Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#176455 Το θέμα είναι πως εσύ δεν χρησιμοποιείς καπνό και αλκοόλ, οπότε προτιμάς την επιβάρυνση εκεί και όχι στην παιδεία. Άλλοι, δεν χρησιμοποιούν την παιδεία, αλλά καπνίζουν και πίνουν.
Η γνώμη μου είναι πως θα έπρεπε να μπουν φόροι και στα δύο, ώστε η φορολογική επιβάρυνση να μοιράζεται ισόποσα. Όσο έχεις κάποια αγαθά ή υπηρεσίες άνευ φόρων, τότε κάποιοι επιβαρύνονται δυσανάλογα.
Επομένως, σωστά πρέπει να ακριβύνεις τον καπνό για να καπνίζουν όλοι λιγότερο (το αλκοόλ όχι τόσο, η βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και το αλκοόλ είναι κάτι που καλό είναι να μην είναι πανάκριβο). Αλλά επιμένω πως την αξίωση το ιδιωτικό σχολείο να είναι άνευ φόρων, δεν την καταλαβαίνω. Γιατί είναι δεδομένο πως απευθύνεται σε κάποιους που έχω αυτό το κάτι παραπάνω από την απλή επιβίωση.
Μην μου πεις πάλι πως το σχολείο της γειτονιάς σου δεν είναι καλό. Σε πιστεύω. Σου εξηγώ όμως, πως έχεις τα χρήματα να το στείλεις στο ιδιωτικό, αν δεν τα είχες, δεν θα κάναμε την κουβέντα. Όπως και έχεις και τα χρήματα για τον ΦΠΑ, απλώς αντιλαμβάνομαι την ενόχλησή σου (λογικό και ανθρώπινο).
Το ίδιο ισχύει και με το 99% των ανθρώπων που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Όλοι μπορούν να πληρώσουν, απλώς είναι λογικό να μην τους αρέσει το γεγονός. Και είναι περίπου βέβαιο πως ελάχιστα παιδιά θα σταματήσουν το ιδιωτικό για να πάνε στο δημόσιο λόγω του ΦΠΑ.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Anonymous Founder έγραψε:Το θέμα είναι πως εσύ δεν χρησιμοποιείς καπνό και αλκοόλ, οπότε προτιμάς την επιβάρυνση εκεί και όχι στην παιδεία. Άλλοι, δεν χρησιμοποιούν την παιδεία, αλλά καπνίζουν και πίνουν.

Βάζουμε στο ίδιο καλάθι την εκπαίδευση των παιδιών μας με το κάπνισμα και το αλκοόλ; Δεν είναι θέμα τι χρησιμοποιώ και τι όχι και νομίζω είναι προφανές το ποιο πρέπει να φορολογήσουμε και ποιο όχι.

Anonymous Founder έγραψε:Αλλά επιμένω πως την αξίωση το ιδιωτικό σχολείο να είναι άνευ φόρων, δεν την καταλαβαίνω. Γιατί είναι δεδομένο πως απευθύνεται σε κάποιους που έχω αυτό το κάτι παραπάνω από την απλή επιβίωση.

Μα όποιος στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό ήδη πληρώνει και μάλιστα αδρά. Γιατί να πληρώσει και ΦΠΑ από πάνω; Επειδή έχει; Ε, σε λίγο όπως πάμε δε θα έχει και θα το στείλει στο δημόσιο. Τι ΦΠΑ θα πληρώνει μετά;
Και γιατί να μην μπει ίδιος συντελεστής ΦΠΑ και στα φροντιστήρια; Αλήθεια, αυτό το χάλι να πρέπει να στέλνεις το παιδί σου ΚΑΙ φροντιστήριο, σε ποια χώρα της Ευρώπης συναντάται;

