Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
nass έγραψε:Η ουσία είναι να καταδικαστούν όσοι ήταν αυτουργοί αλλά και συνεργοί "δια πράξεων ή παραλείψεων" στο πραγματικό και μοναδικό "έγκλημα των Τεμπών", ότι επέτρεψαν στα 2 τρένα να συγκρουστούν :rtfm:

- Με τόσους από τη μια πλευρά-εύφλεκτο φορτίο και τόσους από την άλλη-έλαια σιλικόνης.
-Το άμεσο σκάψιμο και κατόπιν μπάζωμα του χώρου
-Τις δειγματοληψίες που έγιναν πολύ αργά.
-Το ότι δεν αξιολογήθηκε τοξικολογικά το βιολογικό υλικό των θυμάτων το οποίο με εντολή ανακριτή καταστράφηκε νωρίς.
-Τα βίντεο που προέκυψαν ξαφνικά 2 χρόνια μετά.

Λόγω αμφιβολιών όπως λες, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει στο δικαστήριο η πλευρά του εύφλεκτου υλικού.

Αλλά η διατύπωση σου ότι θα προχωρήσει το έγκλημα της σύγκρουσης ως πραγματικό και μοναδικό (κυρίως το μοναδικό), θεωρώ ότι είναι βαριά απέναντι σε ανθρώπους που χάθηκαν από τη φωτιά, άλλοι λένε 5-7, άλλοι λένε 27 και υπάρχει η περίπτωση να χάθηκαν λόγω εύφλεκτου φορτίου, αλλά η εκδοχή αυτή, για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω αμφιβολιών.

ΥΓ: Την προηγούμενη εβδομάδα είχες γράψει ότι αρχικά πίστευες την εκδοχή του εύφλεκτου φορτίου αλλά πλέον έχεις αμφιβολίες.
Σε είχα ρωτήσει αν έχεις μόνο αμφιβολίες ή αν είσαι πλέον σίγουρος ότι η αρχική σου θέση δεν ισχύει.
Απάντησες:
Δεν είμαι ακόμα σίγουρος ότι ήταν λανθασμένη αλλά ομολογώ ότι δεν έχω στοιχεία να στηρίξω την αρχική μου εκτίμηση, ότι η πυρόσφαιρα που είδαμε δεν προέρχεται από μη πτητικά λάδια μετασχηματιστών και άρα πρέπει να υπήρχε κάποιο αδήλωτο φορτίο πτητικών ουσιών. Οσο δεν υπήρχαν τα 3 βίντεο όλοι μπορούσαμε να κάνουμε υποθέσεις αλλά τώρα όχι, καλό είναι οι όποιες εκτιμήσεις μας να συμφωνούν με την ορατή πραγματικότητα.

Ας συμφωνήσουμε ότι είσαι όντως σίγουρος ότι η αρχική σου θέση δεν ισχύει πλέον.
Αυτό δείχνει η σημερινή σου διατύπωση.
Τελευταία επεξεργασία από Yugo_para_siempre και 06 Απρ 2025, 11:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
REALZEUS έγραψε:Νάσο μου, εγώ δεν έχω την παραμικρή ιδέα για όλα αυτά με τους υδρογονάνθρακες και τα λάδια. Με το απλοϊκό μου μυαλό θεωρώ ότι φταίει αυτός που έβαλε δύο τραίνα στην ίδια ράγα, σε αντίθετη κατεύθυνση, και το σύστημα που επέτρεψε κάτι τέτοιο.

