Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By GTS
Anonymous Founder έγραψε:Το θέμα είναι πως εσύ δεν χρησιμοποιείς καπνό και αλκοόλ, οπότε προτιμάς την επιβάρυνση εκεί και όχι στην παιδεία. Άλλοι, δεν χρησιμοποιούν την παιδεία, αλλά καπνίζουν και πίνουν.
Η γνώμη μου είναι πως θα έπρεπε να μπουν φόροι και στα δύο, ώστε η φορολογική επιβάρυνση να μοιράζεται ισόποσα. Όσο έχεις κάποια αγαθά ή υπηρεσίες άνευ φόρων, τότε κάποιοι επιβαρύνονται δυσανάλογα.
Επομένως, σωστά πρέπει να ακριβύνεις τον καπνό για να καπνίζουν όλοι λιγότερο (το αλκοόλ όχι τόσο, η βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και το αλκοόλ είναι κάτι που καλό είναι να μην είναι πανάκριβο). Αλλά επιμένω πως την αξίωση το ιδιωτικό σχολείο να είναι άνευ φόρων, δεν την καταλαβαίνω. Γιατί είναι δεδομένο πως απευθύνεται σε κάποιους που έχω αυτό το κάτι παραπάνω από την απλή επιβίωση.
Μην μου πεις πάλι πως το σχολείο της γειτονιάς σου δεν είναι καλό. Σε πιστεύω. Σου εξηγώ όμως, πως έχεις τα χρήματα να το στείλεις στο ιδιωτικό, αν δεν τα είχες, δεν θα κάναμε την κουβέντα. Όπως και έχεις και τα χρήματα για τον ΦΠΑ, απλώς αντιλαμβάνομαι την ενόχλησή σου (λογικό και ανθρώπινο).
Το ίδιο ισχύει και με το 99% των ανθρώπων που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Όλοι μπορούν να πληρώσουν, απλώς είναι λογικό να μην τους αρέσει το γεγονός. Και είναι περίπου βέβαιο πως ελάχιστα παιδιά θα σταματήσουν το ιδιωτικό για να πάνε στο δημόσιο λόγω του ΦΠΑ.

Δεν καπνιζω αρα θα προτιμουσα να 10πλασιασουν τους φορους αλλα είναι σημαντικη Ελλ βιομηχανια με Ελλ παραγωγη και θα την κατεστρεφε. Νομιζω το ιδιο με τα ποτα (σπανια πινω), που είναι μπομπες πολλα ετσι και αλλοιως. Αρα δεν γινεται να αυξηθουν πολύ.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Anonymous Founder έγραψε:Ο "βούρκος" αφορά πολύ περισσότερα παιδιά από αυτά του ιδιωτικού. Το κράτος οφείλει να σκεφτεί αρχικά τους πολλούς και όχι τους λίγους και να πάρει αυτά που του λείπουν από εκεί που θα δημιουργήσει μικρότερο πρόβλημα.

Ο ίδιος ο Φίλης μίλησε για πενταροδεκάρες. Αυτά του λείπουν για να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδος; Μήπως τελικά δεν ήταν στόχος του να αυξήσει τα έσοδα;

Anonymous Founder έγραψε:Κανένας φόρος δεν είναι δίκαιος όπως το θέτεις. Και στα δίλιτρα, και στα τρόφιμα, και στην εστίαση, κλπ κλπ. Με την δική σου λογική, σε κανέναν δεν χρωστάμε και σε κανέναν δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε.

Με τη δική μου λογική θα έπρεπε να πληρώνουν αυτοί που πραγματικά χρωστάνε. Εδώ όμως κοιτάμε ποιοι έχουν (ακόμη) για να τους τα πάρουν, ανεξάρτητα από το πώς τα βγάλανε και τι αίμα έφτυσαν και φτύνουν και ανεξάρτητα από το πως ξέμειναν αυτοί που τώρα δεν έχουν.
Για τα δίλιτρα+ η άποψή μου είναι ότι σαφώς και δεν έπρεπε να βιάζονται έτσι οι κάτοχοι, αλλά κάπου τα θέλει κι ο κ@λος ορισμένων (είχε κάποιο ρίσκο η κατοχή τους και το γνώριζαν εξ' αρχής... εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι εξαπατήθηκαν). Ο ΦΠΑ εννοείται ότι πλήττει τους ασθενέστερους, πόσο μάλλον όταν βαρύνει είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, φάρμακα, κλπ).