Τέλος πάντων, δε σκάω πολύ. Μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή που θα μας απασχολήσει το θέμα πολλά θα έχουν αλλάξει. Εξάλλου όπως έχει ισοδύναμα η κυβέρνηση, έτσι έχουμε κι εμείς. Σουτάρω ένα άτομο από το προσωπικό μου, βγάζω εγώ τη δουλειά του και εξοικονομώ τον ΦΠΑ. Αλλά μετά θα αρχίσουν τα περί κακού εργοδότη και τα σχετικά...
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#176465 Αν το βάλουμε έτσι (εκπαίδευση/φόροι), τότε είναι σαφές τι πρέπει να γίνει:
-Κατακόρυφη αύξηση των φόρων παντού, ώστε να δοθούν χρήματα στην δημόσια παιδεία ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Δεν βλέπω κανένα λόγο να πρέπει ν' ανησυχεί το κράτος για την ιδιωτική παιδεία κατ' εμέ: αν θέλεις να πληρώσεις καλώς, αν όχι, υπάρχει και το δημόσιο. Τόσο απλό είναι το ζήτημα.
-Το κράτος θέλει λεφτά. Τόσο καιρό τα έπαιρνε από αλλού. Τώρα θέλει να τα πάρει και από εκεί που δεν έχει ακουμπήσει. Αυτό που εξετάζουμε είναι απλό: αυτός που στέλνει το παιδί του στο ιδιωτικό έχει λεφτά; Κατ' εμέ ναι, όπως και αυτός που έχει δίλιτρο έχει παραπάνω λεφτά από αυτόν με το 1000άρι (καλώς ή κακώς έτσι είναι και με τέτοια απλοϊκή λογική αν θέλεις παίρνονται οι αποφάσεις).
-Μεταξύ λοιπόν καπνού και παιδείας, διαλέγουμε την επιβάρυνση στον καπνό. Αλλά εγώ είπα πως το πλέον συμφέρον είναι να επιβαρύνεις και τα δύο: οι πρώτοι κάνουν κακό στην υγεία τους και στους άλλους, ενώ οι δεύτεροι έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώσουν.
-Τα φροντιστήρια ευχαρίστως να καταργηθούν, αλλά δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Θεωρώ μεγαλύτερο ζήτημα τα ιδιωτικά σχολεία παρά τα φροντιστήρια πάντως. Εγώ δεν βλέπω το λόγο να υπάρχουν ούτε τα μεν, ούτε τα δε.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
bibendum έγραψε:αν ο υπαλληλος ειναι μονο κοστος και δεν σου προσφερει τιποτα σουταρε τον απο τωρα

Δεν είναι μόνο κόστος αλλά αν δεν υπάρχει άλλη δαπάνη να περιορίσεις αναγκαστικά ο κλήρος πέφτει στο προσωπικό.

Anonymous Founder έγραψε:Αν το βάλουμε έτσι (εκπαίδευση/φόροι), τότε είναι σαφές τι πρέπει να γίνει:
-Κατακόρυφη αύξηση των φόρων παντού, ώστε να δοθούν χρήματα στην δημόσια παιδεία ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Δε με βρίσκει καθόλου αντίθετο αυτό. Όταν όμως η δημόσια παιδεία πάσχει, δεν μπορείς να ζητάς από αυτούς που μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους το κάτι παραπάνω να το στερηθούν επειδή "έχουν" (και επαναλαμβάνω, για το οποίο ΗΔΗ πληρώνουν πολλά, όταν δεν απολαμβάνουν κανένα όφελος από τη δημόσια εκπαίδευση που ΗΔΗ συντηρούν με τους φόρους τους).

Και αυτό το "να πληρώσουν αυτοί που έχουν" ποτέ δεν το κατάλαβα. Τους τα χάρισε κάποιος; Τα έκλεψαν; Να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν φόρους ΝΑΙ. Να πληρώσουν αυτοί που ζημίωσαν το δημόσιο, ΝΑΙ. Να πληρώσουν όμως για όλους αυτούς οι συνεπείς φορολογούμενοι επειδή δούλεψαν σκληρά, έκαναν οικονομίες, έχουν σοβαρές ευθύνες, τους τα έφερε καλά η ζωή (ή/και οτιδήποτε άλλο) και τώρα "έχουν", δυσκολεύομαι να το δεχτώ.

Anonymous Founder έγραψε:Δεν βλέπω κανένα λόγο να πρέπει ν' ανησυχεί το κράτος για την ιδιωτική παιδεία κατ' εμέ: αν θέλεις να πληρώσεις καλώς, αν όχι, υπάρχει και το δημόσιο. Τόσο απλό είναι το ζήτημα.

