Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#671443 Brocken Spectre aka mist halo. Το κυνηγούσα πολύ καιρό. Αρκεί να βρεθείς πρωινή ή απογευματινή ώρα στο όριο ακραίας ομιχλονέφωσης.
:metalo: :metalo:

Εικόνα

Μετά και το απλό 22 deg. halo, για την τριλογία μένει το νυχτερινό ουράνιο τόξο, google Moonbow.
Τελευταία επεξεργασία από JimClark και 27 Οκτ 2020, 10:49, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#671444 ωραιο , δεν το εχω πετυχει και εγω ποτε
το βλεπεις και με το ματι η μονο μεσα απο τη φωτο;
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#671446 Με το μάτι ναι! είναι εύκολο γιατί έχεις πίσω τον ήλιο.
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#671471 Αν δεν απατώμαι, είχες ανεβάσει και ένα ακόμη halo παλαιότερα, μπροστά σε θάλασσα νομίζω.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#671472 για καποιου ειδους θεια προσεγγιση μου κανει εμενα αυτο :)

ευλογημενος
Άβαταρ μέλους
By JimClark
axel12p έγραψε:Αν δεν απατώμαι, είχες ανεβάσει και ένα ακόμη halo παλαιότερα, μπροστά σε θάλασσα νομίζω.

αυτό είναι βλέποντας τον ήλιο και γύρω από τον ήλιο, το βλέπεις ψηλά.

Αυτό του βίντεο βγαίνει αντιδιαμετρικά ως αποτέλεσμα των σταγονιδίων της ομίχλης, που αν είσαι τυχερός και σταθείς στο όριο βλέπεις το αντίστοιχο θέαμα. Αν είσαι χαμηλά δεν περνάει το φως του ήλιου, αν είσαι ψηλά δε φαίνεται να κάνει κύκλο. Επίσης, πολύ ενδιαφέρον έχει και το κέντρο σκίασης (στη μέση της άλω) που εμφανίζει τη σκιά σου με ένα φωτοστέφανο ουράνιου τόξου.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By Chris
#671719 Κατι τετοια βλεπανε αφυδατωμενοι και μασωντας καναβουρι πριν 2000 χρονια και μετα κατεβαινανε στο χωριο και παρουσιαζονταν ως μεσσιες. Κι οι αλλοι τα χαφτανε και φτασαμε εδω που φτασαμε :s_biggrin
Άβαταρ μέλους
By JimClark
#671797 Disclaimer,

Δοκίμασα να περπατήσω πάνω στο νερό.
Βράχηκα ως τον αστράγαλο,
το παράτησα ...
:lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By theo13
#673355 Ποστάρω αυτό το βίντεο εδώ για να τονίσω κάποια πολύ σημαντικά λάθη που υπάρχουν τόσο σε συμπεριφορές τωόσο και στις αντιλήψεις που επικρατούν σε σχέση με μια φωτιά σε ένα αυτοκίνητο.
Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος, απλά να βοηθήσω για να μην στοιχίσει κάποια λάθος συμπεριφορά κάποια ζωή μελλοντικά.

Το σενάριο έχει μια μικρή (ακόμα) πυρκαγιά στο χώρο του κινητήρα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και κάποιους περίοικους ή περαστικούς που προσπαθούν να βοηθήσουν.