Anonymous Founder έγραψε:Τα φροντιστήρια απασχολούν καθηγητές που δεν δουλεύουν στο δημόσιο. Αυτό που περιγράφεις εσύ, είναι τα ιδιαίτερα που κάνουν κάποιοι (παρανόμως).

Τότε θα είναι μεμονωμένα περιστατικά αυτοί που γνωρίζω.
Άλλη πληγή τα ιδιαίτερα...

Anonymous Founder έγραψε:Το ιδιωτικό σχολείο υπάρχει γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με χρήματα για να το πληρώσουν και θα υπήρχε ακόμη και αν το δημόσιο δεν ήταν ξέφραγο αμπέλι.

:s_no

Anonymous Founder έγραψε:Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να γίνεται τέτοιο θέμα: κάποιος επιλέγει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό και όχι σε δημόσιο, επειδή είναι καλύτερα για το παιδί του --> έχει τα χρήματα να το κάνει. Το κράτος από την άλλη θέλει χρήματα. Με το ίδιο σκεπτικό, ψάχνει να τα πάρει από αυτόν που θα του λείψουν λιγότερο --> από αυτόν που στέλνει το παιδί στο ιδιωτικό και όχι στον "βούρκο".

Και επανερχόμαστε στο ότι ο κράτος θα τα πάρει από αυτούς που έχουν (πενταροδεκάρες, μη φανταστείς :lol: ), είτε τα έκλεψαν είτε κόπιασαν για να τα βγάλουν. Ας έρθουν :)

Θα φανεί στην πορεία αν το μέτρο είναι σωστό ή αν τελικά θα γυρίσει μπούμερανγκ (βλ. τέλη κυκλοφορίας & καταθέσεις πινακίδων), πάντως δεν το βλέπω να πολυκαιρίζει.
Άβαταρ μέλους
By Adriver
Anonymous Founder έγραψε:Το θέμα είναι πως εσύ δεν χρησιμοποιείς καπνό και αλκοόλ, οπότε προτιμάς την επιβάρυνση εκεί και όχι στην παιδεία. Άλλοι, δεν χρησιμοποιούν την παιδεία, αλλά καπνίζουν και πίνουν.
Η γνώμη μου είναι πως θα έπρεπε να μπουν φόροι και στα δύο, ........

Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις τη διαφορά. Το κράτος σε φορολογεί ήδη (φόρος εισοδήματος) για να σου παρέχει δωρεάν σχολεία και όχι για δωρεάν τσίπουρα και τσιγάρα. :lol:
Εσύ που δεν πίνεις και καπνίζεις σώζεις χρήματα από τη τσέπη σου, αυτός που στέλνει το παιδί του στο ιδιωτικό σώζει χρήματα από το κράτος!
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Scotch έγραψε:

Τέλος πάντων, δε σκάω πολύ. Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή που θα μας απασχολήσει το θέμα πολλά θα έχουν αλλάξει. Εξάλλου όπως έχει ισοδύναμα η κυβέρνηση, έτσι έχουμε κι εμείς. Σουτάρω ένα άτομο από το προσωπικό μου, βγάζω εγώ τη δουλειά του και εξοικονομώ τον ΦΠΑ. Αλλά μετά θα αρχίσουν τα περί κακού εργοδότη και τα σχετικά...

