Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
kostis20 έγραψε:Και επίσης όπως εχω ξαναγραψει πεφτει τετοιο ξεζουμισμα στο προσωπικό του ΕΣΥ που είναι ντροπή να μιλάμε καν για ...επιτυχία.

Η μόνη επιτυχία είναι πως καταφέρνουν όσοι έχουν απομείνει, να μην έχει καταρρεύσει τελείως το σύστημα. Και αυτό παρά την έχθρα της κυβέρνησης.

REALZEUS έγραψε:Ν την (αν)επιτυχία του ΕΣΥ, που είναι πολιτικό θέμα

Απολύτως σωστό!

kostis20 έγραψε:Τσεχία με τίποτα δε περιμένεις τόσο πχ...Ουσιαστικά δεν υπάρχει αναμονή. Γιατι εφημερεύουν ολα τα νοσοκομεία καθε μέρα ολη μερα.

Το οποίο είναι και το σωστό. Ποτέ δεν κατάλαβα τί πάει να πει εφημερία... Δηλαδή αρωσταίνουν λιγότεροι το απόγευμα και αρκεί πχ ένα μόνο νοσοκομείο, αντί για 3;;
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#892043 Ναι αλλά στη Πράγα πχ τα μεγάλα νοσοκομεία δεν είναι ολα συγκεντρωμένα στο κεντρο της πόλης με ,αλλά διασπαρμένα στη πόλη οπότε ανάλογα τη περιοχή κατοικίας πας και στο κοντινότερο νοσοκομείο. Επίσης όλα τα νοσοκομεία εχουν όλες τις ειδικότητες και δε σε κανουν βόλτα απο το Αττικό στο Γεννηματα πχ...
Με τέτοια έλλειψη προσωπικού που έχουν τα νοσοκομεία αποκλείεται να έβγαινε καθημερινό πρόγραμμα εφημέριων στην Αθήνα.Βάλε στο παιχνίδι και τις διακομιδές απο την επαρχία η οποία δε μπορεί να εξυπηρετήσει ουτε τα βασικα περιστατικά και καταλαβαίνεις...
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#892048 Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι τον πατέρα μου να στέλνει ασθενείς του στα εφημερεύοντα τότε Τζάνειο και Γενικό Κρατικό Νικαίας. Όταν φτιάχτηκε το Θριάσιο και μετέπειτα το Αττικό, λέγαμε πόσο θα αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα. Φευ.. Οι κυβερνήσεις έριχναν λίγο λίγο το ΕΣΥ. Μια με το λειψό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μια με τα μηχανήματα που χαλούσαν και δεν φτιάχνονταν ποτέ (πχ ο μαγνητικός τομογράφος στο Θριάσιο πρέπει να ήταν χαλασμένος 350 μέρες το χρόνο - έτσι πήγαιναν όλοι στο ιδιωτικό), μια με τα λίγα ασθενοφόρα. Και πάλι, με όοοοολα αυτά τα προβληματα του ΕΣΥ (συν τα φακελάκια, τους κοπριτες συνδικαλιστές) το επίπεδο ίασης και εξυπηρέτησης είναι πάρα πολύ καλό.
Άβαταρ μέλους
By markvag
kostis20 έγραψε:Με τέτοια έλλειψη προσωπικού που έχουν τα νοσοκομεία αποκλείεται να έβγαινε καθημερινό πρόγραμμα εφημέριων στην Αθήνα.

Και στην υπόλοιπη Ελλάδα το ίδιο... Προφανώς χρειάζεται περισσότερο προσωπικό.

Βέβαια, θα βγουν τώρα μερικοί και θα πουν ότι δεν έχουμε λεφτά, τα οποία όλως παραδόξως πάντα έχουμε όταν είναι να μειώσουμε τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές ή να σώσουμε τράπεζες...
Άβαταρ μέλους
By markvag
#892616 Δημογραφικό: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι καλός τόπος να ζεις και να κάνεις οικογένεια;

Για να δούμε...

Η συρρίκνωση των γεννήσεων αντανακλά ένα πολύ ευρύτερο κοινωνικό φάσμα: την αδυναμία της χώρας να προσφέρει στους νέους ένα σταθερό και αξιοπρεπές πλαίσιο ζωής, που να καθιστά ελκυστική την απόφαση δημιουργίας οικογένειας.