2 χρόνια μετά και η ουσία έχει ξεφύγει από αυτό που πραγματικά συνέβη. Έχει χαθεί η μπάλα
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#887605 Οι δικαστές δεν είναι ειδικοί επί παντός επιστητού, μπορεί να ακούνε πολλά και σίγουρα μαθαίνουν πολλά από τους πραγματογνώμονες για καθετί αλλά η δουλειά τους είναι να κρίνουν με βάση τις δικονομικές αρχές ποιος έχει κάνει σωστά τη διαδικασία και ποιος μοιάζει να δικαιολογεί πιο σωστά τα πράματα. Όχι με το τι νομίζουν προσωπικά ή από την κοινή γνώμη ή από ηθική πλευρά. Από νομική-δικονομική σκοπιά, μερικές φορές τα σωστά πράματα αν δεν παρουσαστούν με τον σωστό τρόπο χάνουν στο δικαστήριο. Και για αυτό δεν αρκούν οι μαρτυρίες, πορίσματα κλπ των τεχνικών-επιστημόνων κλπ. Χρειάζονται οι δικηγόροι, αυτοί θα τα χρησιμοποιήσουν με την πιο κατάλληλη νομική γλώσσα και νομικό υπόβαθρο προς δημιουργία των σωστών εντυπώσεων και λιγότερων αμφιβολιών ώστε να κερδίσουν τους δικαστές.
Άβαταρ μέλους
By nass
#887608 @Yugo_para_siempre

Δεν καταλαβαίνω αν με ψέγεις για κάτι :hmmm:
Χάθηκαν 5-7-27 άνθρωποι από τη φωτιά ? Προφανώς :sorry:
Αν όμως δεν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η φωτιά ήταν εξαιτίας παράνομου φορτίου και όχι των λαδιών, τότε οι θάνατοι αυτοί δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους λοιπούς θανάτους στο δυστύχημα. Και σε αεροπορικά δυστυχήματα κάποιοι χάνονται από την πρόσκρουση του αεροπλάνου και κάποιοι λίγο μετά από τη φωτιά που ξεσπά.
Ε αυτό που λέω είναι ότι δεν το βλέπω πιθανό να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Αν σου φαίνεται "βαρύ" ή κυνικό ή οτιδήποτε δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Τώρα τα υπόλοιπα, μπαζώματα, συγκαλύψεις κτλ. πρώτον χάνουν πολύ σε δυναμική αν δεν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπήρχε παράνομο φορτίο και δεύτερον, δεν έχουν σχέση με το δυστύχημα και τους 57 θανάτους αλλά με δευτερεύοντα θέματα όπως παράβαση καθήκοντος κτλ. Ας γίνει ξεχωριστή δίκη για αυτά, το να τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ δεν σχετίζεται με το κύριο ζήτημα, που είναι ότι κάποιοι εγκλημάτησαν και ως αποτέλεσμα 57 άνθρωποι πέθαναν.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
nass έγραψε:πορίσματα καταθέτουν επίσημοι πραγματογνώμονες, που έχει ορίσει το δικαστήριο, ο ανακριτής κτλ. Τα έκανε ταληράκια ο ArrowsFA1 πιο πριν.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ μάλιστα, επίσημος κρατικός φορέας
Το ΓΧΚ του κράτους επίσης

Σωστά. Μια λεπτομέρεια όμως είναι ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα συμπεράσματα του βασίζεται αρκετά στην ΕΔΑΠΟ. Επίσης, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποκλείει έλαια σιλικόνης.

Από την άλλη, το ΓΧΚ έχει άλλη άποψη αν κατάλαβα καλά, αλλά η άποψη αυτή έχει διαμορφωθεί από δείγματα που λήφθηκαν πολύ αργά.
Άβαταρ μέλους
By Yugo_para_siempre
#887614 nass

Το ότι μπορεί να μην αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι κάποιοι πέθαναν από τη φωτιά λόγω εύφλεκτου υλικού.

Δεν σημαίνει ότι είναι ωραία διατύπωση να αναφέρεις τη σύγκρουση ως το πραγματικό και μοναδικό έγκλημα.

Γιατί οι θέσεις όσων υποστηρίζουν την εκδοχή του εύφλεκτου υλικού είναι και αυτές δυνατές και μάλιστα με το λόγο και την πένα πολλών χημικών μηχανικών ακόμα και καθηγητών χημικών μηχανικών, τους έχουμε αναφέρει στις προηγούμενες σελίδες.

Άρα το ότι λόγω αμφιβολιών, αμφιβολιών για τους λόγους που εξηγήθηκαν, ίσως αυτά τα θύματα δεν θα μπορέσουν να λάβουν δικαίωση, ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχασαν τη ζωή τους λόγω εύφλεκτου φορτίου.
Νομίζω θα έπρεπε να σε κάνει να μη διατυπώνεις τόσο χαλαρά για τη σύγκρουση ως πραγματικού και μοναδικού εγκλήματος.

