nass έγραψε:3. Το κρίσιμο είναι η παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης / έντασης (είδαμε: 25 KV, κάπου 170 Α). Εχει φωτο στην πραγματογνωμοσύνη, όπου εφαρμόζεται τέτοιο ρεύμα σε μια δεξαμενή λαδιού σιλικόνης διαμέτρου 1 m (αν θυμάμαι καλά) και δημιουργείται πυρόσφαιρα (fireball) όπως αυτή στα Τέμπη διαμέτρου 10 m. Ο μηχανισμός που συμβαίνει αυτό είναι η στιγμιαία αποδόμηση του λαδιού με παραγωγή ελεύθερου υδρογόνου (H2) και ελαφρών υδρογονανθράκων όπως ακετυλένιο (C2H2) τα οποία είναι πτητικότατα και δημιουργούν την πυρόσφαιρα (τα ίδια περίπου συμβαίνουν και σε συμβατικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες σε αντίστοιχες συνθήκες). Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος εντός μετασχηματιστών με λάδια σιλικόνης μια χαρά αυτοί μπορεί να εκραγούν. ΟΜΩΣ: όταν η εφαρμογή του ρεύματος πάψει, η φωτιά σβήνει μόνη της. Στο δυστύχημα των Τεμπών η παρουσία του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μεν προφανής (και φαίνονται και τα ηλεκτρικά τόξα στα βίντεο του συμβάντος) αλλά για περίπου 0.2 - 0.3 sec άντε πες λόγω καθυστέρησης στη διάδοση από το ρελέ που έπεσε σε κάποιο υποσταθμό τροφοδοσίας ως το σημείο του δυστυχήματος 0.5 sec. Αρκεί ο χρόνος αυτός και οι συνθήκες αυτές για την παραγωγή της πυρόσφαιρας διαμέτρου δεκάδων μέτρων που είδαμε ? Η πραγματογνωμοσύνη δεν λέει.
Τα 170Α είναι η ένταση κανονικής λειτουργίας, όχι η ένταση βραχυκύκλωσης. Η ένταση βραχυκύκλωσης είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν είναι διόρθωση, καταλαβαίνω πως αυτό ήθελες να πεις, απλώς αναφέρομαι σε προηγούμενο μήνυμά μου που αναφέρομαι στο βραχυκύκλωμα για να μην μπερδεύουμε τον κόσμο.
nass έγραψε:4. Η πραγματογνωσμοσύνη συμφωνεί με το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ ότι για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας που είδαμε στα Τέμπη (διαμέτρου 40-80 m) απαιτούνται κάπου 2.5 - 3 τόνοι πτητικού υλικού (είτε H2 ως παράγωγο αποδόμησης λαδιών σιλικόνης ή υδρογονανθράκων είτε από μόνοι τους πτητικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Οπότε σε συνδυασμό με το προηγούμενο σημείο, το προφανές ερώτημα είναι: υπήρχε διαθέσιμη η ποσότητα αυτή και άρα εξηγείται η πυρόσφαιρα ? Η πραγματογνωμοσύνη δεν λέει (**)
(**) Δική μου σημείωση: κάπου διάβασα δεν μπορώ να το βρω τώρα ίσως στο πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ ότι η ανακτηθείσα μετά το δυστύχημα ποσότητα λαδιών σιλικόνης από τους 2 διαλυμένους μετασχηματιστές ήταν ελάχιστη, που σημαίνει ότι οι ~4.8 τόνοι κάηκαν ή κάποιο μέρος τους κάηκε και ό,τι δεν κάηκε ξεπλύθηκε από τα νερά και τον αφρό της πυροσβεστικής (που ακούμε συνέχεια για "μπάζωμα" ενώ στη σκηνή του δυστυχήματος έτρεξαν δεκάδες τόνοι νερού και πυροσβεστικού αφρού, πραγματικά τι θα είχε απομείνει από τα επίμαχα υλικά ?). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έγιναν πυρόσφαιρα, μπορεί να κάηκαν στις φωτιές δεξαμενής που ακολούθησαν.
