Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#639299 Έχουμε καμιά πρόταση για δωρεάν cloud υπηρεσία, για αποθήκευση δεδομένων θερμοκρασίας και υγρασίας, από ένα NodeMCU ESP8266;

Βρήκα μέχρι στιγμής τα thingspeak και dweet.io. Δοκίμασα επίσης την δυνατότητα καταγραφείς των μετρήσεων σε Google Docs Spreadsheet, αλλά δεν μου πέτυχε το πείραμα.

Στην ιδανική περίπτωση, θα ήθελα να μπορώ να ανοίγω εφαρμογή στο κινητό και να βλέπω μετρήσεις από 3-4 NodeMCU τοποθετημένα σε διάφορους χώρους και να μπορεί να κρατάει και ιστορικό ώστε να βλέπω μεταβολές θερμοκρασίας.
Άβαταρ μέλους
By glf
#642363 Έχω το.. φοιτητικό creative 5.1 σετ στην TV στο υπνοδωμάτιο.
Εδώ και χρόνια έχει ένα ανεπαίσθητο βουητό σε ψηλή συχνότητα και το καταλαβαίνω όταν έχει ησυχία.
Οπότε του ειχα βάλει και ενα διακοπτακι στο καλωδιο τροφοδοσίας για να το ανοίγω όταν θέλω. Λόγω θέσης όχι και πολύ βολικό.

Χθες μου ήρθε η ιδέα. Ένα sonoff δίνει ρεύμα όταν πατηθεί το play στο kodi της TV! Και κλείνει μετά από δέκα λεπτά αν σταματήσει το kodi play.
Μέσω openhab ξέρω τι παίζει το kodi και μπορώ και να το ελέγχω κιόλας.
Άβαταρ μέλους
By glf
#642374 Έχει το δικό του binding (plugin).
Μπορώ πχ να βλέπω τι βλέπουν τα παιδιά όταν είμαι στο γραφείο :)Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By glf
#642397 Ναι, app για το κινητό.
Σε άλλους βολεύει και απευθείας στη local ιστοσελίδα μέσα απο κινητό.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#648818 Στην χώρα τούτη η κεντρική θέρμανση ανοίγει κάποτε και κλείνει κάποτε άσχετα από θερμοκρασία. Σκάσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και σκάλιζα να βγάλω τα καλύμματα να κλείσω βάνες που θα πρέπει να το ξανακάνω για να τις ανοίξω τον Σεπτέμβριο.
Σκέφτομαι αν είναι εύκολο να βάλω βάνες στα 4 όλα κι όλα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού που να ελέγχονται ασύρματα, έξυπνες.
Πόσα είδη υπάρχουν και τι δυνατότητες; Θέλουν και κεντρικό hub ή γίνεται και χωρίς;
Τι προτείνουν οι ειδικοί;
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#648855 Μια λύση ειναι αυτή της Honeywell

https://www.amazon.nl/Honeywell-Home-TH ... B00MPJQFNU

Θες και την κεντρική μονάδα όποτε το κόστος ανεβαίνει.

Τις προάλλες που κοίταζα γενικά, βρήκα αυτό:

https://www.tink.nl/tado-smartes-heizko ... t-3er-pack
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#648858 Αυτά τα tado τα είδα και μου άρεσαν. Αλλά γενικά δεν ξέρω τίποτα, ποιες μάρκες θεωρούνται σωστές και τι δυνατότητες και αν υπάρχουν διαφορές ή όλα κάνουν τα ίδια. Και αν μπορώ να αποφύγω το έξοδο του κεντρικού hub.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
sknipper έγραψε:Στην χώρα τούτη η κεντρική θέρμανση ανοίγει κάποτε και κλείνει κάποτε άσχετα από θερμοκρασία. Σκάσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και σκάλιζα να βγάλω τα καλύμματα να κλείσω βάνες που θα πρέπει να το ξανακάνω για να τις ανοίξω τον Σεπτέμβριο.
Σκέφτομαι αν είναι εύκολο να βάλω βάνες στα 4 όλα κι όλα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού που να ελέγχονται ασύρματα, έξυπνες.
Πόσα είδη υπάρχουν και τι δυνατότητες; Θέλουν και κεντρικό hub ή γίνεται και χωρίς;
Τι προτείνουν οι ειδικοί;

Η καλύτερη και πιο ώριμη λύση γι'αυτό που θέλεις έρχεται από την Netatmo (πλέον την έχει αγοράσει η Legrand). Εγώ έχω τον έξυπνο θερμοστάτη της , αλλά επιπλέον έχει και έξυπνες βαλβίδες (δεν έχω τέτοιες). Με αυτές, ελέγχεις κάθε σώμα χωριστά.
Ο θερμοστάτης κάνει παπάδες, ρυθμίζεις με πρόγραμμα, τι setpoint θέλεις, τι να κάνει την ημέρα, τι την νύχτα, κλπ κλπ.
Και σου δίνει και trends, και παρακολουθεί πότε ανάβεις κλπ.
Έχει δύο τμήματα, τον θερμοστάτη και το hub που είναι ο μετατροπέας από Zigbee σε Wi-Fi για να συνδέεται στο Internet. Η τιμή που το βρίσκεις καινούριο, είναι γύρω στα 170€. Πιο φθηνό από Nest.
Τado δεν θα έβαζα, γιατί χρεώνει έξτρα κάποιες υπηρεσίες.
Δες το λίγο και ό,τι θες ρωτάς (εγώ δεν πρόλαβα να το δω στην πράξη, μόλις το εγκατέστησα, άρχισαν οι ζέστες εδώ! :lol: )
https://www.netatmo.com/el-gr/energy/thermostat
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#648869 Με κεντρική θέρμανση που δεν ελέγχω και πολλαπλά σημεία εισόδου στο διαμέρισμα χρειάζομαι ξεχωριστές βάνες. Ο κεντρικός θερμοστάτης μου είναι αδιάφορος, βασικά να ανοίγω κλείνω τις βάνες από το τηλέφωνό μου.
Το θέμα οικονομίας δεν παίζει, τα ίδια θα πληρώνω απλά να μην σκάω στις ενδιάμεσες εποχές που είναι αναμμένοι οι λέβητες λόγω κανονισμών.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#656001 Τελευταία προσθήκη στο σπίτι, δύο ηλεκτρικές κουρτίνες. Να πω εδώ, πως προφανώς και υπάρχουν και ηλεκτρικές κουρτίνες που δεν είναι Smart, οι δικές μου είναι, αλλά όχι δυστυχώς όσο θα ήθελα (θα το εξηγήσω μετά).
Αρχικά, το βασικό πρόβλημα που είχα να λύσω είναι πως το σπίτι -δυστυχώς- δεν είχε πρόβλεψη για ηλεκτρικές κουρτίνες. Ούτε αναμονή για παροχή ρεύματος, ούτε κάποιο διακόπτη για έλεγχο. Αυτό σήμαινε πως είτε έπρεπε να γίνει μεγάλο μερεμέτι για να μην φαίνεται κάτι, είτε θα υπήρχαν εμφανή καλώδια. Και τα δύο, ήταν no-go στην περίπτωσή μου για πολλούς και διάφορους λόγους.
Οπότε, η λύση θα ήταν να πάμε πλήρως ασύρματα, αλλιώς θα μέναμε στο χειροκίνητο. Υπόψιν, μια χαρά είναι και η απλή κλασική κουρτίνα, αλλά στην περίπτωσή μας που είχαμε μεγάλα παράθυρα, η μεγάλη κουρτίνα ήθελε αρκετή δύναμη ν'ανοίξει , σε αντίθεση με τις κουρτίνες στα υπόλοιπα δωμάτια.
Όταν λέμε για ασύρματα μοτέρ λοιπόν, μιλάμε για μπαταρίες και επικοινωνία με ασύρματα πρωτόκολλα (RF, IR, Wi-Fi, Zigbee). Οι λύσεις στην αγορά που βρήκα, είναι δύο:
-Η μία από τον μεγάλο παίκτη, την Somfy:
Εικόνα
https://www.somfysystems.com/en-us/prod ... refree-rts
Mε επαναφορτιζόμενη μπαταρία που μπορεί να χρειάζεται φόρτιση μια φορά το 6μηνο (λογικά δύσκολα να φτάσει τόσο), και έλεγχο μεσω Zigbee και του hub της Somfy, μέσω της εφαρμογής της.
Κόστος στην Ελλάδα.... δεν υπάρχει, αφού δεν εισάγεται! :help: :protest:
Μια τιμή που μπορείς να πάρεις από σελίδες του εξωτερικού, λένε πως το μοτέρ/μηχανισμός κάνει πάνω από 500€, ενώ μαζί με σιδηροδρόμους, αξεσουάρ και τα υπόλοιπα κοκοψίνια, φτάνει πολλά. Ενδεικτικά, μπορεί και να ξεπεράσει και το 1000άρικο, αν μιλάμε για μεγάλο παράθυρο. Δείτε τους υπολογισμούς.
https://www.poweredblinds.co.uk/irismo- ... ain-track/
Η μόνη προσφορά που κατάφερα να πάρω από Έλληνα πολύ έμπειρο εγκαταστάτη, ήταν 400€ για μηχανισμούς Somfy, αλλά το φθηνό μοντέλο το οποίο είχε μόνον ασύρματο έλεγχο με τηλεκοντρόλ (RF ή IR), το οποίο δεν μου έκανε.
-Η δεύτερη λύση που βρήκα ήταν από την Aqara, που ανήκει στο ευρύτερο οικοσύστημα της Xiaomi και τα προϊόντα της χρησιμοποιούν την εφαρμογή Mi Home της τελευταίας.
https://www.banggood.com/Aqara-B1-Smart ... rehouse=CN
Εικόνα
Η αλήθεια είναι πως ήθελα να την αποφύγω, αφού ενώ η Xiaomi βγάζει πάρα πολλά προϊόντα και σε εξαιρετικές τιμές, επειδή τα περισσότερα για να δουλέψουν θέλουν να χρησιμοποιείς τον κινέζικο server της Xiaomi, ΔΕΝ συνεργάζονται με την Alexa. Άρα, ξεχνάς τις φωνητικές εντολές, και παίζεις μόνον με την εφαρμογή. Με την ελπίδα πως κάποτε θα λυθούν αυτά και επειδή δεν είχα και εναλλακτική, προχώρησα σε αυτή την λύση.
To πρώτο πρόβλημα που έπρεπε να λύσω είναι πως από το Banggood μπορούσα ν'αγοράσω μόνον το μοτέρ και δεν πουλούσαν τίποτε άλλο. Άρα, έπρεπε να βρω κάποιον που βάζει κουρτίνες στην Ελλάδα και να δω αν μπορούμε να βρούμε τα υπόλοιπα τοπικά εδώ. Η πρώτη αγορά, γιατί δεν έπαιζε να βρεθούν αυτά από Ελλάδα, ήταν τα παρακάτω, από Aliexpress και... βάρκα την ελπίδα!
Εικόνα
https://www.aliexpress.com/item/3303717 ... 4c4dw27WzR
Πήρα δύο ζευγάρια από αυτά από δύο διαφορετικούς πωλητές, ώστε ν'αυξήσω τις πιθανότητες να μου έρθει κάποιο. Μετά από 1 μήνα και βάλε, ήρθαν και τα δύο, άρα και το Aliexpress, όταν μιλάμε για φθηνά αντικείμενα (λίγο πάνω από 10€ το ζευγάρι στην περίπτωσή μου), δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε!
:lol:
Κατόπιν, αυτά δόθηκαν στον εγκαταστάτη, για να μου βρει σιδηρόδρομους κλπ και να μου επιβεβαιώσει πως δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αφού πήραμε το ΟΚ, μου είπε να προχωρήσω και στην αγορά των μοτέρ της Aqara. Αυτά ήρθαν από το Banggood που είναι αξιόπιστο κατάστημα και δεν το φοβόμουν. Μαζί με κάποιο κουπόνι, αγόρασα 2 μοτέρ (για 2 παράθυρα) περίπου στα 250€ με την αποστολή και τα δύο.

