kubiak έγραψε:Μία ερώτηση, λιτουρβιό = λιοτρίβι;
ναι
Anonymous Founder έγραψε:Και επειδή έχω δουλέψει στα χωράφια, θεωρώ πως πολύ καλά κάνουν και δεν πάνε, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη, σκληρή δουλειά, άρα όποιος λέει το "να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", καλό είναι να γνωρίζει τι σημαίνει η δουλειά εκεί.
Κλασσικά, αυτά συνήθως τα λένε άνθρωποι που όχι απλά δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει, αλλά είναι και τόσο βολεμένοι που ξέρουν ότι δεν παίζει να πάνε αυτοί...
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

markvag έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:Και επειδή έχω δουλέψει στα χωράφια, θεωρώ πως πολύ καλά κάνουν και δεν πάνε, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη, σκληρή δουλειά, άρα όποιος λέει το "να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", καλό είναι να γνωρίζει τι σημαίνει η δουλειά εκεί.
Κλασσικά, αυτά συνήθως τα λένε άνθρωποι που όχι απλά δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει, αλλά είναι και τόσο βολεμένοι που ξέρουν ότι δεν παίζει να πάνε αυτοί...
Το κακο ειναι οτι αυτα τα λενε και ανθρωποι που ειναι ανεργοι λογω της τεμπελιας τους και τρωνε τη συνταξη του μπαμπα αγροτη. Δε θελανε τοσο σκληρη δουλεια οι λεβεντες, οποτε προτιμησαν να παρατησουν τα χωραφια στους πιο εργατικους Αλβανους και δεν εχουν λεφτα ουτε για τσιγαρα τωρα που μιλαμε.
Η απάντηση ήταν άκου να δεις κουκλιτσα μ' , μια φορά πήγα στα μπαμπάκια του παππού να αλλάξουμε κάτι σωλήνες ποτίσματος και δεν ξαναπάτησα σε χωράφι, μην βλέπεις τους κάλους στα χέρια από την μλκια και το γυμναστήριο είναι, από χτενάκια να κάνω τον Τρύφωνα στις ελιές δεν ξέρω και ούτε θέλω να μάθω.
Κανα τενεκέ λαδάκι να μας τον κεράσουν ευχαρίστως αλλά αν είναι να τον δουλέψουμε καλύτερα να πάρω από το σούπερ κανένα πανάκριβο κρητικό, γιατί με ξέρεις καλαματιανούς και χαμουτζήδες δεν εμπιστεύομαι.
Από τότε μια χαρά λαδάκι βγάζουν τα πεθερικά και μας στέλνουν, κι όταν σταματήσουν να μπορούν να ασχολούνται οι ίδιοι θα τα αφήσουμε να κάνουν αγρανάπαυση για 40-50 χρόνια
George_Prix έγραψε:markvag έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:Και επειδή έχω δουλέψει στα χωράφια, θεωρώ πως πολύ καλά κάνουν και δεν πάνε, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη, σκληρή δουλειά, άρα όποιος λέει το "να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια", καλό είναι να γνωρίζει τι σημαίνει η δουλειά εκεί.
Το κακο ειναι οτι αυτα τα λενε και ανθρωποι που ειναι ανεργοι λογω της τεμπελιας τους και τρωνε τη συνταξη του μπαμπα αγροτη. Δε θελανε τοσο σκληρη δουλεια οι λεβεντες, οποτε προτιμησαν να παρατησουν τα χωραφια στους πιο εργατικους Αλβανους και δεν εχουν λεφτα ουτε για τσιγαρα τωρα που μιλαμε.
Mπα μην το λες. Οι ιδιοι οι αγροτες "εδιωχναν" τα παιδια τους απο το χωραφι, να σπουδασουν , να προκοψουν.
Γνωριζω ανθρωπο που ο πατερας του ειχε 100 στρεμματα σε καμπο και ενω σπουδασε σχετικα, δεν ασχοληθηκε καθολου παρα βρηκε δουλεια σε τραπεζα.
Στην Ελλαδα οι κληροι ομως ειναι μικροι γενικα και παλιοτερα για να ζησεις ειχες τις ελιες σου, κανα δυο κατσικουλες, κοτες, κουνελια, εβαζες και κανα μποστανακι και ειτε ησουν αυταρκης ειτε ζουσες με την ανταλλακτικη οικονομια.
