- 08 Οκτ 2020, 11:23
Hellenic tifosi έγραψε:Καλησπέρα αγαπητοι συμφορουμιτες!
Ειχα απευθύνει μια αρχική ερώτηση μήνες πριν, και τώρα αρχίζει σιγα σιγα να ξεδιαλύνει το πράγμα στο μυαλο μου.
Στο καινούριο μας σπίτι θα έχουμε 5 ηλεκτρικά ρολά, με μοτερ somfy. Υποθέτω ότι αν θέλω να έχω smart λειτουργια εκει θα πρέπει να πάρω το βασικο κιτ της legrand + αντιστοιχους smart διακοπτες και μετα ειτε τα δουλευουμε συμβατικά με επαφη, είτε απο κινητο, είτε απο google home, σωστα; Για να χειριστώ τις τέντες (2 διακοπτες) χρειαζομαι ξεχωριστο βασικο κιτ, η αρκει αυτο;
Για τα λοιπά, αντιλαμβάνομαι ότι θερμοστάτης λογικά παίζει εύκολα, όπως και κάμερες, συναγερμοι, κλπ. Ο ηλεκτρολογος θα πρέπει να εχει περάσει τις σχετικές αναμονές και να επιλεγεί σύστημα συναγερμού που να κουμπώνει και στο google home.
Αν το καταλαβαίνω σωστα λοιπόν, καλό είναι να επιλέγουμε προϊοντα που τα αναγνωρίζει το google home για να φτιάχνουμε εκει ολοκληρωμένα σενάρια ενεργειών τα οποία θα παίζουν είτε απο το κινητο, είτε φωνητικά, τοποθετώντας τα κατάλληληλα nest ηχεια σε διαφορα σημεια του σπιτιού.
Επισης, απ' όσο αντιλαμβάνομαι είναι καλό να πάμε σε mesh wifi ώστε να εχουμε πλήρη κάλυψη με ενα ssid σε όλο το σπίτι.
Για τα φώτα έχω σπαζοκεφαλιασει πολύ. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να βάλω smart λάμπες και να φτιάξω σενάρια, κλπ, κλπ, όμως στην καθημερινότητα δεν ξέρω αν θα μας βολέψει. Θα ηθελα μεν πχ στα παιδικα δωματια να εχω λαμπα με κανονικο φως, μετα να μπαινει σε λειτουργια "διαβαζουμε για υπνο" και μετα να παιζει ως φωτάκι νυκτός με ελάχιστο φως. Δεν ξερω ποσο πρακτικό όμως θα ειναι να σερνω κινητα μαζι μου και να τα θέτω αυτά σε λειτουργία.
Τέλος, δεν εχω ιδεα τι παίζει με θυροτηλέφωνα. Εχουμε εξωτερικη αυλόπορτα, και πορτα εισόδου, άρα θεωρητικά θελουμε διαδοχικά 2 κάμερες και δυνατότητα να ξεκλειδώνεις δυο πόρτες.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ιδέες!
Ξεκινάω από το γενικό, αφού μιλάμε για καινούργιο σπίτι, ξεκινάς αμέσως με τα εξής: περνάς ουδέτερο από όλες τα κουτιά για να υπάρχει, και κατόπιν επιλέγεις την εταιρεία που θα βασίσεις τις πρίζες σου. Εδώ παραθέτω τις βασικές επιλογές μαζί με κάποιους από τους εκπροσώπους τους:
-Φθήνια από Κίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υποστήριξη, σε επιλογές κλπ. Εδώ κοιτάς
Sonoff:
https://sonoff.tech/Blitzwolf:
https://www.blitzwolf.com/Smart-Home-c-120.htmlMoeshouse:
https://www.moeshouse.com/Aqara-Xiaomi-Yeelight:
https://www.aqara.com/en/smart_light_sw ... utral.htmlΕδώ φοβάμαι πως θα χαθείς. Και δουλειά θα κάνεις με κόπο και βάσανα, αλλά θα πρέπει να επενδύσεις χρόνο. Και επίσης, δεν ξέρω αν μία μόνον εταιρεία θα σε καλύψει πλήρως. Οπότε, σε απλούς χρήστες, ΔΕΝ προτείνεται αυτός ο δρόμος, ούτε εγώ τον ακολούθησα.
