Έχω βρει και στη Γερμανία, και στην Ελλάδα.
When the going gets tough, the tough get going
PeterPan έγραψε:Το βασικό ερώτημα που με απασχολεί είναι όπως είπα αν μπορεί να κάνει μετοικεσία η σύζυγος και εγώ όχι. Το έχετε ξανακούσει;Δεν νομίζω να γίνεται η μετοικεσία αφορά όλη την οικογένεια και προϋποθέτει να γίνεις για 12 μήνες τουλάχιστον φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Θα μπορούσες να το κανείς μόνο αν ο γάμος δεν είναι δηλωμένος στην Ελλάδα.
Στο προξενείο θα ξέρουν λογικά, πρέπει να περιμένω ως τη Δευτέρα.
Serf το project Tesla θέλει λεφτά και αγοραπωλησίες. Καλύτερα να μη μπλέξω με αγοραπωλησίες, αλλά και λεφτά δεν έχω για έξοδα.
Αν δεν βγαίνει η λύση που παρέθεσα, μάλλον για 1-2 χρόνια θα το έχω με γερμανικές πινακίδες στην Ελλάδα.
Βασίλη εγώ δε θα κάνω μετοικεσία όπως είπα, η σύζυγος ούτως ή άλλως θα επιστρέψει μόνιμα, οπότε γιατί να μην το εκμεταλλευτεί κιόλας; Το κακό είναι να κάνει μετοικεσία χωρίς να εκμεταλλευτεί το δικαίωμα για το αυτοκίνητο.
Το αμάξι θα το έχεις με γερμανικές πινακίδες Ελλάδα όσα χρόνια δουλεύεις Γερμανία. Τώρα για την γυναίκα σου δεν χρειάζεται να κάνει μετοικεσία απλά δηλώνει κάτοικος Ελλάδος νομίζω. Μόνο το αμάξι έχεις φοροαπαλλαγή αφού η μετακίνηση είναι εντός ΕΕ όποτε ότι μεταφέρεις από πράγματα δεν έχει τελωνείο. Φυσικά το χαρτί της μετοικεσίας μπορείς να το πάρεις στο μέλλον δεν χρειάζεται να το πάρεις τώρα αλλά η γυναίκα σου θα πρέπει να δηλώσει πάλι κάτοικος εξωτερικόυ. Τεσπα εκτός και είναι κάποιο αμάξι αξίας δεν αξίζει πια.
< >
Θα ρωτήσω τις ερχόμενες ημέρες προξενείο και λογιστή στην Ελλάδα και θα σας πω.
Gesendet von iPad mit Tapatalk
Μετά από τηλέφωνο στο προξενείο η απάντηση ήταν πως πρέπει να μετοικίσει ολόκληρη η οικογένεια, δλδ η μετοικεσία είναι καθαρά οικογενειακή διαδικασία. Είχα διαβάσει πως δικαιούται η οικογένεια να κάνει μία φορά τη διαδικασία. Αλλά έγινε ξεκάθαρο πως πρέπει να μετοικίσουν όλοι και όχι μόνο ο ένας σύζυγος και τα παιδιά.
Επίσης κάπου διάβασα πως το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί έως 24 μήνες αναδρομικά, δλδ. αν και εγώ αποφασίσω σε 1 χρόνο να επιστρέψω οριστικά (δλδ με 1 χρόνο καθυστέρηση), τότε μπορούμε ως οικογένεια να υποβάλουμε αίτηση μετοικεσίας μιας και η σύζυγος θα είναι μόλις πχ 12 μήνες επαναπατρισθείσα.
Αυτά για όσους ενδιαφέρονται.
Εγώ δικαιούμαι να οδηγώ το αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα, η σύζυγος νομίζω πως όχι διότι μολονότι είναι συγγενής Α βαθμού με εμένα, δε θα είναι κάτοικος εξωτερικού πλέον. Θα το διευκρινίσω και αυτό με την αστυνομία για να ξέρω τί ισχύει. Αργότερα ίσως το εκτελωνίσω στην Ελλάδα, ίσως το πουλήσω Γερμανία και πάρω κανένα ηλεκτρικό, ίσως επαναπατριστώ και εγώ πλήρως. Δεν ξέρω. Προς το παρόν με γερμανικές και βλέπουμε. Θα το περάσω και ένα γερμανικό ΚΤΕΟ να είναι φρέσκο-φρέσκο για τα επόμενα 2 χρόνια...
Dimitris_P έγραψε:Δεν υπάρχει δεύτερο αμάξι να κινεις στην Ελλάδα για να μην το ανεβοκατεβαζεις και να πηγαινοέρχεσαι αεροπορικώς;
Έχω 2 με ελληνικές και 2 με γερμανικές πινακίδες.