Πλεον αυτο δεν γινεται οχι μονο γιατι αλλαξαν οι συνθηκες αλλα και γιατι η αρχικη γη κοπηκε αναλογα τους κληρονομους, οι κληροι μικρυναν κι αλλο.
Στην πολη της Καλαματας πχ δεν ειχαν ελιες αλλα πορτοκαλιες. Η γιαγια της γυναικας ειχε παγκο στην αγορα και πουλουσε την παραγωγη της. Βαζανε και κανα μαρουλι αρχες ανοιξης για το πασχα και το καλοκαιρι που δεν ειχε πορτοκαλια φυτευαν ντοματες-αγγουρια-κολοκυθια.
Ομως αργοτερα το πορτοκαλι το εδιναν για χυμο σε τιμη τοσο αστεια που δεν συνεφερε να βαλεις εργατη. Αν μπορουσες εσυ εβγαζες χαρτζιλικι, αλλιως δεν αξιζε να τα μαζεψεις καν
Εχουν γινει εγκληματα στον αγροτικο τομεα. Οταν πηγαινα σχολειο μαθαινα οτι ο καμπος της Αργολιδας εφοδιαζε ολη την Ελλαδα με λεμονια -πορτοκαλια, η Πελλοπονησος εβγαζε σταφιδα που εφευγε σε ολο το κοσμο και τωρα εισαγουμε σκορδα Αργεντινης
Fiat Panda 7,6l/100km
Νίκος Παππάς έγραψε:Εχουν γινει εγκληματα στον αγροτικο τομεα. Οταν πηγαινα σχολειο μαθαινα οτι ο καμπος της Αργολιδας εφοδιαζε ολη την Ελλαδα με λεμονια -πορτοκαλια, η Πελλοπονησος εβγαζε σταφιδα που εφευγε σε ολο το κοσμο και τωρα εισαγουμε σκορδα Αργεντινης
Φιλε αυτο ειναι το ποιντ. Και λιγο σα λαος ειμαστε καλομαθημενοι φυσικα, αλλα πιστευω οτι καποιοι προκαλεσαν σκοπιμα την απαξιωση του αγροτικου τομεα, του τομεα που θα επρεπε να στηριξει οσο κανεναν αλλο η χωρα μας.
Απο εκει και περα ομως, σε μια χωρα με τοσο μεγαλη ανεργια, ειναι τραγικο να σκεφτονται οι Ελληνες "εγω δεν το κανω για μονο τοσα λεφτα" και προτιμουν την ανεργια. Το ιδιο εγινε και με τις οικοδομες και με τις μεταφορικες και με ολες τις βαριες δουλειες. Σπανιζουν οι Ελληνες.
Αλλο που σκεφτομουνα τελευταια... Κατω στην ψαραγορα στη Θεσσαλονικη, δεν υπαρχει ουτε ενας Ελληνας. Ολοι οι υπαλληλοι Αλβανοι και καμποσοι απο αυτους εχουν πλεον αγορασει τα ψαραδικα και τα τρεχουν μονοι τους 3-4 φιλοι που ηταν παλια υπαλληλοι.
Απο την αλλη μερια περνας απο τις καφετεριες και ειναι φισκα στους Ελληνες. Με τοση ανεργια, με τοσο χαμηλους μισθους και με τετοιες αυξησεις, πως γινεται ρε πστ μου?
George_Prix έγραψε:Με τοση ανεργια, με τοσο χαμηλους μισθους και με τετοιες αυξησεις, πως γινεται ρε πστ μου?
Κλασική και χιλιοειπωμένη ερώτηση, πλην όμως έχει ακόμη κάποια αξία καθότι δεν έχει απαντηθεί επαρκώς. Η "εύκολη" απάντηση είναι ότι υπάρχει ακόμη λιπάκι, ή/και κάποιος μηχανισμός/οί συντήρησης των άνω ΕΛ. Εδώ να σημειωθεί ότι το θέμα δεν είναι να βρεθούν τα €3.5 για μουράτη καφεδάρα καθημερινά, μα το πώς διαμορφώνεται η υπόλοιπη καθημερινότητα του προαναφερθέντος ΕΛ με τόσο χαμένο χρόνο στις κατεξοχήν εργάσιμες ώρες της ημέρας.
