Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g47
cabala10 έγραψε:οχι g47 δεν κανουμε συζητηση αυτο το πραγμα εχει γινει πολλες φορες το ξερεις και το ξερω και εκει καταληγει παντα στο οτι αυτοι που δεν γουσταραν στρατο και δεν πηγαν λενε οτι ειναι/ηταν μεσα ειναι πολιτες δευτερης κατηγοριας γιατι δεν βρηκαν τιποτα αλλο στην ζωη και μετα αρχιζει ενας νεο φαυλος κυκλος μαλακιας
αυτο το τσουβαλιασμα δεν αργει να γινει (μαλιστα εχει ηδη γινει σε αυτο το νημα..πιο παλια) αυτο το κομπλεξ ανωτεροτητας που εχουν οσοι ειναι εξω απο τον στρατο και δουλευουν με ξεπερναει πραγματικα ομως..

Δεν εχω παρακολουθησει μαλλον παλιοτερη συζητηση, ομολογω δε βλεπω τσουβαλιασμα αυτη τη φορα.

Κι εγω δε γουσταρα στρατο αλλα πηγα. Για του λογους που ολοι εχουμε ακουσει απο καποιον γκρινιαρη που εσεις της δουλειας σκεφτεστε οτι δεν σκεφετεται τη πατριδα. Δεν ειναι ετσι ακριβως αλλα ας το αφησουμε αυτο.

Αυτο που με εκνευρισε περισσοτερο απο ολα τα προβληματα (που ηταν αναριθμητα) και βαζωντας στην ακρη της αντικειμενικες δυσκολίες λογω μη καλυψης αυτων απο το κρατος, ειναι το τεραστιο ποσοστο ηλιθιων ως μονιμο προσωπικο με τα οσα προβληματα μπορει να δημιουργησει κατι τετοιο στο στρατοπεδο. Δεν τσουβαλιαζω, ουτε λεω "οσοι εισαστε εκει μεσα, εισαστε χαζοι", αυτα ειναι παιδιαστικα πραγματα.
Και με καθε ελικρινια, το ποσοστο ειναι συντριπτικο σε σχεση με το τι εχω δει εξω απο το στρατοπεδο και οπου εχω δουλεψει. Δεν ειναι θεμα ανωτεροτητας η κατι τετοιο αλλα πραγματικα πιστευω οτι αυτοι οι ανθρωποι ειναι στο στρατο γιατι εξω δε θα μπορουν να δουλεψουν. Το λεω με την εννοια της ανταγωνιστικοτητας καθαρα.
Και εχω μια σχηματισμενη αποψη (οπως και πολλοι για το δημοσιο γενικοτερα) οτι ενα τεραστιο ποσοστο αυτων των ανθρωπων ειναι στο στρατο. Με τα ματια μου ειδα τρια στρατοπεδα κατα τη θητεια μου και επιβεβαιωθηκε αυτη η ιδεα.
Δεν ειναι δυνατον ανθρωποι αμορφωτοι να κανουν αυτη τη δουλεια. Ειναι σημαντικη. Διαολε ο αλλος ειχε μολυνση στο ματι και κοντεψε να το χασει και ο δικας μας γιατι επαιζε μεταθεση του και δεν ηθελε τιποτα να φαινεται στραβο στο στρατοπεδο, τον κρατησε με φυσιολογικους ορους μεσα. Ημουν κεπικ και μετα απο ενα μηνα ειχε παρει ο πατερας του παιδιου κλαιγοντας. Ειχαν φερει γιατρο μεσα στο στρατοπεδο για να μη χασει υπηρεσια και ο φανταρος με πυρετο. Τελικα εφυγε για νοσοκομειο ΜΕ ΒΥΣΜΑ. Δεν εμαθα τι εγινε, δεν ξαναηρθε. Απειρα τετοια παραδειγματα. ΑΠΕΙΡΑ.
Δεν εχει σχεση με το τι κανω η που δουλευω, σε πολλα πραγματα ειμαι ασχετος. Δεν μου επιτρεπεται να κανω επαγγελμα την ασχετοσυνη μου ομως, θα ειχα παρει ποδι τη πρωτη μερα.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#33270 Εγώ πάντως παίδες, με μισθό ελβετιας ξαναπηγαινα στρατο :metalo:

Μπαιδε γουει ήρθε τεχνίτης στο γραφείο να ζητήσει δάνειο γιατι ο γιος του εχει άδεια και δεν εχει λεφτα να κατέβει απο την πλάτη :metalo: :metalo:

Το παιδι δούλευε στο ζαρα για να βγει το οικογενειακό ισοζύγιο και τώρα μια 5μελης κάθεται σε καλυβιωτικο αγγουρι γιατι ο γιος ειναι ένας φυγοπονος τεμπελης :metalo:

Το παραπάνω σκηνικό ειναι προφανώς η εξαίρεση ....

Στην τελικη, τι να τον κανείς τον αυτοματισμο αφου τυλιχτης θα γινεις έτσι και αλλιώς, σκασε και κουβαλα αμισθι τις ελιές του διοικητη :metalo:

Παω και εγω ο φυγοπονος για ύπνο, τις καληνυχτες μου :metalo:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#33277 Αλλα γραφει ο ένας, αλλα καταλαβαινει ο άλλος, και γαμω τις συζητησεις γενικα.

socratesn έγραψε:Πολυ δικαιο μου ακουγεται :yahoo:
Δουλεια χωρις χρηματικα ανταλλαγματα ,απο πανω να εχεις κυριως υποχρεωσεις και κανονες
Δεν ειναι καλο ανταλλαγμα να μπορεις να υπερασπιστεις το σπιτι σου αν χρειαστει? Πρεπει να πληρωθεις για το μαθημα? :lol:

και ολα αυτα απεναντι σε ορισμενους συχνα(δε τσουβαλιαζω προφανως) αμορφωτους :superman:
Σιγουρα, δεν τσουβαλιαζεις.

Εχω δει/γνωρισει πολλα παλικαρια απο ΣΜΥ ,η συντριπτικη πλειοψηφια τους ειναι ΓΙΑΤΑΠΑΝΗΓΥΡΙΑ,σιγουρα θα υπαρχουν εξαιρεσεις.
Τελος δε συμφωνω με τον ορισμο της υποχρεωσης γιατι με 9 μηνες στρατο λιγοι θα σωσουν αυριο μεθαυριο τη χωρα,ποσο μαλλον οταν οι περισσοτεροι μπαινουν με το στανιο.
Προφανως δεν εχεις καταλαβει οτι αν γινει μπραφ πανε ΟΛΟΙ και οχι μονο αυτοι που ειναι μεσα εκεινη την ωρα

Για μενα το ολο θεμα υπαρχει γιατι καπως πρεπει να δικιολογησουν τα εισοδηματα τους οι υπεραριθμοι αποφοιτοι στρατιωτικων σχολων και οι κατα καιρους βολεμενοι,κ επειδη υπαρχουν οικονομικα συμφεροντα εντος κ εκτος στρατου.
Υπαρχει και αυτη η εκδοχη, και αφορα μικροκομματικα και τοπικα συμφεροντα, οχι το θεσμο της στρατευσης καθ' εαυτο.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#33318 Με την κατάργηση των διορισμών στο δημόσιο πως σκατά θα "δουλέψουν" τα πολιτικά γραφεία ?

Μπαι δε γουει, βύσματα σαν τους ΚΚΕδες δεν είδα πουθενά :lipsealed:

Ας μας αναλύσει λίγο ο τριντέντ την σκέψη του γιατί δεν τα πιάνουμε εύκολα και άλλα διαβάζουμε και σε άλλα απαντάμε :metalo:
Άβαταρ μέλους
By socratesn
trident1971 έγραψε:Αλλα γραφει ο ένας, αλλα καταλαβαινει ο άλλος, και γαμω τις συζητησεις γενικα.

socratesn έγραψε:Πολυ δικαιο μου ακουγεται :yahoo:
Δουλεια χωρις χρηματικα ανταλλαγματα ,απο πανω να εχεις κυριως υποχρεωσεις και κανονες
Δεν ειναι καλο ανταλλαγμα να μπορεις να υπερασπιστεις το σπιτι σου αν χρειαστει? Πρεπει να πληρωθεις για το μαθημα? :lol: *

και ολα αυτα απεναντι σε ορισμενους συχνα(δε τσουβαλιαζω προφανως) αμορφωτους :superman:
Σιγουρα, δεν τσουβαλιαζεις. **

Εχω δει/γνωρισει πολλα παλικαρια απο ΣΜΥ ,η συντριπτικη πλειοψηφια τους ειναι ΓΙΑΤΑΠΑΝΗΓΥΡΙΑ,σιγουρα θα υπαρχουν εξαιρεσεις.
Τελος δε συμφωνω με τον ορισμο της υποχρεωσης γιατι με 9 μηνες στρατο λιγοι θα σωσουν αυριο μεθαυριο τη χωρα,ποσο μαλλον οταν οι περισσοτεροι μπαινουν με το στανιο.
Προφανως δεν εχεις καταλαβει οτι αν γινει μπραφ πανε ΟΛΟΙ και οχι μονο αυτοι που ειναι μεσα εκεινη την ωρα***

Για μενα το ολο θεμα υπαρχει γιατι καπως πρεπει να δικιολογησουν τα εισοδηματα τους οι υπεραριθμοι αποφοιτοι στρατιωτικων σχολων και οι κατα καιρους βολεμενοι,κ επειδη υπαρχουν οικονομικα συμφεροντα εντος κ εκτος στρατου.
Υπαρχει και αυτη η εκδοχη, και αφορα μικροκομματικα και τοπικα συμφεροντα, οχι το θεσμο της στρατευσης καθ' εαυτο. ****

Ισως κ εσυ να διαβαζεις και να καταλαβαινεις αλλα..
*Οχι δεν ειναι καλο ανταλλαγμα ετσι οπως εχω καταλαβει οτι γινεται η ολη διαδικασια.το σπιτι μου δε θα το υπερασπιστω επειδη στο στρατο καποτε ημουν τυπικος σε ψευτοπειθαρχειες και καπου αναμεσα σε αγγαρειες και ξυσιμο εμαθα να κραταω κ ενα οπλο.Δεν εχω ζησει πολεμο ουτε ξερω πως γινεται,απλα μου φαινεται λιγο κουλο σημερα να περιμενει κανεις να σωσει το σπιτι του σε περιπτωση πολεμου επειδη θα χει ενα οπλο στα χερια.

**Δε καταλαβα,ειρωνευεσαι?Διευκρινησα οτι δε τσουβαλιαζω,θα ηταν χαζο να πιστευω οτι ολοι οι εργαζομενοι στο στρατο ειναι αμορφωτοι.Γενικα ομως αυτο παρατηρειται αρκετα στο συγκεκριμενο κλαδο.Αλλωστε στη ΣΜΥ(νομιζω και στην Ευελπιδων) που γνωριζω καποια πραγματα,βιβλιο οι ανθρωποι δεν ανοιγουν ποτε κατα τη διαρκεια των σπουδων.Για παλιους εποπ και βολεμενους δε το συζηταω.

*** :lipsealed: Προφανως δε καταλαβες οτι εννοουσα πως με τη μορφη που εχει σημερα ο στρατος ,αμφιβαλλω οτι σε καθιστα ικανο να ανταποκριθεις στο πιθανο Μπραφ,οπου κ αν σε πετυχει αυτο.Εσυ δηλαδη θεωρεις τον εαυτο σου τοσο ικανο σε περιπτωση πολεμου?Ικανοτερος απο μενα σιγουρα,απεναντι σε κανα τανκς ή καμια βομβα απο αερος,νιωθεις ετοιμος?Θελω να πω δεν ειμαστε στο 40

****Σημασια εχει οτι η στρατευση μενει ζωντανη για αυτα τα συμφεροντα κατα την αποψη μου κ οχι τοσο για να κραταω εγω οπλο αυριο μεθαυριο
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#33356 σαφως και εχει συμφεροντα αλλιως θα ειχα κλεισει ολες αυτες οι ασχετες μοναδες στην ηπειρο στις κυκλαδες και γενικα στα νοτιοδυτικα που δεν εχουν λογο υπαρξης

αλλα ειπαμε οταν ερθει η αξιοκρατια βλεπουμε..
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#33357 Ξεκίνησα να το γράφω πιο πριν, αλλά είπα "άστο να πάει"....αλλά βλέπω ότι τελικά πρέπει να πω 2-3 πράγματα (εντελώς προφανή, αλλά εκπληκτικώς πως μας διαφεύγουν).

