Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#900682 Προφανώς κάτι συμβαίνει. Και μιλάμε για καφέ που έχει ψηθεί 10 μέρες πριν. Αλλά επειδή ο μύλος δεν είναι μονοδοσικός (ήτοι μηδενικό retention), η λύση του να φυλάω τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο και κάθε φορά να ζυγίζω 19-20γρ κόκκους για να τα ρίξω στο μύλο να τα αλέσει, δεν παίζει για μένα, την βαριέμαι. Απλά το έχω αποδεχτεί. Και ξανατονίζω ότι δεν είναι θέμα μύλου, το έχω δει και στους 2 μύλους που έχω, διαφορετικής μάρκας.

Short answer: yes—quite a bit.
Longer answer (and why it matters): whole espresso beans do change over time, even before you grind them.

Here’s what’s going on:

What changes as days pass
• Aroma & flavor fade: Coffee beans are packed with volatile aromatic compounds. Oxygen slowly breaks these down, so the coffee loses complexity and smells flatter.
• CO₂ slowly escapes: Freshly roasted beans release carbon dioxide over time (called degassing). This affects espresso extraction—too much CO₂ = unstable shots; too little = thin, lifeless crema.
• Oxidation increases: Oils inside the bean oxidize, leading to dull or slightly rancid flavors if enough time passes.

How fast does this happen?
• Hours–days after roasting: Beans are too fresh for espresso (shots can be gassy and sour).
• ~5–14 days after roasting: Sweet spot for espresso—balanced extraction, good crema.
• 3–6 weeks after roasting: Still drinkable, but flavors flatten noticeably.
• Months later: Stale, papery, or bitter notes start showing up.

Importantly: whole beans age much more slowly than ground coffee. Once you grind, oxidation explodes—minutes matter instead of days.

Storage makes a big difference

To slow changes:
• Keep beans airtight
• Store away from light, heat, and moisture
• Room temperature is fine—don’t refrigerate
• Freezing can work for long-term storage if done carefully (airtight, no repeated thawing)

Bottom line

Unground espresso beans absolutely change as days go by—but that change is gradual and manageable. If you’re grinding right before brewing and using beans within a few weeks of roasting, you’re in great shape

If you want, tell me how you’re storing them or how old your beans are, and I can help you dial things in even better.

Ορίστε και τι λέει ο φίλτατος τσατζτιπιτής
Άβαταρ μέλους
By dimik
#900711 Και σε μένα συμβαίνει αυτό και είναι λογικό εφόσον οι ιδιότητες του κοκου αλλάζουν με τον καιρό.
Εγώ αγοράζω μισοκιλο κάθε 15 μέρες περίπου και αποθηκεύω σε αεροστεγες δοχείο ενώ στο hopper βάζω 50-100γρ καθε φορά για καφέ 1-2 ημερών.
Άβαταρ μέλους
By dimitris
#900740 Και η ποσότητα του καφέ στο hopper τη στιγμή της άλεσης επηρεάζει τη συμπεριφορά που περιγράφετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ίδια μέρα με hopper σχεδόν άδειο, μισογεμάτο ή τελείως γεμάτο για να δείτε αν κάνει διαφορά.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#900745 Το ιδανικό είναι να μένει όσο το δυνατόν λιγότερος καφές στο hopper. Τόσα χρόνια το κάνω με το μάτι πλέον
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#900769 Δεν είχα καταλάβει ότι έμενε ο καφές στο hopper. Όντως μπορεί να κάνει μια διαφορά, δεν περίμενα τόσο σημαντική.
Καφές ψημένος 10 μέρες πριν, μήπως είναι πολύ νωρίς και θέλει λίγο ακόμα να ξεθυμάνει πριν χρησιμοποιηθεί;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#900771 Μια χαρά είναι, με το που ανοίγεις το σακούλι ξεκινά η κατηφόρα. Βάζο της προκοπής δεν έχω βρει να το κρατάει σαν την 1η μέρα, ακόμα και του temu που έχω πάρει που αφαιρούν αέρα τον χάνουν μετά από λίγο.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#901012 Έμαθα ότι καθώς παλιώνει ο καφές χάνει το CO2 που του δίνει μεγαλύτερη αντίσταση. Οπότε για ίδια ποσότητα, ίδια αναλογία, ίδιο χρόνο θα χρειαστεί πιο λεπτό άλεσμα για να έχει την ίδια αντίσταση.
Άβυσσος αυτή η καφεδοποιία.... :lol:
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#901016 Σωστά, και αφού το λεπταίνεις πρέπει ν'αυξήσεις και το βάρος κοπής
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#901034 Δοκίμασα ένα σακουλάκι (300γρ) να βάζω μόνο 20γρ ανά φορά στο hopper και να αλέθω και έχω να πω ότι όντως έχει διαφορά στο ότι ο χρόνος εκχύλισης έχει παραμείνει σταθερός και δεν χρειάστηκε να αλλάξω καθόλου τη ρύθμιση στο μύλο

Αν δεν βαριέμαι, θα το καθιερώσω
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#901036 Σε τι διάστημα το παρατήρησες αυτό; Το σακουλάκι προφανώς και παίρνει αέρα. Το κάνεις vacuum κάθε φορά που το κλείνεις;
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#901037 Ένα σακουλάκι μου βγάζει ~ 8 μέρες (300γρ / 18.5γρ η φορά / 2 την ημέρα)

Το σακουλάκι έχει "αεροστεγές" σφράγισμα, σαν αυτό εδώ

https://www.getcoffee.gr/p/kafes/kokkoi ... sakoulaki/
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#901044 Δεν είναι ακριβώς αεροστεγές, είναι one way βαλβίδα που επιτρέπει στο διοξείδιο να βγει από τη σακούλα αλλά όχι στον αέρα (οξυγόνο που θα οξειδώσει τον καφέ) να μπει. Δεν είναι υψηλής τεχνολογίας, δεν θα το θεωρούσα αεροστεγές. Ειδικά από τη στιγμή που ανοίξεις τη σακούλα μπαίνει αέρας με οξυγόνο μέσα που δεν τον βγάζεις. Ιδανικά θέλεις να φυλάς τον καφέ χωρίς αέρα. Τουλάχιστον πάτα τη σακούλα να βγάλει όσο περισσότερο αέρα γίνεται.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#901087 Εννοείται δεν είναι η τέλεια λύση, αλλά σε σύγκριση με το να το αδειάζω όλο στο hopper και να κάνω 2 καφέδες την ημέρα, μου φαίνεται πιο σταθερή η εκχύλιση σε χρόνο, ακόμα η κρέμα είναι πολύ καλή και η γεύση σχεδόν όπως στην αρχή

3 σακουλάκια έφερα μαζί μου, ίδια φάρμα και τα 3, απλά τα 2 ήταν από την ίδια παρτίδα ψησίματος, το 3ο που θα το ανοίξω αργότερα σήμερα, μία εβδομάδα μετά. Οπότε θεωρητικά ούτε τον μύλο πρέπει να ξαναρυθμίσω
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
BARHonda έγραψε:αλλά σε σύγκριση με το να το αδειάζω όλο στο hopper

Κι αυτό είναι επίσης απαγορευτικό! Εκεί να δεις απώλειες.
Εγώ παίρνω με το κιλό κόκκους και όταν ανοίγω τη σακούλα το μοιράζω σε 3 βαζάκια. Στην επόμενη αγορά θα δοκιμάσω να τα βάλω σε σακουλάκι τα 2/3 και να το κάνω vacuum