Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dodger
#108065 Πατήσια και Κυψέλη, έχω 2 συναδελφους σε αυτές τις περιοχές, και μαρτυρούν καθημερινά να βρουν να παρκάρουν. Και οι 2 λένε "ας όψεται το πατρικό"...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Cosmonaut21 έγραψε:Άνω Πατήσια μόνο γύρω από την Παπαδιαμάντη αξίζει.Και εκεί θέλει προσοχή τις νυχτερινές ώρες αλλά και γενικότερα γιατί έχουν ανοίξει διαμερίσματα.

Στην Κηφισιά ακούω για περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο συμφωνώ, οτι αν δεν Ειςια πλέον γηγενής, προφανώς και δεν αγοράζεις σε ανάλογες περιοχές
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#108083 Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τους υπολογισμούς αλλά δυστυχώς δεν γίνεται.
Κάτι βασικό που δεν αναφέρθηκε είναι ότι αν έχεις σπίτι αγορασμένο και ζοριστείς μπορείς να το πουλήσεις (γενικά, αυτήν την εποχή στην Ελλάδα όχι), να ξεχρεώσεις το δάνειο και ίσως και να σου περισσέψουν και να πας στο νοίκι. Βέβαια αν το είχες πάρει ακριβά και το πουλάς φτηνά τα πράματα δεν είναι εύκολα αλλά είναι εύκολο να υπολογίσεις αν το άθροισμα υπόλοιπου μικρού δανείου συν φτηνό ενοίκιο είναι μεγαλύτερο από τη μεγάλη δόση σύν εφορία.
Γενικά αυτό που το υποστηρίζει και ο criuser και εγώ είναι ότι αγοράζεις αυτό που χρειάζεσαι και αλλάζεις (πουλάς και αγοράζεις) ανάλογα με τις ανάγκες σου (εργένης, συμβίωση, οικογένεια, παδιά, αναβάθμιση, συνταξιούχος). Δεν είσαι δέσμιος του σπιτιού σου, δεν έχεις υποχρέωση να μείνεις εκεί για πάντα.
Εννοείται ότι σε ενοίκιο έχεις μεγαλύτερη ευελιξία ανεξαρτήτου κρίσης αλλά και κάποιους περιορισμούς και ρίσκα. Αν όμως μπορείς να πάρεις σπίτι χωρίς να πεινάσεις (και να έχεις και κάτι στην άκρη) τελικά μάλλον συμφέρει.
Πολλά στεγαστικά που δόθηκαν παλιότερα και τώρα έχουν φτηνή δόση αλλά και η αξία του ακινήτου έχει πέσει πολύ. Όμως νέα δάνεια δεν δίνονται (με γνωστό και θέλανε 4.9% ενώ σε τράπεζα εκτός Ελλάδας δίνανε με 2%) οπότε το ενοίκιο πλέον καταντάει ανάγκη και στην πράξη ίσως δεν τίθεται καν θέμα μια και αν δεν έχεις ήδη κάτι να πουλήσεις (και που να πουλιέται) είναι απίθανο να έχεις τα λεφτά για να αγοράσεις. Και για αυτό θέλει χρόνο για να πάρει μπρος η μηχανή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλεις λεφτά στην άκρη είτε νοικιάζεις είτε αγοράσεις. (η τράπεζα μου πρότεινε ένα ποσό σαν προτεινόμενη ελάχιστη καβάντζα τέτοιο που να μου καλύπτει όλα τα τρέχοντα υπάρχοντα έξοδα+δόση επί εξάμηνο). Δεν τα ρίχνεις όλα για να πάρεις το σπίτι σου, πρέπει να σου μείνουν και μερικά.

