Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#767968 Και βέβαια θα το πάει και θα έχει και την απόλυτη στήριξη του Μητσοτάκη. Στο θέμα της παιδείας, το #ΤΨΡΜ αγγίζει δυσθεώρητα ύψη. Μιλάμε για κανονικό οδοστρωτήρα που δεν άφησε τίποτε όρθιο.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
cmarin έγραψε:Απόρριψη του νομοσχεδίου από την σύνοδο πρυτάνεων

https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/ ... -prytaneon

Θα πάει να περάσει το έκτρωμα στη βουλή η Νικούλα? Θα φάει πολλές σφαλιάρες.

Εννοείται ότι θα το καταθέσει και θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η Κεραμέως είναι ο μπροστινός, ο ταλιμπάν τύπου Χατζηδάκη.
Το νόμο-πλαίσιο εμπνεύστηκαν και έγραψαν ο Καλύβας με τον Δημητρόπουλο με πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Δεν θα αφήσουν αυτό το έργο ζωής να χαλάσει. Θα κοιτάξουν να προλάβουν να περάσουν αυτό και νόμους για τα εργασιακά και θα πάνε σε εκλογές.
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#768026 https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3% ... E%B1%CF%82

και

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/2939 ... kpaideysis
Άβαταρ μέλους
By mjacob
#768109 Ερώτημα σε όσους φοίτησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια:

In retrospect που λένε και στο χωριό, ποιο πράγμα πιστεύετε πως θα έπρεπε να σας είχαν διδάξει, κατευθύνει, μεταλαμπαδεύσει whatever και δεν το έκαναν;
Τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει, και δεν το έκαναν, και αυτό είχε ενδεχομένως επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία σας;

Εγώ [Μηχ Η/Υ την περίοδο τέλη '90 - αρχές '00] θα έλεγα πως το μεγαλύτερο μου "παράπονο" είναι ότι δεν ήταν σε θέση να μας μεταφέρουν το τι ξεκινούσε "εκεί έξω" -μιλάμε ότι ήταν η απαρχή του "χρυσού αιώνα των Η/Υ"-, κάτι το οποίο σίγουρα μερικοί γνώριζαν, και αν δεν το γνώριζαν τότε δεν ήταν επαρκείς στη δουλειά τους, αλλά και το τι σημαίνει να προσπαθήσεις να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτό. Εντάξει, αυτό αμφιβάλλω αν ήταν σε θέση να το γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τότε, αλλά αμφιβάλλω αν το γνωρίζουν και σήμερα.

Δεν μιλάω για "σύνδεση με την αγορά εργασίας" τύπου να φωνάξουμε την Ιντρακόμ και τον ΟΤΕ και μια τράπεζα να κάνει career day [που βασικά μάλλον το ότι αυτό ακριβώς προβαλλόταν σαν το ευκταίο ήταν το πρόβλημα], και άλλα φαιδρ.
Τουλάχιστον στον τομέα μας είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις και μια πολύ συγκερκιμένη προετοιμασία, που όντας φοιτητής μπορείς να έχεις την ευκαιρία να την αφιερώσεις την πολύμηνη διάρκεια που χρειάζεται.

Προετοιμασία που μπορεί -με αρκετά μεγάλη πιθανότητα- να σου ανοίξει πόρτες σε κάτι που μοιάζει μάλλον παράλληλο σύμπαν για τα δεδομένα πολλών επαγγελματικών χώρων.

Ελπίζω να έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά από ένα μικρό δείγμα προσφάτως αποφοίτων, δεν το πολυβλέπω.
Άβαταρ μέλους
By NickTG
#768113 Δεν μας είπαν ότι χωρίς βύσμα δεν γίνεται δουλειά να ξέρουμε και εμείς να αλλάξουμε τομέα. :ninja:
Άβαταρ μέλους
By markvag
mjacob έγραψε:Ερώτημα σε όσους φοίτησαν σε ελληνικά πανεπιστήμια:

In retrospect που λένε και στο χωριό, ποιο πράγμα πιστεύετε πως θα έπρεπε να σας είχαν διδάξει, κατευθύνει, μεταλαμπαδεύσει whatever και δεν το έκαναν;
Τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει, και δεν το έκαναν, και αυτό είχε ενδεχομένως επιπτώσεις στην μετέπειτα πορεία σας;

Τακτικές και δεξιότητες παρουσίασης ενός θέματος σε κόσμο. Presentation skills σε απλά Ελληνικά ( :s_biggrin ). Μεγάλη έλλειψη για όλους όσους έχουν πάει σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, που φαίνεται κατευθείαν.

