Αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο σου λένε με τη μια 'ναι αγαπητέ, ορίστε το Ι5 σας, χαίρετε' ή σε τσακίζουν στην αναβολή μέχρι να στο δώσουν.
Ο γερομπισμπίκης σε νέες περιπέτειες.
Κάτω η δικτατορία των shorts.
Σαν πολίτης κράτους ας πούμε σοβαρού, θα ήθελα να ξέρω σαφώς τις υποχρεώσεις μου και τα δικαιώματα μου.
Π.χ. δεν πληρώνω τέλη κυκλοφορίας, τι θα γίνει (ή δεν έχω ασφάλεια στο αμάξι) κτλ.
Δεν πάω στρατό: τι γίνεται από εκεί και περα; θα με πάνε δικαστικά; θα μπω αυτόφωρο; θα πληρώσω πρόστιμο (12.000 όπως είπε κάποιος πριν) και τέλος με την οποία υποχρέωση μου; τι θα γίνει;
Ρωτάω για να μη νιώθω μαλακας που δεν πήγα αλλά και για να ενημερώσω τα πεθερικά μου τι να περιμένουν με τον μπουλη που μεγάλωσαν.
sargus έγραψε:θα πληρώσω πρόστιμο (12.000 όπως είπε κάποιος πριν) και τέλος με την οποία υποχρέωση μου;
Το αναφέραμε και πριν, το πρόστιμο δεν επισύρει τη λήξη των παρτίδων σου με τη θητεία. Είναι ακριβώς αυτό (πρόστιμο) και προφανώς χρησιμοποιείται ετεροβαρώς έναντι ποινικών διαδικασιών για ευνόητους λόγους. Από κει και πέρα (όταν δηλ. πληρώσεις το πρόστιμο), θα πρέπει να λύσεις (οριστικά η προσωρινά) τις παρτίδες σου με κάποιον τρόπο (να υπηρετήσεις, να λάβεις αναβολή, να λάβεις απαλλαγή). Δεν είναι κάτι τόσο περίπλοκο.
bill33 έγραψε:Πιο πιθανό το κόβω να έχουν παρει τρελόχαρτο και ντρέπονται να το πουν ,οπότε "γιόλο σιγα μην παω και χάσω τα καλυτερα μου χρόνια" ενώ ανακατευει τον φραπέ που πίνει απο το πρωί στην καφετέρια.
^ Αυτο σιγουρα. Ι5 που ντρεπονται να το αναφερουν
Το ρεζουμε αν το κατάλαβα καλά:
Οι κάτοικοι εσωτερικού ή θα υπηρετήσουν ή θα πάρουν απαλλαγή (Ι5 παθολογικό ή ψυχιατρικό). Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αν όμως αυτές τις δύο επιλογές δεν τις κάνουν στην ώρα τους τότε θα πληρώσουν και επιπλέον πρόστιμο. Αλλά πάλι θα οδηγηθούν σε μια από τις δύο αυτές επιλογές.
Αν είσαι ανυπότακτος εξωτερικού, τότε πληρώνεις το πρόστιμο της ανυποταξίας (6k) και μπορείς να επισκέπτεσαι την Ελλάδα για μαξ 30 μέρες τον χρόνο. Η παγίδα είναι πως αν δεν πάρεις το στάτους του ανυπότακτου εξωτερικού, τότε κάθε φορά που σε καλούν σε σειρά λογίζεται μια 6άρα. Κοινώς, πρέπει να ανανεώνεται το στάτους κι όχι να φορτώνεται στον κόκορα. Διαβατήριο βγάζεις κανονικά, άλλο κόλλημα δεν υπάρχει. Όταν κλείσεις τα 35, μπορείς να εξαγοράσεις το υπόλοιπο υπηρετώντας την βασική θητεία και πληρώνοντας το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (αν είσαι 9μηνο, 8μηνο κοκ) και τέλος, έχεις υπηρετήσει. Υπάρχουν και κάποιες έξτρα διατάξεις, πχ αν βγεις μόνιμος κάτοικος εξωτερικού τότε δεν είσαι πλέον ανυπότακτος εξωτερικού αλλά πρέπει να υπηρετήσεις κανονικά αν μετοικήσεις πίσω κλπ κλπ.
Ανυπότακτος εσωτερικού δεν νομίζω ότι παίζει ως στάτους, όταν σε καλέσουν και δεν παρουσιαστείς θα μπει το πρόστιμο της ανυποταξίας αλλά μετά δεν ξέρω αν θεωρείσαι "ανυπότακτος εσωτερικού". Είσαι σε κίνδυνο να σε τσιμπήσουν και να σε στείλουν να υπηρετήσεις αααν βρεθείς σε αστυνομικό τμήμα. Σε κάθε κάλεσμα θα σε ψάχνει η Αστυνομία, έχεις απαγόρεψη εξόδου από την χώρα κλπ. Αν έχεις ψυχολογικό θέμα, μετά από 2 αναβολές μπορεί να πάρει απαλλαγή (όπως είπα πριν δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό, μπορεί να βοηθήσει ο στρατολόγος ή ένας δικηγόρος που ασχολείται με στρατολογικά θέματα). Αυτά σε γενικές γραμμές, για πιο ειδικές όπως είπαμε θα συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.
Τωρα περιμενω σχολια τυπου "εχει σοβαροτερα πραγματα να κανει" κλπ.
Η λυση θα ηταν μια, στρατος στα 18 υποχρεωτικα για ολους.
Εγώ πήγα στα 30 και με είχαν οι αξιωματικοι μας με το σεις κ με το σας...χαχα κάποια στιγμή θεωρούσαν και δεδομένο ότι δε θα κάνω σκοπιες λόγω ηλικίας...χαχα.
Σαργκους εγω αυτο που καταλαβα ειναι οτι το να υπηρετεις την πατριδα σου αποτιμαται απο την πολιτεια οσο ενα μεταχειρισμενο Rx 8 Bihlas Works.
Γιατι να ασχοληθουμε περαιτερω λοιπον; Ας πανε οι υπολοιποι.Προχωραμε.
https://www.youtube.com/watch?v=pL_YEsJsFEY
sargus έγραψε:Θα ήταν πιο δίκαιο να πήγαιναν όλοι στρατό στα 18, να έκαναν τα ίδια πράγματα και να υπάρχει ίση μεταχείριση. Θα περνούσαν και καλύτερα.Ουτοπία. (όχι το να αποφασιζόταν να πήγαιναν όλοι στα 18, το άλλο).
sargus έγραψε: να υπάρχει ίση μεταχείριση
Όπως μου είχε πει κι ένας ΕΠΟΠ, ο στρατός είναι ό,τι πιο κομμουνιστικό υπάρχει γιατί δεν έχει σημασία αν έχεις διδακτορικό ή απολυτήριο γυμνασίου, πάλι θα σε βάλει να γεμίζεις τα σακιά με την άμμο.
Όταν βέβαια του είπα να το πει αυτό στον διοικητή, του φάνηκε πιο θελκτικός ο φραπές που πίναμε.