Η μελέτη υπογραμμίζει τις ελλείψεις σε θεμελιώδεις τομείς της καθημερινότητας: στέγαση, εργασία, υγεία, παιδεία, κρατική μέριμνα για την οικογένεια και το παιδί. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι οι νέοι –ακόμη κι εκείνοι που εργάζονται– αδυνατούν να ανεξαρτητοποιηθούν, παραμένοντας στην οικογενειακή εστία λόγω της έκρηξης στις τιμές ενοικίων και ακινήτων. Οι συνθήκες εργασίας, ασταθείς και συχνά κακοπληρωμένες, συμπληρώνουν το παζλ μιας καθημερινότητας που δεν επιτρέπει ούτε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ούτε την απόκτηση παιδιών με αξιοπρέπεια.

Το πλαίσιο ζωής στην Ελλάδα σήμερα φαίνεται πως είτε ωθεί τους νέους ανθρώπους στη φυγή είτε στην ατεκνία

Νομίζω πως όποιος ζει στην Ελλάδα και δεν έχει το κεφάλι του μέσα στο χώμα ή είναι εξαιρετικά τυχερός στη ζωή του, τα ξέρει όλα αυτά στο πετσί του.

Και τί ακριβώς προτείνει η κυβέρνηση; Συμπτωματικά, σήμερα βγήκε και αυτό:

Ερχεται νόμος με κρίσιμες αλλαγές για εργοδότες-εργαζόμενους

Θα περιλαμβάνει βέβαια και διατάξεις περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με στόχο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τον «εκσυγχρονισμό στις υπερωρίες και το ωράριο». Σύμφωνα με αυτές, το υπάρχον πλαίσιο που επιτρέπει εργασία έως και 13 ώρες ημερησίως με δύο εργοδότες, θα επεκταθεί και στην περίπτωση απασχόλησης σε έναν εργοδότη

Δηλαδή οι Έλληνες στην πιο παραγωγική τους ηλικία φεύγουν στο εξωτερικό για να ζήσουν σαν άνθρωποι και να μην χρειάζεται να δουλεύουν σαν τα σκυλιά όλη τη μέρα για να επιβιώνουν μόλις και μετά βίας (και μπας και καταφέρουν να κάνουν και κανένα παιδί) και η Ελλάδα απαντάει πως θα μπορούμε τώρα να δουλεύουμε μέχρι 13 ώρες και στον ίδιο εργοδότη. Έτσι για να μην αισθάνονται άσχημα αυτοί που έχουν 2 δουλειές...

Εικόνα

Σε πιο απλά λόγια: Η χώρα είναι καταδικασμένη, ο σώζων εαυτόν σωθήτω...
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892621 Η κατάσταση είναι απελπιστική για οικογένειες, θα αναφέρω πραγματικό παράδειγμα από τον κύκλο μας.
Οικογένεια με ένα παιδάκι αποφασίζει να πάει για το 2ο. Έρχονται δίδυμα. Άρα, σύνολο τρία παιδιά, 6 ετών το ένα και 2 ετών τα δίδυμα.
Οι γονείς εργάζονται και οι δύο σε θέσεις πωλήσεων με εταιρικά αυτοκίνητα. Επειδή το εισόδημά τους ξεπερνάει τα 30Κ λόγω των αυτοκινήτων, χάνουν όλα τα οικογενειακά επιδόματα.
Το μεγάλο παιδί πάει σχολείο, τα μικρά παιδικό και για τα δύο μικρά πρέπει να πληρώσουν σχεδόν 600 ευρώ το μήνα!
Και με δύο κουπόνια ΕΣΠΑ!

Κανονικά, θα έπρεπε να τους δίνουν λεφτά, όχι να τους ζητάνε. Τι άλλο πρέπει να κάνουν δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι για να ζήσουν αξιοπρεπώς; Δουλεύουν και οι δύο και η πολιτεία όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά τους τιμωρεί. Γιατί μόνον έτσι μπορείς να το περιγράψεις αυτό που ζουν.

