πιο σκοτεινή θα βγει η φωτογραφία γιατί ανοιγοκλείνει ακαριαία το κλείστρο οπότε παίρνει πιο λίγο φως. Όσο πιο μικρή είναι πχ 1sec, 1/2, 1/5 κλπ τόσο πιο πολύ φως περνάει, αλλά αν τα θέματα σου έχουν κίνηση θα βγουνε θολά. Και γενικά αν τραβάς φωτογραφίες με τη μηχανή στο χέρι και δεν είσαι ανθρώπινος τρίποδας με ταχύτητες μικρότερες από 1/50sec ας πούμε θα βγουν κουνημένες.
Εικόνα

3. Μετά έχεις το ISO
Μεγαλύτερο ISO σημαίνει πιο φωτεινές φωτογραφίες αλλά και περισσότερος ψηφιακός θόρυβος.
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας, αλλά πάνω από 800 (άντε 1600) να αποφεύγεις να τραβάς. Είναι και ανάλογα τη μηχανή πόσο καλά χειρίζεται τον θόρυβο στις μεγάλες τιμές του ISO.
Εικόνα

Το white balance άστο στο αυτόματο. Μην μπλέξεις και με αυτό.

Οπότε πρέπει να βρεις την χρυσή τομή επάνω σε αυτά τα 3.
Πως; Όταν κοιτάς από το σκόπευτρο και εστιάζεις, βλέπεις αυτό εδώ.
Εικόνα

Το ιδανικό είναι το βελάκι να είναι στο κέντρο. Αν είναι προς τα αριστερά θα είναι πιο σκοτεινές η φωτογραφίες. Αν είναι πιο δεξιά θα είναι πιο φωτεινές.
Οπότε παίζεις με τις ρυθμίσεις που είπαμε παραπάνω για να το φέρεις στο κέντρο.
Εμένα μου αρέσει να είναι λίγο underexposed οι φωτογραφίες μου οπότε το βελάκι "το θέλω" ελάχιστα αριστερά από το κέντρο.
Αυτό είναι θέμα προτιμήσεων βέβαια και παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, μηχανή, φακός, θέμα, διαχείριση iso και white balance από τη μηχανή μπλα μπλα.
Βλέπεις τι σου αρέσει και προσαρμόζεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις.

Αυτά.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#62836 Τσέκαρε και στα παρακάτω links
http://www.canonoutsideofauto.ca/play/

http://camerasim.com/apps/camera-simulator/

Μήπως έχετε επιλέξει κάποιο λάθος metering mode;

Ρυθμίζεται από το παρακάτω κουμπάκι
Εικόνα

και συνήθως επιλέγουμε την πρώτη ρύθμιση
Εικόνα

Την "ζημιά" μπορεί να την κάνει και το κουμπάκι τέρμα δεξιά (με το + και - πάνω του), όπου μπορεί από λάθος χειρισμό να έχετε αυξήσει το exposure.