Εγώ το βλέπω λίγο διαφορετικά: Αν θέλεις να πληρώσεις ακόμα περισσότερα καλώς, αν όχι, υπάρχει και ο βούρκος (μιλάω τουλάχιστον για το δημόσιο της γειτονιάς).
Αν προσέφεραν αξιοπρεπή εκπαίδευση όλα τα δημόσια σχολεία, ναι. Άπαξ και δεν στο εξασφαλίζουν αυτό, δε συμφωνώ.

Anonymous Founder έγραψε:Θεωρώ μεγαλύτερο ζήτημα τα ιδιωτικά σχολεία παρά τα φροντιστήρια πάντως. Εγώ δεν βλέπω το λόγο να υπάρχουν ούτε τα μεν, ούτε τα δε.

Το φροντιστήριο υφίσταται επειδή ο καθηγητής (του δημοσίου κυρίως) πρέπει να συμπληρώσει το εισόδημά του. Το ιδιωτικό υφίσταται επειδή το δημόσιο σχολείο είναι ξέφραγο αμπέλι. Γιατί το ιδιωτικό είναι μεγαλύτερο ζήτημα; :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By markvag
Anonymous Founder έγραψε:Αμέ, γιατί όχι; Εγώ λέω να διπλασιάσουμε το φόρο στα ποτά και στα τσιγάρα και να πληρώσουμε με αυτά και τον φόρο πολυτελείας στα δίλιτρα.
:whistlink: :s_blush

+1... :oops: :lol: :innocent:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#176486 Έχει ξαναγίνει η ίδια κουβέντα ξανά και ξανά:
-Ο "βούρκος" αφορά πολύ περισσότερα παιδιά από αυτά του ιδιωτικού. Το κράτος οφείλει να σκεφτεί αρχικά τους πολλούς και όχι τους λίγους και να πάρει αυτά που του λείπουν από εκεί που θα δημιουργήσει μικρότερο πρόβλημα.
-Κανένας φόρος δεν είναι δίκαιος όπως το θέτεις. Και στα δίλιτρα, και στα τρόφιμα, και στην εστίαση, κλπ κλπ. Με την δική σου λογική, σε κανέναν δεν χρωστάμε και σε κανέναν δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε.
-Τα φροντιστήρια απασχολούν καθηγητές που δεν δουλεύουν στο δημόσιο. Αυτό που περιγράφεις εσύ, είναι τα ιδιαίτερα που κάνουν κάποιοι (παρανόμως).
-Το ιδιωτικό σχολείο υπάρχει γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με χρήματα για να το πληρώσουν και θα υπήρχε ακόμη και αν το δημόσιο δεν ήταν ξέφραγο αμπέλι. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να γίνεται τέτοιο θέμα: κάποιος επιλέγει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό και όχι σε δημόσιο, επειδή είναι καλύτερα για το παιδί του --> έχει τα χρήματα να το κάνει. Το κράτος από την άλλη θέλει χρήματα. Με το ίδιο σκεπτικό, ψάχνει να τα πάρει από αυτόν που θα του λείψουν λιγότερο --> από αυτόν που στέλνει το παιδί στο ιδιωτικό και όχι στον "βούρκο".
-Λέξεις όπως "βούρκος" με κάνουν να σκέφτομαι πως κατά βάθος είναι ένα ολόσωστο μέτρο. Μιλώ σαν μαθητής του χειρότερου δυνατού "βούρκου" --> μονοθέσια δημόσια σχολεία της επαρχίας. Πιο "βούρκος" δεν παίζει.
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#176492 Αντί για περαιτέρω φορολογία στον καπνό θα μπορούσαν να ελέγξουν το λαθρεμπόριο των τσιγάρων που υπολογίζεται ότι το δημόσιο χάνει 1 δίς τον χρόνο από αυτό, γιατί δεν το κάνουν ? Και αν μην είναι 1 δίςπου λέγεται, ας είναι 300 εκατομμύρια λίγα είναι ?
Ποιοί ποντικοί ευνοούνται ?
Είναι οι ίδιοι που ελέγχουν και το λαθρεμπόριο καυσίμων ?
Γιατί δεν σταματάνε αυτές τις συμμορίες ?
Ποιοί κυβερνητικοί στο διηνεκές τα οικονομάνε παρέχοντας προστασία ?

