- 16 Φεβ 2017, 14:21
Anonymous Founder έγραψε:Όχι, το ίδια ισχύει στην περίθαλψη, στην σύνταξη, θα υπάρχει διαφοροποίηση. Μην μπερδεύεστε με την Εθνική σύνταξη που θα την παίρνουν όλοι, ο ΕΦΚΑ αφορά την ανταποδοτική που είναι χωριστός υπολογισμός.
Εχω την αντίθετη εντύπωση, ότι ο ΕΦΚΑ αφορά την εθνική σύνταξη. Πχ. από ποιό φορέα θα παίρνουν κύρια σύνταξη ? Από τον ΕΦΚΑ.
Αυτά που λέω τα είχα διαβάσει σε άρθρο εφημερίδας προ αρκετού καιρού, θα ψάξω να βρω και θα επανέλθω.
Anonymous Founder έγραψε:Αλλά και για την σύνταξη, οι διαφορές είναι τόσο μικρές, που συμφέρει να είσαι στην βασική και τα υπόλοιπα στην τράπεζα.
Ε άρα αυτό που λέω, ότι ό,τι και να πληρώσεις, τα ίδια θα πάρεις στο τέλος.
Anonymous Founder έγραψε:Και διαφωνώ πως αυτά που γράφω είναι μικρές αδικίες, είναι μεγάλες και λειτουργούν αποτρεπτικά.
Νομίζω ότι τα περισσότερα είναι technicalities σε αντίθεση με το τι παίρνεις για σύνταξη στο τέλος, που είναι στον πυρήνα του συστήματος.
Πχ. το ό,τι υπολογίζονται με βάση τα περσινά εισοδήματα δεν είναι απαραίτητα αδικία, μπορεί κάποιος να βγάζει φέτος περισσότερα απ΄ό,τι πέρισι και να τον συμφέρει.
Το ό,τι έχει κλείσει κάποιος τα βιβλία του και πληρώνει με βάση πέρισι που δούλευε είναι φυσικά μεγάλη αδικία αλλά λύνεται με απλό τρόπο (θέλει νομοθετική ρύθμιση αλλά δεν είναι κάτι το δύσκολο).
Το ό,τι δεν λαμβάνουν υπόψη τα φετινά εισοδήματα, αυτό μπορεί εύκολα να λυθεί μόνο για τους μπλοκάκηδες, που έχουν στάνταρ εισοδήματα. Ομως ένα μεγάλο μέρος ασφαλισμένων ΕΕ δεν έχουν στάνταρ εισοδήματα πχ. γιατροί, δικηγόροι κοκ. Οπότε ναι μεν έχεις δίκιο αλλά δεν υπάρχει πρακτικά τρόπος να διαπιστωθούν τα φετινά τους εισοδήματα πριν ...του χρόνου. Εκτός και αν σε κάθε δελτίο που κόβουν γίνεται παρακράτηση εισφορών, όπως στο φόρο.
Anonymous Founder έγραψε:Επί της αρχής, το σύστημα δεν είναι λάθος,
Αν δεν έχει έναν σημαντικό ανταποδοτικό χαρακτήρα τότε είναι λάθος επί της αρχής. Δεν είπα να γίνει πλήρως κεφαλαιοποιητικό αλλά να είναι πχ. η μισή σου σύνταξη ανταποδοτική.
Το να πληρώνεις με βάση ποσοστό επί του εισοδήματος επί της αρχής είναι σωστό, με την παραπάνω αναγκαία συνθήκη, εξάλλου αυτό συνέβαινε τόσα χρόνια με τους μισθωτούς. Ομως είναι τελείως λάθος τα ποσοστά, δηλ. το να προστίθενται οι εισφορές του ασφαλισμένου και αυτές του εργοδότη και να τις φορτώνεται όλες οι ασφαλισμένος (πλην μπλοκάκηδων) είναι τελείως λάθος διότι καταλήγει σε γελοία υψηλές επιβαρύνσεις (38% για μηχανικούς-δικηγόρους-γιατρούς...)
Υπενθυμίζω επίσης ότι οι ΕΕ τόσα χρόνια (και εγώ όσο ήμουν) είχαμε ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση συγκριτικά με μισθωτούς με ίδιο μικτό εισόδημα ή και συνολικό εργοδοτικό κόστος (πλην κάποιων χαμηλόμισθων). Οπότε το σύστημα αποκαθιστά μεν κάπως την αδικία αλλά με άδικο τρόπο.