Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By soch
#128707 Αν έχω καταλάβει καλά, το ενσωματωμένο boiler του ηλιακού που χαρακτηρίζεται ως "τριπλής", εκτός από ήλιο και το ρεύμα, εκμεταλλεύεται ως θερμαντικό μέσο και το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης.
Εγώ έχω στο μυαλό μου κάτι διαφορετικό: στην είσοδο ΖΝΧ του λέβητα να συνδεθεί η έξοδος ζεστού νερού του ηλιακού, ώστε να λειτουργεί ο λέβητας λιγότερο και να επιτευχθεί οικονομία. Με αυτό ως δεδομένο, ίσως να μην χρειάζεται καν να (μπορεί να) λειτουργεί το boiler του ηλιακού με ρεύμα. Ότι μου "δώσει" ο ήλιος, από κει και πέρα ζεσταίνει το ΦΑ.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#128721 Αυτά είναι τα συστήματα ηλιακής θέρμανσης που προανέφερα, είναι υπαρκτά, πιο μεγάλα και φυσικά πιο ακριβά. Και βέβαια δεν μπορείς να μπλέξεις τα κυκλώματα νερού, υπάρχουν εντελώς διακριτές διαδρομές για ΖΝΧ και κύκλωμα θέρμανσης.

π.χ. της Ηλιοακμής

Οι χωρητικότητες προφανώς είναι αρκετά μεγαλύτερες, και αντίστοιχα οι τιμές, επαφίεσαι στην εξοικονόμηση για να αποπληρώσεις....
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#129010 Seismic,

φιλικα, αν στο παρον θεμα αρκεστεις σε βοηθεια/γνωμες κλπ πανω σε θεματολογια σχετικη με τη δουλεια σου (υποθετω σχετικα με οικοδομες, μαστοριες κλπ), με ηπιο τροπο και με ουσιαστικο νοημα, κατι μπορει να γινει.
Αν αρχισεις τα περι σεισμων κλπ, θα σε φαει το μαυρο σκοταδι.
Άβαταρ μέλους
By seismic
trident1971 έγραψε:Seismic,

φιλικα, αν στο παρον θεμα αρκεστεις σε βοηθεια/γνωμες κλπ πανω σε θεματολογια σχετικη με τη δουλεια σου (υποθετω σχετικα με οικοδομες, μαστοριες κλπ), με ηπιο τροπο και με ουσιαστικο νοημα, κατι μπορει να γινει.
Αν αρχισεις τα περι σεισμων κλπ, θα σε φαει το μαυρο σκοταδι.

Δεν μιλώ για σεισμούς για κατασκευές μιλώ τώρα. Άλλωστε είμαι παλιός μάστορας τι πιο φυσικό !
Για σεισμούς μιλάνε άλλοι για μένα πια.
Άβαταρ μέλους
By leonp
soch έγραψε:Αν έχω καταλάβει καλά, το ενσωματωμένο boiler του ηλιακού που χαρακτηρίζεται ως "τριπλής", εκτός από ήλιο και το ρεύμα, εκμεταλλεύεται ως θερμαντικό μέσο και το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης.
Εγώ έχω στο μυαλό μου κάτι διαφορετικό: στην είσοδο ΖΝΧ του λέβητα να συνδεθεί η έξοδος ζεστού νερού του ηλιακού, ώστε να λειτουργεί ο λέβητας λιγότερο και να επιτευχθεί οικονομία. Με αυτό ως δεδομένο, ίσως να μην χρειάζεται καν να (μπορεί να) λειτουργεί το boiler του ηλιακού με ρεύμα. Ότι μου "δώσει" ο ήλιος, από κει και πέρα ζεσταίνει το ΦΑ.

Κανένα θερμοσίφωνο δεν έχει ικανοποιητική μόνωση για να διατηρεί το ζεστό νερό.
Αν μάλιστα πάρεις υπόψη ότι βρίσκεται στο δώμα του κτιρίου εκτεθειμένο στο κρύο και τον αέρα, συμπεραίνεις ότι απλά ξοδεύεις χρήματα αν ζεσταίνεις το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα με ΦΑ ή ηλεκτρικό ρεύμα - μόνο σαν λύσης ανάγκης πρέπει να χρησιμοποιούνται τα δύο τελευταία.

Το σύστημα που σκέφτεσαι εσύ είναι το καλύτερο ιδίως αν έχεις μεγάλη οικογένεια και τελειώνει γρήγορα το νερό του ηλιακού.
Βελτίωση: Βάλε μια τρίοδη βάνα (χειροκίνητη ή ηλεκτρική αν θέλεις αυτοματισμό) στην είσοδο του μπόιλερ ΦΑ ώστε να μπορείς να επιλέγεις αν το ζεστό νερό από τον ηλιακό θα περάσει μέσα από το μπόιλερ ή θα πάει κατευθείαν στην κατανάλωση. Το καλοκαίρι που υπάρχει υπερπαραγωγή ζεστού νερού από τον ηλιακό δεν θα χρειάζεται καθόλου να χρησιμοποιείς το ΦΑ και με την τρίοδη θα διοχετεύεις το νερό του ηλιακού κατευθείαν στο λουτρό.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
seismic έγραψε:Ήρθε ο μάστορας ρωτήστε ότι θέλετε.
Κατασκευή δική μου.
..................

