Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
ambient έγραψε:Οι αλυσίδες μαγαζιών με έχουν ξενερώσει. Γιατί έχουν ξεχάσει να φτιάχνουν καφέ; Γευστικά είναι μαύρο χάλι. Έχω γίνει περίεργος;

Μπας κι εχεις καμια καλη καφετιερα σπιτι? Αν πινεις τον αφρο στο σπιτι σου, ειναι λογικο να ξενερωνεις με τους καφεδες που πινεις εξω που τις περισσοτερες φορες ειναι δευτεροκλασατοι!
Άβαταρ μέλους
By ambient
GTS έγραψε:κοστολογια εχουν ανεβει ειδικα ο καφες

Ναι οκ, αλλά πως δικαιολογείται π.χ. το CI στο Μοναστηράκι να φτιάχνει επανειλημμένα προχειράτζα νεροκαμενοκαφεζαχαρο; Δεν ήταν έτσι παλιά. Τότε γιατί να ξαναπάρω;

BARHonda έγραψε:Πρέπει να πας στα ψαγμένα

Ξέρω δύο, αλλά προφανώς δεν τα έχω δίπλα μου πάντα.

Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω τον μικρό, με ευπαρουσίαστο μαγαζί σε γειτονιά, να έχει τον f.espresso 2.5 ευρώ και να είναι μια μετριότητα ή ακόμα και χάλια; Ή π.χ. το μεγάλο μαγαζί του Λουμίδη στην Ομόνοια να μου κάνει πάντα ελεεινό καφέ-στο-χέρι και να έχει κόσμο!
Άβαταρ μέλους
By ambient
George_Prix έγραψε:
ambient έγραψε:Οι αλυσίδες μαγαζιών με έχουν ξενερώσει. Γιατί έχουν ξεχάσει να φτιάχνουν καφέ; Γευστικά είναι μαύρο χάλι. Έχω γίνει περίεργος;

Μπας κι εχεις καμια καλη καφετιερα σπιτι? Αν πινεις τον αφρο στο σπιτι σου, ειναι λογικο να ξενερωνεις με τους καφεδες που πινεις εξω που τις περισσοτερες φορες ειναι δευτεροκλασατοι!

Όχι δεν έχω. Είμαι συνήθως έξω για δουλειές, ένας καφές στο χέρι είναι ευχάριστο διάλειμμα.
Ή έχει χαλάσει η γεύση μου ή ο καφές έξω :(
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
ambient έγραψε:Ναι οκ, αλλά πως δικαιολογείται π.χ. το CI στο Μοναστηράκι να φτιάχνει επανειλημμένα προχειράτζα νεροκαμενοκαφεζαχαρο; Δεν ήταν έτσι παλιά. Τότε γιατί να ξαναπάρω;

Ο καφες ειναι βασικα θεμα παρασκευαστη
Αν αυτος ξερει ο καφες βγαινει καλος, αν οχι αστα να πανε.

Τα CI δεν φημιζονται για τον καφε τους παντως, αν παλια επινες καλο καφε απο εκει μαλλον αυτος που τον εφτιαχνε εφυγε.

Γενικα παντως ο καφες εξω ειναι μαπα, τοσο μαπα που δεν βγαινω για καφε πια, προτιμω να πιω μια μπυρα.

Εχω ευτυχως απεναντι απο το μαγαζι εναν που κανει αξιοπρεπη καφε για το απογευμα.

