Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By 224v
#822591 Στο νησί μου δεν θα πατούσα εάν έπρεπε να τρώω έξω... ευτυχώς υπάρχουν σπιτικές μαγειρισες που έχουν συνταγές από τα παλιά.
Επίσης βρίσκεις με αυτοκίνητο παραλίες χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες.. αλλά θέλουν προσοχή οι δρόμοι.

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#822768 Το μέλλον της Ευρώπης, πόσο μάλλον της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά δύσκολο, μιας και τόσο σε επίπεδο οικονομίας, αλλά κυρίως τεχνολογίας έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αναδημοσίευση από τους FT.

Ράχμαν: Η Ευρώπη έμεινε πίσω και το χάσμα μεγαλώνει
Από την τεχνολογία μέχρι την ενέργεια, τις κεφαλαιαγορές και τα πανεπιστήμια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Της έμεινε το... lifestyle.

https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/ ... lonei.html
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πλέον σημαντικά πιο πλούσια και πιο δυναμική απ’ ό,τι αυτή της ΕΕ ή της Βρετανίας -και το χάσμα μεγαλώνει. Αυτό θα έχει επίπτωση πολύ πέραν των σχετικών βιοτικών επιπέδων. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ για τεχνολογία, ενέργεια, κεφάλαιο και στρατιωτική προστασία υπονομεύει σταθερά οποιεσδήποτε φιλοδοξίες μπορεί να έχει η ΕΕ για «στρατηγική αυτονομία».

Το 2008, οι οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ ήταν περίπου του ίδιου μεγέθους. Αλλά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι οικονομικές τους μοίρες έχουν αποκλίνει δραματικά. Όπως σημειώνουν οι Τζέρεμι Σαπίρο και Τζάνα Πούλιεριν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, «το 2008 η οικονομία της ΕΕ ήταν κατά τι μεγαλύτερη από αυτή της Αμερικής: 16,2 τρισ. δολάρια έναντι 14,7 τρισ. δολαρίων. Μέχρι το 2022, η οικονομία των ΗΠΑ είχε αυξηθεί στα 25 τρισ. δολάρια, ενώ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί είχαν αγγίξει μόνο τα 19,8 τρισ. δολάρια. Η οικονομία της Αμερικής είναι τώρα σχεδόν ένα τρίτο μεγαλύτερη. Είναι περισσότερο από 50% μεγαλύτερη από αυτήν της ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τα αθροιστικά στοιχεία είναι σοκαριστικά. Υποστηρίζουν μια εικόνα μιας Ευρώπης που έχει μείνει πίσω, τομέα προς τομέα. Το τοπίο της ευρωπαϊκής τεχνολογίας κυριαρχείται από αμερικανικές εταιρείες όπως οι Amazon, Microsoft και Apple.

Οι επτά μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, ανά κεφαλαιοποίηση της αγοράς, είναι όλες αμερικανικές. Υπάρχουν μόνο δυο ευρωπαϊκές εταιρείες στις κορυφαίες 20 -οι ASML και SAP. Ενώ η Κίνα έχει αναπτύξει δικούς της εγχώριους τεχνολογικούς γίγαντες, οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές συχνά εξαγοράζονται από αμερικανικές εταιρείες. H Skype εξαγοράστηκε από τη Microsoft το 2011, η DeepMind εξαγοράστηκε από την Google το 2014. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επίσης είναι πιθανό πως θα κυριαρχείται από αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες.

Τα κορυφαία πανεπιστήμια που τροφοδοτούν τις τεχνολογικές startups στις ΗΠΑ λείπουν στην ΕΕ. Η κατάταξη των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου από το Shanghai Rankings και το Times Higher Education έχουν μόνο ένα ευρωπαϊκό ίδρυμα στα κορυφαία 30 (η Βρετανία τα πάει καλύτερα, χάρη στα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, Imperial και άλλα).