Όταν με το καλό έφτασαν όλα, τα έδωσα στον εγκαταστάτη και μου ετοίμασε στο εργαστήριο τα πάντα και κατόπιν ήρθε για την τοποθέτηση. Όλα πήγαν μια χαρά και πλέον μπορώ ν'ανοίγω την κουρτίνα είτε με ένα ελαφρύ τράβηγμα και μετά αναλαμβάνει το μοτέρ, είτε από το κινητό μου, μέσω της εφαρμογής (εννοείται και απομακρυσμένα).

Το ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Alexa με τις κουρτίνες, δεν με πειράζει τόσο, γιατί δυστυχώς ούτε τα πατζούρια μου είναι δυνδεδεμένα, λόγω αδυναμίας της Legrand να τα συνδέσει σωστά με την Alexa. Είναι λίγο αστείο πως η Alexa βλέπει τις έξυπνες πρίζες μου (άρα μπορώ να ανοίξω-κλείσω φωνητικά την παροχή στο πλυντήριο πιάτων πχ, κάτι εντελώς άχρηστο...), αλλά δεν μπορώ ν'ανοίξω φωνητικά το πατζούρι μου. Δεν θα βάλω την γάτα μου να κλαίει προφανώς (δεν έχω κιόλας...), και κάτι τέτοια συμβαίνουν όταν είσαι και λίγο early adopter σε όλα αυτά.
Το συνολικό κόστος, μου βγήκε σε φιλική τιμή στα 250€/παράθυρο περίπου. Όπως βλέπω την συμπεριφορά της μπαταρίας, θα διαρκεί σίγουρα πάνω από 1 μήνα (ίσως και 3 με μια πλήρη φόρτιση) κάτι που προσωπικά με αφήνει ευχαριστημένο. Το μοτέρ και η μπαταρία δεν φαίνονται καθόλου, γιατί κρύβονται πίσω από την κουρτίνα όταν μαζεύεται (και τα τοποθετείς στην πλευρά που μαζεύεται).

Είναι μια λύση που μπορώ να προτείνω άνετα σε όσους θέλουν ηλεκτρικές κουρτίνες αλλά δεν έχουν στο σπίτι πρόβλεψη γι'αυτές. Θεωρώ πως έχουν μόνον πλεονεκτήματα και κανένα μειονέκτημα. Οι συγκεκριμένες μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και με διακοπή ρεύματος.

EDIT: Ξέχασα ν'αναφέρω πως οι εν λόγω επικοινωνούν με Zigbee με ένα Hub της Xiaomi ή της Aqara που πρέπει να είναι για κινέζικους σέρβερ (αλλιώς δεν τους βλέπει). Εγώ είχα ήδη το hub αυτό. Χωρίς το hub, δεν μπορείς να τις δουλέψεις με το κινητό. Το Hub γενικά είναι φθηνό (αναλόγως εποχής ή καταστήματος, από 30-60€ το πολύ, αναλόγως).