- 22 Νοέμ 2019, 10:25
g8777 έγραψε:...Καθομουν σαν μην πω τωρα και ζυγιζα ποσοτητα, και μετραγα μιλιαμπερ πιεσης στο ταμπερ και περναγα το puk με δισκοσβαρνα να ειναι ντιπ ισο.
Απο ολο το παραληρημα σου, θα σχολιασω αυτο, με το οποιο συμφωνω κιολας!
Κι εγω στην αρχη ξεκινησα by the book. Ταδε γραμμαρια καφε, τοσο πατημα, τοσα ml αποσταξης στα τοσα δευτερολεπτα, ζεσταματα και δε συμμαζευεται!
Καθομουν να φτιαξω εναν καφε, λες και ημουν ο Heisenberg στο Breaking Bad. Ευτυχως αισθανθηκα μαλακας πολυ γρηγορα με την ολη διαδικασια κι επισης δε μου αρεσε τοσο πολυ ο καφες by the book. Οποτε αλλαξα στρατηγικη, ειδα ποιος καφες αρεσει ΣΕ ΜΕΝΑ και τον φτιαχνω πλεον στα μετρα μου σε χρονο DT. Η μονη "καθυστερηση" ειναι τα 30" που θα κανει να αλεστει ο καφες, οσο περιπου παιρνει να αλλαξεις και την καψουλα δηλαδη...
Μια παρενθεση για τα γουστα... Εμενα το βιτσιο μου με τον καφε, ειναι η ΠΟΣΟΤΗΤΑ. Στο διπλο το portafilter βαζω ενα βουνο καφε (22 γραμμαρια). Με το πατημα που κανω στον καφε με το tamper πεφτει λιγο η σταθμη και ισα που καταφερνει να κουμπωσει το portafilter στη μηχανη. Κατι πανω απο 3πλο θα τον χαρακτηριζα σε ποσοτητα. Μια κοφτη κουταλια ζαχαρη και λιγο νουνου (ακομα κι αυτο θεωρειται βιτσιο απο μερικους). Εχω φτιαξει τον ιδιο καφε σε καμποσους, ισα ισα για να δω αντιδρασεις. Μερικοι μου ειπαν "τι βιτριολι ειναι αυτο", μα στους περισσοτερους αρεσε παρα πολυ. Ενας φιλος μαλιστα μου ειπε οτι ειναι ο καλυτερος καφες που εχει πιει στη ζωη του και οτι επρεπε να γερασει για να καταλαβει οτι "ΠΟΛΥΣ ΚΑΦΕΣ, ΚΑΛΟΣ ΚΑΦΕΣ" (δικα του λογια αυτα) και οτι εχει ξενερωσει γιατι σε ολα τα μαγαζια του φτιαχνουν νερομπουλι. Ε λοιπον αυτον τον καφε δε μπορει να μου τον φτιαξει καμια καψουλα και κανενα μαγαζι (ο διπλος τους δε νομιζω να εχει ποτε πανω απο 15 γραμμαρια καφε, σε μερικα μαγαζια ισως και πολυ λιγοτερο). Εγω απο την αλλη μερια, μπορω να κανω πιο ελαφρυ τον καφε στο φιλαρακι που ο δικος μου καφες του φανηκε βιτριολι και την επομενη ¨φορα να μου πει "τι καφεδαρα ειναι αυτη".
Να πει καποιος "δε γουσταρω να χωσω τοσα φραγκα" ή "προτιμω αυτες τις αρωματικες καψουλες" ή "δεν εχω χωρο στον παγκο της κουζινας για τοσες συσκευες" απολυτα σεβαστο. Το να απαξιωνει ομως καποιος την κατα κοινη ομολογια καλυτερη λυση για παρασκευη espresso, δε στεκει κατα την αποψη μου.