Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#366113 Λοιποοοον...

Σκέφθηκα να κάτσω να γράψω αναλυτικά για όλα όσα χρειάζονται, αλλά αφ’ ενός μεν είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γραφούν, αφ’ ετέρου δε υπάρχουν ήδη γραμμένα και ταξινομημένα.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήμουν πολύ ενεργό μέλος στο forum e-kapnisma και πλέον http://vaping.gr/. Είναι η πιό ενεργή και πολυπληθής Ελληνική κοινότητα για το άτμισα. Είχα εκατοντάδες αναρτήσεις για όλα τα σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο (όχι δεν είχα το ίδιο nickname) έως ότου ξέκοψα όταν επιβεβαίωσα τις υποψίες μου ότι ο διαχειριστής και κάποιοι από τους moderators δεν ήταν "ερασιτέχνες" ατμιστές όπως οι περισσότεροι από εμάς που ως μόνο σκοπό είχαμε να απαλλαγούμε από το κάπνισμα, αλλά είχαν οικονομικό όφελος από την μπίζνα!

Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό. Κακό είναι το να προσποιείσαι τον "ερασιτέχνη" ατμιστή ή τον χομπίστα και να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχεις όφελος απ΄αυτό, ώστε να παρασύρεις εύκολα τα πρόβατα στο μαντρί. Τα βρόντηξα όταν μου διέγραψαν χωρίς καμία αιτία αναρτήσεις στις οποίες ανέφερα ευρωπαϊκά μαγαζιά απ΄όπου είχα αγοράσει υλικά σε εξευτελιστικές τιμές σε σχέση με την Ελλάδα. Προφανώς τους έκανα χαλάστρα χωρίς να το ξέρω.

Πα΄όλα αυτά, το http://vaping.gr/ εξακολουθεί να είναι μια πολύτιμη βιβλιοθήκη γνώσης στην οποία πολλοί συνεισφέραμε και σας προτείνω να διαβάσετε και να ενημερωθείτε σχετικά.

Δυο λόγια με πολλές γενικότητες (αναγκαστικά λόγω της έκτασης του θέματος):

Τύποι Ηλεκτρονικών Τσιγάρων (Η.Τ.)

Δύο είναι οι κύριοι τύποι ηλ. τσιγάρων, τα τύπου eGo και τα MOD. Τα MODs (συντομογραφία του MODification) προέκυψαν όταν μερακλήδες ατμιστές τροποποίησαν σωλήνες από φακούς στους οποίους προσάρμοσαν ατμοποιητές.

MODs

Τα πρώτα MODs ήταν μηχανικά, απλά δηλαδή μια μπαταρία λιθίου και ένα μπουτόν σαν διακόπτης. Επικίνδυνα, καθώς δεν υπήρχαν διατάξεις ασφαλείας και τα βραχυκυκλώματα οδηγούσαν σε φωτιές ή εκρήξεις. Μερακλήδες ρομαντικοί ατμιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μηχανικά MOD (και μάλιστα με μπαταρίες χωρίς προστασία) σαν τους ρομαντικούς αναβάτες που αντλούν ηδονή καβαλώντας μονοκύλινδρες της δεκαετίας του 60 και 70.

Στην συνέχεια βγήκαν τα ηλεκτρονικά MODs, τα οποία είχαν την δυνατότητα να ρυθμίζουν (well… σχεδόν) την τάση εξόδου (VV – Variable Voltage). Τα περισσότερα ενσωματώνουν διατάξεις προστασίας από βραχυκύκλωμα & αντίστροφη πολικότητα. Μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τα μηχανικά, αφού σε αντίθεση μ’ αυτά η τάση εξόδου παρέμενε σταθερή ανεξαρτήτως του επιπέδου φόρτισης (και της τάσης) της μπαταρίας που συνήθως κυμαίνεται από 3,2V έως 4.1V.

