Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By markvag
saxon_747 έγραψε:
markvag έγραψε:Σάξωνα. Μην χαλάς σε παρακαλώ τις ωραίες ειδήσεις για το νέο έτος με την πραγματικότητα. :rtfm:

Εσείς οι γκομμουνιστές τέτοιοι είστε όμως! :x

:( :( :(

Οικονομία: Τελευταίος σε αγοραστική δύναμη ο μέσος μισθός στην Ελλάδα

Συνεχίζεις άθεο παλιοκομμούνι! :x :x

Χρήστος Λάππας έγραψε:
Dodger έγραψε:Όταν είναι μακριά από τον κωλο μας, όπου θέλει ας μπει @otso. Ο,τι και να λες εσύ, θα πουν ότι μείωσε τους φόρους.

Αυτή είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση.

Και συμβαίνει και εδώ μέσα. Από τη στιγμή που δεν αγγίζει ιδιαίτερα κάποιον ένας συγκεκριμένος φόρος (πχ ΕΝΦΙΑ), δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το πόσο υψηλός και δυσβάστακτος είναι. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, πάει ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του όταν μειώνεται, όπως έγινε τώρα με τον ΕΝΦΙΑ καλή ώρα.

Εχμ, όχι ακριβώς.

Υπάρχουν φόροι που πέρα του ότι μπορεί να είναι δυσβάστακτοι ή "δυσβάστακτοι" για αυτούς που επιβαρύνουν, έχουν άλλα θετικά ή αρνητικά για την γενικότερη οικονομία.

Ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα, εφόσον δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τα σχετικά μικρής αξίας ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία και ακίνητα που χρησιμοποιούνται παραγωγικά (χωράφια, οικόπεδα για επιχειρήσεις, κτλ.), είναι μια χαρά φόρος. Αφενός, με την παραπάνω προϋπόθεση, επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλη περιουσία, που είναι πολύ πιθανότερο να μπορούν να τον πληρώσουν και αφετέρου είναι ένα κίνητρο κλειστά ακίνητα να βγαίνουν στην αγορά ενοικίασης για να καλυφθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα με πρόβλημα στέγασης. Μάλιστα, θα ήμουν 100% υπέρ μίας αύξησής του σε σπίτια σε αστικά κέντρα, που παραμένουν κλειστά.

ΟΚ, ελπίζω τώρα να μην αναφέρεις το φανταστικό παράδειγμα του νέου ζευγαριού που έχει 300-400Κ ευρώ για να αγοράσει σπίτι, αλλά δεν το κάνει γιατί δεν του περισσεύει να πληρώνει 700-1000 ευρώ / έτος σε ΕΝΦΙΑ και προτιμάει να νοικιάζει με 600-800 / μήνα...

Ένας πχ 100% άδικος φόρος είναι ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οπότε, δεν είναι θέμα πάντα του τι αγγίζει κάποιον ή όχι, αλλά του τι είναι σωστό για την οικονομία. Γενικά βέβαια, παρατηρείται ότι η ευημερία αυξάνεται για τους περισσότερους ανθρώπους όταν φορολογούνται περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα και λιγότερο τα χαμηλότερα και η φορολογία λειτουργεί αναδιανεμητικά υπέρ των χαμηλότερων εισοδημάτων. Όπως λειτουργεί πχ και ο ΕΝΦΙΑ (με την προϋπόθεση που σημείωσα).

Γιατί, σε κάθε περίπτωση, η φορολογία δρα αναδιανεμητικά. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θέλουμε ως κοινωνία να γίνει η αναδιανομή, από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω. Στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε στο από κάτω προς τα πάνω.

Red Garland έγραψε:
saxon_747 έγραψε:
Και φυσικά, πόσο δίκαιη είναι η φορολόγηση: πχ πως φορολογουνται οι τράπεζες που παρουσίασαν 1δις κέρδη η κάθε μία ;

Με τον παρακάτω φορολογικό συντελεστή επί των κερδών για 30 έτη από το psi και μετά μέχρι να πατσίσουν τις "ζημιές"

Image

Γιατί, αυτό που είναι σημαντικό σε μία ελεύθερη οικονομία είναι να ΜΗΝ αντιμετωπίζει κανένα ρίσκο μία επιχείρηση! :rtfm:

Αλήθεια, πώς αισθάνονται οι φανατικοί υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, που ταυτόχρονα είναι και φανατικοί υπέρμαχοι της τωρινής κυβέρνησης όταν στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας από το συχνά ακραία νεοφιλελεύθερο Heritage Foundation, είμαστε μακράν τελευταίοι στην ΕΕ και πιο πάνω μόνο από τις Ευρωπαϊκές χώρες, γνωστές για την αγάπη τους στην ελεύθερη αγορά, Ρωσία και Λευκορωσία;; Ακόμα και η Τουρκία είναι πάνω από εμάς! :lol: :lol: Ιδίως όταν το 2018, επί κυβέρνησης των ακραίων, ιδεοληπτικών αριστερών του συριζα, ο δείκτης ήταν 2 μονάδες υψηλότερος! :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
markvag έγραψε:Ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα, εφόσον δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τα σχετικά μικρής αξίας ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία και ακίνητα που χρησιμοποιούνται παραγωγικά (χωράφια, οικόπεδα για επιχειρήσεις, κτλ.), είναι μια χαρά φόρος. Αφενός, με την παραπάνω προϋπόθεση, επιβαρύνει όσους έχουν μεγάλη περιουσία, που είναι πολύ πιθανότερο να μπορούν να τον πληρώσουν και αφετέρου είναι ένα κίνητρο κλειστά ακίνητα να βγαίνουν στην αγορά ενοικίασης για να καλυφθεί ο ΕΝΦΙΑ, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα με πρόβλημα στέγασης. Μάλιστα, θα ήμουν 100% υπέρ μίας αύξησής του σε σπίτια σε αστικά κέντρα, που παραμένουν κλειστά.

ΟΚ, ελπίζω τώρα να μην αναφέρεις το φανταστικό παράδειγμα του νέου ζευγαριού που έχει 300-400Κ ευρώ για να αγοράσει σπίτι, αλλά δεν το κάνει γιατί δεν του περισσεύει να πληρώνει 700-1000 ευρώ / έτος σε ΕΝΦΙΑ και προτιμάει να νοικιάζει με 600-800 / μήνα...

Θα κάνω κάτι καλύτερο. Θα σου αναφέρω το δικό μου παράδειγμα.
Μου έχει μείνει ένα διαμέρισμα, αυτό που θα μείνουμε εμείς, το οποίο όμως δεν κατάφερα να τελειώσω. Θέλει τουλάχιστον €35.000 (για ξυλουργικά, είδη υγιεινής, ηλεκτρολογικά, AC και καυστήρα Φ/Α, βαψίματα κλπ).
Αυτή τη στιγμή είμαι ακόμα στην φάση που ξεπληρώνω προμηθευτές, εργάτες και λοιπούς συνεργάτες για τα υπόλοιπα που έφτιαξα, και ΕΥΤΥΧΩΣ που η πεθερά μου δεν έχει πρόβλημα να μας φιλοξενήσει για λίγα χρόνια ακόμα γιατί διαφορετικά ούτε εγώ ξέρω τι θα κάναμε.
Ελπίζω -εφόσον όλα πάνε καλά- μέχρι το τέλος του χρόνου ή την αρχή του επόμενου να έχω τελειώσει με όλα τα χρέη και τις τελικιασμένες πιστωτικές, και μετά σιγά σιγά να αρχίσουμε να μαζεύουμε λεφτά για το δικό μας, στο οποίο -στην καλύτερη περίπτωση- δεν θα καταφέρουμε να μπούμε πριν το τέλος του 2026.

Είναι λογικό να πληρώσω ακόμα μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για αυτό το διαμέρισμα που είναι κλειστό από ανάγκη και όχι από επιλογή; Ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια χρήματα για να το τελειώσω για να το διαθέσω έστω για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ώστε να φέρει κάποιο εισόδημα και να βοηθήσει την κατάσταση;

Ομολογώ πάντως ότι δεν έχω πολυκαταλάβει. Τελικά ο ΕΝΦΙΑ είναι δίκαιος φόρος ή όχι; Γιατί εσύ λες ότι είναι, και μάλιστα θέλεις να αυξηθεί -το μακριά από τον κ@λο μας που λέγαμε- (κάτι που ο Μητσοτάκης εξήγγειλε ήδη για τα κλειστά ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στην κατοχή τους), αλλά όταν η αριστερά προσποαθούσε να ανέβει στην εξουσία, ανακοίνωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι ένας άδικος φόρος που δεν διορθώνεται παρά μόνο καταργείται.

Ζητώ ταπεινά συγνώμη για την πηγή, αλλά βάζοντας στο YouTube τους όρους αναζήτησης, είναι η μόνη που βρίσκω με το επίμαχο απόσπασμα.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Χρήστος Λάππας έγραψε:
Είναι λογικό να πληρώσω ακόμα μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για αυτό το διαμέρισμα που είναι κλειστό από ανάγκη και όχι από επιλογή; Ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια τα λεφτά για να το τελειώσω για να το διαθέσω έστω για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ώστε να φέρει κάποιο εισόδημα και να βοηθήσει την κατάσταση;

Κλειστό # ημιτελές

Χρήστος Λάππας έγραψε:Ομολογώ πάντως ότι δεν έχω πολυκαταλάβει. Τελικά ο ΕΝΦΙΑ είναι δίκαιος φόρος ή όχι;

Δεν είναι και το πιο δίκαιο μέτρο, αλλά υπάρχουν πολύ πιο άδικοι φόροι, τους οποίους δεχόμαστε αβασάνιστα (πχ ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης). Εφόσον λοιπόν δεν φορολογούνται υπέρμετρα κατοικίες που μένουν οι περισσότεροι πολίτες (δηλαδή δεν με απασχολεί αν μία κατοικία του 1εκ πληρώσει μεγάλο ΕΝΦΙΑ, καλύτερα), δεν έχω θέμα και μάλιστα θα έλεγα πως έτσι είναι και αρκετά πιο δίκαιος από πολλούς φόρους.

Χρήστος Λάππας έγραψε: Γιατί εσύ λες ότι είναι, και μάλιστα θέλεις να αυξηθεί -το μακριά από τον κ@λο μας που λέγαμε- (κάτι που ο Μητσοτάκης εξήγγειλε ήδη για τα κλειστά ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στην κατοχή τους), αλλά όταν η αριστερά προσποαθούσε να ανέβει στην εξουσία, ανακοίνωνε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι ένας άδικος φόρος που δεν διορθώνεται παρά μόνο καταργείται.

1) Ποιός είπε ότι είναι μακριά από τον κώλο μου; :hmmm: Σε αντίθεση με άλλους εδώ μέσα (και όχι μόνο), δεν χαρακτηρίζω ως αρνητικό ή θετικό κάτι ανάλογα με το τι με συμφέρει.
2) Δεν το είπε η αριστερά, το είπε ένα κόμμα της αριστεράς, που αποδείχθηκε ότι εφάρμοσε δεξιά πολιτική.
3) Τί σχέση έχω εγώ με τον συριζα; :hmmm: Έγραψα ποτέ ότι τον υποστηρίζω ή ότι τον ψήφισα / ψηφίζω; :hmmm:
4) Από πότε το τι λένε οι πολιτικοί έχει σχέση με το τι είναι σωστό ή λάθος; Κάποιες φορές μπορεί να συμβαίνει αυτό, συχνότατα όχι. Επίσης, έγραψα τι θεωρώ σωστό και τι λάθος στην οικονομία και γενικά την πολιτική (σωστό αυτό που αυξάνει την ευημερία για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων, λάθος το αντίθετο).
5) Αν έλεγε οριζόντια κατάργηση του ΕΝΦΙΑ διαφωνώ, αν έλεγε κατάργηση για κατοικίες μέσης και χαμηλής αξίας, και διατήρηση στις ακριβές, συμφωνώ (δεν είδα το βίντεο, δεν έχω χρόνο να σπαταλάω με τον Τσίπρα).
6) Καλά, από εξαγγελίες ο Μητσοτάκης καλά πάει, ας το δούμε στην πράξη (κάτι μου λέει ότι δεν θα το δούμε, αλλά μακάρι να κάνω λάθος).
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#879768 Πριν Μπαξμπάνη φωνήσαι, τρις απαρνήση με
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#880451 Moody’s Analytics για Ελλάδα: Καμπανάκια για εξάρτηση από Τουρισμό και έλλειμμα ισοζυγίου

https://www.capital.gr/oikonomia/389568 ... oikonomia/

η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία και αντιμετωπίζει μια σειρά από καθοδικούς κινδύνους

Η υπερεξάρτηση από τον τουρισμό σηματοδοτεί την ανάγκη αλλαγής.

Τα εθνικά στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 δείχνουν σημάδια αδυναμίας. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 4,3% από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023

Ο δείκτης πάγιων επενδύσεων προς το ΑΕΠ ανέρχεται πλέον στο 16%, από το χαμηλό του 10,1% το τρίτο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, παραμένει κάτω από ότι ήταν πριν από την κρίση (περίπου 21%) και από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία

Η έρευνα της Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης το 2022 για την Ευρώπη, ήταν ανησυχητική.