Πχ: Παρουσίαση από έναν Έλληνα: Διαβάζω τις 25+ διαφάνειες επί μισή ώρα. Βασανιστικά... :help:
Παρουσίαση από έναν Γάλλο που πήγε σε Γαλλικό και Αμερικανικό πανεπιστήμιο: ΟΚ, έχω τις (5-6) διαφάνειες, αλλά μπορείτε να διαβάσετε και μόνοι σας, τονίζω τα πιο σημαντικά σημεία, εξηγώ παραπάνω, λέω και κανένα αστειάκι στην πορεία. Τελείωσε σε 10 λεπτά και τα είπε όλα.

Μαντέψτε σε ποιον κοιμήθηκαν οι μισοί... :vava:

NickTG έγραψε:Δεν μας είπαν ότι χωρίς βύσμα δεν γίνεται δουλειά να ξέρουμε και εμείς να αλλάξουμε τομέα. :ninja:

Κι εμένα κάτι βλακείες περί αξιοκρατίας έλεγαν... @@ μέντολες δηλαδή... :ninja:
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS

Εγώ [Μηχ Η/Υ την περίοδο τέλη '90 - αρχές '00] θα έλεγα πως το μεγαλύτερο μου "παράπονο" είναι ότι δεν ήταν σε θέση να μας μεταφέρουν το τι ξεκινούσε "εκεί έξω" -μιλάμε ότι ήταν η απαρχή του "χρυσού αιώνα των Η/Υ"-, κάτι το οποίο σίγουρα μερικοί γνώριζαν, και αν δεν το γνώριζαν τότε δεν ήταν επαρκείς στη δουλειά τους, αλλά και το τι σημαίνει να προσπαθήσεις να αποκτήσεις πρόσβαση σε αυτό. Εντάξει, αυτό αμφιβάλλω αν ήταν σε θέση να το γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τότε, αλλά αμφιβάλλω αν το γνωρίζουν και σήμερα.

Δεν μιλάω για "σύνδεση με την αγορά εργασίας" τύπου να φωνάξουμε την Ιντρακόμ και τον ΟΤΕ και μια τράπεζα να κάνει career day [που βασικά μάλλον το ότι αυτό ακριβώς προβαλλόταν σαν το ευκταίο ήταν το πρόβλημα], και άλλα φαιδρ.
Τουλάχιστον στον τομέα μας είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις και μια πολύ συγκερκιμένη προετοιμασία, που όντας φοιτητής μπορείς να έχεις την ευκαιρία να την αφιερώσεις την πολύμηνη διάρκεια που χρειάζεται.

Προετοιμασία που μπορεί -με αρκετά μεγάλη πιθανότητα- να σου ανοίξει πόρτες σε κάτι που μοιάζει μάλλον παράλληλο σύμπαν για τα δεδομένα πολλών επαγγελματικών χώρων.

Ελπίζω να έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά από ένα μικρό δείγμα προσφάτως αποφοίτων, δεν το πολυβλέπω.

σε πιο "πρακτικά" επαγγέλματα ίσως έχεις δίκιο

σε πιο θεωρητικές περιπτώσεις νομίζω ότι ο τρόπος σκέψης που σου δίνει ένα ΑΕΙ αρκεί
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
Asimov έγραψε:https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B2%CE%B1%CF%82

http://www.iospress.gr/ios2003/ios20031026a.htm
Ο πανεπιστημιακός (εξωτερικού)

Ο Στάθης Καλύβας είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και μέλος, επίσης, του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ. Ασχολούμενος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 με την ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατία, στράφηκε στη συνέχεια στη μελέτη των εμφυλίων πολέμων. Την ίδια ακριβώς περίοδο διαπιστώνει, σε κείμενό του για την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, ότι η αντοχή των διαχωριστικών γραμμών εις βάρος της ΝΔ στηρίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, "στις μνήμες των συγκρούσεων του παρελθόντος" (Journal of the Hellenic Diaspora, 23/1 [1997], σ.98-101).

Η ειδίκευσή του στην "εμφύλια βία", του έχει προσδώσει ένα αδιαφιλονίκητο κύρος στους υπερατλαντικούς κύκλους. Αμέσως μετά την 11η Σεπτέμβρη, λ.χ., το έγκυρο περιοδικό New Yorker κατέφυγε σ' αυτόν για να αναλύσει "το μηχανισμό της βίαιης ανταρσίας" και τις προτεραιότητες μιας σύγχρονης αντιτρομοκρατικής στρατηγικής σε παγκόσμια κλίμακα. Από το ίδιο δημοσίευμα πληροφορούμαστε πως η δουλειά του στην Ελλάδα, μαζί μ' εκείνη του συμφοιτητή του Ρότζερ Πέτερσεν στη Λιθουανία, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής δύο καθηγητές του Στάνφορντ. Ανάλογα προγράμματα, συνδεδεμένα με το σχεδιασμό της "προληπτικής αντιτρομοκρατίας", διεξάγονται επίσης από την RAND Corporation, τη Διεθνή Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (Nicholas Lemann "What terrorists want", The New Yorker 29.10.01).