Είναι μια χαρά οικογένεια, αλλά ειλικρινά, απορώ πώς τα βγάζουν πέρα. Γιατί τα πάντα είναι ακριβά και δουλεύουν 2 και δεν μπορούν να πάρουν ανάσα. Κατά τα άλλα έχουμε και υπουργείο για την οικογένεια και ανησυχούμε για το δημογραφικό.

Ούτε στα μνημόνια δεν ήταν τόσο χάλια τα πράγματα, τότε ανησυχούσες για το αν έχεις δουλειά, άπαξ και είχες, ζούσες, τώρα δουλεύεις και δε σου φτάνουν να βγάλεις το μήνα και οι ηλίθιοι που κυβερνούν έρχονται να το κάνουν ακόμη χειρότερο για τους απλούς εργαζόμενους.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Isambard έγραψε:
Ούτε στα μνημόνια δεν ήταν τόσο χάλια τα πράγματα, τότε ανησυχούσες για το αν έχεις δουλειά, άπαξ και είχες, ζούσες, τώρα δουλεύεις και δε σου φτάνουν να βγάλεις το μήνα και οι ηλίθιοι που κυβερνούν έρχονται να το κάνουν ακόμη χειρότερο για τους απλούς εργαζόμενους.

Νομίζω ότι ο καθένας έχει μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί καθώς μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετική φάση της ζωής του αλλά στα μνημόνια δε θα έλεγα ότι ένας χαμηλόμισθος ζούσε καλύτερα από ότι σήμερα ούτε σπίτι ούτε να φας δεν είχες αν δε σε υποστήριζε η οικογένεια σου και το να κάνεις δικη σου οικογένεια απλά δεν έπαιζε

Τουλάχιστον σήμερα βλέπω αρκετές περιπτώσεις νέων παιδιών που σκίζονται μεν αλλά παίρνουν ικανοποιητικά λεφτά από τα πρώτα τους χρόνια με προοπτική φυσικά να ανέβουν κι άλλο
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#892665 Νομίζω επί δικτατορίας είχε βγει ένα βοήθημα για το τρίτο παιδί που δινόταν για πολλά χρόνια. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, νομίζω ήταν 500 δραχμές τότε/κάποτε.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
QsisVTS έγραψε:Τουλάχιστον σήμερα βλέπω αρκετές περιπτώσεις νέων παιδιών που σκίζονται μεν αλλά παίρνουν ικανοποιητικά λεφτά από τα πρώτα τους χρόνια με προοπτική φυσικά να ανέβουν κι άλλο

Tα χρήματα σε ξερά νούμερα είναι καλύτερα από τότε, μα με τα κόστη να έχουν ανέβει αισθητά και όχι κατ' αναλογία.

Αυτό που παρατηρώ εμπειρικά, δηλαδή χωρίς να έχει καμία σοβαρότητα ή τεκμηρίωση αυτό που γράφω, είναι ότι τώρα εμφανίζονται περισσότερες ευκαιρίες ανεύρευσης εργασίας, ενώ τότε τα διαστήματα μεταξύ εργασιών είχε μετατραπεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο σπορ. Μιλώντας για εμπειρική παρατήρηση, στο προσωπικό μου κομμάτι σκάνε συχνά προτάσεις, χωρίς να ψάχνω, ενώ στις τότε εποχές (πλην όμως και με το τότε cv), έψαχνα και δεν έβρισκα, σε μια άκρως ψυχοφθόρα διαδικασία.