Ακολούθησαν τα MODs που είχαν την δυνατότητα να ρυθμίζουν την ισχύ εξόδου (VW – Variable Wattage) Παρόμοια με τα παραπάνω, χρήσιμα για αυτούς που συνήθως χρησιμοποιούσαν επισκευάσιμους ατμοποιητές στους οποίους έβαζαν αντιστάσεις διαφορετικής ωμικής αντίστασης. Ο ατμιστής θέτει την επιθυμητή ισχύ και τα ηλεκτρονικά ρυθμίζουν την τάση αυτόματα (σε συνάρτηση με την υπάρχουσα αντίσταση) έτσι ώστε με κάθε πάτημα του κουμπιού η δαπανώμενη ισχύς να είναι πάντα σταθερή.

Τέλος προέκυψαν τα MODs που έχουν την δυνατότητα να ρυθμίζουν την θερμοκρασία (well… σχεδόν και πάλι) της αντίστασης (VT – Variable Temperature). Αυτά ακόμη είναι σε εμβρυϊκό στάδιο, αφού δεν λειτουργούν με αισθητήρα που μετράει την θερμοκρασία, αλλά με εκτιμήσεις. Χοντρικά θα πώ ότι ένα VT Mod λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένους τύπων συρμάτων για τους οποίους είναι γνωστή η ωμική αντίσταση ανά μέτρο και αυτή είναι μια από τις παραμέτρους που θέτουμε κατά την ρύθμισή του. Υπολογίζοντας την συνολική ωμική αντίσταση της περιελιγμένης αντίστασης και γνωρίζοντας την ωμική αντίσταση ανά μέτρο, προκύπτει και το μήκος του σύρματος που χρησιμοποιήθηκε άρα και η μάζα του σύρματος μέσω της οποίας γίνεται και εκτίμηση της θερμοκρασίας. Πιάσε το αυγό και κούρεψ' το...

Μπαταρίες.

Τα MODs χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου είτε αφαιρούμενες, είτε ενσωματωμένες.
Προτιμούμε αυτά με αφαιρούμενες για πολλούς λόγους, οι κυριώτεροι των οποίων:
1. Μπορούμε να έχουμε 2η ή 3η μπαταρία μαζί μας για την περίπτωση που εξαντληθεί η μπαταρία του MOD μας.
2. Μπορούμε να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας σε εξωτερικό φορτιστή, σίγουρα καλύτερης ποιότητας από τον ενσωματωμένο με USB του MOD. Αυτό σημαίνει ταχύτητα και μακροζωία της μπαταρίας μας.
3. Μπορούμε να επιλέξουμε μπαταρία σύμφωνα με τα γούστα μας και τις συνήθειές μας. Για παράδειγμα, αν δεν χρησιμοποιούμε μεγάλη ισχύ, μπορούμε να διαλέξουμε μπαταρία που έχει πολύ μεγάλη χωρητικότητα, που σημαίνει πολύ περισσότερο χρόνο λειτουργίας.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-Ion) είναι δύο τύπων. Οι απλές χωρίς προστασία και αυτές που ενσωματώνουν κύκλωμα προστασίας. Το κύκλωμα εξασφαλίζει ότι η μπαταρία μας δεν θα υπερφορτιστεί αλλά κυρίως θα διακόψει την τάση της όταν πέσει κάτω από ένα όριο ασφαλείας (ανάλογα με το κύκλωμα, από 2,9v έως 3,1v)

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε πάντα επώνυμες μπαταρίες ασφαλούς χημείας τύπου IMR. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές μαϊμούδες μπαταρίες και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει κάποιος, γι αυτό σας στήνω να αγοράζετε πάντα από έμπιστες πηγές.

Όλες οι μπαταρίες δεν είναι ίδιες. Άλλες έχουν μεγάλη χωρητικότητα, άλλες μπορούν να δώσουν πάρα πολύ ρεύμα (τόσο στιγμιαία, όσο και συνεχώς). Διαλέγετε ανάλογα με την ισχύ που ατμίζετε.

Να σας επιστήσω την προσοχή ότι θα πρέπει να μάθετε πως λειτουργούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και πως συμπεριφέρονται σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να προφυλαχτείτε από ενδεχόμενα ατυχήματα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα εξαρτήματα, αν έχετε απορίες σχετικά μ’ αυτές φροντίστε να τις λύσετε πριν προχωρήσετε. To ίδιο βέβαια ισχύει και για τα νικοτινούχα διαλύματα (ατμιστικά υγρά) αλλά δεν φτάσαμε σ' αυτά ακόμη.

Ατμοποιητές

Ατμοποιητής λέγεται το δοχειάκι που τοποθετείται επάνω από το MOD και περιέχει την αντίσταση και το ατμιστικό υγρό. Ατμοποιητές υπάρχουν οι απλοί και οι επισκευάσιμοι. Οι απλοί δέχονται έτοιμες κεφαλές που περιέχουν αντίσταση ενώ οι επισκευάσιμοι δέχονται αντιστάσεις που κατασκευάζουμε εμείς από σύρμα συνήθως νικελίου-χρωμίου αλλά και πολλά άλλα κράματα.

Αντιστάσεις

Η αντίσταση είναι το μέρος του η.τ. που θερμαίνει και ατμοποιεί το ατμιστικό υγρό. Ακούγεται απλό πράγμα (και είναι) η κατασκευή μιας αντίστασης από σύρμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Η συνολική αντίσταση μας πρέπει να είναι ανάλογη της τάσης εξόδου του MOD, η όλη κατασκευή πρέπει να είναι μικρή για να χωράει στον ατμοποιητή, αλλά η επιφάνεια της αντίστασης πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έρχεται σε επαφή με το υγρό, τόσο περισσότερος ατμός δημιουργείται. Αυτό οδήγησε σε κατασκευές αντιστάσεων είτε με ειδικής μορφής σύρματα, είτε με διπλά ή και τριπλά συνεστραμμένα σύρματα με τα οποία περιελίσσουμε τις αντιστάσεις.

Χοντρικά μόνο για τα υγρά έμεινε να γράψω, αλλά δεν έχω κουράγιο. Θα προσπαθήσω να πω μερικά επιγραμματικά το ΣΚ. Ως τότε μπείτε στο φόρουμ που προανέφερα και διαβάστε.

Για οποιεσδήποτε απορίες είμαι στην διάθεσή σας.

Καλό Σαββατοκύριακο. :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By Pitt
otso έγραψε:μαλλον πιο απλο ειναι να παρω ΑΡΓΙΛΕ. ΝΑ υπαρχει αραγε αργιλες τσεπης;

`
Βεβαίως να πάρεις! :s_yes

Δεν κάνει το ΗΤ για εσένα...
.. γιατί δυστυχώς δεν παίρνει αποξηραμένα μέρη του... γνωστού φυτού! :s_tongue

Εικόνα

Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι δεν καπνίζεις, γιατί θέλεις σώνει και καλά να το αρχίσεις; :s_dunno
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#366180 thanks Pitt! :thumbsup:
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
fokion έγραψε:Απο ενας Θεος ξερει ποσα - 3 τσιγαρα....

! με το πρωινό καφε
1 με το μεσημεριανό φαγητό
1 με το βραδινό σνακ + κρασάκι....

Σήμερα πήγα τον κολλητό μου και πήρε ένα κιτάκι και εκείνος. Καπνιστής Davidoff ένα πακέτο τη μέρα.
Για να δούμε πως θα πάει. Εγώ πέρασα τις 10 μέρες. Όχι απλά δεν το έχω βάλει στο στόμα μου, αλλά δεν έχω αγγίξει καν πακέτο τσιγάρου.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#366978 Εικόνα
Αναβάθμιση με iStick Pico , aspire Triton mini. Φορτίζω [BATTERY] και ατμιζω.

Από το Moto G
Άβαταρ μέλους
By italakias
Giuseppe Busso έγραψε:
fokion έγραψε:Απο ενας Θεος ξερει ποσα - 3 τσιγαρα....

! με το πρωινό καφε
1 με το μεσημεριανό φαγητό
1 με το βραδινό σνακ + κρασάκι....

Σήμερα πήγα τον κολλητό μου και πήρε ένα κιτάκι και εκείνος. Καπνιστής Davidoff ένα πακέτο τη μέρα.
Για να δούμε πως θα πάει. Εγώ πέρασα τις 10 μέρες. Όχι απλά δεν το έχω βάλει στο στόμα μου, αλλά δεν έχω αγγίξει καν πακέτο τσιγάρου.

Ξενερωτος,αμα δεν μπορεις να το κοψεις συνεχισε να το απολαμβανεις,ηλεκτρονικα και αρχιδιες.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
#367070 Τόσο κακή επιρροή είμαι; :lol:

Ρε Νίκο Π. σωραίος! :metalo:

Παίδες δοκιμάστε από την ECig το Black Duval υγρό.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
#367265 Μια μερα ατμισμα και εχω κανει 3 κανονικα τσιγαρα. Σε 1-2 μερες μαλλον θα το παρατησω το κανονικο τελειως :metalo:

Δεν ξερω τι γευση χρησιμοποειτε, αλλα επειδη ειχα γευση καπνου και δεν με τρελλαινε, ειπα να δοκιμασω κατι πιο αρωματικο μιας και καπνιζα αρωματικο καπνο. Ατμιζω με ..............καραμελα και ειναι σουπερ!! :tomato: :tomato:
Άβαταρ μέλους
By fokion
Νίκος Παππάς έγραψε:Μια μερα ατμισμα και εχω κανει 3 κανονικα τσιγαρα. Σε 1-2 μερες μαλλον θα το παρατησω το κανονικο τελειως :metalo:

Κι εγω το ιδιο. Ειδικά μολις μου φυγουν οι ανακλαστικές κινήσεις "ψάξε βαλε το καπνο στη τσέπη" " Παρε και αναπτήρα" κ.λ.π.

Νίκος Παππάς έγραψε:Δεν ξερω τι γευση χρησιμοποειτε, αλλα επειδη ειχα γευση καπνου και δεν με τρελλαινε,

Επειδή δε μου αρκέσουν τα "αρωματικά" αυτή τη στιγμή καπνίζω το MARY JANE της ecig. Ένα τελείως "άγευστο" τσιγαρισιο κι εμενα δε μου αρεσε... ( το ονομα όταν παω σπίτι )
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
Chris έγραψε:Ρε, θα ψησετε κι εμενα στο τελος... Κραταει κανεις λινκς απο τα χρησιμα ποστακια?

Αν πας σε καποιο μαγαζι θα σε κατατοπισουν συμφωνα με τις δικες σου απαιτησεις.
Χθες που ψωνισα διαλεξα αυτο το mod (την συσκευη δηλαδη) γιατι ηταν αρκετα μικρη, παιρνει μια μπαταρια 18650 των 3000mAh και απο σημερα το πρωι δεν εχει κουνηθει η μπαρα καθολου!

Στον ατμοποιητη δοκιμασα τον Ναυτιλο της aspire ο οποιος ειναι πιο σφιχτος και μετα τον triton mini, ο οποιος εχει και ρυθμιση της παροχης αερα, ειναι πιο "γευστικος" οπως ειπε η πωλητρια και ενα μεγαλο + , γεμιζει απο πανω!!!!!!

Για αρχη αυτα ειναι αρκετα. Μετα μαθαινεις τις διαφορες στις αντιστασεις, τα υλικα και τα watt.

Η δικη μου αντισταση ειναι kanthal 1,2 Ohm, δουλευει στα 16,5 watt και εχει εμφαση στην γευση και οχι τοσο στον ατμο η στο "χτυπημα". Αν και απο τα δυο ειμαι πολυ ικανοποιημενος.

Στο μαγαζι εκατσα μια ωρα και δοκιμαζα ατμοποιητες, γευσεις, μου εκαναν ενημερωση για τις μπαταριες, τις αντιστασεις κτλ