Το 1990, η Ευρώπη έβγαζε το 44% των ημιαγωγών παγκοσμίως. Αυτό το νούμερο είναι τώρα στο 9%, συγκριτικά με το 12% της Αμερικής. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ σπεύδουν να ενισχύσουν τις ικανότητές τους. Αλλά ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να δουν 14 νέες μονάδες ημιαγωγών να ξεκινούν την παραγωγή τους μέχρι το 2025, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή θα προσθέσουν μόλις 10 -σε σύγκριση με τις 43 νέες εγκαταστάσεις στην Κίνα και στην Ταϊβάν.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ ψάχνουν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση με φιλόδοξες βιομηχανικές πολιτικές που παρέχουν δημόσια χρηματοδότηση και κίνητρα για τους κατασκευαστές τσιπ και τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων. Αλλά το status του δολαρίου ως του παγκόσμιου αποθετικού συναλλάγματος δίνει στους Αμερικανούς την ικανότητα να χρηματοδοτούν τις φιλοδοξίες τους χωρίς να τρομάζουν τις αγορές. Όπως το θέτει ένας Ευρωπαίος βιομήχανος, «μπορούν απλώς να περάσουν την πιστωτική κάρτα». Η ΕΕ, αντιθέτως, έχει πολύ μικρότερο προϋπολογισμό και έχει μόλις αρχίσει να εκδίδει κοινό χρέος.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι επίσης πολύ πιο εύκολα διαθέσιμα στις ΗΠΑ. Ο Πολ Αχλάιτνερ, πρόεδρος του παγκόσμιου συμβουλευτικού συμβουλίου της Deutsche Bank, λέει πως η Ευρώπη είναι τώρα «σχεδόν απόλυτα εξαρτώμενη από τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ». Σημειώνει πως η Ευρώπη έχει πολύ λίγα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία που δίνουν βάθος στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «αν θέλεις να γίνει οτιδήποτε σημαντικού μεγέθους -είτε πρόκειται για εξαγορά είτε για IPO-, επιστρέφεις στους Αμερικανούς επενδυτές». Η ΕΕ έχει μιλήσει πολύ για τη δημιουργία μιας «ένωσης κεφαλαιαγορών» που θα δώσει στην Ευρώπη κάποιο από το μέγεθος που έχουν οι ΗΠΑ, αλλά η πρόοδος υπήρξε ισχνή.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν επίσης άφθονες και φθηνές εγχώριες προμήθειες ενέργειας. Η σχιστολιθική επανάσταση σημαίνει πως η Αμερική είναι τώρα ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και αερίου του κόσμου. Εν τω μεταξύ, οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί. Ο πόλεμος της Ουκρανίας και η απώλεια φθηνού ρωσικού αερίου σημαίνουν πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία τυπικά πληρώνει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο για ενέργεια απ’ ό,τι οι Αμερικανοί ανταγωνιστές. Αφεντικά στην Ευρώπη λένε πως αυτό ήδη οδηγεί σε κλείσιμο εργοστασίων εκεί.

Ορισμένοι στη Βρετανία μπορεί να μπουν στον πειρασμό να τα θεωρήσουν όλα αυτά ως απόδειξη πως εάν παρέμενε στην ΕΕ, η Βρετανία θα ήταν «αλυσοδεμένη σε ένα πτώμα» και πως το Brexit ήταν μια καλή κίνηση. Αλλά εκτός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, η Βρετανία υποφέρει από μια υπερβολική εκδοχή των προβλημάτων κλίμακας που τώρα ταλανίζουν την ίδια την ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, η βρετανική βιομηχανία έχει ήδη μείνει πίσω.

Άρα, πραγματικά δεν υπάρχουν τομείς όπου η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης; Ορισμένοι παραπέμπουν με υπερηφάνεια στο γεγονός πως το μέγεθος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ σημαίνει πως οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να υιοθετήσουν ευρωπαϊκούς κανονισμούς -το λεγόμενο «φαινόμενο των Βρυξελλών». Αλλά θα ήταν ξεκάθαρα καλύτερα να ηγείται του κόσμου στη δημιουργία πλούτου, αντί στη ρύθμιση αυτού.

