Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#901859 Ζήτα και ουδέτερους στα φώτα αν θες να βάλεις στο μέλλον έξυπνους ρυθμιστές, ή τουλάχιστον να αφήσουν χώρο στα μπουάτ

Δεν ξέρω τι δίνει η inalan, μπορεί στο fritz να είναι το ont
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#901881 Αυτό, στους διακόπτες από πίσω να φτάνει ουδέτερος. Αν και πλέον μερικά συστήματα το έχουν ξεπεράσει καλό είναι να έχεις ουδέτερο για να συνδέεις έξυπνους διακόπτες κλπ. Για το έξυπνο σπίτι έχουμε ειδικό θέμα όπου μερικοί έχουν πολλές γνώσεις.
Και πέρνα και καλώδια για ηχεία αλλά στις σωστές θέσεις. Βασικά πλέον αν έχεις συσκευές και ηχεία στο ίδιο τοίχο είσαι καλά και αν θέλεις 5.1 με 2 ηχεία από πίσω μπορείς να βάλεις ασύρματα ενεργά αλλά είναι καλή ιδέα να έχεις περάσει 2 απλά καλώδια, ότι τίποτα καλά για τα πίσω.

Αν μπορείς άλλαξε όλες τις σωληνώσεις όχι μόνο μέσα στο μπάνιο, ξεκίνα από την είσοδο στο σπίτι βάλε κεντρικό πίνακα με βάνες και όλα καινούργια (προς κουζίνα, προς μπάνια, προς θερμοσίφωνες, προς βεράντες). Αν περνάνε κάτω από το πάτωμα που δεν θέλεις να ξηλώσεις μπορείς να περάσεις νέες σωληνώσεις ψηλά, πάνω από τις πόρτες. (αυτό κάναμε για 1 μόνο σωλήνα κρύου που πήγε σε μπανάκι, πίσω μπαλκόνι και κουζίνα με θερμοσιφωνάκι στην κουζίνα).
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#902060 Εχω κανει ενα αρχικο πλανο, αλλα σε γενικες γραμμες τα πραγματα ειναι σαλατα μεσα στο κεφαλι μου λογω των περιορισμενων τεχνικων μου γνωσεων :lol:

Βασικα κολλαω στο σμαρτ σκελος του σπιτιου. Δε θελω τιποτα υπερβολικα εξειδικευμενες εξυπνες συσκευες. Σε πρωτη φαση σκεφτομαι μονο τιποτα λαμπες/λεντ κι επισης εναν θερμοστατη για να ελεγχω τη θερμανση. Επειδη τωρα θα φυγουν τα χοντρα εξοδα στα παιδικα δωματια, δεν ψαχνω για τεχνολογικα τουμπανα απο το πανω ραφι. Σε αυτη τη φαση θελω απλα μια εισαγωγη στο "εξυπνο σπιτι" για να δω αν μου ταιριαζει η φαση και στο μελλον βλεπουμε αν και ποσο θα το προχωρησω το θεμα...

Επισης σκεφτομαι να βαλω τιποτα καμερες με καταγραφικο και κανενα (ψευτο) 5.1 ηχοσυστημα ισα ισα να ερχεται λιγος ηχος και απο αλλες κατευθυνσεις του σαλονιου.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#902066 Το 5.1 εχει νοημα αν κανεις home cinema εστω και βασικο, δηλαδη μια μεγαλη οθονη και ηχεια γυρω απο αυτην για το αποτελεσμα. Αν θες να ακουσεις μουσικη, αναλογα το ειδος ισως δουλεψει καλα στην κεντρικη θεση θεασης. Αν θες ομως να ακους μουσικη και σε αλλα μερη του σαλονιου, θα πεταξεις τα λεφτα σου. Το αποτελεσμα θα ειναι χειροτερο απο 2.1 καπου αλλου απο εκει που καθεσαι.

Τωρα για το εξυπνο σπιτι, αυτα που ζητας γινονται με ενα google nest και τα υπολοιπα εξυπνα, λαμπες, θερμοστατης, κλπ στην εφαρμογη google home να ελεγχονται ολα με την φωνη ή το κινητο
Άβαταρ μέλους
By dimik
#902067 Tp link tapo κάμερες και λάμπες και καθάρισες οικονομικά.