Αναφορικά με τις προοπτικές, ενδεχομένως να υπάρχει μια ανεπαίσθητη θετική διόρθωση, μα πρέπει να αυτή να αξιολογηθεί τμηματικά μεταξύ διαφορετικών κλάδων, καθώς κάποιοι πάνε καλύτερα, κάποιοι όχι, και κάποιοι μένουν στάσιμοι. Εάν το εξετάσουμε συνδυαστικά με τα γεννητούρια, μάλλον απαισιόδοξο βίο διάγει η πλειοψηφία, αν και αυτό το θέμα έχει κι άλλες προεκτάσεις και τελεί υπό καθεστώς συγκοινωνούντων δοχείων με άλλα κακοφορμισμένα θέματα. Πάλι εμπειρικό και κατά συνέπεια ανύπαρκτης αξίας σχόλιο: βλέπω ότι ζευγάρια του κύκλου μου με καλά θεμελιωμένο οικονομικό γίγνεσθαι μένουν σε ένα ή κανένα παιδί, λόγω (απολύτως σεβαστών) απαιτήσεων. Νομίζω για βασταγερούς λύτες.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892671 Δεν τίθεται θέμα πως σήμερα και εδώ και αρκετά χρόνια η ανεργία είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των μνημονίων, τότε έτσι και έχανες τη δουλειά σου είχες θέμα να ξαναβρείς.

Το πρόβλημα σήμερα είναι πως η δουλειά σου δίνει πολύ λίγα σε σχέση με το κόστος ζωής.
Το ΣΜ έχει υπερδιπλασιαστεί σαν κόστος. Ακόμη και η λαϊκή, κάποτε με 30-40 ευρώ γέμιζες ένα καρότσι, τώρα θέλεις τα διπλά.
Το ρεύμα επίσης είναι σχεδόν στα διπλά.

Άρα, δουλειές υπάρχουν μεν, αλλά αν δεν παίρνεις πολύ καλά λεφτά, δεν βγαίνει ο μήνας.

Δείτε τι παίζει στα οικογενειακά εστιατόρια, είναι μισοάδεια, δεν έχει μείνει τίποτε για να ξόδεψει κάποιος.
Άβαταρ μέλους
By QsisVTS
Isambard έγραψε:Δεν τίθεται θέμα πως σήμερα και εδώ και αρκετά χρόνια η ανεργία είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των μνημονίων, τότε έτσι και έχανες τη δουλειά σου είχες θέμα να ξαναβρείς.

Το πρόβλημα σήμερα είναι πως η δουλειά σου δίνει πολύ λίγα σε σχέση με το κόστος ζωής.
Το ΣΜ έχει υπερδιπλασιαστεί σαν κόστος. Ακόμη και η λαϊκή, κάποτε με 30-40 ευρώ γέμιζες ένα καρότσι, τώρα θέλεις τα διπλά.
Το ρεύμα επίσης είναι σχεδόν στα διπλά.

Άρα, δουλειές υπάρχουν μεν, αλλά αν δεν παίρνεις πολύ καλά λεφτά, δεν βγαίνει ο μήνας.

Δείτε τι παίζει στα οικογενειακά εστιατόρια, είναι μισοάδεια, δεν έχει μείνει τίποτε για να ξόδεψει κάποιος.

Ναι το καταλαβαίνω ότι υπάρχει θέμα για κάποιον που έπαιρνε x (ικανοποιητικά) λεφτά μέσα στη κρίση είχε μια σταθερότητα και μετά από όλα αυτά τα χρόνια παίρνει 1.2-1.4x και τα πάντα γύρω πάνε στο θεό. Ακόμα και αν δεν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα επιβίωσης είναι μια δυσάρεστη κατάσταση.

Από την άλλη αυτός που ήταν στον απόπατο της κρίσης (με κάποια προοπτική βελτίωσης είτε λόγω σπουδών που θα του επέτρεπαν να ψάξει κάτι καλύτερο και κυρίως στον τομέα του όταν "ανοίξουν" τα πράγματα) και σήμερα μπορεί να είναι 3-4x στην ουσία μπορεί να ξεπεράσει καλύτερα το θέμα του πληθωρισμού.

Δε παραβλέπω βέβαια ότι η κατάσταση είναι ένα ασταμάτητο κυνήγι του να έχεις μια ελάχιστη αξιοπρέπεια που θα έπρεπε η κοινωνία στην παρέχει πιο εύκολα, από την άλλη όμως βλέπω άτομα στα 20s τους να παίρνουν οκ λεφτά με 3-4 χρόνια προϋπηρεσίας (που κυνηγουσαμε να πάρουμε κοντά στη 10ετια) και άτομα στα 30s τους να κάνουν οικογένειες και να αγοράζουν σπίτια την ώρα που που την περασμένη δεκαετία η κοινωνία έτρωγε από τα έτοιμα.