Η Ευρώπη υπεραποδίδει στους κλάδους «lifestyle». Σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αφίξεων τουριστών είναι προς την Ευρώπη. Η αγορά πολυτελών αγαθών κυριαρχείται από ευρωπαϊκές εταιρείες. Το ποδόσφαιρο, το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, κυριαρχείται από ευρωπαϊκές ομάδες -αν και πολλοί από τους μεγαλύτερους ομίλους ανήκουν τώρα σε Μεσανατολίτες, Αμερικανούς ή Ασιάτες επενδυτές.

Η κυριαρχία της Ευρώπης στους κλάδους lifestyle υπογραμμίζει πως η ζωή στη Γηραιά Ηπειρο εξακολουθεί να είναι ελκυστική για πολλούς. Αλλά ίσως αυτό είναι μέρος του προβλήματος. Χωρίς μεγαλύτερη αίσθηση της απειλής, η Ευρώπη μπορεί να μην αποκτήσει ποτέ τη θέληση να αντιστρέψει την ανυποχώρητη μείωση εξουσίας, επιρροής και πλούτου.
Άβαταρ μέλους
By Corto Maltese
#822769 Η απορία μου είναι η εξής και το ίδιο λέει και το άρθρο: Ποιο είναι το πλεονέκτημα της "Ευρώπης" στη νέα εποχή; Τεχνογνωσία; Παραγωγή; Κατανάλωση; Πρακτικά κανένα και δεν ξέρω πόση ευφυΐα δείχνει η προσήλωση στα "ευρωπαϊκά ιδεώδη" που είναι παράγωγα της ξεπεσμένης αριστοκρατικής άποψης που έχει η Ευρώπη για όλο τον κόσμο. Τελικά οι ροές από το Νότο και την Ανατολή είναι απειλή ή η μόνη λύση;
Άβαταρ μέλους
By dimik
#822772 Βέβαια το έμεινε πίσω είναι σχετικό

https://www.ft.com/content/32440f74-780 ... dc8f3fba86

“All aspects of scientific research in China are based on publications — not only the positions that you are offered but the grade of position,” she says. “If one of my guys is looking for a position back in China, very often they’ll be told: ‘You can apply to our institution if you get one more paper’, and then they’ll tell you the level of the journal you have to publish in.”

The medical sphere has a particularly bad reputation for producing fake research because clinicians are required to publish to climb the hospital hierarchy, forcing time-poor doctors to outsource to paper mills.

Elisabeth Bik, a microbiologist in California who highlights cases of bad science, was part of a team that examined 20,000 biomedical papers from authors around the world and found that 800 had instances of “inappropriately duplicated images”. “Papers from China had a higher than average chance of containing problematic images,” she says.

Prominent scientists have been found to produce dodgy research, too. Bik says she uncovered 50 papers by a well-known immunologist working in China “with varying problems from small to heavily manipulated images”. The Chinese government decided after an official review that “he was not responsible for any of these manipulated images”, Bik adds. “He got a little slap on the wrist but nothing serious. He is still publishing.” 

η Ευρώπη έχει το κακό ότι βρίσκεται εν μέσω merge εδώ και δεκαετίες κι αντί να επικεντρωθεί στην πλήρη συνένωση ασχολείται με την επέκταση.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#822776 Η Ευρώπη, με εξαίρεση την ASML και άντε και κάποια εξειδικευμένα ρομπότ που παράγει η KUKA και άλλες εταιρείες, δεν παράγει πραγματικά τεχνολογία αιχμής. Αυτή παράγεται στις ΗΠΑ, στην Ν.Κορέα, στην Κίνα. Και η Ιαπωνία επίσης μάλλον έχει μείνει πίσω, όταν κάποτε ήταν στην αιχμή, δεκαετίες αποπληθωρισμού έκαναν κι εκεί ζημιά.
Κι εγώ προσπαθώ να βρω τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης και δεν τα βρίσκω, θεωρώ πως θα μας καταπιούν τεχνολογικά και απλά θα έρχονται εδώ για διακοπές.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#822779 Δεν ξέρω πόσο αιχμής είναι αλλά αντίστοιχες Airbus, Thales, Dassault, Fincantieri, Damen, VW, BASF, Siemens κλπ κλπ δεν έχουν πολλές χώρες εξ ανατολών.