Σου έγραψα και ΥΓ στο προηγούμενο μήνυμα μου, καθυστερημένα.
Άβαταρ μέλους
By nass
#887616 @Yugo_para_siempre
Αφού φαίνεται να σε νοιάζει πραγματικά για λόγους που δεν κατανοώ και με ρωτάς και με ξαναρωτάς :s_dunno η θέση μου δεν έχει αλλάξει: γενικά συντάσσομαι με το επίσημο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (και όχι την άποψη του κάθε Λακαφώση / ΕΔΑΠΟ και Δέδε) αλλά δεν έχω καμία πειστική απάντηση στο που βρίσκοταν αυτό το περίφημο παράνομο φορτίο.
Ομως οι "αμφιβολίες" που αναφέρω δεν αναφέρονται σε μένα αλλά στο δικαστήριο, εκεί είναι που μετράνε.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#887621 Δεν ξέρω πόσα δικαστήρια παίζουν αλλά η σύγκρουση-θάνατοι είναι το ένα το βασικό, πως έγινε, γιατί έγινε, ποιοι έχουν ευθύνη και τι ελαφρυντικά ο καθένας.
Το τυχόν επιπλέον καύσιμο πέραν των μετασχηματιστών/γκαζιού/κλιματιστικών ίσως να είναι άλλο ξεχωριστό δικαστήριο, και καλύτερα να είναι έτσι γιατί όπως φαίνεται το πράμα είναι το πιο δύσκολο και προσθέτει αμφιβολίες (ίσως αυτό να βολεύει κάποιους που ξέρουν για το φορτίο, αν όντως υπάρχει). Αν όμως αποφασιστεί ότι οι μετασχηματιστές ή το γκάζι ή τα κλιματιστικά ή ότι άλλο νόμιμο μπορεί να έκανε επαρκή φωτιά αυτό είναι που βολεύει πιο πολύ τους συγγενείς (πρακτικά αν και ίσως όχι ηθικά) αλλά και την εταιρεία γιατί καλύτερα να πληρώσει αποζημίωση για 57χ "θάνατος από τη σύγκρουση" από την αρχή μια κι έξω παρά 50χ "θάνατος" και 7χ "σοβαρή αναπηρία". (υποθέτοντας ότι η φωτιά είναι όλη παράνομη και να διεκδικήσετε για τη φωτιά από τους άλλους. Και όταν λέω άλλους είναι συνυπεύθυνα και τα τραίνα για το παράνομο φορτίο.... οπότε περίπλοκο και άκρη δεν θα βγει). Έτσι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.
Για τις αποζημιώσεις θα κάνουν αγωγές εναντίον των τραίνων, άλλα 57 διαφορετικά δικαστήρια ή πακέτα αν πάνε κάποιοι όλοι μαζί που νομίζω θα προχωρήσουν εύκολα και γρήγορα αφού βγούνε οι ποινικές αποφάσεις. Και τελειώνει εκεί και όλοι καλά, ας πούμε καλά.

Κανονικά βέβαια τα τραίνα θα έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια και σαν εταιρεία να διεκδικήσουν αποζημίωση από όσους φορτώσαν παράνομο φορτίο (ενοχοποιώντας και τους ίδιους τους υπαλλήλους για τους οποίους φέρουν υπευθυνότητα, για αυτό και δεν το βλέπω να προχωράει) και εφόσον κερδίσουν τότε μόνο αξίζει να ασχοληθεί και να διεκδικήσει και ο γονιός (των 5-7 που καήκαν) το επιπλέον κατιτίς του (τη διαφορά ανάμεσα στη νόμιμη και παράνομη φωτιά).
Γιατί αν κάποιοι γονείς από μόνοι τους θέλουν να ποσοστικοποιήσουν το πόσο πέθανε το παιδί τους από τη σύγκρουση, πόσο από τη νόμιμη φωτιά και πόσο από την τυχόν παράνομη φωτιά για να διεκδικήσουν αποζημίωση από τους υπεύθυνους της παράνομης φωτιάς τότε φέξε μου και γλύστρησα. Όσοι το κάνουν χωρίς προδικασμένο το κάνουν κυρίως από ηθική υποχρέωση, για το γαμ@το. Απλά μπλέκουν, χαραμίζουν τη ζωή τους και της οικογένειάς τους και τελικά δεν νομίζω ότι θα κερδίσουν κάτι παραπάνω (δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι κάηκε από την παράνομη και όχι από τη νόμιμη φωτιά).
Άβαταρ μέλους
By fokion
#887655 η επιτροπή των γονιων εχει 5 μελη εκ των οποιων οι 3 σχετιζονται με καποιο τροπο με την αεροπορία.....
Και δε μπορω να αντιληφθω το γιατι....