ο μέσος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα για το 2023 ήταν ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως φαίνεται από το κλείσιμο των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη της CISCO και της τετραετούς καθυστέρησης της Microsoft να λάβει οικοδομική άδεια για το κέντρο δεδομένων της.

Τα γκαρσονια της Ευρώπης. :metalo:
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#883859 - Οι 100 πλουσιότερες χώρες για το 2024.

-GDP-PPP per capita ($).

-Στη θέση 56 η Ελλάδα. (Από 50η)

-Τη χώρα μας έχουν ξεπεράσει πλέον πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες (με μπλε).

Πηγή: ΔΝΤ

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By kubiak
#883860 Ορίστε παραπονιέστε κιόλας, κοιτάτε πόσοι είναι πιο κάτω από εμάς, 44 ολόκληρα κράτη...
Αχάριστοι, που είσαστε άξιοι μόνο για να καθαρίζετε τις σόλες των ταξιτζίδων του Palau από τις λάσπες...
Κωθώνια, θέλετε και να μιλάτε που σας έχουμε στη θέση 56 ενώ θα έπρεπε να είσαστε στην 156...
Τζερεμέδες, ανίκανοι, μόνιμα με ένα καφέ στο χέρι...

reminder
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#884733 κάποιος να μαζέψει τον τραμπίδη . τη μια μέρα δασμοί , την άλλη πάγωμα για ένα μήνα, την παρα/άλλη ξανά δασμοί , ξανά πάγωμα.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#884738 Λιγότερο από ένα μήνα πριν έγραφες αυτό:

mousatos έγραψε:...
Γουστάρω τρελά δασμούς τραμπίδη.

(viewtopic.php?f=9&t=156&p=883851&hilit=%CE%93%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%89+%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AC+%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82+%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B7.#p883851)

Τι σε χάλασε; Το ότι παίρνει πίσω τα περισσότερα από αυτά που εξαγγέλει;
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#884754 Με χάλασε το μπρος-πίσω.
δείχνει προχειρότητα ,τσαπατσουλιά, τυχοδιωκτισμό και evil intentions.
αλλά έπρεπε να το αναμένω απ'τον συγκεκριμένο .
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#884836 Ευχαριστούμε την πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση, που έβγαλε τον ΕΝΦΙΑ μήνα Μάρτη, 9 μέρες αφότου ξεμπερδέψαμε με τον ΕΝΦΙΑ του 2024.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
#884838 θα τα πάρουν όταν κι αν επιστρέψω ζωντανός από τη σεζόν . :lol:
Διότι η εγγύηση του κατασκευαστή έχει λήξει εδώ και καιρό.
Οι πολωνέζες έχουν έξοδα.

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#885160 ΓΑ-ΜΑ-ΜΕ :metalo:

Εικόνα

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ με πολύ σημαντική πτώση όγκου λιανικών πωλήσεων -8,3% το τελευταίο εξάμηνο, 10 μονάδες κάτω από τον ΜΟ της ΕΕ (+1,8%).

Η χώρα εμφανίζει και πτώση τζίρου -3,8%, 5 μονάδες κάτω από τον ΜΟ της ΕΕ (2,5%).
Άβαταρ μέλους
By markvag
saxon_747 έγραψε:ΓΑ-ΜΑ-ΜΕ :metalo:

Εικόνα

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ με πολύ σημαντική πτώση όγκου λιανικών πωλήσεων -8,3% το τελευταίο εξάμηνο, 10 μονάδες κάτω από τον ΜΟ της ΕΕ (+1,8%).

Η χώρα εμφανίζει και πτώση τζίρου -3,8%, 5 μονάδες κάτω από τον ΜΟ της ΕΕ (2,5%).

Δεν υπάρχει καλύτερος λέμε! :rtfm: :x

Δεν υπάρχει εναλλακτική, λέμε! :rtfm: :x

Αυτό που ζεις τώρα είναι το καλύτερο που μπορείς να ελπίζεις! :rtfm: :rtfm:

ΥΓ: Εντωμεταξύ τα παραπάνω μεγέθη, δείχνουν και μία εικόνα του πληθωρισμού. Πτώση ποσότητας 8,3%, πτώση τζίρου 3,8%... Βέβαια, είναι μία πολύ στο περίπου εικόνα, καθώς οι καταναλωτές υποκαθιστούν πιο ακριβά προϊόντα με αντίστοιχα φθηνότερα (πχ αντί για zewa, παίρνεις γλάρο).