-Λύση από provider με έξυπνο σύστημα. Εδώ οι μεγάλοι παίκτες είναι δύο κατ εμέ: Legrand και Fibaro, με την τελευταία να συνεργάζεται και με την Geyer. Σαφώς μιλάμε για μεγαλύτερα κόστη, υπολογίζεις 50€ για κάθε έξυπνο διακόπτη/πρίζα ενώ στην Fibaro, βάλε 75€ για να είσαι μέσα.
https://www.fibaro.com/gr/https://www.geyer.gr/fibaro/LegrandΔεν είναι προφανώς απαραίτητο να βάλεις όλες τις πρίζες έξυπνες, γιατί αν το κάνεις, το κόστος εκτοξεύεται.
Αυτά τα συστήματα δουλεύουν με Zigbee ή Z-wave και επικοινωνούν με ένα gateway. Ένας φτάνει, εκτός αν έχεις κι άλλους ορόφους. Το κόστος στην Legrand, δεν είναι σημαντικό (150-200€). Στην Fibaro δεν γνωρίζω, θα πρέπει να το ψάξεις.
Για να στήσεις κάτι τέτοιο, θα σου πω το δικό μου παράδειγμα για να μπεις στο νόημα.
1x Gateway
4x Εξυπνες πρίζες (πλυντήριο, στεγνωτήριο, πλυντήριο πιάτων, ψυγείο). Εννοείται πως αν θέλεις βάζεις κι αλλού, προσωπικά δεν βρίσκω το λόγο.
3xΗλεκτρικά ρολά. Στο σπίτι έχω 3 ηλεκτρικά ρολά μόνον, τα άλλα 3 είναι χειροκίνητα.
αντίστοιχα, ο ίδιος διακόπτης που βάζεις για ρολό, κάνει και για ηλεκτρική τέντα. Και έτσι δεν χρειάζεσαι τα ακριβά ασύρματα μοτέρ της Somfy, μπορείς να κάνεις "έξυπνο" οποιοδήποτε μοτέρ.
Δεν έχω βάλει έξυπνους διακόπτες για τα φώτα, γιατί έχω έξυπνα φώτα. Αν βάλεις και τέτοιους, πρέπει να υπολογίσεις για μένα έναν έξυπνο διακόπτη ανά δωμάτιο και αν θέλεις aller-retour, βάζεις ασύρματους που τους βάζεις ακριβώς εκεί που τους χρειάζεσαι.
Άπαξ και τα βάλεις αυτά (υπόψιν, δεν είναι τόσο εύκολο, θέλει λίγο κόπο στο αρχικό στήσιμο για να δει τις πρίζες ο gateway), κατόπιν στήσεις το σπίτι στην εφαρμογή της εταίρειας, δηλαδή φτιάχνεις ένα account και μπορείς να το δεις από οπου θέλεις. Σου στέλνει ειδοποιήσεις κλπ. Μπορείς να φτιάξεις και προγράμματα ενεργοποίησης (δυστυχώς της Legrand δεν έχει τις άπειρες επιλογές για τέτοια, εγώ πχ στα φώτα το κάνω από την εφαρμογή της εταιρείας των φώτων).
Πάμε μετά στο άλλο μεγάλο κομμάτι, των φωνητικών εντολών, αλλά όχι μόνον. Για μένα, Smart Home χωρίς φωνητικές εντολές δεν είναι τόσο smart. Δεν έχω Google Home, έχω Alexa, άλλα είναι παρόμοια.
-Στήνεις τα πάντα πρώτα στην εφαρμογή. Κατόπιν, ιδανικά βάζεις ένα ηχείο σε κάθε δωμάτιο και χειρίζεσαι τα πάντα από εκεί.
-Μπορείς να φτιάξεις και σενάρια. Πχ την τάδε ώρα, άνοιξε αυτά τα 3 φώτα, την τάδε ώρα, ντιμάρισε το άλλο φως κλπ.
-Μπορείς εύκολα να προσθέσεις φθηνούς ασύρματους αισθητήρες (πχ εγώ έχω της Xiaomi) και να λες αν ανοίξει η πόρτα άνοιξε τα φώτα, ή αν μπει κάποιος στο μπάνιο, άνοιξε το φως. Εννοείται θέλεις αισθητήρες γι'αυτά.