Το πόρισμα δεν απαντάει στο βασικότερο ερώτημα: πώς τελικά έγινε το δυστύχημα. Πώς έγινε η πυρόσφαιρα; Γιατί ναι μεν τα λάδια σιλικόνης σε πολύ ειδικές συνθήκες μπορούν να καούν (κάτι που ήδη το ξέραμε) αλλά δεν προκύπτει από κάπου πως στα Τέμπη υπήρχαν αυτές οι συνθήκες για παραπάνω από μερικά δέκατα του δευτερολέπτου.
nass έγραψε:Το γενικό μου συμπέρασμα από την πραγματογνωμοσύνη είναι: too little too lateΕλίσσεται ανάμεσα στα ερωτήματα, χωρίς στην πραγματικότητα να απαντά σε κάποιο μετά βεβαιότητας. Βέβαια καταρρίπτει κάποιους μύθους όπως ότι τα λάδια σιλικόνης "δεν καίγονται" και "δεν σχηματίζουν πυρόσφαιρα" και για το ξυλόλιο αλλά δεν μας λέει αν η πυρόσφαιρα ήταν τελικά από τα λάδια σιλικόνης, δεν το αποκλείει αλλά δεν το υποστηρίζει κιόλας, γενικά ο βαθμός βεβαιότητας, που προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη είναι χαμηλός. Εχω την αυθαίρετη αίσθηση ότι κάποια στιγμή το Φεβρουάριο ετοιμάζονταν να την παραδώσουν ενδεχομένως με άλλο περιεχόμενο αλλά προέκυψαν τα 3 βίντεο (game changer, όπως έχω ξαναγράψει) και είπαν: "κάτσε μη γίνουμε ρεζίλι όπως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το θέμα του λαθραίου φορτίου" και το "ξεσκόνισαν" το κείμενο.
saxon_747 έγραψε:Προφανώς και τα βίντεο αμφισβητούνται, υπάρχουν επιστήμονες που τα έχουν αμφισβητήσει. Το αν δε σε καλύπτει η τεκμηρίωση τους είναι άλλο θέμα.
Δεν είναι καθόλου άλλο θέμα, αυτό είναι το κύριο θέμα: από τη μία έχουμε ένα εκτενές πόρισμα ειδικών επιστημόνων της ΔΕΕ της ΕΛΑΣ (έχει και τέτοιους η ΕΛΑΣ, δεν είναι όλοι "μπάτσοι") με υπογραφή-ονοματεπώνυμο, που λέει ότι τα 3 βίντεο είναι γνήσια επειδή έχουν πάνω τους ως πρωτογενές δεδομένο αριθμό κάμερας και ημερομηνία/ώρα και φέρουν ως μεταδεδομένο ψηφιακή υπογραφή του κατασκευαστή των καμερών, που πιστοποιεί την αυθεντικότητά τους. Και επίσης εξηγείται η διαδρομή των 3 βίντεο, οι ημερομηνίες των αρχείων κτλ.
Από την άλλη δεν έχουμε κάτι περισσότερο από δηλώσεις σε κανάλια, ότι τα 3 βίντεο δεν έχουν (και καλά) μεταδεδομένα (που δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν) και κάτι αοριστίες για τις ημερομηνίες των αρχείων (που τα λέει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το πόρισμα της ΔΕΕ). Με άλλα λόγια, δεν βλέπω κάποια "τεκμηρίωση" στη δεύτερη περίπτωση, μόνο από τη ΔΕΕ είδα "τεκμηρίωση", οπότε μέχρι στιγμής τα 3 βίντεο είναι για μένα γνήσια και όποιος διαφωνεί θα πρέπει να το αποδείξει με αντίστοιχη με του πορίσματος της ΔΕΕ τεκμηρίωση και υπογραφή με ονοματεπώνυμο, την οποία θα διαβάσω με μέγιστη προσοχή και ευχαρίστως να αλλάξω την άποψή μου.
Οσο για το ό,τι η εταιρεία είναι "λαμόγια" είναι πέταγμα της μπάλας εκτός γηπέδου, η όποια γνησιότητα των 3 βίντεο δεν έχει σχέση με την εταιρεία από την οποία προήλθαν.
Στο συγκεκριμένο σημείο του εξαιρετικού μηνύματός σου, έχω την απόλυτη διαφωνία. Ούτε game changer ούτε πειστικά ήταν τα βίντεο Καπερνάρου, ενώ όλη η διαδικασία ανάκτησης αλλά και διαχείρισης του βιντεοληπτικού υλικού ήταν εξαιρετικά προβληματική. Το ότι η εταιρεία αρχικά έλεγε πως δεν υπήρχε τίποτε, και ξαφνικά βρέθηκαν δια της πλαγίας κάποια βίντεο, επίσης εξαιρετικά προβληματικό.
