- 25 Σεπ 2023, 12:11
saxon_747 έγραψε:Anonymous Founder έγραψε: Θεωρώ πως έπρεπε στην αλλαγή να πάρω τα 3 χρόνια σταθερό επιτόκιο, θα μου έβγαινε ίσως λίγο ακριβότερο, αλλά θα ήμουν πιο ήσυχος.
Στην Πειραιώς αιτήθηκα (και εγκρίθηκε) για 2 χρόνια σταθερό στο 4,12%. Γιατί δεν κάνεις μια ερώτηση;
Σε συνέχεια αυτού, ρώτησα και μου είπαν ασφαλώς, κανένα πρόβλημα, 4% για 5 χρόνια όμως.
Θεωρώ δεδομένο πως θα χάσω κάτι, αλλά από την άλλη, έκανα τους παρακάτω υπολογισμούς, και τους παραθέτω για να τους έχει ο καθένας.
Αυτή την στιγμή (δηλαδή από τον επόμενο μήνα) με επιτόκιο τελικό (διατραπεζικό + margin) σχεδόν το 7%, η δόση μου είναι σχεδόν 1100€ (1085€ για την ακρίβεια).
Θεωρώ πως αυτό θα είναι και το μέγιστο που θα πιάσουμε, αλλά θα είναι τόσο για σχεδόν 1 χρόνο και μετά θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά.
Αν πάω σε σταθερό 4%, η δόση θα πέσει στα 800€, που είναι ένα πολύ άνετο ποσό γενικώς, σχεδόν 300€ λιγότερα από αυτά που δίνω τώρα. Αλλά θα είναι το ίδιο για 5 χρόνια και δεν θα έχω δικαίωμα για προεξόφληση του δανείου χωρίς πέναλτι (κάτι που έχω κάνει ανελλιπώς κάθε χρόνο μέχρι σήμερα).
Οπότε, η safe επιλογή, είναι να πάρω το σταθερό για 5 χρόνια και τα λεφτά που θα περισσέψουν, να τα αφήσω στην άκρη και να τα δώσω σε προεξόφληση μόλις γυρίσει αυτόματα σε κυμαινόμενο, που θα πάψει και το πέναλτι της προεξόφλησης.
Αν το πάρουμε ανάποδα, έστω δεν παίρνω το σταθερό και έστω μετά από 1 χρόνο αρχίζει η πτώση και σε ένα νορμάλ "καλό" σενάριο, το επιτόκιο θα παίζει από 0,5 μέχρι 1%, γιατί 0% μόνον με ύφεση πανευρωπαϊκά θα δούμε. Ας πάρουμε λοιπόν σαν μέση διαφορά από το σταθερό του 4%, ένα 3% τελικό (που κι αυτό το θεωρώ δύσκολο). Αν είχα τελικό 3% αντί για 4%, θα είχα δόση 715€ αντί για 800€. Πολύ μικρό ποσό για ν'ασχοληθώ, σκέφτομαι λοιπόν να δαγκώσω το σταθερό για 5 χρόνια και να σταματήσω ν'ασχολούμαι γενικότερα με το ζήτημα!
Αν δεν στραβώσει κάτι, σε 5 χρόνια όλο και κάτι θα έχει μαζευτεί για προεξόφληση και τότε η νέα δόση θα είναι χαμηλότερη, ό,τι και να γίνει.
Είμαι βέβαιος πως η τράπεζα θα κερδίσει παραπάνω έτσι, αλλά δεν κάνουμε διαγωνισμό τώρα και ειλικρινά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που κυβερνάνε (μιλώ για την Ευρώπη, όχι για την αστειότητα της Ελλάδας).