Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#599834 Μικρή ανασκόπηση: Μετά από 1μιση μήνα με τη Ecm μπορώ να πω πως είναι τα καλύτερα λεφτά που έχω ξοδέψει. Πολύ καλό καφέ, σε σημείο που η γυναίκα μου, μου είπε πως όντως πολύ καλή αγορά, χαλάλι τα λεφτά!

Κ όντως πολλοί εσπρέσο καφέδες έξω δε μου αρέσουν τόσο όσο στο σπίτι.

Αγόρασα κ μερικά φλιτζανάκια από εταιρίες, 1-2 από καθεμιά, για ποικιλία.

Αν κ το βήμα κοστίζει, πιστεύω πως αξίζει. Από όσους έχω ακούσει για υπεραυτόματες, ασχέτως εταιρίας, ακόμη κ γύρω στο χιλιάρικο, μετά από 3-4 χρόνια πάνε για επισκευή κ μετά από λίγο για πέταμα. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση. Ακουσα για melitta κ Siemens.

< >
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#605451 Καλημέρα στην παρέα :)

Δοκίμασα ως πρώτη επιλογή τα σπυριά Nannini Classica και Nannini Etrusca και μου άρεσαν, ιδιαίτερα η 2η ποικιλία. Είπα να τα αλλάξω γιατί ήδη είχα κάνει 5 κιλά καφέ (σε 2 μήνες!) κ ήθελα να δοκιμάσω. Αγόρασα από ένα καφεκοπτείο εδώ Yellow Bourbon Fazenda Miaki από Βραζιλία αλλά ακόμη δεν το δοκίμασα. Χθες ρύθμισα τη μηχανή για τον Espresso Perfetto Lavazza γιατί άκουγα πως lavazza οι καλύτεροι κ εν γένει μου αρέσουν οι έντονοι καφέδες. Ενώ την έχω ρυθμίσει τη μηχανή σε ποσότητα και χρόνο κ κόψιμο κ βγάζω 30ml σε 25 δεύτερα κ όλα καλά (δλδ η ρύθμιση δείχνει σωστή), ο καφές δίνει μια οξύτητα. Για λατινοαμερικάνικο καφέ, τον περίμενα πιο σοκολατώδη.

Δοκίμασα σε ένα εστιατόριο πριν λίγο καιρό έναν καφέ κ ήταν πολύ ωραίος, έδινε άρωμα σοκολάτας, κτλ. Ρώτησα την υπάλληλο ποιος ήταν κ δεν ήξερε ακριβώς, ήταν όμως από την Ionia. Βλέπω πως έχει 3 ποικιλίες... :hmmm:

Γιάννη (Υ.V.) , Dimitris_P και όποιος άλλος θέλει ας πει, ποια ποικιλία προτείνετε για σοκολατώδη γεύση?
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#605524 Βρε Πετρο...

60% robusta! :s_omg :s_omg :s_omg :lipsealed:

Και υποθετω, για να βγαλει καποια γευση*, θα ειναι καβουρντισμενο οσο δεν παει!

*burn out απο pirelli zero nero ή κατι παρεμφερες! :lol:

Και το εκχυλιζες και στους 93 - 94 βαθμους αν θυμαμαι καλα... :s_shout

:s_whiteflag

Αφου κοιτας απ οτι βλεπω εμπορικους...Μεινε μακρυα απο αυτες τις νοτιοιταλικες γευσεις και δοκιμασε τον Hausbrandt gourmet :s_dunno
Τελευταία επεξεργασία από Y.V και 21 Σεπ 2019, 19:54, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
By g8777
#605530 Είπα καί γω, 18 ευρώ το κιλό.
Πέτερ παν είναι σαν να αγοράσεις Στελβιο και να το γεμίζεις σε ΑΠ.

Χωρίς μεικτή ασφάλεια.

Λέμε τώρα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#605534 Lavazza και σοβαρός καφές; Ούτε καν.

Από εμπορικούς Hausbrandt όπως είπε ο Γιάννης, dimello, portioli extrabar, buondi

Εγώ έχω κόψει τους εμπορικούς, μόνο αν ξεμεινω ίσως πάρω κάποιον από τους παραπάνω.

Γενικά παίρνω έναν mokka και τις προάλλες τυχαία μετά από χρόνια επειδή περνούσα από taf και είχα ξεμείνει πήρα έναν sweet blue, γεμάτο σώμα, μέτρια οξύτητα και γλυκιά επιγευση
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#605537 Τί να πω κ εγώ...

Κάπου πήρε το αυτί μου από ιταλικούς Lavazza κ πήρα τάχα μου δήθεν ένα καλό χαρμάνι. Χθες το άνοιξα... μέχρι τώρα με Nannini ήμουν κυρίως. Τον συνιστώ, δεν ξέρω αν τον έχετε πιει. Κάνει πολύ καλή κρέμα επίσης.

Πρέπει να πειραματιστώ με τους διάφορους του καφεκοπτείου...

Ευχαριστώ !