Το ένα με ελληνικές θα το πουλήσω, είναι παλιό, Golf 5. Το golf sportsvan το έχει η
, το BMW 2 Gran Tourer που δεν το έχω χαρεί ακόμη αλλά θέλω να το χαρώ σε ταξίδια κτλ θα το κατεβάσω για να το οδηγώ εγώ στην Ελλάδα και στη Γερμανία θα αφήσω το cabrio που είναι και 14 ετών πλέον αλλά ακόμη το αγαπώ και το χρειάζομαι για κανένα ταξίδι με τη σύζυγο όταν έρχεται για μερικές μέρες-συνέδρια κτλ.Η νομοθεσία λέει 6 μήνες, τώρα πως το ελέγχουν δεν ξέρω... Εγώ πάντως κάθε 10 μέρες θα πηγαινοέρχομαι αεροπορικώς, οπότε αποδείξεις για βενζινάδικα κτλ θα έχω από Γερμανία... Το ΚΤΕΟ πρέπει να το περνάς στη Γερμανία. Πάντως αυτό με το 6μηνο έχω παρατηρήσει πως δεν είναι θέμα από φίλους που έχουν και αυτοί ξένες πινακίδες στην Ελλάδα. Το ΚΤΕΟ είναι το πρόβλημα...
Όλο αυτό θα το κάνω για λίγο διάστημα. Μέχρι να δω που πάει το πράγμα.
PeterPan έγραψε:Η νομοθεσία λέει 6 μήνες, τώρα πως το ελέγχουν δεν ξέρω
Συνήθως με κάμερες στα σύνορα και λιμάνια. Μην το διακινδινεύσεις Πέτρο, δεν αξίζει. Μια στο εκατομμύρια να σε τσακώσουν, κατάσχεται το αυτοκίνητο.
edmond έγραψε:Μεταξύ κρατών μελών ΕΕ ισχύει 6μηνο; Μήπως όχι;
Ισχύει. Το αυτοκίνητο είναι τελωνειακό προϊόν και υπόκειται σε αντίστοιχους Νόμους.
mousatos έγραψε:Ενιαία αγορά σου λέει μετά.
Η Ενιαία Αγορά δεν ισχύει σε αυτοκίνητα, καπνικά, αλκοόλ, καύσιμα και μερικά άλλα.
BARHonda έγραψε:Είμαστε ή δεν είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που βάζει δασμό/φόρο στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από άλλη ευρωπαϊκή χώρα
Όχι δεν είμαστε η μόνη. Σε πολλές χώρες ισχύουν αντίστοιχοι Νόμοι.
REALZEUS έγραψε:Η Ενιαία Αγορά δεν ισχύει σε αυτοκίνητα, καπνικά, αλκοόλ, καύσιμα και μερικά άλλα.Ξέρω αρκετούς που φέρνουν από Βουλγαρία 10-20 μπουκάλια Ουίσκι και μπόλικο καπνό. Στα σύνορα θα σε γραπώσουν μόνο αν έχεις γεμίσει τίγκα κάνα βαν και θεωρήσουν ότι τα αγόρασες με σκοπό το εμπόριο-μεταπώληση.
Επίσης σε Βουλγάρικο συνοριακό βενζινάδικο με ρώτησαν μετά το φουλάρισμα αν έχω και μπιτόνια για γέμισμα.
mousatos έγραψε:REALZEUS έγραψε:Η Ενιαία Αγορά δεν ισχύει σε αυτοκίνητα, καπνικά, αλκοόλ, καύσιμα και μερικά άλλα.Ξέρω αρκετούς που φέρνουν από Βουλγαρία 10-20 μπουκάλια Ουίσκι και μπόλικο καπνό. Στα σύνορα θα σε γραπώσουν μόνο αν έχεις γεμίσει τίγκα κάνα βαν και θεωρήσουν ότι τα αγόρασες με σκοπό το εμπόριο-μεταπώληση.
Επίσης σε Βουλγάρικο συνοριακό βενζινάδικο με ρώτησαν μετά το φουλάρισμα αν έχω και μπιτόνια για γέμισμα.
Θέμα τύχης είναι. Έχει τύχει να σταματήσουν τον μπροστινό μου στα Ελληνοβουλγαρικά για έλεγχο και να του κατάσχουν το αλκοολ που είχε. Εγώ πάντα κοιτούσα να είμαι μέσα στα όρια (λίγο παραπάνω, αλλά ΟΚ, το προσπαθούσα). Σιγά μην γεμίσω και μπιτόνια βενζίνης. Το ρεζερβουάρ απλά γέμιζα στο μεγάλο βενζινάδικο (65 λίτρα έπαιρνε η E92) που είναι στα δεξιά σου πριν την δεξιά στροφή που σε βγάζει στα σύνορα (νομίζω Lukoil ήταν).
PeterPan έγραψε:
Η νομοθεσία λέει 6 μήνες, τώρα πως το ελέγχουν δεν ξέρω...
Συνήθως με τυχαίους ελέγχους στο δρόμο. Εκεί θα πρέπει να έχεις κάποια απόδειξη ότι το αμάξι κινήθηκε εκτός Ελλάδας το τελευταίο 6μηνο (πχ απόδειξη από βενζινάδικο στο εξωτερικό) και πως έχεις όντως δραστηριότητα στο εξωτερικό (πχ εταιρεία), με δηλώσεις ΦΠΑ ή κάτι τέτοιο από τη χώρα του εξωτερικού. Είναι γεγονός πάντως πως είναι αρκετά αυστηρά τα πράγματα και κλιμάκια κάνουν συνεχώς ελέγχους.
Με την ευκολία πάντως μετακίνησης στη Βουλγαρία πλέον, δεν είναι εύκολος ο έλεγχος αλλιώς αν και σίγουρα γίνεται και στα σημεία εξόδου - εισόδου με κάμερες, κτλ...
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>