-Γενικώς, ό,τι και να θέλεις, γίνεται. Το πώς θα γίνει, είναι ένα άλλο πράγμα βέβαια. Τι εξοπλισμό χρειάζεται, και ποιος θα στο βάλει, ποιος θα στο ρυθμίσει κλπ.
Εδώ υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα: ΔΕΝ θα βρεις ηλεκτρολόγο να στο κάνει. Αυτός θα βάλει τις πρίζες. Μετά, όλες οι ρυθμίσεις, χρειάζονται κάποιον που να καταλαβαίνει. Εγώ το έκανα και το κάνω μόνος μου. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο πάντα, και θέλει ψάξιμο. 2 φορές πήρα τηλέφωνο και την υποστήριξη της Legrand, που οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί και με βοήθησαν όταν είχα κολλήσει.
Αν αξίζει; Για μένα, απολύτως. Γίνεται απλά η ζωή σου πιο ξεκούραστη, και η διαμονή στο σπίτι πιο ευχάριστη. Φυσικά, το σημαντικότερο κομμάτι σε αυτό, είναι ο φωτισμός. Από την αρχή φρόντισε να σχεδιάσεις τι φώτα θα βάλεις και πώς θα είναι έξυπνα. Πρέπει ιδανικά όλα να μπορούν με τον ένα τρόπο (πχ έξυπνος διακόπτης) ή τον άλλο (έξυπνη λάμπα/φως) να μπορούν να γίνουν έξυπνα. Έτσι θα φτιάχνεις γκρουπ και θα τα ελέγχεις μαζικά. Πχ εγώ μπαίνω στο σπίτι και λέω ένα "Alexa turn on all lights" και έχω φως σε όλο το σπίτι. Ή μπορώ να πω, "Alexa turn on nightlights" και ανοίγουν τα φώτα νυκτός, στο dimmarισμα που έχω επιλέξει.
Όλα αυτά, σε κάποιους μπορεί ν'ακούγονται βλακείες, αλλά αυτοί μπορούν απλά να πατήσουν τον διακόπτη για 10 φώτα ξέρω γω. Ε, εγώ προτιμώ να τα ανοίγω ή να τα κλείνω με μιας.
Για συναγερμό δεν κατάφερα να βρω τίποτε να συνεργάζεται με Alexa ή Google Home, εκτός από κάποιους ασύρματους.
Για θυροτηλέφωνα, υπάρχουν διάφορα (όπως και έξυπνες κλειδαριές, που προσωπικά δεν εμπιστεύομαι απόλυτα), θέλει λίγο ψάξιμο και εκεί. Δεν είναι βέβαιο πως αν πάρεις Legrand πχ θα το βλέπει και η εφαρμογή της. Δεν είναι όμως απαραίτητο αυτό, αν το βλέπει η Google Home, είσαι ΟΚ.
Θα πω και κάτι τελευταίο: όπως όλα τα πράγματα, ή τα φτιάχνεις μόνος σου, ή πληρώνεις να στα φτιάξουν, σύμφωνα μ'αυτό που θέλεις. Αν ήταν εύκολο, αν ήταν φθηνό, θα το έκαναν πιθανόν όλοι (ΟΚ, κάποιοι όχι, γιατί μπορεί να απεχθάνονται τους μοντερνισμούς, ή τους αρέσει να ανοίγουν 10 διακόπτες αντί να δίνουν μία φωνητική εντολή). Το λέω για να μην απογοητευτείς αμέσως, αλλά και να καταλάβεις πως θέλει ενασχόληση και ψάξιμο, όπως και όλα τα υπόλοιπα.
ΥΓ: Αν κάποιος σου πει πως δεν κάνεις δουλειά με τα ασύρματα και μόνον ενσύρματα γίνεται, και καλύτερα να βάλεις κάνα σύστημα ΚΝΧ, είναι απατεώνας και θέλει να σε γδύσει. Γιατί είναι απλούστατα πανάκριβο κάτι τέτοιο και θέλει τρομακτική καλωδίωση. Μόνον αν έχεις άπειρα λεφτά για κάψιμο, τόσο στην εγκατάσταση όσο και στην λειτουργία επιλέγεις τέτοια λύση.
Αυτά γι'αρχή και αν θέλεις κάτι πιο συγκεκριμένο ρωτάς.