Sent from Corsair's brick
αεροζολ έγραψε:
Εργοδοτης και εργαζομενος συναπτουν μια συμβαση εργασιας. Και κατα την συναψη της συμφωνιας και σε ολη την διαρκεια της ο εργοδοτης ειναι (αν οχι παντα τουλαχιστον κατα κανονα) σε θεση ισχυος. Για να υπαρχει μια σχετικη ισορροπια , στη φαση της απολυσης το δικαιωμα στην εργασια υπερτερει της επιχειρηματικης ελευθεριας του εργοδοτη. Ετσι λοιπον η απολυση αποζημειωνεται.
kacey έγραψε:αεροζολ έγραψε:
Εργοδοτης και εργαζομενος συναπτουν μια συμβαση εργασιας. Και κατα την συναψη της συμφωνιας και σε ολη την διαρκεια της ο εργοδοτης ειναι (αν οχι παντα τουλαχιστον κατα κανονα) σε θεση ισχυος. Για να υπαρχει μια σχετικη ισορροπια , στη φαση της απολυσης το δικαιωμα στην εργασια υπερτερει της επιχειρηματικης ελευθεριας του εργοδοτη. Ετσι λοιπον η απολυση αποζημειωνεται.
Ναι, τρομερη θεση ισχυος να αναγκαζεσαι ή να κρατησεις εναν υπαλληλο που εγινε αχρηστος (ειτε απο αδυναμια να εξελισσεται, ειτε απο μη-ικανοτητα, ειτε και απο επιλογη γιατι - ψιτ, που'σαι: - υπαρχουν και καριοληδες υπαλληλοι), ή να του σκασεις τρελα χιλιαρικα για μεχρι και 2 χρονια αποζημιωση απολυσης... Που αλλου ισχυουν αυτα ρε παιδια (τα μεγεθη εννοω)?
Ναι, τρομερη θεση ισχυος να αναγκαζεσαι ή να κρατησεις εναν υπαλληλο που εγινε αχρηστος (ειτε απο αδυναμια να εξελισσεται, ειτε απο μη-ικανοτητα, ειτε και απο επιλογη γιατι - ψιτ, που'σαι: - υπαρχουν και καριοληδες υπαλληλοι), ή να του σκασεις τρελα χιλιαρικα για μεχρι και 2 χρονια αποζημιωση απολυσης... Που αλλου ισχυουν αυτα ρε παιδια (τα μεγεθη εννοω)?
bibendum έγραψε:
Γερμανια...
Υπαλληλο με συμβαση αοριστου χρονου δεν τον κουνας με τιποτα...
bill33 έγραψε:Υπάρχουν και καριολιδες εργοδότες όμως.
ταπαταπαλκ!
saxon_747 έγραψε:Ενώ το σωστό ποιο θα ήταν κατά τη γνώμη σου? Να μπορεί να κάνει ο εργοδότης ότι θέλει?
< μου
kacey έγραψε:
Ο εργοδοτης μπορει να προσλαμβανει οποιον θελει ή χρειαζεται, ΟΠΟΤΕ θελει ή χρειαζεται, και θα επρεπε να μπορει να απολυει και οποιον θελει οποτε θελει ή χρειαζεται. Για νομιμους λογους και με σωστη και γρηγορη νομικη προστασια του υπαλληλου απο αυθαιρεσιες (το "δεν μου κανει πια αυτος" ειναι νομιμοτατος λογος).
kacey έγραψε:Θες να συζητησουμε το ενδεχομενο μιας ΜΙΚΡΗΣ αποζημιωσης, γιατι ο υπαλληλος ξαφνικα μενει χωρις εισοδημα? Το δεχομαι. Αλλα δεν δεχομαι να θελω (ή να χρειαζεται) να απολυσω υπαλληλο 12ετιας και να πρεπει ή να του δωσω 7 μηνες μισθους
EDDIE_147 έγραψε:kacey ο καριόλης εργαζόμενος μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον γαμήσανε και τέλος.
kacey έγραψε:bibendum έγραψε:
Γερμανια...
Υπαλληλο με συμβαση αοριστου χρονου δεν τον κουνας με τιποτα...
Τι σημαινει αυτο? Πως απολυεις εναν υπαλληλο εκει?
saxon_747 έγραψε:
Έναν υπάλληλο που τον έχεις 12 χρόνια, ξέρεις τι καπνό φουμαρει. Δεν γίνεται ΞΑΦΝΙΚΑ να μη σου κάνει.
Αν πρέπει για άλλους λόγους να τον απολύσεις (πχ κλείνει η εταιρεία) υπάρχουν και άλλες λύσεις.
< μου
mirage έγραψε:BTW εγω απαντησα στον manosky ευθεως. Δεν απαντησα πουθενα πλαγιως οπως γραφει ο trident και φυσικα κατανοω πληρως οσα γραφεις και συμφωνω.
Mercyful_Fate έγραψε:Νομίζω ότι λέμε το ίδιο πράγμα, αλλά κάπου χάσαμε το σημείο επαφής.