Επίσης δε παραβλέπω ότι υπάρχουν άτομα που διαχρονικά έχουν χαμηλό εισόδημα και πασχίζουν για την επιβίωση, πράγμα που δε θα έπρεπε να υπάρχει σε καμία κοινωνία, αλλά τουλάχιστον έχω σταματήσει να βλέπω νέα άτομα με τυπικά προσόντα και δυνατότητες να φυτοζωούν, να μη δουλεύουν πάνω στο κλάδο τους και το εξωτερικό να είναι μονόδρομος.

Βέβαια έχω ξαναπεί ότι κακώς δεν είχα σκεφτεί και εγώ ο ίδιος το εξωτερικό γιατί μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο σε νοοτροπία κρίνοντας απολογιστικά, αλλά πολλές φορές πρέπει να δεχόμαστε και τις συνέπειες των επιλογών μας
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#892674 Χαίρομαι που διαβάζω πως άνθρωποι στα 30 τους αγοράζουν σπίτι και κάνουν και οικογένεια. Έχω αρκετούς φίλους με καλές δουλειές και σε καλή οικονομική κατάσταση και δεν τα καταφέρνουν να πάρουν σπίτι με τις τιμές τελευταία.

Δύο μισθοί απλά καλοί δεν φτάνουν, θέλεις κάτι πολύ πάνω από το μέσο όρο ή κάποιο πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θα έρθει ως δωρεά.

Εκτός αν μιλάμε για σπίτι πολύ παλιό και σε μεσαίο μέγεθος και κατάσταση. Δεν ξέρω τώρα και για τι περιοχή μιλάμε, για κέντρο Αθήνας και βόρεια που ξέρω, είναι χάλια, στα νότια μάλλον χειρότερα, δυτικά ίσως κάτι να είναι πιο νορμάλ.

Για επαρχία δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

Το θέμα πάντα δεν είναι πόσα λεφτά βγάζεις, αλλά τι σου αγοράζουν αυτά τα λεφτά. Κι εγώ σήμερα βγάζω περισσότερα από αυτά που έβγαζα πριν 5 χρόνια, αλλά η αγοραστική μου δύναμη είναι χειρότερη, άρα τζίφος τα παραπάνω λεφτά, τα κατάπιε ο πληθωρισμός.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#892675 Μαλλον δεν βγαζεις αρκετα περισσοτερα απ οτι πριν 5 χρονια :hmmm: . Προσωπικα εχοντας περιπου διπλασιασει τις ετησιες αποδοχες μου σε σχεση με αυτες του 2020 νιωθω αισθητα ισχυροτερη την αγοραστικη μου δυναμη. :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#892679 Μπορούμε να κάνουμε κουβέντες με επιχειρήματα του στυλ: βλέπω γύρω μου αισιοδοξία και χαμόγελα. νέοι κάθε ηλικίας παντρεύονται αγοράζουν σπίτια (με τη βοήθεια και του προγράμματος ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ του Κυριάκου Μητσοτάκη), ο κόσμος βγάζει περισσότερα και το χορτάρι είναι πιο πράσινο.

Μπορούμε επίσης να βρούμε και ΕΝΑ γαμημένο στοιχείο που να λέει ότι η βελτίωση της θέσης της χώρας, που είναι αναπόφευκτη όταν βγαίνεις από μία πρωτοφανή κρίση στα παγκόσμια χρονικά, ήταν έστω ανάλογη των άλλων χωρών της οικονομικής μας ή γεωγραφικής μας ζώνης ή ήταν η αναμενόμενη. Εγώ όσο ψάχνω τέτοιο στοιχείο δε βλέπω. Ναι αναπτυσσόμαστε (χαίρω πολύ, είχαμε πέσει στον απόλυτο πάτο) αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αναπτυσσόμαστε πολύ αργότερα από ότι πρέπει, πολύ αργότερα από τους γείτονές μας, πολύ αργότερα από το δείκτη τιμών και όλα αυτά χωρίς να έχουμε λύσει παρά ελάχιστα θέματα διαφθοράς σε κάθε επίπεδο.