< >
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#605544 Κι εγω mokka παιρνω Δημητρη, αν και τον τελευταιο χρονο δεν ειναι τοσο καλος οσο ηταν οταν ειχε μεσα στο χαρμανι και αιθιοπιας.
Τωρα εχει μονο βραζιλιανικο.
Οταν τους γκρινιαξα οτι χαλασε η γευση (ετσι μου αποκαλυψαν οτι επαψαν στο χαρμανι να βαζουν αφρικανικο) μου ειπαν οτι οι πελατες τους (οι καφετεριες) γκρινιαζαν γιατι ενω ως εσπρεσσο ηταν πολυ καλος γευστικα, ως φρεντο δεν εδινε καλο σωμα.

Ειναι σημαντικο για τη γευση, πλεον των αλλων, ο καφες να ειναι φρεσκοκαβουρδισμενος.
Ειναι κριμα σε εναν εμπορικο να πληρωνετε το ποσο αξιζει ο κοκκος μεν, αλλα να τον περνετε ομως ξεθυμασμενο.
(Εξαρταται απ τον καφε, τι εχει ως ιδανικο χρονο, αλλα θα ελεγα οτι μετα απο ενα - εναμισο μηνα αρχιζει να χανει αρκετα απο την γευση που θα ειχε ο ιδιος τις πρωτες δυο αντε τρεις εβδομαδες).
Εν πασει περιπτωσει, φροντιστε να μην παιρνετε καφεδες που εχουν μεινει για πολυ απουλητοι.
Στους εμπορικους που δεν γραφουν ημερομηνια καβουρδισματος, την βρισκεις αφαιρωντας 24 μηνες απο την ημερομηνια ληξης.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#605547 Ο lavazza blue πχ μια χαρά είναι, ας μην είμαστε υπερβολικοί.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#605551 Αυτό είναι το αποτέλεσμα που βγάζω. Οπτικά κ τεχνικά είμαι οκ θα έλεγα.
ΕικόναΕικόνα

Εδώ είναι το αποτέλεσμα αμέσως μετά την εκχύλιση
Εικόνα

Όμως δεν έχει τόσο σώμα ο καφές, αφήνει μια όξινη επίγευση κ έχει λιγότερη κρέμα. Θα τους πιω να πάνε κάτω τα φαρμάκια...!

Με λίγο ζάχαρη βελτιώνεται αρκετά, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο...

Στο δίλεπτο χάνεται η κρέμα... Από Hausbrandt ποιον να επιλέξω; Θέλω πάντα να έχω μια καβάτζα σπίτι...

< >
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
g8777 έγραψε:Είπα καί γω, 18 ευρώ το κιλό.
Πέτερ παν είναι σαν να αγοράσεις Στελβιο και να το γεμίζεις σε ΑΠ.

Χωρίς μεικτή ασφάλεια.

Λέμε τώρα.

Ωραία το έθεσες g!!!

< >
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#605555 Για κοιτα τι ημερομηνια λεει ο καφες...
Αν οταν ξεκιναει η εκχυλιση, αντι να αρχιζει με πηχτη σκουρα σοκολατι ροη και οταν το κλεινεις στα 50 ml (για διπλο) να ειναι μολις παει να ξεκινησει να γινεται νερουλο καταξανθο, αλλα ξεκιναει νερουλος και σχεδον μαυρος ενω ξανθαινει πολυ γρηγορα (πχ στα 15 δευτερολεπτα), τοτε ειναι ξεθυμασμενος.

Εν τω μεταξυ οσο πιο καβουρδισμενος ειναι ο καφες τοσο χαμηλοτερη θερμοκρασια εκχυλισης θελει. Οσο λιγοτερο καβουρδισμενος τοσο υψηλοτερη.
Δοκιμασε στους 88 βαθμους αρχικα και ανεβαζε ανα δυο βαθμους μεχρι να τον αισθανθεις μολις να αρχιζει να πικριζει. Τοτε αν αυτη η ελαφρα πικριλα ειναι στο βαθος της γλωσσας, κατεβασε ενα βαθμο να ισορροπησει στο κεντρο.
Εχε υπ οψιν σου οτι αν αυξανεις ή μειωνεις την θερμοκρασια, ενω η μηχανη σου ειναι ηδη προθερμασμενη, χρειαζεται 10 λεπτα για καθε 1 βαθμο Κελσιου ωστε να ερθει και το γκρουπ της στην θερμοκρασια που θελεις.
Άβαταρ μέλους
By PeterPan
#605561 Ευχαριστώ Γιάννη. Θα δω αν μπορώ να κατεβάσω τη θερμοκρασία. Όπως σωστά είπες δουλεύω στους 93 βαθμούς Κελσίου. Στο manual φαίνεται να ξεκινά από εκεί.
Εικόνα

Θα δοκιμάσω αν μπορώ να την πάω πιο κάτω.

< >
Άβαταρ μέλους
By Y.V
#605563 :hmmm: πως θυμαμαι οτι καποιο μανιουαλ που ειχες βαλει τοτε που εψαχνες για μηχανη ειχε και ταμπελακι για χαμηλοτερες; Λες να θυμαμαι λαθος;