Το πρωι ο ελληνικος απο τα χερια μου ειναι αδιαπραγμετευτος

ΥΓ. Ο Λουμιδης στην Ομονοια γενικα δεν εχει καλο ελληνικο. Παιρνεις φρεσκοαλεσμενο καφε ελληνικο και ειναι λασπη το κατακαθι του, δεν πηζει. Απο το σουπερμαρκετ ιδια μαρκα ειναι αλλιως
Άβαταρ μέλους
By edmond
#885943 Ο καφές προφανώς έχει γίνει απαραίτητος στην ελ. κουλτούρα. Δείτε απλά πόσα μαγαζιά έχουν ξεφυτρώσει.
Πάνω σε αυτή την "ανάγκη" για κατανάλωση καφέ, ο καθένας θεωρεί πως μπορεί να χρεώσει ότι θέλει.
Φυσικά και τα κόστη έχουν τραβήξει την τελική τιμή του προϊόντος προς τα πάνω, πολλές φορές όμως δυσανάλογα. Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν το κόστος του καφέ έχει εκτιναχθεί μαζί με τη ζάχαρη, ακόμα και αν το νοίκι του μαγαζιού έχει ανέβει because "α, καφέ θέλει να ανοίξει; ας τον κοπανήσω στο κεφάλι" τουλάχιστον 30% πάνω (όοολα αυτά σε σχέση με όχι πάνω από 5ετία), δεν μπορεί να χρεώνει ο Gregory (τυχαίο παράδειγμα) τον καπουτσίνο διπλό 2,80€ :ninja: . Ο φρέντο εσπρέσσο άνετα είναι στα 2,30+ και μιλάω πάντα για επώνυμες αλυσίδες. Τα Coffee Island ας πούμε κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο, no wonder αν με ρωτάτε με τα νεροπλύματα που πάντα φτιάχνουν και ποτέ δεν προσπάθησαν να διορθώσουν.
Κάααααποτε είχα πάρει από γνωστό μαγαζί ορθόδοξο φραπέ(τι μου ρθε και μένα :lol: ). Ο τύπος λοιπόν έβαζε φραπέ από λιντλ, θα θυμάστε ίσως τότενες την γεύση, κάτι από σκατουλί με φραουλί :s_hang . Τον πήγα επιτόπου πίσω. Σε λίγους μήνες είχε κλείσει το μαγαζί.
Γενικά το κέρδος στον καφέ είναι τεράστιο. Στα πχ. 2,5€ ζήτημα το κόστος να είναι 0,5€ με όλα μέσα. Μαζί λοιπόν στο εξίσου τεράστιο κέρδος σε νερά και αναψυκτικά, εύλογο είναι τέτοια μαγαζιά να ανθίζουν και να θέλει εξαιρετικό...κόπο για να κλείσουν.
Η ποιότητα όμως, και όπως σωστά αναφέρεται, έχει μείνει πίσω με ελάχιστες εξαιρέσεις. Τα μηχανήματα (group) είναι τα καλύτερα ever που κυκλοφορούν παντού, άρα δια της ατόπου το πρόβλημα περιορίζεται στις ποικιλίες και στην όρεξη του-της υπαλλήλου να φτιάξει σωστό καφέ.
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#885987 Ο καφές σαν τιμή έχει πάρει την ανιούσα λόγω προβλημάτων παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγούς, αλλά και της αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως

https://www.nytimes.com/2024/12/28/busi ... hange.html

Τα συζητάω και με τον γνωστό στο Χαλάνδρι που φέρνουν διάφορους μονοποικιλιακούς. Το συγκεκριμένο μαγαζί το κατατάσσω χαλαρά #1 στον καφέ που φτιάχνει, από εκεί ψωνίζω και για το σπίτι. Αλλά οι τιμές βέβαια πλέον είναι φωτιά

Ενδεικτικά, για το ίδιο μαγαζί πάντα, takeaway o freddo espresso κάποτε είχε 1.8€. τώρα έχει φτάσει 2.4€ (οι μονοποικιλιακοί, το blend λογικά είναι φτηνότερο). Τα σακουλάκια για το σπίτι μονοποικιλιακού, 300γρ, είναι γύρω στα 17-18€ πλέον
Άβαταρ μέλους
By g8777
edmond έγραψε:Τα μηχανήματα (group) είναι τα καλύτερα ever που κυκλοφορούν παντού, άρα δια της ατόπου το πρόβλημα περιορίζεται στις ποικιλίες και στην όρεξη του-της υπαλλήλου να φτιάξει σωστό καφέ.