Η Επιτροπή αποτελείται από τους:
Γιώργος Βλασσόπουλος
Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

Φαίδων Καραϊωσηφίδης
Αεροναυπηγός Μηχανικός, Διερευνητής Αεροπορικών Ατυχημάτων

Κώστας Λακαφώσης
Μηχανολόγος-Αεροναυπηγός Μηχανικός, Πραγματογνώμονας Ατυχημάτων

Βασίλης Παπαδόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός, Πραγματογνώμονας Ατυχημάτων

Γιώργος Περιβολιώτης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πραγματογνώμονας, Σύμβουλος Ασφαλείας
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#887659 Μπορούν να υπάρχουν πολλοί "ελεγκτές". Αυτός που παραγγέλνει το δικαστήριο αποκαλείται πραγματογνώμονας και αυτός που καλεί η οικογένεια αποκαλείται τεχνικός σύμβουλος. Και για τους δύο ισχύει ο,τι έγραψε παραπάνω ο arrows
Άβαταρ μέλους
By fokion
#887661 Γι αυτο πολυ προσεκτικά ειπα "επιτροπή".... και επισεις δε μπαινει καν σε αυτο το θεμα των "τιτλων" ( πραγματογνωμονας, συμβουλος κλπ)

Η απορεια μου ειναι γιατι τοσοι "αεροποραιοι".... Τεσπα....
Άβαταρ μέλους
By dimik
fokion έγραψε:Γι αυτο πολυ προσεκτικά ειπα "επιτροπή".... και επισεις δε μπαινει καν σε αυτο το θεμα των "τιτλων" ( πραγματογνωμονας, συμβουλος κλπ)

Η απορεια μου ειναι γιατι τοσοι "αεροποραιοι".... Τεσπα....
Κι εμένα Πτήση & Διάστημα μου θύμισαν τα ονόματα.

Ο Λακαφωσης κάπου έχει πει ότι "μαθήτευσε" δίπλα στον Ακριβό Τσολακη.

Ο Καραιωσηφιδης είναι γνωστός αρθρογράφος.

Ο υποπτεραρχος ήταν διοικητής της 347 όταν οι 4 Τροχοί πέταξαν με F16.

https://costaslakafossis.wordpress.com/ ... 347_ptisi/

Προφανώς συνεργάζονται γύρω από τέτοιου τύπου διερεύνησεις.

< >
Άβαταρ μέλους
By g8777
saxon_747 έγραψε:
nass έγραψε:πορίσματα καταθέτουν επίσημοι πραγματογνώμονες, που έχει ορίσει το δικαστήριο, ο ανακριτής κτλ. Τα έκανε ταληράκια ο ArrowsFA1 πιο πριν.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ μάλιστα, επίσημος κρατικός φορέας
Το ΓΧΚ του κράτους επίσης

Σωστά. Μια λεπτομέρεια όμως είναι ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα συμπεράσματα του βασίζεται αρκετά στην ΕΔΑΠΟ. Επίσης, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποκλείει έλαια σιλικόνης.

Από την άλλη, το ΓΧΚ έχει άλλη άποψη αν κατάλαβα καλά, αλλά η άποψη αυτή έχει διαμορφωθεί από δείγματα που λήφθηκαν πολύ αργά.

Δεν τους βλέπω και πολύ καλά αυτούς της
Ελμπασάν Σαξονα. :shifty: :whistlink:
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#887666 Αναμένεται και το πόρισμα από ΕΜΠ.
Σαν να καθυστερεί λίγο βέβαια.