Οσον αφορά την Ελλάδα, το βασικό έργο του κ. Καλύβα είναι μια εισήγηση σε συνέδριο με τον εύγλωττο τίτλο "Κόκκινος τρόμος: η αριστερή βία στη διάρκεια της Κατοχής". Σ' αυτό, καταγγέλλει όλη συλλήβδην τη σοβαρή μεταπολεμική ιστοριογραφία (Κ. Τσουκαλά, Ν. Σβορώνο, Ι. Χόνδρο, Χ. Φλάϊσερ, Ο. Σμιθ, Α. Ελεφάντη, κ.ά.) ότι "έτεινε να παραβλέπει, να ελαχιστοποιεί ή να συγκαλύπτει την αριστερή τρομοκρατία" των κατοχικών χρόνων (σ.142). Ο ίδιος καμαρώνει ότι έχει πραγματοποιήσει "την πρώτη (και μέχρι στιγμής μοναδική) συστηματική και μεγάλης κλίμακας εμπειρική έρευνα της βίας στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου" (σ.143), καλύπτοντας 57 χωριά της Αργολίδας. Αν και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της έρευνάς του "συνεχίζεται" (σ.178), δεν διστάζει ωστόσο να καταλήξει σε κατηγορηματικά συμπεράσματα -και, μάλιστα, όσον αφορά το σύνολο της χώρας (σ.143, 155 & 163).

Εκτός από την πρωταρχική ευθύνη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για τη "βία" της δεκαετίας του '40 (η οποία "αποδεικνύεται" με μεθόδους που δεν προλαβαίνουμε ν' αναλύσουμε εδώ), η προσπάθεια του Καλύβα εστιάζεται στην κατάδειξη του "αμυντικού" (και, κυρίως, λαοφιλούς) χαρακτήρα των Ταγμάτων Ασφαλείας. Σχολιάζοντας λ.χ. τη σύλληψη και παράδοση στους Γερμανούς των τοπικών στελεχών του ΕΑΜ από "τους χωρικούς" της δυτικής Αργολίδας την άνοιξη του 1944, δεν παραλείπει να προσθέσει: "Το ειρωνικό σ' αυτές τις εξελίξεις είναι ότι, στη διάρκεια των συνεντεύξεών μου, η λέξη επανάσταση χρησιμοποιήθηκε κυρίως απ' τους ανθρώπους αυτών των χωριών για να περιγράψει τον ξεσηκωμό τους εναντίον του ΕΑΜ. 'Τα χωριά μας εξεγέρθηκαν', μου είπαν, ή 'τότε ήρθε ο καιρός της επανάστασης'" (σ.154).

Υποθέτουμε ότι οι ερωτήσεις του κ. Καλύβα προς τους εν λόγω "πληροφορητές" του δεν επεκτάθηκαν και στα μεταπολεμικά χρόνια. Γιατί τότε, με αφορμή την 21η Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα θα ξανάκουγε να μιλούν για "την Επανάσταση"....

Asimov έγραψε:https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/2939 ... kpaideysis

Για τον Δημητρόπουλο δεν βρήκα κάτι ιδιαίτερο, οπότε δεν ασχολούμαι. :s_roses

Ο Καλύβας είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση ομολογουμένως. Ο αντικομμουνισμός του και η αγάπη του για τους ταγματασφαλίτες είναι έκδηλη. Είμαι βέβαιος πως καταδικάζει την βία απ' όπου κι αν προέρχεται.
:s_sarcastic
Άβαταρ μέλους
By Asimov
#768178 Το πρόβλημα με το νόμο πλαίσιο δεν είναι ο αντικομμουνισμος των εμπνευστων του
Μακάρι να ήταν μόνο αυτό δλδ
Άβαταρ μέλους
By dimik

Σε ΤΕΙ πάντως είχαμε την τύχη να έχουμε πολλούς ωρομισθιους οι οποίοι ήταν ήδη επαγγελματίες ελεύθεροι και μη οπότε η οποιαδήποτε γνώση θεωρητική η πρακτική μεταδιδοταν και στο πλαίσιο της εφαρμογής της "εκεί έξω".
Ειδικότερα στα εργαστήρια έπαιζε πολύ άμεση πρακτική εφαρμογή, πχ γράψιμο κώδικα που θα μπορούσε να έχει εμπορική χρήση, στήσιμο eshop, DBs, προγραμματισμός Cisco routers με console κοκ.

Οι καρεκλοκενταυροι από την άλλη που ανάθεμα αν είχαν κανένα ένσημο εκτός ακαδημίας ήταν μυρωδιαδες που απλά ήθελαν παπαγαλία όπως αυτοί έκαναν και βρέθηκαν εκεί.