1) Ξεκινώντας, απο την αρχή του βίντεο διακρίνει κανείς ότι υπάρχει πολύς πανικός ενώ η φωτιά είναι ακόμα μικρή. Δεκτό και κατανοητό. Δε βλέπει κάποιος καθημερινά αυτοκίνητα να καίγονται
2) Πρώτο λάθος οι ανοικτές πόρτες. Οι πόρτες μένοντας ανοιχτές απλά επιταχύνουν την πυρκαγιά καθώς την τροφοδοτούν με φρέσκο αέρα.
3) Στο 00:25 περίπου ξεκινούν να ρίχνουν νερό με ένα λάστιχο αλλά με εντελώς λάθος τρόπο. Αρκούσε να ανοιχτεί το καπώ 5 εκ. και να ρίξουν απο εκεί (Το ίδιο ισχύει για το πυροσβεστήρα)
4) Στο 1:05 ακούγονται κάποιοι που λένε "πάνω στο καπώ ρίξε". Αυτό θα ήταν χρήσιμο εάν το έπλεναν, όχι τώρα που προσπαθούν να το σβήσουν.
5) Στο 1:50 γίνεται εντελώς λάθος χρήση του πυροσβεστήρα. Μόνο με αυτόν μπορεί και να το έσβηνε τελείως το αυτοκίνητο, αν έκανε σωστή χρήση. :thumbsdown:
6) Ο εικονολήπτης βλέπει πολλές ταινίες με εκρήξεις και λέει συνεχώς ότι θα κάνει "μπαμ"
7) Το πιο εκνευριστικό όμως είναι στο 2:25 όπου κάποιος σοφός λέει "Μη του ρίχνεις νερό, δεν κάνει νερό και αφρός" :vava: και έτσι δίνεται η χαριστική βολή στο Leon που πλέον καταστραφηκε ολοσχερώς. Αυτό δηλώνει πλήρη άγνοια για ένα σημαντικό εργαλείο όπως ο πυροσβεστήρας. Ο πυροσβεστήρας χρησιμοποιείται μαζί με νερό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εν ολίγοις, το Leon θα είχε σημαντικές πιθανότητες να σωθεί αν υπήρχε ψυχραιμία και βασικές γνώσης κατάσβεσης πυρκαγιάς και όχι εξειδικευμένες (καθώς πχ δεν υπάρχει διαρροή καυσίμου) αλλά απλές καθημερινές που μας κάνουν εμάς τους ίδιους πιο ασφαλείς.

Στεναχωρήθηκα για την κοπέλα γιατί ήταν πραγματικά κρίμα. Το παιδί που επέμενε θα μπορούσε ίσως να πετύχει κάτι καλύτερο αν δεν τον επηρέαζε ο "παντογνώστης"

Για να μην παρεξηγηθώ. Δεν προτρέπω κανέναν να κάνει κάτι που είναι εκτός της θέλησης ή των δυνατοτήτων του όπως αυτός τις κρίνει. Ούτε επίσης να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο σε αντίστοιχο περιστατικό όπου εμπλέκεται αυτοκίνητο με υγραέριο ή διαρροή καυσίμου. Ωστόσο σε κάτι τόσο μικρό είναι πολλές φορές καταλυτική η βοήθεια των συνανθρώπων μας, που θα είναι εκεί πρίν την Πυροσβεστική Υπηρεσία ιδιαίτερα το πρώτο κρίσιμο λεπτό.
Άβαταρ μέλους
By glf
#673368 Καλά κάνεις και το έβαλες για να είμαστε όλοι πιο έτοιμοι για κάτι ανάλογο.
Προφανώς πήραν φωτιά τα λάδια, όταν έριξε στην αρχή νερό με πίεση κάτω από το αυτοκίνητο, έστειλε μια μικρή φωτιά απέναντι και φαινόταν να καίει για λίγη ώρα.

Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να άνοιγαν το καπώ. Εδώ βέβαια που να ψάχνεις το χεράκι που ελευθερώνει το καπώ ε...
Απο την άλλη, σκέφτομαι πόσο σωστό είναι το άνοιγμα του καπώ στα Ford με το κλειδί που δε χρειάζεται να βάλεις χέρι μέσα.
Νομίζω ότι αν εβαζε το λάστιχο να τρέχει μέσα στο μοτερ μπορεί να κρυώνε την εξάτμιση και να σταματούσε η φωτιά..
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#673375 Και εγώ θα θεωρούσα ότι δεν κάνει να ανοιχτεί το καπό, καθώς θα πίστευα ότι έτσι θα φουντώσει η φωτιά.
Επίσης, το νερό μετά τον πυροσβεστήρα, θα είχα την εντύπωση ότι αντί να σβήσει την φωτιά, απλά ξεπλένει τον αφρό του πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα να φουντώσει πάλι η φωτιά.
Άβαταρ μέλους
By theo13
axel12p έγραψε:Και εγώ θα θεωρούσα ότι δεν κάνει να ανοιχτεί το καπό, καθώς θα πίστευα ότι έτσι θα φουντώσει η φωτιά.
Επίσης, το νερό μετά τον πυροσβεστήρα, θα είχα την εντύπωση ότι αντί να σβήσει την φωτιά, απλά ξεπλένει τον αφρό του πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα να φουντώσει πάλι η φωτιά.
Το καπώ φυσικά και δ ν πρέπει να ανοιχτεί αννδ ν έχεις έτοιμο κατασβεστικό μέσο. Όσον αφορά τον πυροσβεστήρα είναι ξηράς κόνεως δηλαδή σκόνη. Αν στοχεύσεις κατευθείαν στην βάση της φωτιάς καθάρισες. Αν ρίχνεις στο περίπου ή γύρω γύρω δεν κάνει τίποτα.
Όχι δε ξεπλένεται, ρίχνεις ότι έχεις άφοβα.