Γιατί καλή η παραγωγή ημιαγωγών και ρομπότ αλλά αν δεν μπορείς να τα συνδυάσεις σε ολοκληρωμένα ποιοτικά προιόντα δεν έχουν καμία αξία.
Άβαταρ μέλους
By 224v
#822796 Πολλές φορές έχω πει αυτό ακριβως, ότι η Ευρώπη είναι 20 χρόνια πίσω από USA, και τους άλλους. Ένας λόγος που δεν ζήτησα από τα παιδιά μου να χάσουν χρόνια για απόκτηση διδακτορικών κλπ. Ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό. Μπορεί και τους δίνει τα προσόντα να ζουν αυτόνομα χωρις υπαλληλικη σχέση σε σε πολυεθνικές κλπ που σε κάνουν σκλάβο στη μηχανή της παραγωγικοτας.

.
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
g8777 έγραψε:This is Spinal Tap.

Άβαταρ μέλους
By mirage
224v έγραψε:Πολλές φορές έχω πει αυτό ακριβως, ότι η Ευρώπη είναι 20 χρόνια πίσω από USA, και τους άλλους. Ένας λόγος που δεν ζήτησα από τα παιδιά μου να χάσουν χρόνια για απόκτηση διδακτορικών κλπ. Ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό. Μπορεί και τους δίνει τα προσόντα να ζουν αυτόνομα χωρις υπαλληλικη σχέση σε σε πολυεθνικές κλπ που σε κάνουν σκλάβο στη μηχανή της παραγωγικοτας.

.
Πως το λένε να δεις, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
#822816 Αφου ειδα στο συγκεκριμενο τοπικο να μιλατε για airbnb, booking κτλ, ας πω κι εγω την εμπειρια μου...

Ενας παλιος επιχειρηματιας, απο τους πλουσιοτερους ανθρωπους που εχω γνωρισει, μου ειχε πει μια κουβεντα που μου εχει μεινει γιατι δεν το ειχα ακουσει απο αλλου το συγκεκριμενο ρητο. Μου ειχε πει λοιπον "το αρνι το κουρευεις για να ξαναβγαλει τριχα. Αν το γδαρεις, ξεχνα το"

Ε λοιπον οι μαΝγκες οι Ελληνες ξεσκιστηκαν να γδερνουν κοσμο. Οποτε μη μας κανει εντυπωση που πεφτει ο τουρισμος.

Εψαχνα στο airbnb κανενα σπιτακι, μπας και παμε φετος επιτελους διακοπες, γιατι περσι δεν τα καταφεραμε. Απλα κοιτωντας κατι σπιτακια που ειχα βαλει στα αγαπημενα του σαιτ πατωντας την καρδουλα, ειχα την εντυπωση οτι ειναι πανακριβα. Δεν ημουν 100% σιγουρος γιατι δε θυμομουνα ακριβως τιμες, αλλα αυτη την αισθηση ειχα. Ξαφνικα θυμηθηκα οτι ειχα κανει κι ενα φακελο στο φαιρφοξ με λινκς απο το καθε σπιτι και τα ειχα καταταξη αναλογα με την τιμη. Δηλαδη ειχα σωσει το ενα σαν 110€, το αλλο σαν 126€, το αλλο σαν 150€ κτλ.