Στην προσωπική μου πείρα, οι καθημερινοί καφέδες ήταν από τα πρώτα που κοβόσατο άκοπα και αέρα στις ανεργίες μου, αφενός για λόγους οικονομικούς, κυρίως μέσω αντικατάστασης με άραγμα σε σπίτια φίλων, μαζώξεις για βολτάρισμα στο σπίτι μου/βουνο (και κατά συνέπεια δεν έχανα επαφές και κοινωνικοποίηση), και αφετέρου για λόγους αξιοποίησης χρόνου.
Ο παππούς μου που ήταν χτίστης με δικό του συνεργείο, έλεγε για τον πατέρα μου: "να του πάρω το μυστρί από το χέρι".
Η γιαγιά μου που ήταν αγρότισσα, έλεγε κάτι παρόμοιο "να του πάρω το τσαπί από το χέρι".
Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος που σπούδασε, με πολλές στερήσεις τότε για όλη την οικογένεια.
Για τον πατέρα μου επίσης, θα ήταν αδιανόητο να γίνουν τα παιδά του αγρότες, και όχι μόνον γιατί ο κλήρος που κληρονόμησε ήταν αστεία μικρός (τι άλλο να είναι όταν μιλάμε για τα ορεινά Γιάννενα; ), αλλά γιατί το θεωρούσε λάθος και πισωγύρισμα: τα παιδιά του ήθελε κι αυτός να τα διώξει από την χειρωνακτική δουλειά.
Το ίδιο θα κάνουν και οι Αλβανοί που δουλεύουν σήμερα σαν σκυλιά. Τα παιδιά τους θέλουν να τα δουν γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, όχι αγρότες. Δουλεύουν σαν σκυλιά αυτοί, για να έχουν καλύτερη μοίρα τα παιδιά τους. Όπως ίσχυε για τους παππούδες και τους γονείς μας.
ΟΛΟΙ οι γονείς, θέλουν το ίδιο. Θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, και το καλύτερο, δεν είναι να δουλεύεις στο χωράφι, στην οικοδομή, ή γενικώς σε σκληρές εξωτερικές εργασίες. Όποιος το έχει κάνει (προσωπικά έχω δουλέψει και χωράφι, και οικοδομή, και εννοείται ΔΕΝ είναι ωραίο, ΔΕΝ είναι εύκολο, όσα λεφτά και να βγάζεις) ξέρει τι εννοώ.
Όσο για την ανεργία, πάλι είναι χιλιοειπωμένο αυτό και απορώ που γίνεται κάθε φορά η ίδια κουβέντα: αν μείνω αύριο άνεργος, το να πάω να μαζέψω πορτοκάλια, θα είναι από τις τελευταίες δουλειές που θ'αποδεχτώ και μόνον αν δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΕ άλλο. Μέχρι να βρεθεί μια δουλειά που θα μου αρέσει, θα μείνω άνεργος και θα περιμένω να βρω κάτι καλύτερο. ΑΝ δεν βρω κάτι καλύτερο, θα προτιμήσω να δουλέψω σε άλλη χειρωνακτική δουλειά, παρά στο χωράφι. Είναι τόσο απλό.
Και δε μιλαω φυσικα για περιπτωσεις που τα παιδια τους γινανε γιατροι ή βρηκανε μια αλλη καλη δουλεια στις πολεις. Προφανως και ορθως προτιμησαν οτιδηποτε αλλο απο τα χωραφια!!! Μιλαω για ανθρωπους που φυτοζωουν και αφηνουν τα χωραφια τους να ξεραθουν. Ή για αλλους που φυτοζωουν, ενω θα μπορουσαν να κανουν εστω και μερικα σκληρα μεροκαματα στα χωραφια, στην οικοδομη, οπουδηποτε...
diplomat έγραψε:Aκριβώς. Αυτός που φυτοζωεί δεν είναι ότι δεν πηγαίνει συγκεκριμένα στα χωράφια και στις οικοδομές (εάν υπάρχει σχετική δραστηριότητα για τη 2η περίπτωση σήμερα), μα ότι δεν πηγαίνει ούτε στις διανομές, ούτε πουθενά αλλού. Εγώ πχ στις ανεργίες διάλεξα τις διανομές από το να πάω για ελιές κτλ. στου χουργιό (κι εγώ μια φορά πήγα και ξενέρωσα τη ζωούλα μου, μιλάμε μπήκα σε φιλοσοφικές αναζητήσεις). Στην περίπτωση αυτή δε (read; των διανομώνε), η απορρόφηση είναι αρκετά μεγάλη, ή τουλάχιστον ήταν όταν δούλευα σαν μαν γουιθ ε βαν. Συνάδελφοι έρχονταν και έφευγαν κατά ριπάς.