Οι κάμερες γράφουν και σε sd και στο cloud
αν θες με ετήσια συνδρομή τύπου 100 ευρώ τον χρόνο για μέχρι 5 κάμερες και δυνατότητα να κραταει βίντεο ένα μήνα.
Από το να μπλέκεις με καταγραφικα δίσκους καλώδια κλπ είναι πολύ οικονομικοτερο και απλό. Επίσης οι κάμερες δουλεύουν και με wifi και με power over ethernet.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#902069 Παίρνω πάσα και προτείνω να μεριμνήσεις για περάσματα καλωδιών προς τα έξω για PoE.
Εννοείται θα αφήσεις και περάσματα σωλήνων για αρκουδίσιον μην τρυπάει ο καθένας στον γάμο του καραγκιόζη.

Και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ θα βγάλεις φωτογραφίες κατά τις κατασκευές για να γνωρίζεις από πού περνάει το κάθε τι, για να ξέρεις πού να τρυπάς στο μέλλον αν χρειαστεί
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#902071 Και βέβαια ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν και όλα όσα σου λέμε είναι καλά και άγια και θα μας διαβάσεις προσεκτικά, τελικά εκ των συνθηκών θα μας γράψεις κανονικά και θα κάνεις όσα μπορείς-μπορεί ο μάστορας/προλαβαίνεις/δέχεσαι να πληρώσεις κλπ κλπ. :lol:
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#902087 Αν η κατοικία είναι με δίκτυο υδραυλικών σωληνώσεων-αποχετεύσεων-θέρμανσης και ηλεκτρολογικό >30-35 ετών, ξεκινάς από την πλήρη αντικατάστασή τους ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΡΟΛΟΙ/ΜΕΡΤΗΤΗ μέχρι το τέλος του δικτύου και μετά ασχολείσαι με έξυπνες τεχνολογίες κλπ.
Οτι περισσότερο είχα να πω περί ανακαινίσεων, το είπα και το έγραψα πρίν 10+ χρόνια! :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
sknipper έγραψε:Και βέβαια ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν και όλα όσα σου λέμε είναι καλά και άγια και θα μας διαβάσεις προσεκτικά, τελικά εκ των συνθηκών θα μας γράψεις κανονικά και θα κάνεις όσα μπορείς-μπορεί ο μάστορας/προλαβαίνεις/δέχεσαι να πληρώσεις κλπ κλπ. :lol:

:lol:

Για την ακριβεια δεν ειναι τοσο θεμα γραψιματος σας, οσο θεμα Ευρωπουλων! Ολα αυτα που λετε για ξηλωμα των παλιων υδραυλικων και ηλεκτρολογικων θα ηταν πραγματι ιδανικα, αλλα δεν περισσευουν τα φραγκα στην προκειμενη φαση για να αλλαξω προληπτικα πραγματα που λειτουργουνε μια χαρα. Θα φυγουν τα χοντραδια για τα απαραιτητα οπως παιδικα δωματια, ψυγειο, κουζινα, ντουλαπες, ξηλωμα μπανιερας και αντικατασταση με ντουζιερα/καμπινα. Εκει στο μπανιο προφανως θα αλλαχτουνε πραγματακια απο τα υδραυλικα!

Απλα μεσα σε τετοιο χαμο εξοδων με παιρνει να στριμωξω και μερικες δικες μου καβλες οπως τα σμαρτ, οι καμερες και ο 5.1 ηχος στο σαλονι.

Σε πρωτη φαση με ενα συντομο ψαξιμο εχω καταληξει στα εξης:

https://www.skroutz.gr/s/59851006/sony- ... black.html

https://www.skroutz.gr/s/49032880/Eufy- ... 00323.html

Το ηχοσυστημα το εχει απο ενα μαγαζι (εκτος μεταφορικης Σκρουτζ) με 429€ και οχι με 925€ που εχει φατσα καρτα στο λινκ που παρεθεσα...