Αυτό το "si vis pacem para bellum" δεν το έχετε ακούσει ? Δεν είμαστε ούτε στη μέση του πουθενά (π.χ. Φερόε), ούτε πρακτικά ανύπαρκτοι (π.χ. Λουξεμβούργο), ούτε "στη μέση" (Ελβετία). Είμαστε σε περίεργη γεωγραφικά θέση, έχουμε μεγάλη προϊστορία μπελάδων και πολέμων, έχουμε "περίεργους" γείτονες, άρα -πέρα από το τι λέει το ΝΑΤΟ- πρέπει να έχουμε μια Α (ή Β, Γ, xyz ότι θέτε πέστε) ετοιμότητα. Το μέγεθος του στρατού καθορίζεται λίγο-πολύ από το μέγεθός μας ως χώρα, πληθυσμός, έκταση κλπ.

Έστω, το να ξέρεις λοιπόν με τι μοιάζει ένα όπλο, από που το κρατάνε, πως ρίχνουν, πως μπαίνει η εξάρτηση, τι σημαίνει στρατός και ιεραρχία κλπ και άλλα τέτοια όμορφα και βαρετά, είναι απαραίτητα. Και αυτά οφείλουμε να τα ξέρουμε όλοι οι "άντρες ικανοί να σηκώσουμε όπλα", για να πω κάτι αρχαίο και ίσως ξεπερασμένο....

Για αγγαρείες, σκοπιές, μη λειτουργικά όπλα, ασκήσεις της πλάκας, βύσματα, το ποιοι και πως μπαίνουν μονιμάδες, αν τους κόβει ή όχι κλπ, να συζητήσουμε όσο θέλετε.....
Άβαταρ μέλους
By DAP
cabala10 έγραψε:σαφως και εχει συμφεροντα αλλιως θα ειχα κλεισει ολες αυτες οι ασχετες μοναδες στην ηπειρο στις κυκλαδες και γενικα στα νοτιοδυτικα που δεν εχουν λογο υπαρξης

Μπα,γραφει και ο αβραμο εδω;

Υ.Γ. Ο Δενδιας μαλλον αποκλειεται γιατι μολις χθες (;) επιασε δουλεια.........
Άβαταρ μέλους
By cabala10
g47 έγραψε:
cabala10 έγραψε:οχι g47 δεν κανουμε συζητηση αυτο το πραγμα εχει γινει πολλες φορες το ξερεις και το ξερω και εκει καταληγει παντα στο οτι αυτοι που δεν γουσταραν στρατο και δεν πηγαν λενε οτι ειναι/ηταν μεσα ειναι πολιτες δευτερης κατηγοριας γιατι δεν βρηκαν τιποτα αλλο στην ζωη και μετα αρχιζει ενας νεο φαυλος κυκλος μαλακιας
αυτο το τσουβαλιασμα δεν αργει να γινει (μαλιστα εχει ηδη γινει σε αυτο το νημα..πιο παλια) αυτο το κομπλεξ ανωτεροτητας που εχουν οσοι ειναι εξω απο τον στρατο και δουλευουν με ξεπερναει πραγματικα ομως..

Δεν εχω παρακολουθησει μαλλον παλιοτερη συζητηση, ομολογω δε βλεπω τσουβαλιασμα αυτη τη φορα.

Κι εγω δε γουσταρα στρατο αλλα πηγα. Για του λογους που ολοι εχουμε ακουσει απο καποιον γκρινιαρη που εσεις της δουλειας σκεφτεστε οτι δεν σκεφετεται τη πατριδα. Δεν ειναι ετσι ακριβως αλλα ας το αφησουμε αυτο.