Κατά τα άλλα soft skills όπως negotiation, presentation κλπ είναι αυτά που έλειψαν και πιστεύω λείπουν περισσότερο, κάποιος μπορεί να είναι αστέρι σε γνώσεις αλλά αν δεν μπορεί να παρουσιάσει ή να επιβάλλει την άποψη του σε μια συζήτηση είναι δώρον άδωρο. Το βλέπω καθημερινά δλδ, ανθρώπους που ξέρουν κι έχουν λύσεις αλλά φοβούνται να μιλήσουν γιατί δεν ξέρουν/θέλουν να διαπραγματευτουν με αποτέλεσμα να υιοθετείται η μη βέλτιστη επιλογή.

< >
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
dimik έγραψε:
Κατά τα άλλα soft skills όπως negotiation, presentation κλπ είναι αυτά που έλειψαν και πιστεύω λείπουν περισσότερο, κάποιος μπορεί να είναι αστέρι σε γνώσεις αλλά αν δεν μπορεί να παρουσιάσει ή να επιβάλλει την άποψη του σε μια συζήτηση είναι δώρον άδωρο. Το βλέπω καθημερινά δλδ, ανθρώπους που ξέρουν κι έχουν λύσεις αλλά φοβούνται να μιλήσουν γιατί δεν ξέρουν/θέλουν να διαπραγματευτουν με αποτέλεσμα να υιοθετείται η μη βέλτιστη επιλογή.

< >

H κοινωνική συμπεριφορά δεν είναι κάτι που μπορείς να μάθεις σε μια σχολή :lol:

απλά αν είσαι "προβληματικός" πρέπει να σου δώσουν παραπάνω χρόνο για να σε εκμεταλλευτούν πλήρως

επίσης μην ξεχνάς και το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ευθυνόφοβοι :whistlink:

και πρόσεξε δε λέω να τα πάρεις όλα παραμάζωμα και να κάνεις τον ξερόλα, ειδικά εκεί που κάτι δεν θα ξέρεις θα εκτεθείς

αλλά το να δίνεις μια προσωπική εκτίμηση (με επιχειρήματα) πριν καταλήξετε κάπου είναι πολύ βασικό για να σε λαμβάνουν υπόψιν (εφόσον επιθυμείς κάτι τέτοιο) και επίσης είναι πολύ βασικό ώστε να καταλήξετε κάποια στιγμή κάπου, γιατί ένα άλλο φοβερό φαινόμενο που έχω παρατηρήσει είναι η απραξία και να πηγαίνουν πράγματα στον αυτόματο μέχρι να σκάσει κάτι και να τρέχουν όλοι σαν τρελοί
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#768203 Σχετικοάσχετο με το παραπάνω, ένα από τα πράγματα (που ίσως να μας το έλεγαν, δεν είμαι σίγουρος όμως), είναι να έχεις λίγο το νου σου στους peers σου, και δεν εννοώ μόνο για καφέδες. Γενικά στη σχολή ήμουν εντελώς χυμαδιό (και είμαι και λίγο ασυμπάθιστος) και δεν έκανα σταθερές γνωριμίες με άτομα τα οποία τα έχω πετύχει και πετυχαίνω ακόμα σε εργασιακό και μη επίπεδο, έστω και σαν ονόματα. Ενδεχομένως να μπορούσα να βοηθηθώ σε κάποια πραγματάκια εάν είχα επιζητήσει και διατηρήσει καλές σχέσεις. Αυτό θα το έδινα ως συμβουλή σε νέους φοιτητάς.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
diplomat έγραψε:Σχετικοάσχετο με το παραπάνω, ένα από τα πράγματα (που ίσως να μας το έλεγαν, δεν είμαι σίγουρος όμως), είναι να έχεις λίγο το νου σου στους peers σου, και δεν εννοώ μόνο για καφέδες. Γενικά στη σχολή ήμουν εντελώς χυμαδιό (και είμαι και λίγο ασυμπάθιστος) και δεν έκανα σταθερές γνωριμίες με άτομα τα οποία τα έχω πετύχει και πετυχαίνω ακόμα σε εργασιακό και μη επίπεδο, έστω και σαν ονόματα. Ενδεχομένως να μπορούσα να βοηθηθώ σε κάποια πραγματάκια εάν είχα επιζητήσει και διατηρήσει καλές σχέσεις. Αυτό θα το έδινα ως συμβουλή σε νέους φοιτητάς.

καλά κλάιν..

αν δεν έχεις όρεξη για κοινονικοποίηση με το ζόρι δεν υπάρχει λόγος

πρέπει να είσαι τέτοιος τύπος βαθιά στην πέτσα σου για να παίξεις αυτό το παιχνίδι, απλά αν είσαι ακοινώνητος τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα αλλά θα έχεις την ησυχία σου (και καμιά υποχρέωση σε κανέναν)