glf έγραψε:Καλά κάνεις και το έβαλες για να είμαστε όλοι πιο έτοιμοι για κάτι ανάλογο.
Προφανώς πήραν φωτιά τα λάδια, όταν έριξε στην αρχή νερό με πίεση κάτω από το αυτοκίνητο, έστειλε μια μικρή φωτιά απέναντι και φαινόταν να καίει για λίγη ώρα.

Το καλύτερο φυσικά θα ήταν να άνοιγαν το καπώ. Εδώ βέβαια που να ψάχνεις το χεράκι που ελευθερώνει το καπώ ε...
Απο την άλλη, σκέφτομαι πόσο σωστό είναι το άνοιγμα του καπώ στα Ford με το κλειδί που δε χρειάζεται να βάλεις χέρι μέσα.
Νομίζω ότι αν εβαζε το λάστιχο να τρέχει μέσα στο μοτερ μπορεί να κρυώνε την εξάτμιση και να σταματούσε η φωτιά..

Σίγουρα αν άνοιγαν το καπώ θα είχαν 100% καλύτερα αποτελέσματα. Και φυσικά απλά να έριχναν μέσα από την χαραμάδα με το λάστιχο επίσης θα βοηθούσε πολύ. Αλλά.καταλαβαινω ότι κάποιος μπορεί να μην έχει τη ψυχραιμία να το κάνει.

υ.γ. φαίνεται ο άνθρωπος που έχει τρέξει σε αγώνες. Στο WRC τα πληρωματα είναι ανεκπαίδευτα και έχουν καεί τσάμπα WRC αυτοκίνητα π.χ. Lappi Μεξικό 2020 και Prokop Γερμανία 2012.

.
Άβαταρ μέλους
By glf
#673433 Μια φορά ήμασταν trackday στις Σέρρες και ενα.. leon νομίζω πάλι!! είχε αρχίσει να καπνίζει επικίνδυνα στην Κ6 που το πάρκαρε ο οδηγός. Όπως πήγανε να τρέξουν οι φίλοι του να βοηθήσουν έπιασα τον έναν και του έδωσα τον πυροσβεστήρα από το 106 τον.. αγωνιστικό μου δηλαδή.

Αν έβλεπες το τι ΔΕΝ κάνανε οι κλασικοί μικροί που έχουμε στα αυτοκίνητα μας...
Και μετά όταν ψεκασε το δικό μου AFFF τελείωσε το θέμα και σώθηκε το μοτέρ του.

Το αδειασανε όλο φυσικά και τη Δευτέρα μετά το trackday τον πήγα αναγομωση με... ικανοποίηση ένα πράμα.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#673438 H αλήθεια είναι πως οι μικροί που έχουμε στα αυτοκίνητα δεν είναι για πολλά πολλά. Μόνο αν πιάσεις την φωτιά στην πολύ αρχή, κανένα σπίρτο κλπ. Από κιλού και πάνω κάτι γίνεται. Είχα δοκιμάσει με έναν τέτοιο λίγο πριν λήξει σε αυτοσχέδια φωτιά και ήταν για γέλια (και κλάματα) η κατάσταση. Μετά από αυτό πήρα από έναν κιλού σε κάθε αμάξι μπας κι έχω πιθανότητες να κάνω κάτι. Οι περισσότεροι μικροί είναι απλά για να ικανοποιούμε τον νόμο περί ύπαρξης πυροσβεστήρα στο αμάξι (με εξαίρεση κάποιους λίγους κι ακριβούς).