Γενικώς, αν θέλεις να αποδείξεις τη γνησιότητα των βίντεο, δεν τα στέλνεις στην αστυνομία που είναι πλήρως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, αλλά στη Hikvision μαζί με τα μηχανήματα από τα οποία προήλθαν, και πρέπει τα πάντα να είναι σφραγισμένα και ελεγμένα.
Τίποτε από αυτά δεν ήταν άρα ούτε game changer ούτε αξιόπιστα είναι τα βίντεο δυστυχώς.
Η δική μου γνώμη είναι πως η έκθεση Καρώνη (και όχι του ΕΜΠ όπως λαθεμένα λέγεται, δεν είναι όλου του ιδρύματος η έκθεση, αλλά του καθηγητή, άντε και του εργαστηρίου του) μπήκε σε μια κατάσταση ναι μεν αλλά , ώστε να μην πάρει ξεκάθαρη θέση και έρθει σε απευθείας σύγκρουση με οποιοδήποτε μέρος και ειδικά με την κυβέρνηση η οποία γενικώς δεν ανέχεται κάποιος να της πάει κόντρα (θυμίζω έκθεση ΕΔΟΑΣΑΑΜ).
Μετά από όλα τα παραπάνω καθίσταται παραπάνω από σαφές πως η αλήθεια για το δυστύχημα δε θα μαθευτεί ποτέ, και πως όλα θα μείνουν να αιωρούνται σαν υποθέσεις μιας και αποδείξεις και ξεκάθαρες απαντήσεις δε θα δώσει κανείς κυρίως γιατί μπαίνουν από την αρχή πάρα πολλά εμπόδια σε αυτό.
Το κυριότερο: 2 χρόνια μετά και τα τρένα είναι ανασφαλή, η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα τα φτιάξει σε άλλα 2 χρόνια (άρα μας λέει να μην τα χρησιμοποιούμε) και παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της επιμένουν πως όλα έγιναν λόγω του σταθμάρχη και κανείς άλλος δεν έχει ευθύνη.
Όλο αυτό είναι απολύτως τραγικό για τη χώρα την ίδια.

). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έγιναν πυρόσφαιρα, μπορεί να κάηκαν στις φωτιές δεξαμενής που ακολούθησαν.
Ελίσσεται ανάμεσα στα ερωτήματα, χωρίς στην πραγματικότητα να απαντά σε κάποιο μετά βεβαιότητας. Βέβαια καταρρίπτει κάποιους μύθους όπως ότι τα λάδια σιλικόνης "δεν καίγονται" και "δεν σχηματίζουν πυρόσφαιρα" και για το ξυλόλιο αλλά δεν μας λέει αν η πυρόσφαιρα ήταν τελικά από τα λάδια σιλικόνης, δεν το αποκλείει αλλά δεν το υποστηρίζει κιόλας, γενικά ο βαθμός βεβαιότητας, που προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη είναι χαμηλός. Εχω την αυθαίρετη αίσθηση ότι κάποια στιγμή το Φεβρουάριο ετοιμάζονταν να την παραδώσουν ενδεχομένως με άλλο περιεχόμενο αλλά προέκυψαν τα 3 βίντεο (game changer, όπως έχω ξαναγράψει) και είπαν: "κάτσε μη γίνουμε ρεζίλι όπως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το θέμα του λαθραίου φορτίου" και το "ξεσκόνισαν" το κείμενο.
Αρα δεν ισχύει καθολικά αυτό το "ήδη το ξέραμε" που λες. Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι δεν γίναμε σοφότεροι από την πραγματογνωμοσύνη Καρώνη για το αν όντως αυτό είναι που συνέβη.
ότι αν θέλουν να ξαναπουλήσουν σε government account στην Ελλάδα να κάνουν τουμπεκί ?
) που να λέει ότι πχ. το ψηφιακό υδατογράφημα είναι παραποιημένο με τον τάδε τρόπο τότε αυτομάτως αλλάζει...
Δεν είναι έτσι η βιβλιογραφία ή η τεκμηρίωση των δημοσιεύσεων, ειδικά σε κάτι τόσο τεχνικό. Χωρίς ξαναλέω να το έχω ψάξει και χωρίς να είναι της ειδικότητάς μου, αλλά αν ερχόταν κάποιος να δημοσιεύσει εργασία με στοιχεία του 70 που σχεδόν κανένα μηχάνημα δε δούλευε με τον ίδιο τρόπο θα είχε πάει σπίτι του με συνοπτικές.