Μερακλίδικη δουλειά, ωραίο. Εργολάβος είσαι;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#129038 Εξοχική κατοικία φαντάζομαι ότι είναι. Μεζονέτα ή πάνω/κάτω διαμερίσματα; Η πέτρα μέσα δεν κρατάει το κρύο τον χειμώνα;
Άβαταρ μέλους
By leonp
Dimitris_P έγραψε:Η πέτρα μέσα δεν κρατάει το κρύο τον χειμώνα;

Αν είναι μόνιμη κατοικία, η μεγάλη θερμοχωρητικότητα της πέτρας αυξάνει την θερμική άνεση - αργεί να ζεσταθεί αλλά αργεί και να κρυώσει με αποτέλεσμα μικρότερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Αν πρόκειται για εξοχική κατοικία, η μεγάλη θερμοχωρητικότητα είναι μεγάλο μειονέκτημα γιατί το σπίτι δεν θα προλάβει να ζεσταθεί σ' ένα Σαββατοκύριακο.
Αν θέλεις εξοχικό που να το επισκέπτεσαι μόνο Σ/Κ τότε αν βάλεις την θερμομόνωση εσωτερικά, το σπίτι θα ζεσταίνεται πάρα πολύ γρήγορα (και θα κρυώνει εξίσου γρήγορα δηλαδή θα κοιμάσαι με την θέρμανση ανοικτή).
Θερμομόνωση εσωτερικά βάζουν σε αμφιθέατρα κλπ που θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον χώρο μόνο για 2-3 ώρες και θέλεις ταχύτατη θέρμανση του χώρου.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#129055 Εβαλε ενας φιλος μονωση μεσα (καποια πολυ ακριβη και λεπτή για να μη του φαει χωρο) αναγκαστικα, γιατι το να αλλαζε την οψη της πολυκατοικιας δεν επαιζε.
Άβαταρ μέλους
By leonp
#129094 Δεν θα έχει θερμική άνεση γιατί θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Το σπίτι θα ζεσταίνεται πολύ γρήγορα αλλά θα κρυώνει εξίσου γρήγορα μόλις κλείσει την θέρμανση.

Δεν ταιριάζει για μόνιμες κατοικίες.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
leonp έγραψε:Δεν θα έχει θερμική άνεση γιατί θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
Το σπίτι θα ζεσταίνεται πολύ γρήγορα αλλά θα κρυώνει εξίσου γρήγορα μόλις κλείσει την θέρμανση.

Δεν ταιριάζει για μόνιμες κατοικίες.

Ειχε φταει στα εσχατα λογω της ελλειψης μονωσης στην κρεβατοκαμαρα (βορινη), ειδικα μια κολωνα που ειχε στη γωνια στην κυριολεξια ετρεχε νερο το χειμωνα.
Ξηλωσε σοβαδες κλπ, εβαλε τη μονωση και σοβατισε απο πανω για να σωθει.
Άβαταρ μέλους
By leonp
#129131 Δεν χρειάζονται τέτοιες εργασίες.

Υπάρχει μόνωση με έτοιμη κολλημένη επάνω της γυψοσανίδα.
Την κολλάς και την βιδώνεις/καρφώνεις στον τοίχο, βγάζεις έξω διακόπτες, πρίζες, μπουάτ, στοκάρεις και βάφεις.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
leonp έγραψε:Δεν χρειάζονται τέτοιες εργασίες.

Υπάρχει μόνωση με έτοιμη κολλημένη επάνω της γυψοσανίδα.
Την κολλάς και την βιδώνεις/καρφώνεις στον τοίχο, βγάζεις έξω διακόπτες, πρίζες, μπουάτ, στοκάρεις και βάφεις.

Δε θυμαμαι τελεια τη φαση, την ειχε εξηγησει μεσα σε λιγα λεπτα. Εφτασε τουβλο, (τσιμεντο στην περιπτωση της κολωνας) εβαλε πολυ λεπτη και ακριβη μονωση και ενα πλεγμα και πολυ λεπτο σοβα μετα για να μη χασει πολυ χωρο.

τι παχος εχει συνολο το κολπο που λες? κοστος?
Άβαταρ μέλους
By criuser
#129237 Η εσωτερική θερμομόνωση έχει 3άρα η 5άρα μόνωση και επιπλέον 12 χιλιοστά γυψοσανίδα . Μαζί με την κόλλα πάμε 4,5 ή 6,5 εκ πάχος . Είναι καλή λύση όταν δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική θερμομόνωση , γιατί έχεις βέβαια θερμογέφυρες στις πλάκες , αλλά αν κάνεις και εσωτερική θερμομόνωση στην οροφή με ψευδοροφή γυψοσανίδας και ορυκτοβάμβακα , τότε έχεις ένα μονωμένο κουτί , με μηδενική πρακτικά επιβάρυνση βάρους στις πλάκες . Αρκεί να υπάρχουν ρύσεις από πάνω για να φεύγουν τα νερά και να κάνεις μόνο υγρομόνωση στην ταράτσα .

Ακόμα σε περιπτώσεις πέτρινων παλιών σπιτιών που συνήθως έχουν αναδυόμενες υγρασίες , η εσωτερική θερμομόνωση είναι καλύτερη , γιατί επιτρέπει την διαπνοή της πέτρας προς το εξωτερικό περιβάλλον .

Το τίμημα βέβαια είναι ότι χάνεις 6,5 εκ στον εξωτερικό τοίχο των δωματίων , αλλά το όφελος είναι μεγάλο .

Η κίνηση του τύπου να απογυμνώσει μόνος του την κολώνα και προφανώς να την τραυματίσει ήταν :thumbsdown: και το ίδιο :thumbsdown: είναι και οι άλλοι που τον άφησαν .

Ακόμα κάποιος έπρεπε να του πεί , ότι εκτός από πρόβλημα κρύου , είχε και πρόβλημα αερισμού στον βορεινό χώρο .

Το κόστος αν θυμάμαι καλά ξεπερνάει τα 20 €/τμ χωρίς την εργασία και κάποια ψιλουλικά και χωρίς το βάψιμο βέβαια .