να σου πω κάτι, εμένα με έστελναν σε ιδιωτικό σχολείο επειδή είχαν και τα στερούνταν οι ίδιοι στη τελική, δε τα έτρωγαν από κανέναν

το προηγούμενο μου αφεντικό ήθελε και θέλει αυτές τις χλίδες και με έχει φεσώσει, αλλά επειδή δε γίνεται πάντα το κόστος να πέφτει στο προσωπικό θα καλοπεράσουμε τους επόμενους μήνες :whistlink:

σε δημόσιο στα καλύβια με το λεωφορείο αφού στείλω κατασχετήρια για τα ΙΧ και πολύ θα της είναι

αν βέβαια έχεις την εντιμότητα και διώξεις άτομο ώστε να κάτσεις εσύ να κουραστείς περισσότερο είσαι Μάγκας και σου βγάζω το καπέλο, αλλά φαντάζομαι βάσει πιθανοτήτων ότι όλο και κάποιος άλλος θα τη πληρώσει για να μην ανεχτείς όπως πολλοί να ρίξεις το επίπεδο διαβίωσης σου μες στη κρίση όπως οι περισσότεροι

δε σου κάνω προσωπική επίθεση, αλλά είναι κάτι που διαπιστώνω διαρκώς
Άβαταρ μέλους
By Adriver
Scotch έγραψε:
Anonymous Founder έγραψε:δεν βλέπω γιατί είναι χειρότερος ο ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία.

Έστω ότι εκεί που μένεις εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει καλό δημόσιο σχολείο, αντιθέτως υπάρχει ΚΑΚΟ δημόσιο σχολείο. Τι κάνεις; Πουλάς το σπίτι σου και μετακομίζεις κοντά σε καλό δημόσιο σχολείο (ασύμφορο τέτοιες εποχές) .....

Η μετακόμιση είναι απαραίτητη για να είσαι σύμφωνος με τις θεωρίες της ανθρωπογεωγραφίας, αλλά η Ελλάδα κι εδώ αποκλίνει γιατί δενόμαστε με το καλύβι μας και βρήκαμε το ιδιωτικά για να ξεφεύγουμε από τη γειτονιά μας!
Μια καλή ανάλυση στο επιστημονικό άρθρο του ΓΓΕΤ κ. Μαλουτά, έναν από τους ευαίσθητους στην εξάλειψη των ανισοτήτων! :metalo:

Journal of Education Policy
Volume 22, Issue 1, 2007
Special Issue: School choice: a European perspective
http://www.tandfonline.com/doi/full/10. ... 0601065742
Middle class education strategies and residential segregation in Athens
DOI:10.1080/02680930601065742
Thomas Maloutas*
pages 49-68
Άβαταρ μέλους
By Scotch
QsisVTS έγραψε:αν βέβαια έχεις την εντιμότητα και διώξεις άτομο ώστε να κάτσεις εσύ να κουραστείς περισσότερο είσαι Μάγκας και σου βγάζω το καπέλο

Αυτό έγραψα. Θα τον διώξω και θα κάνω εγώ τη δουλειά που κάνει αυτός τώρα (που κι εγώ έκανα νεότερος) για να μη στερηθεί η οικογένεια μου αυτά που της προσφέρω μέχρι τώρα (τα οποία σε καμία περίπτωση δε θεωρώ "χλίδες").

Tapatalk & XT1068
Άβαταρ μέλους
By italakias
#176549 Tα πραματα ειναι απλα.
Οποιος δεν εχει λεφτα να πληρωσει ΦΠΑ στην ιδιωτικη εκπαιδευση ,στελνει τα παιδια του στα δημοσια.
Άβαταρ μέλους
By manosky
#176558 ...τα οποία μπορεί να είναι χάλια μαύρα για μια σειρά λόγων.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πάντως σήμερα το υπέροχο "Δεν θα έχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά δεν ανήκουν στην εκλογική του βάση".
Τα έλεγε η Θάτσερ :S
Άβαταρ μέλους
By nido
manosky έγραψε:...τα οποία μπορεί να είναι χάλια μαύρα για μια σειρά λόγων.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πάντως σήμερα το υπέροχο "Δεν θα έχει πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά δεν ανήκουν στην εκλογική του βάση".