Γιατί θα πρέπει κάθε φορά που τα ταμεία είναι άδεια να την πληρώνουν τα υποζύγια και όχι να βρίσκονται τα χρήματα από πηγές που μπορούν να ελεχθούν εντός λίγων ωρών / ημερών με τις απαραίτητες εντολές. και να ξηλωθούν τα κυκλώματα ?

Απορίες που θα μείνουν αναπάντητες και στα επόμενα χρόνια.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
Scotch έγραψε:
bibendum έγραψε:αν ο υπαλληλος ειναι μονο κοστος και δεν σου προσφερει τιποτα σουταρε τον απο τωρα

Δεν είναι μόνο κόστος αλλά αν δεν υπάρχει άλλη δαπάνη να περιορίσεις αναγκαστικά ο κλήρος πέφτει στο προσωπικό.

Ειχα την εντυπωση οτι οι δαπανες της επιχειρησης ειναι κατι διαφορετικο απο τις δαπανες του σπιτιου αλλα μαλλον κανω λαθος.
Άβαταρ μέλους
By Scotch
#176496 @ Anonymous Founder: Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, βούρκο χαρακτήρισα το δημόσιο στη γειτονιά μου, όχι όλα. Και ναι, είναι βούρκος, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω γι αυτό (πέραν των φόρων που εξακολουθώ σαν βλάκας να πληρώνω γι αυτό + του ιδιωτικού για το οποίο καλούμαι τώρα να πληρώσω περισσότερα).
Άβαταρ μέλους
By Scotch
bibendum έγραψε:
Scotch έγραψε:

Ειχα την εντυπωση οτι οι δαπανες της επιχειρησης ειναι κατι διαφορετικο απο τις δαπανες του σπιτιου αλλα μαλλον κανω λαθος.

Ναι, είναι προφανές ότι δεν το έχεις κατανοήσει απόλυτα.
Άβαταρ μέλους
By DAP
giannik1977 έγραψε:Φιλε scotch εδω θα διαφωνισω εν μερει...
Αν το σχολειο που ειναι διπλα σου δεν ειναι καλο οπως λες , τοτε υπαρχει κ αλλο παραδιπλα..Συμφωνω οτι θελεις να προσφερεις το καλυτερο στο παιδι σου , ομως το οτι θα πληρωνεις δεν σημαινει αυτοματα οτι θα ειναι και "καλυτερο" σχολειο..

Αληθεια τι εννοουμε οταν λεμε ενα σχολειο οτι ειναι καλο; Ειμαι της γνωμης να παμε το παιδι εκει ειναι ευκολο να μετρηθει το μεγεθος της γνωσης που πρεπει να μεταλαμπαδευουν οι διδασκοντες στους μαθητες....Θυμαμαι στα χρονια μου δυο γυμνασια που συστεγαζονταν στο ιδιο κτιριο....Το ενα "φυσαγε" απο επιτυχιες στα Α.Ε.Ι. το αλλο υστερουσε....Φαινοταν οτι ηταν θεμα καθηγητων και οχι περιβαλοντος...

Προς πληροφορηση σας εγω εκανα και στα δυο μιας και ολη η κωλοπαρεα ηταν στο αλλο.... Κανονικη πλυση εγκεφαλου εκανα στη μανα μου ....... :lol:
Άβαταρ μέλους
By 21 quadra
#176500 Τους επιθεωρητές και τους συμβούλους γιατί τους κατάργησαν ?
Μα για προφανείς επαγγελματικούς λόγους και μιλάμε μετά ότι θέλουμε να φτιάξουμε την παιδεία όταν μας ενδιαφέρει να μην τα σπάσουμε με τους συναδέλφους μας αδιαφορώντας για την ικανότητα και την ποιότητα τους ?

Γιατί δεν υπάρχει συνεχείς αξιολόγηση τους ακόμα και από τους μαθητές άκα Σουηδία ?
Άβαταρ μέλους
By manosky
#176501 Edometaxi, η ΔΦΑ ανακοίνωσε αφενός τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και αφετέρου εθνική σύνταξη σε επίπεδο επιδόματος ανεργίας και ούτε το φάντασμα του μακαρίτη του Λουκάνικου δεν κινείται στο Σύνταγμα.

Οπότε, βγαίνει ο Κατρού και λέει "βλέπω αποδοχή των μέτρων για την κοινωνική ασφάλιση".

Πάει ο αυθορμητισμός #kourastikeokosmos :s_biggrin