Θα προσπαθήσω να δόσω ένα απλό παράδειγμα, και το σταματάω εδώ, είτε συμφωνούμε είτε όχι.
Οι άντρες αρέσκονται περισσότερο να ασχολούνται με τα μηχανικά. Οπότε, αν έχω ένα συνεργείο και θέλω να προσλάβω 2 μηχανικούς, και έχω 10 CV στα χέρια μου (9 άντρες και μια γυναίκα), θα κάτσω να κρίνω με βάση τα προσόντα. Η γυναίκα υποψήφια έχει λιγότερα προσόντα από τους άλλους, διότι είναι νέα, έχει μικρή εμπειρία λόγω βραχυχρόνιας ενασχόλησης κλπ.κλπ. Προσλαμβάνω δύο άντρες λοιπόν, διότι έχουν 20-ετη εμπειρία, και στα 90s δύσκολα έβλεπες γυναίκα μηχανικό, οπότε αντικειμενικά οι δύο συγκεκριμένοι είναι περισσότερο qualified. Μιλάω με βάση τα προσόντα, δεν επιλέγω κάπου με βάση το φύλο. Το ότι κάνω την παρατήρηση ότι, για κοινωνικούς λόγους - νομίζω δεν υπάρχει ανάγκη να του παραθέτω, στα 90s οι 97/100 μηχανικούς ήταν άντρες δεν σημαίνει ότι κάνω φυλετικές διακρίσεις. Πως να το κάνουμε δηλαδή, σε αυτό το πεδίο, για τον Χ ή Ψ λόγο οι περισσότεροι που ασχολούνται είναι άντρες, οπότε το αντρικό pool θα δώσει και περισσότερους qualified απ' ότι το γυναικείο pool. Ή εγώ που δουλεύω στο IT, στην ομάδα μου είμαστε 20 άτομα, και οι γυναίκες είναι 2. Και ο λόγος είναι ότι παραδοσιακά στη κοινωνία οι γυναίκες απέφευγαν τα τεχνολογικά επαγγέλματα (με εξαίρεση τις νεότερες γενιές). Δεν θα επιλέξω άντρες με βάση αυτή την παρατήρηση ΑΛΛΑ, επιλέγοντας τους καταλληλότερους τυγχάνει αυτοί οι καταλληλότεροι να είναι κυρίως άντρες.
Αντίστοιχα και σε παραδοσιακά γυνακείους χώρους. Π.χ. το παράδειγμα του φίλου για ρεσεψιονίστ σε εταιρεία καλλυντικών. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ στον χώρο της εμφάνισης, περιποίησης, καλλυντικών, κόμμωσης κλπ. έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι γυναίκες. Ψέμα? Δε νομίζω. Οπότε αν εγώ έχω 10 CV για δύο θέσεις κομμωτών στο κομμωτήριό μου, θα κάτσω να δω ποιοι είναι οι πιο qualified. Επειδή το γυναικείο pool από κομμώτριες είναι μεγαλύτερο από το αντρικό pool, διότι όπως είπαμε - δομή κοινωνίας, στερεότυπα, δεν έχει σημασία στο θέμα μας - οι qualified υποψήφιοι θα είναι κυρίως γυναίκες και λιγότερο άντρες. Επειδή εγώ έχω μόλις 2 θέσεις να καλύψω (και όχι 15), τυγχάνει οι πιο qualified υποψήφιοι να είναι γυναίκες. ΔΕΝ διαλέγω επειδή είναι γυναίκες, απλά οι πιθανότητες τα προσόντα να ειναι περισσότερα στο γυναικείο πληθυσμό είναι μεγαλύτερες.
Anyway, νομίζω το κούρασα το θέμα. Θεωρώ ότι αναφέρομαι ξεκάθαρα σε κριτήρια επιλογής όπως τα προσόντα, και όχι το φύλο. Απλά κάνω την επιπλέον, αδιάφορη αν θέλετε ως προς την όλη διαδικασία πρόσληψης, παρατήρηση ότι μερικές φορές (έως τώρα, διότι αυτό αλλάζει) το γκρουπ των κατάλληλων αθρώπων για μια δουλιά έχει και ένα φυλετικό pattern, το οποίο κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε κοινωνικούς παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν και τα στερεότυπα και τις προτιμήσεις του κάθε φύλου. Και φυσικά τα φυλετικά αυτά patterns έχουν και σεβαστές εξαιρέσης (π.χ. στη δουλία μου, με κάθε γενιά πιτσιρικάδων που προσλαμβάνεται βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες).
Ο Στρολ έχει καταφέρει το εξής. Ακολουθεί φαν φα[…]
Πήγα πρόσφατα στο χωριό του γαμπρού μου στο Διδυμ[…]
https://www.in.gr/2026/09/28/life/piso-apo-ti-mask[…]
Δεν ξέρω γιατι το ποσταρα εδω, μπορει καποιος να τ[…]
Υπάρχει και το Μπατούμι στη Γεωργία που είναι το α[…]
Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αλλά νομίζω το στ[…]
Βλέπετε SKY και εκστασιάζεστε και εγώ που πέρασα σ[…]