Ολα ειναι λαθος, καφες - συντηρηση μηχανης- μεθοδος παρασκευης - χειριστης.

Καντε μια χαρη στον εαυτο σας, κοψτε τον καφε απο εξω και με τα λεφτα που εξοικονομειτε αποκτηστε μια εισαγωγικη καφετιερα και μυλο. :s_thumbsup

Και γατοκεφαλα να αλεσετε - εκχυλισετε, καλυτερο καφε θα πιειτε απο κατι Γρηγορους.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
BARHonda έγραψε:Ο καφές σαν τιμή έχει πάρει την ανιούσα λόγω προβλημάτων παραγωγής στις μεγάλες χώρες παραγωγούς, αλλά και της αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως

έμαθαν κι οι κινέζοι να πίνουν καφέ και είναι 1,5δις τρομάρα τους.
Άβαταρ μέλους
By ambient
g8777 έγραψε:
edmond έγραψε:Τα μηχανήματα (group) είναι τα καλύτερα ever που κυκλοφορούν παντού, άρα δια της ατόπου το πρόβλημα περιορίζεται στις ποικιλίες και στην όρεξη του-της υπαλλήλου να φτιάξει σωστό καφέ.

Ολα ειναι λαθος, καφες - συντηρηση μηχανης- μεθοδος παρασκευης - χειριστης.

Άλλο ένα κλασικό: Στα οικεία μαγαζιά, όταν βλέπω ότι λείπει ο default υπάλληλος και τη θέση του έχει πάρει το Boss, μεταβολή 180°και έξω. Το Boss - συνήθως - δεν ξέρει να φτιάχνει ούτε βραστό νερό ή απλά βαριέται. Αλλά για να μη χαθεί η μέρα, θα φροντίσει να ξενερώσει καμιά πενηνταριά πελάτες με το νεροκαμενοκάφεδο που θα μαστορέψει.

g8777 έγραψε:Καντε μια χαρη στον εαυτο σας, κοψτε τον καφε απο εξω και με τα λεφτα που εξοικονομειτε αποκτηστε μια εισαγωγικη καφετιερα και μυλο. :s_thumbsup

Και γατοκεφαλα να αλεσετε - εκχυλισετε, καλυτερο καφε θα πιειτε απο κατι Γρηγορους.

Θα πρέπει να πουλάω κιόλας για απόσβεση :lol:
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#886356 Nespresso σπίτι έχει καταντήσει καλύτερο απ εξω. Ποσο μάλλον αν έχεις κανένα σοβαρό σετ απ στο σπίτι.

Καφέ απ έξω παίρνω στα ταξίδια να έχω κάτι να πίνω και καμιά μέρα στην δουλειά στο τσακίρ κεφι. 90% απογοήτευση. Οπότε καψουλιτσες να υπάρχουν στο γραφειο και στο σπίτι και γίνεται μια χαρά δουλίτσα.

Εν τω μεταξύ αν πας και πεις θα πάρω ένα καρφί και καμιά τυρόπιτα στυλ το έφαγες το 5ευρο.
Άβαταρ μέλους
By Δημ.Φυλακτος
edmond έγραψε:Ο καφές προφανώς έχει γίνει απαραίτητος στην ελ. κουλτούρα. Δείτε απλά πόσα μαγαζιά έχουν ξεφυτρώσει.

Καθονται απο τις 7.30 το πρωι οι νεαροι νεοελληνες και τρωνε τα επιδοματα και την συνταξη των γονεων,απο το πουθενα οχι ενα ή δυο αλλα 4 ανοιξαν στο τετραγωνο που μενει ο αδερφος μου στην Αθηνα.
Οταν γεμισει τι κανουν; του ζητανε ενα μαξιλαρακι και καθονται στα σκαλια παρακειμενης πολυκατοικιας με τσιγαρο-κινητο.
ΟΛΟΙ αυτοι οι πελατες που ηταν πριν μερικα χρονια;

Απο το 1980 εμαθα πως στις 100 δρχ ο καφες αφηνει 80 δρχ στο καταστημα.