Είναι και η μεγάλη διαφορά ότι στις διανομές κλπ μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου, ενώ για ελιές και συναφή ενδεχομένως να πρέπει να πας στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Δεν είναι λίγο αυτό.
Asimov έγραψε:Είναι και η μεγάλη διαφορά ότι στις διανομές κλπ μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου, ενώ για ελιές και συναφή ενδεχομένως να πρέπει να πας στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Δεν είναι λίγο αυτό.
Kαθόλου λίγο. Ένας βασικός λόγος που έπηξα όταν είχα πάει για ελιές, ήταν ότι δεν υπήρχε άνθρωπος να δεις και τίποτα να κάνεις τέτοια εποχή στο χωριό. Κάπου εδώ μπήκε για ένα και μόνο μάθημα η εισαγωγή στο απίστευτο ΕΛ καφενείο. Άλλα επίπεδα, είχα και διάβασμα για την επερχόμενη εξεταστική που χρώσταγα το σύμπαν, έχανα και διαλέξεις, κοκτέιλ μιζέριας.
Εμείς για να μαζέψουμε τις πρπ 500 ρίζες, θέλουμε 10 μέρεςx 5άτομα= 50 μεροκάματα x 50€ πανκατ= 2.500€ αβίαστα αβασάνιστα, χώρια βενζίνες, φαγητά, αριστερά δεξιά έξοδα.
Γνωρίζω επίσης αλ εδώ άθενς, που μια ζωή δούλεψε οικοδομή και σπούδασε τις 2 κόρες του γιατρέσες. Δεν ξέρω αν είχε αγόρια βέβαια αν θα τα είχε στρώσει στο γιαπί
Υπάρχει θέλω να πω και η περίπτωση το τι δρόμο θα τραβήξει ο καθένας, αναλόγως που μένει και τι ερεθίσματα έχει.
Ο ενας στο χωριο. Δουλευε μεροκαματο στο χωραφι για τον πατερα μου. Απο ολους που περασαν αυτον γουσταριζε ο γερος μου και τον εκανε μαλιστα και φιλο. Σημερα εχει δικα του χωραφια και τρεχει ολη μερα κι αυτος κι η γυναικα του. Δεν κανουν πλεον μεροκαματο στους Ελληνες, γιατι απλα ελαχιστοι Ελληνες ασχολουνται με τα χωραφια.
Ο αλλος ειναι ενα γαματο μαστορι που γνωρισα. Ο μονος που λεει ΞΕΡΩ ηλεκτρικα/υδραυλικα/οικοδομικα και τα ξερει ολα. Τον εχω τσεκαρει να εχει καλυτερες γνωσεις απο τον ηλεκτρολογο που εφερνα παλια και στα οικοδομικα μπορει να σου κανει οτι εχεις στο μυαλο σου. Οτι δουλεια εχει κανει, δε χρειαστηκε να ασχοληθω ξανα. Κι αυτος απο το μεροκαματο που ξεκινησε, εχει πλεον μια ολοκληρη αποθηκη με εργαλεια και συνεργειο με Αλβανους βοηθους. Δε σταματαει να δουλευει. Πηρε σπιτι, εκανε λεφτα...
Τελος πιο πολυ απο ολους γουσταρω το φιλαρακι τον ψαρα που ξερω. Ειναι καμια 20αρια χρονια στην Ελλαδα και αφου εφαγε τα χερια του απο τα κρυα και τα ψαροκοκαλα, αφου νυχτα ξυπνουσε και νυχτα γυρναγε στο σπιτι, ειναι καταστηματαρχης και κονομημενος τωρα. Και πολυ ρσενικος μαλιστα σε μια πιατσα γεματη με λαμογια που κοιτανε πως θα σε φανε.
Γενικα εγω φτιαχνομαι πολυ με ανθρωπους που τα καταφεραν στη ζωη τους. Αν και η επιτυχια μεσω ξεσκισματος στη δουλεια ειναι αντιθετη με την κοσμοθεωρια μου
, παλι τρελο ρισπεκτ στους τοσο εργατικους ΚΑΙ ξυπνιους (γιατι δεν κανουν λεφτα και ολοι οι Αλβανοι)!