Οποτε πλεον ειχα μετρο συγκρισης και ειδα οτι το παραγαμησαν οι Ελληναραδες. Το 110 εγινε φετος 150 και το 150 εγινε 210. Περιττο να πω οτι τη συγκεκριμενη μερα εκανα τον καλυτερο τζιρο του 2023 σε χριστοπαναγιες/μερα.

Παμ παρακατ... Ειπα να το ριξω εξω αφου ο Κουλης υποσχεθηκε βροχη απο χρημα προσεχως (αυξησεις στους μισθους, επενδυτικη βαθμιδα και δε συμμαζευεται) και εκλεισα ενα τσιμπιμενο που μου αρεσε πολυ. Για 7 νυχτες 1550 Ευρα συνολο (μαζι με κανενα 250αρι περιππου την προμηθεια του airbnb). Μπαιδεγουι στις φωτο του σπιτιου ειχανε κοτσαρει και φωτο με ενα σαιτ, οπως επισης κι ενα κινητο. Αν και το εκλεισα αμεσως για να μη χασω τις συγκεκριμενες μερες που μας βολευαν, ειχα κατα νου σα γνησιος Ελληνας να κανω λαμογια και να παρω τηλεφωνο μπας και το κανονισουμε κατω απο το τραπεζι το θεμα. Απλα ηταν αργα το βραδυ και σκεφτηκα "αστο για αυριο".

Ο ιδιοκτητης το τερματισε ομως. Δεν ξερω αν ειναι τοσο θρασυς με ολους ή αν με εκοψε απο τη φωτο οτι ειμαι λαμογιο, αλλα μου εστειλε πρωτος μηνυμα στο τηλεφωνο αν ενδιαφερομαι για μια καλυτερη τιμη με συμφωνια εκτος της πλατφορμας. Καλυτερα για μενα, γιατι πλεον ειχα το πανω χερι στη διαπραγματευση. Ηξερα οτι δε θα ρισκαριζε να με ξενερωσει, φοβουμενος κανενα ρουφιανιλικι. Κατι που εγω φυσικα δε θα εκανα ποτε, αλλα αυτος δεν το ηξερε!!!

Παζαρι στο παζαρι λοιπον, μου το εριξε στα 1300 και τα λεγφτα στο τσεκ αουτ. 250 Ευρα οφελος για μενα κι αυτο το τσεκ αουτ μου εκανε μεγαλη εντυπωση που το προτεινε!!!

Κανω μια αντιπροταση με 1200 στο τσεκ ιν. Το γυφτιλικι μου επιασε πατο, αλλα δεν ειχα τιποτα να χασω. Το εμπλεξα και με κατι σαλτσες του στυλ:
- Παρανομουμε που παρανομουμε, να αξιζει τον κοπο (για να διαβασει τη λεξη και να αγριευτει λιγο)...
- Να μην εχετε κι εσεις το αγχος οτι θα φυγουμε στη ζουλα και θα σας μπιστολιασουμε...
- Με δεδομενο το ποσο πολυτιμο ειναι το μαυρο χρημα για εσας τους ιδιοκτητες...
- Κι επισης το ποσο δυσκολο ειναι το μετρητο για εμας τους ενοικιαστες...

Η απαντηση ηταν θετικη. Κερδος 350 Ευρα. Νοτ μπαντ :s_cool
Άβαταρ μέλους
By vagmag
leobsch έγραψε:Το έγδαρες το αρνί. :lol:
Για πού αναφέρεσαι; Ποιο μέρος;

ALERT

Ο leobsch είναι εφοριακός :lol:
Ή μήπως πράκτορας του Κούλη κ θα αρχίσει να λέει μετά δικαιολογίες ότι τέτοια γίνονται κ δεν μειώνει το ΦΠΑ χαχαχα
Άβαταρ μέλους
By 224v
mirage έγραψε:Πως το λένε να δεις, από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.

Έχεις και εσύ ένα θέμα όπως και ο G8777, no problem καλή καρδιά εκει στα ξένα.
Είναι αμοιβαίο.

.
Τελευταία επεξεργασία από 224v και 23 Ιουν 2023, 18:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά