- 15 Ιαν 2015, 21:25
Δες τις παρακάτω εικόνες για να καταλάβεις τι παίζει.
Τελείως μπακάλικα και κατανοητά (ελπίζω):
1. όσο πιο μεγάλο είναι το διάφραγμα, f/2 ας πούμε (είναι κλάσμα οπότε το f/2 σημαίνει μεγαλύτερο διάφραγμα από το f/10), τόσο πιο πολύ φως περνάει στον αισθητήρα, άρα βγαίνουν πιο φωτεινές οι φωτογραφίες.
ΑΛΛΑ χάνεις σε βάθος πεδίου. Δλδ το θέμα σου στο οποίο εστιάζεις θα είναι ΟΚ αλλά τo φόντο θα είναι θολό. Κάτι
τέτοιο ας πούμε. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να σε επηρεάζει αν κατάλαβα περίπου τι θέματα θέλεις να φωτογραφήσεις.

2. Μετά έχεις την ταχύτητα του κλείστρου.
Όσο πιο μεγάλη είναι, 1/500 του δευτερολέπτου ας πούμε, τόσο πιο σκοτεινή θα βγει η φωτογραφία γιατί ανοιγοκλείνει ακαριαία το κλείστρο οπότε παίρνει πιο λίγο φως. Όσο πιο μικρή είναι πχ 1sec, 1/2, 1/5 κλπ τόσο πιο πολύ φως περνάει, αλλά αν τα θέματα σου έχουν κίνηση θα βγουνε θολά. Και γενικά αν τραβάς φωτογραφίες με τη μηχανή στο χέρι και δεν είσαι ανθρώπινος τρίποδας με ταχύτητες μικρότερες από 1/50sec ας πούμε θα βγουν κουνημένες.

3. Μετά έχεις το ISO
Μεγαλύτερο ISO σημαίνει πιο φωτεινές φωτογραφίες αλλά και περισσότερος ψηφιακός θόρυβος.
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας, αλλά πάνω από 800 (άντε 1600) να αποφεύγεις να τραβάς. Είναι και ανάλογα τη μηχανή πόσο καλά χειρίζεται τον θόρυβο στις μεγάλες τιμές του ISO.

Το white balance άστο στο αυτόματο. Μην μπλέξεις και με αυτό.
Οπότε πρέπει να βρεις την χρυσή τομή επάνω σε αυτά τα 3.
Πως; Όταν κοιτάς από το σκόπευτρο και εστιάζεις, βλέπεις αυτό εδώ.

Το ιδανικό είναι το βελάκι να είναι στο κέντρο. Αν είναι προς τα αριστερά θα είναι πιο σκοτεινές η φωτογραφίες. Αν είναι πιο δεξιά θα είναι πιο φωτεινές.
Οπότε παίζεις με τις ρυθμίσεις που είπαμε παραπάνω για να το φέρεις στο κέντρο.
Εμένα μου αρέσει να είναι λίγο underexposed οι φωτογραφίες μου οπότε το βελάκι "το θέλω" ελάχιστα αριστερά από το κέντρο.
Αυτό είναι θέμα προτιμήσεων βέβαια και παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, μηχανή, φακός, θέμα, διαχείριση iso και white balance από τη μηχανή μπλα μπλα.
Βλέπεις τι σου αρέσει και προσαρμόζεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις.
Αυτά.