Και εχω φισκαρει το καλαθι στο Σκρουτζ με σμαρτ καλουδια, αλλα δεν ποσταρω τιποτα γιατι σε αυτο το σκελος δεν ειμαι καν σιγουρος για την κατευθυνση που θα παρω. Απλα συλλεγω ολες τις αποψεις σας για να μαθω τα βασικα και συντομα με τη βοηθεια σας θα αποφασισω!

Για παραδειγμα ακουγεται οτι καλα ειναι να τα εχεις ολα (λαμπες, κουδουνια, λεντ, θερμοστατες κτλ) απο την ιδια εταιρια για ευκολοτερο ελεγχο με μια εφαρμογη. Εγω ειχα βαλει ενα τσουβαλι πραγματα που μου γυαλισαν αλλα απο οποια εταιρια εβλεπα με καλο VFM. Ισχυει αυτο το "ολα απο την ιδια μαρκα"? Ποσο δευσμευτικη ειναι αυτη η συμβουλη? Προτασεις?

Στο τελος τη βλεπω τη φαση να ξοδευω για τις καυλες μου, οσο θα κοστισει ολη η υπολοιπη μετακομιση συνολικα :lipsealed:
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#902106 Αν θες την ευκολια της μιας εφαρμογης, προφανως το ολα της ιδιας εταιριας εχει νοημα

Αν και σε οτιδηποτε δεν φτιαξεις προγραμμα λειτουργιας θα πρεπει να μπαινεις στην εφαρμογη να το κανεις, οποτε τι μια, τι δυο, τι τρεις εφαρμογες.

Αφου θα πειραξεις μπανιο σοβαρα, αλλαξε οπωσδηποτε σωληνες αν ειναι πριν του 90-95 το σπιτι, περιπου απο τοτε ξεκινησαν να βαζουν χαλκοσωληνες αντι σιδερενιες που σαπαινουν οπως λενε κατω απ' τ' αυλακι, θα ειναι πολυ κριμα να ξυλωνεις το καινουργιο μπανιο. Αν ειναι πιο μετα φτιαγμενο δεν εχει αναγκη.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#902154 Και πιο μεγάλη ακόμα, γιατί θα πρέπει να περάσουν και τα βύσματα, HDMI κλπ που είναι μπαμπατσικα. Ειδικά αν υπάρχουν 3-4 καλώδια ήδη μέσα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα όμως, υπάρχουν και οι τηλεοράσεις με την πλακέτα/μετασχηματιστή/υποδοχές για καλώδια σε ξεχωριστό κουτάκι που πάει στο σύνθετο και συνδέεται με την τηλεόραση με ένα λεπτό ημιδιάφανο καλωδιακι
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#902666 Τελευταία μου βγάζει πολλά βιντεάκια με κατασκευές ρητίνης πχ πατώματα, τραπεζάκια κλπ καθώς και κατασκευές με διπλό καθρέφτη με εφέ απείρου βάθους. Γαμ@νε
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#903145 Παιδες μια ερωτηση γιατι πλησιαζει η ωρα που ερχονται τα μαστορια... Γιατι μου ειχατε πει να περασουν ουδετερο σε ολες τις μπριζες?

Ντωμεταξυ εκανα την υπερβαση μου στον ηχο του σπιτιου και πηρα μια πολυ καλη (απο οτι διαβασα) Dolby Atmos Soundbar της Samsung. Το ερωτημα ειναι πως κανω τη συνδεσμολογια για να παιζουν ολα μεσω του ηχοσυστηματος αν θελω. Μιλαω για τις εξης συσκευες: TV, Media Center PC, Playstation, TV Box
Μιλαμε για 4 HDMI και ακομα 1 που εχει το ηχοσυστημα παμε στα 5. Ποιο μπαινει που?

Τωρα που το ξανασκεφτομαι την πραγματικη υπερβαση την εκανα με το συντηρητη/ψυγειο που πηρα για τα κρασια. Στο νεο σπιτι δε θα υπαρχει "κελαρι" (αποθηκη) με σχετικα καλες συνθηκες και δεν ηθελα να χαλασουνε καμια 60αρια ΚΡΑΣΑΡΟΙ που εχω μαζεψει τους τελευταιους μηνες στην καβα μου :ninja: