- 16 Ιουν 2023, 11:58
Na παραθέσω καποια στοιχεία για τη γεωργία.
Οι δουλεια ειναι εποχιακή, η μεγάλη φούρια ειναι απο Μάιο εως Σεπτέμβριο.
Υπάρχουν και κάποιες δουλειές το χειμώνα, αλλά ειναι λιγοτερες και δεν υπάρχει η χρονική πίεση του καλοκαιριου (συγκομιδή).
Τα τελευταία 10-15 χρόνια συνεργάζομαι μόνο με Αλβανούς, παλαιοτερα δοκίμασα στην ανάγκη και με Πακιστανούς και Βούλγαρους, αλλά δεν κάνουν.
Οι εργάτες θέλουν να δουλέψουν οσο το δυνατό περισσότερες ώρες και μέρες.
Συνηθως το καλοκαιρι δουλευουν 10 ωρες και 7 μερες την εβδομάδα αν το επιτρεπε ο καιρός (6:00-13:00 με μιση ωρα διαλειμμα -->40€ και 17:00-20:00 -->20€).
Εμένα σαν παραγωγό ΔΕΝ με συμφέρει να μην τους κόβω το επίσημο χαρτι πληρωμης (εργόσημο) ακόμα κι αν μου αφαιρούν το 10% που ειναι οι κρατησεις τους (να πληρωνω 54€ αντι για 60).
Οταν ειναι καποια συγκεκριμενα άτομα που δουλευουν σε μια περιοχή, την περίοδο της μεγαλης φούριας είναι πολύ δυσκολο να βρεις και επίσης να γνωρίζεις πότε θα ερθει καποιος να δουλέψει. Συνήθως πανε απο τον ενα παραγωγο στον άλλον.
Οπότε ειναι σχεδον αδυνατο να φτιάξεις τον πίνακα προσωπικού που απαιτει η επιθεώρηση εργασίας.
Την εποχή των πιο στρωτων εργασιων (κλάδεμα αραίωμα), έφτιαχνα εναν πίνακα σε δυο άτομα που ηξερα οτι θα δουλευουν σε μενα για 20-30 μερες σερί.
Και πάλι όμως δεν γνωριζα τις ωρες λόγω καιρού. Μπορεί τη μια μερα να ερχοταν για 4 και την άλλη 12 για να συμπληρώσουν.
Εγω ομως θα ημουν παράνομος αν ερχόταν ο έλεγχος.
Τελος παντων στα χωραφια οι συνθηκες ειναι δύσκολες, για τους εργαζόμενους αλλα και για τους ιδιοκτήτες.
Φανταζομαι στα τουριστικα και στην εστίαση ειναι λιγο πιο βολικα, τουλάχιστον μπορεις να δουλεψεις οταν βρεχει.
Scooby