Αυτο που με εκνευρισε περισσοτερο απο ολα τα προβληματα (που ηταν αναριθμητα) και βαζωντας στην ακρη της αντικειμενικες δυσκολίες λογω μη καλυψης αυτων απο το κρατος, ειναι το τεραστιο ποσοστο ηλιθιων ως μονιμο προσωπικο με τα οσα προβληματα μπορει να δημιουργησει κατι τετοιο στο στρατοπεδο. Δεν τσουβαλιαζω, ουτε λεω "οσοι εισαστε εκει μεσα, εισαστε χαζοι", αυτα ειναι παιδιαστικα πραγματα.
Και με καθε ελικρινια, το ποσοστο ειναι συντριπτικο σε σχεση με το τι εχω δει εξω απο το στρατοπεδο και οπου εχω δουλεψει. Δεν ειναι θεμα ανωτεροτητας η κατι τετοιο αλλα πραγματικα πιστευω οτι αυτοι οι ανθρωποι ειναι στο στρατο γιατι εξω δε θα μπορουν να δουλεψουν. Το λεω με την εννοια της ανταγωνιστικοτητας καθαρα.
Και εχω μια σχηματισμενη αποψη (οπως και πολλοι για το δημοσιο γενικοτερα) οτι ενα τεραστιο ποσοστο αυτων των ανθρωπων ειναι στο στρατο. Με τα ματια μου ειδα τρια στρατοπεδα κατα τη θητεια μου και επιβεβαιωθηκε αυτη η ιδεα.
Δεν ειναι δυνατον ανθρωποι αμορφωτοι να κανουν αυτη τη δουλεια. Ειναι σημαντικη. Διαολε ο αλλος ειχε μολυνση στο ματι και κοντεψε να το χασει και ο δικας μας γιατι επαιζε μεταθεση του και δεν ηθελε τιποτα να φαινεται στραβο στο στρατοπεδο, τον κρατησε με φυσιολογικους ορους μεσα. Ημουν κεπικ και μετα απο ενα μηνα ειχε παρει ο πατερας του παιδιου κλαιγοντας. Ειχαν φερει γιατρο μεσα στο στρατοπεδο για να μη χασει υπηρεσια και ο φανταρος με πυρετο. Τελικα εφυγε για νοσοκομειο ΜΕ ΒΥΣΜΑ. Δεν εμαθα τι εγινε, δεν ξαναηρθε. Απειρα τετοια παραδειγματα. ΑΠΕΙΡΑ.
Δεν εχει σχεση με το τι κανω η που δουλευω, σε πολλα πραγματα ειμαι ασχετος. Δεν μου επιτρεπεται να κανω επαγγελμα την ασχετοσυνη μου ομως, θα ειχα παρει ποδι τη πρωτη μερα.

δεν υπαρχει πατριδα g47 οχι πια αυτο πια το κανεις για την δικη σου ασφαλεια (τα λιγα που θα μαθεις) για οταν γινει το μπαμ δεν θα πας να πολεμησεις για την πατριδα παντα στο μυαλο σου εχεις την οικογενεια σου το παιδι σου η γυναικα σου την μανα σου αμα δεν υπαρχουν αυτοι δεν θα υπαρξει και η πατριδα
Άβαταρ μέλους
By cabala10
DAP έγραψε:
cabala10 έγραψε:σαφως και εχει συμφεροντα αλλιως θα ειχα κλεισει ολες αυτες οι ασχετες μοναδες στην ηπειρο στις κυκλαδες και γενικα στα νοτιοδυτικα που δεν εχουν λογο υπαρξης

Μπα,γραφει και ο αβραμο εδω;

Υ.Γ. Ο Δενδιας μαλλον αποκλειεται γιατι μολις χθες (;) επιασε δουλεια.........

ναι συγνωμη ηταν μακρα η τελετη παραδοση των raybans
Άβαταρ μέλους
By dimik
red_monster έγραψε:Εγώ πάντως παίδες, με μισθό ελβετιας ξαναπηγαινα στρατο :metalo:

Μπαιδε γουει ήρθε τεχνίτης στο γραφείο να ζητήσει δάνειο γιατι ο γιος του εχει άδεια και δεν εχει λεφτα να κατέβει απο την πλάτη :metalo: :metalo:

Το παιδι δούλευε στο ζαρα για να βγει το οικογενειακό ισοζύγιο και τώρα μια 5μελης κάθεται σε καλυβιωτικο αγγουρι γιατι ο γιος ειναι ένας φυγοπονος τεμπελης :metalo:

Το παραπάνω σκηνικό ειναι προφανώς η εξαίρεση ....

Στην τελικη, τι να τον κανείς τον αυτοματισμο αφου τυλιχτης θα γινεις έτσι και αλλιώς, σκασε και κουβαλα αμισθι τις ελιές του διοικητη :metalo:

Παω και εγω ο φυγοπονος για ύπνο, τις καληνυχτες μου :metalo:

Έτσι έτσι :metalo: :metalo: :metalo:

γιατί το 12, το 14, το 16-18, το 19-22, το 40, το 47-49, το 51, το 74 οοοοόλοι όσοι στρατεύτηκαν (λεπτομέρεια και πολέμησαν κιόλας) είχαν...

1) μισθό Ελβετίας

2) δυνατότητα να πάρουν άδεια και να επιστρέψουν σπίτι τους

3) τεράστια οικονομική άνεση

4) σίγουρη εργασία να τους περιμένει

5) δυνατότητα να αρνηθούν οτιδήποτε σε ανώτερο

6) δυνατότητα να αποφύγουν την στράτευση

7) την καλύτερη εκπαίδευση

8) τον καλύτερο οπλισμό-εξοπλισμό

και όλα αυτά μόνο στο 40% της διάρκειας του προηγούμενου αιώνα που τυχαίνει να είναι και το μισό περίπου της ζωής του ελληνικού κράτους.

Κατά τα άλλα το έχουμε πει επανειλημμένως, ο στρατός είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, την οποία όλοι μας διαμορφώνουμε και με τα μυαλά που κουβαλάμε, τέτοιος στρατός, ΙΚΑ, ΔΟΥ, νοσοκομεία κλπ κλπ μας αξίζουν.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#33499 πάρε βαθιά ανάσα και κοίτα ξανά το ημερολόγιο σου... :omg:

πας να συγκρίνεις μήλα με μηλόφωνα?? δηλαδή σε τούτο το ρημάδι το σχολείο (τέτοιο σας αξίζει :rtfm: :shifty: ) δεν σας μάθανε ούτε τα βασικά ? :s_whiteflag

αυτό που υφίστατο τη στιγμή που μιλάμε (έτος 2014 γιατί βλέπω οτι το γύρισες πολύ πίσω) δεν είναι στρατός είναι ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ...(τουλάχιστον για τους κληρωτούς και πλην ΕΔ) δεν παράγει τίποτα, δεν αξιολογείται από κανένα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σημείο αναφοράς για έμμεση αξιολόγηση... ΤΙΠΟΤΑ
Άβαταρ μέλους
By dimik
red_monster έγραψε:πάρε βαθιά ανάσα και κοίτα ξανά το ημερολόγιο σου... :omg:

πας να συγκρίνεις μήλα με μηλόφωνα?? δηλαδή σε τούτο το ρημάδι το σχολείο (τέτοιο σας αξίζει :rtfm: :shifty: ) δεν σας μάθανε ούτε τα βασικά ? :s_whiteflag

αυτό που υφίστατο τη στιγμή που μιλάμε (έτος 2014 γιατί βλέπω οτι το γύρισες πολύ πίσω) δεν είναι στρατός είναι ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ...(τουλάχιστον για τους κληρωτούς και πλην ΕΔ) δεν παράγει τίποτα, δεν αξιολογείται από κανένα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σημείο αναφοράς για έμμεση αξιολόγηση... ΤΙΠΟΤΑ

στο σχολείο τουλάχιστον μάθαμε την διαφορά του υφίσταται με το υφίστατο (στο παρελθόν) :lol:

θες να πεις ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο στρατός ΔΕΝ ήταν κουκλοθέατρο, παρήγαγε κάτι, τον αξιολογούσε κάποιος? γιατί στο σχολείο που πήγα τα αντίθετα μας μάθανε, ότι πάντα ρεμπέτ ασκερ ήταν και πάντα όλοι κλαίγανε με μαύρο δάκρυ όταν πηγαίνανε φαντάροι..... :lol:

τέσπα δεν έχει ουσία γιατί δεν καταλαβαίνεις το θεμελιώδες πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ο ΕΣ και η σύγκριση του με τον υπόλοιπο πλανήτη αλλά τα προβλήματα που προκαλούνται από τους υπηρετούντες σε αυτόν και όχι μόνο.

και ενα ωραίο ατμοσφαιρικό βιβλιαράκι για όποιον ενδιαφέρεται...

http://www.protoporia.gr/proves-polemoy-p-406135.html

Πρόβες πολέμου
Συγγραφείς: Διονύσης Χαριτόπουλος

Θέμα: Ελληνική πεζογραφία
Εκδότης: Τόπος
Επιμέλεια: Κατερίνα Θανοπούλου
Σελίδες: 140
ISBN: 9789604991013
Ημ. Έκδοσης: 03/10/2014

Περιγραφή:
Τριάντα μέρες κλειστά τα σχολεία στον Έβρο.
Τριάντα μέρες άδεια τα στρατόπεδα.
Οι στρατιώτες στο ποτάμι.
Σε θέσεις μάχης για τους Τούρκους.
Μετά σκοτωθήκαμε μεταξύ μας.

ΕΒΡΟΣ 1967. Λίγους μήνες μετά το απριλιανό πραξικόπημα. Ένας Δόκιμος αξιωματι-
κός, χωρίς βύσμα και με ύποπτα φρονήματα, μετατίθεται εκεί και αρχίζει η περιπλά-
νησή του σε μονάδες της Ορεστιάδας, του Διδυμότειχου και της Αλεξανδρούπολης.

Δεν στέλνει γράμματα σε κανέναν. Γράφει συνεχώς το ημερολόγιο του. Το «μπλοκ
του Έβρου». Ένα στρατιωτικό ρεπορτάζ και συνάμα τις εξομολογήσεις του. Ο Έβρος
μυρίζει πόλεμο αλλά αυτός πορεύεται με τη δική του φιλοσοφία για τη ζωή. Όπως
γράφει στο ημερολόγιο: Η ζωή δεν είναι για φόβο. Και όταν είσαι είκοσι τόσο, γου-
στάρεις περιπέτεια. Άγνωστα μέρη. Κορίτσια. Έρωτες, μεθύσια, ντράβαλα. Ακόμα κι ο
πόλεμος έχει ανομολόγητη γοητεία.

Καταγράφει τα πάντα. Προσπαθεί να ξύσει κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων.
Καταλαβαίνει ότι η ομορφιά της ζωής δεν φαίνεται αν δεν την ανακαλύψεις. Ο στρα-
τός δεν είναι ένας άλλος κόσμος αλλά μια άλλη διάσταση του κόσμου μας.

Το ημερολόγιο είναι τοιχογραφία της παραμεθόριας Ελλάδας στα χρόνια της χού-
ντας: Στρατόκαυλοι, απολιθώματα του εμφύλιου, σαλταρισμένοι φαντάροι, απείθαρχοι
δόκιμοι, τζογαδόροι, λαμόγια, κωλοτούμπες, λαθρέμποροι, τελάληδες και κομάντο
αυτοκτονίας.

Αλλά και όμορφα κορίτσια, ηδονικές ζωντοχήρες και παθιασμένα ζευγάρια.
Ερωτοδουλειές. Μαγκιές. Μεγάλες κουβέντες. Αλλά και επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας
και πολέμου.
Ντενεκέδες και ρεζίληδες πραξικοπηματίες διαγκωνίζονται για την εδραίωσή τους,
για να γίνουν σωτήρες του έθνους και να αποκτήσουν λαϊκή βάση.
Αλλά και απλά φαντάρια, δόκιμοι και μόνιμοι αξιωματικοί που δεν κωλώνουν μπρο-
στά στη φρίκη του πολέμου είναι αποφασισμένοι για τα πάντα.

Όταν τα πράγματα αγριεύουν ο καθένας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Σε
συνθήκες εμπλοκής, σε σκηνάκια στο ποτάμι για ένα μήνα, με δυο μέτρα χιόνι, περι-
μένοντας διαταγή για επίθεση. Αυτή δεν θα έρθει ποτέ, αφού η ηγεσία της στρατιω-
τικής χούντας θα υποχωρήσει ντροπιαστικά στα τελεσίγραφα των Τούρκων, ανοίγο-
ντας από τότε τον δρόμο για την εισβολή στην Κύπρο.
Για ακόμα μια φορά, όπως σημειώνει ο Δόκιμος: Νικηθήκαμε χωρίς πόλεμο.

Η τραγωδία κορυφώνεται με το βασιλικό κίνημα που ακολουθεί και την καταστολή
του από τους Απριλιανούς, ακόμα και με δολοφονίες Ελλήνων στρατιωτικών. Η κατα-
στροφή ανυπολόγιστη…
Άβαταρ μέλους
By cabala10
#33512 το ακουσαμε και αυτο αξιολογηση στον στρατο :svivhaha: με τι ακριβως θα αξιολογηθει ο στρατος η το προσωπικο του? αμα ξερει Outlook? αμα ξερει να κανει διαιρεση? η αμα μπορει και γραφει πιπες μεγατωνων?
Άβαταρ μέλους
By red_monster
#33522 αν δεν μπορείς να καταλάβεις οτι η κοινωνία εξελίσσεται, τα μυαλά ανοίγουν, τα συστήματα βελτιώνονται και παρόλα αυτά ο στρατός βαδίζει πίσω δεν μπορώ να κάνω κάτι, λυπάμαι