https://www.youtube.com/watch?v=QE25P-s ... e=youtu.be

Μου θύμισε τον άλλο το θεούλη που είχε πει μέσα στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να "τακτοποιήσει" όσους τον στήριξαν.
Άβαταρ μέλους
By manosky
#176610 Έχει όμως σχέση με τη θεματική ενότητα.
Τη γνώμη μου την έχω γράψει σε προγενέστερη συζήτηση, είναι λάθος να επιβάλλεται ΦΠΑ σε εκπαίδευση (και υγεία) με το σκεπτικό ότι καλύπτεται αυτή από το δημόσιο, εφόσον αξιολόγηση γιοκ.
Έχοντας μάλιστα ορισμένες πολύ κακές εμπειρίες από εκπαιδευτικούς για ξύλο και απόλυση ή αντιστρόφως, τα ψευδοεπιχειρήματα της.κνίτικης κουρελαρίας μου προκαλούν κλαυσίγελο.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#176612 Τεραστια αριστερα φιδια που καλουμαστε να πιστεψουμε, Season 2, επεισοδιο 7:

1) "Οι γονεις των μαθητων των ιδιωτικων σχολειων, ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ"

2) "Τα Δημοσια σχολεια ειναι το ιδιο ή και καλυτερα απο τα ιδιωτικα"

Αν ισχυε το 1, ιδιωτικο σχολειο θα πηγαιναν μονο τα τεκνα των λεφταδων... πραγμα που φυσικα ειναι ψεμα, απλα ο συγκεκριμενος σανος εχει μια ιδιαιτερη νοστιμια, και διεγειρει τους επαναστατικους ουρανισκους. Το γεγονος οτι ο Μοσκοβισι ειπε οτι "δεν ειπαμε ποτε για ΦΠΑ σε εκπαιδευση", δεν περασε καν απο τα αυτα τους, ειναι απασχολημενοι με το umami.
Δεν υπαρχει μονο το Κολλεγιο Αθηνων που παει η Βουγουκλακη, υπαρχουν και συνοικιακα ιδιωτικα που πανε παιδια που οι γονεις τους τα φερνουν βολτα σε νορμαλ επιπεδο και στερουνται και ταβερνομπριζολες / σκυλαδικα / εξοχες / διλιτρα για να τα ριξουν εκει. Αυτα τα σχολεια και αυτοι οι μαθητες ειναι περισσοτεροι απο τα πασιγνωστα και πανακριβα "Κολλεγια". Τωρα λοιπον, μπαινουν στη διαδικασια να "κατεβουν προς τα κατω" μια και οι φιλοι τους με τις ταβερνομπριζολες και τα σκυλαδικα δεν θα αντιμετωπισουν τετοιο ξαφνικο εξοδο. Εννοειται οτι οι γονεις της Βουγιουκλακη ουτε καν θα ενοχληθουν απο το προσθετο εξοδο του ΦΠΑ, το οποιο ομως ειναι ικανο να "ξεχειλισει το καζανι" για πολλους αλλους. Κατα τα αλλα "τα παιρνουμε απο τους λεφταδες", μπεεεεεε απο κατω.

Αν ισχυε το 2, πολυ απλα θα πηγαιναν και τα δικα τους παιδια στα Δημοσια σχολεια... πραγμα που δεν γινεται. Ουτε καν σε τυπικο ιδιωτικο... στα ακριβοτερα λεμε, και κανουμε και φασαρια οτν μας βγαλουν φωτογραφιες στη φορα.
Άβαταρ μέλους
By kobulis
#176615 Μια ακομα μικρη λεπτομερεια που δεν αναφερθηκε ειναι πως καθε μαθητης ιδιωτικου σχολειου κοστιζει μηδεν ευρω στο δημοσιο εκπαιδευτικο συστημα.

.
Άβαταρ μέλους
By Alxnks
kobulis έγραψε:Μια ακομα μικρη λεπτομερεια που δεν αναφερθηκε ειναι πως καθε μαθητης ιδιωτικου σχολειου κοστιζει μηδεν ευρω στο δημοσιο εκπαιδευτικο συστημα.

.

Όχι μονο δεν κοστίζει, αλλά εξοικονομεί ευρώ (λιγότερα βιβλια, καθηγητές, θρανια-καρεκλες, αίθουσες, σχολεία).
Αλλά φευ...όπως το είπες, μικρή λεπτομερειουλα για τους εκατομμυριούχους της αριστεράς.