Αναφέρατε περιοχές αλλά και αυτό είναι γενικολογία. Υπάρχουν σημεία σε κάποια περιοχή που ίσως ξεχωρίζουν. Είναι δύσκολο να βάζεις μαζί μερικές περιοχές. Και βέβαια θα πρέπει να αναφέρεται και τιμή. Για το Μετς συμφωνώ θετικά αλλά πάλι υπάρχουν σημεία καλύτερα και χειρότερα.
Και έχει σημασία πού είναι μαθημένος να ζει κάποιος, δεν είναι εύκολο να πάει αλλού ειδικά χειρότερα. Δεν υπάρχει απόλυτο ελάχιστο κόστος, αφού υπάρχουν μέρη που δεν θα πας το ελάχιστο κόστος είναι σχετικό.
Δεν συμφωνώ με τον Dodger για δυσκολία εύρεσης θέσης, σε τέτοιες περιοχές που υποβαθμίστηκαν πολύ είναι πια πολύ πιο εύκολο να βρεις θέση να παρκάρεις γιατί πλέον πολλοί που μένουν εκεί δεν έχουν καν αυτοκίνητο (από 20-40 λεπτά ψάξιμο έχει πέσει σε μέχρι 5). Που με διευκολύνει αφού πια δεν πάω με τρόλευ όπως παλιά γιατί φοβάμαι (βασικά από Πανεπιστημίου/Πολυτεχνείο και πέρα μπαίνεις σε μια άλλη χώρα ή πιο σωστά σε μια Ελλάδα που δε μας αρέσει). Και μια και αναφερθήκατε σε επικινδυνότητα στον αδελφό μου 3 φορές του την έπεσαν με μαχαίρι στο λαιμό τα λεφτά σου η τη ζωή σου. Και συνεχίζει να μένει με την οικογένειά του στο πατρικό και να διατηρεί γραφείο σε αντίστοιχα κακό σημείο αν και έχει τη δυνατότητα να φύγει. Τσιγκουνιά, αναποφάσιστος; Γενικά είναι μεγάλη απόφαση να πας σε άλλο μέρος και να διατηρήσεις κάποιες κεκτημένες ευκολίες. Μερικοί τολμούν άλλοι διστάζουν, ίσως έχουν άλλες προτεραιότητες.
Άβαταρ μέλους
By Focusman91
#108137 Περιστερι αγαπημένο...
Αν ειχαμε στην πολυκατοικία και παρκινγκ και λιγο περισσοτερη ησυχια (διαγωνισμοί εξατμισεων, ηχοσυστηματων κλπ. και παιδακια που ουρλιαζουν) δε θα φευγα ποτέ απο δω!

.
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#108147 Αν εκεί μεγάλωσες σε καταλαβαίνω (όχι απόλυτα βέβαια... ).
Για κάποιον που δεν έχει δεσμούς με την περιοχή, δεν βλέπω τον λόγο, ειλικρινά.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#108196 Επειδή λόγω επαγγέλματος έχω επισκευθεί πολλές και διάφορες περιοχές και πάντα κάτω από την επαγγελματική ματιά , αλλά ταυτόχρονα και την ατομική , αφού ποτέ δεν επένδυσα σε οικόπεδο που δεν θα έμενα εγώ αν το έφτιαχνε κάποιος άλλος , ανάλογα βέβαια με την περιοχή και τις ζητούμενες τιμές πώλησης , μπορώ να πω ότι σε κάθε περιοχή υπάρχουν καλά και κακά σημεία . Σε κάποιες βέβαια υπερτερούν κατά πολύ τα καλά από τα κακά , αλλά και το αντίστροφο .

Το βασικό όμως χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος και ο συντελεστής δόμησης , σε συνδυασμό με την χωροταξική λύση που έχει εφαρμοστεί .

Ετσι μπορούμε να δούμε δύο μεγάλες κατηγορίες ακινήτων .
Αυτά που βρίσκονται σε περιοχές που είχαν μπεί στο σχέδιο μέχρι το 80-85 και αυτές που έχουν μπεί μετά 83 , τον νόμο του Τρίτση και τις αριστερές εμμονές του , μαζί με τις δικονομικές εμμονές των γερόντων του ΣτΕ .

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο κομμάτι .

Ο Ν.1137/1983 , γνωστός και σαν νόμος Τρίτση , όρισε τις επεκτάσεις και τις καινούργιες περιοχές που θα πήγαιναν τα σχέδια πόλης .

Δυστυχώς όμως και τότε το κράτος είχε αργήσει , με αποτέλεσμα είτε να εντάσσουμε ολόκληρες χτισμένες αυθαιρετουπόλεις , ιδιαίτερα στις παραλίες , η περιοχές μισοχτισμένες , αλλά με είδη κομμένα μικρά αγροτεμάχια των 100-200-300 τμ , που μέχρι το 1992 επιτρέπονταν να κόβονται στις εκτός σχεδίου περιοχές .
Ετσι προκειμένου να βολέψει το κράτος τις μικροιδιοκτησίες , αλλά και τις εμμονές του ΣτΕ που δεν ήθελε να ορίζονται κατά παρέκκλιση αρτιότητες γιά τα μικρά οικόπεδα , αναγκάστηκαν να φτιάξουν μικρά οικοδομικά τετράγωνα , με στενούς δρόμους , λίγους κοινόχρηστους χώρους και να ορίσουν αρτιότητες κατά κανόνα σε μικρά εμβαδά της τάξεως των 200 τμ .

Ακόμα οι εμμονές του Τρίτση και των άλλων αριστερούληδων , υπέρ των μονοκατοικιών , επέβαλε χαμηλό ύψος των κτιρίων γύρω στα 8-9 μ. , αλλά άφησε ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ συντελεστές δόμησης του 0,80 έως το 1,40 στα πολεοδομικά κέντρα , σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμα και 2,4 , που ορίστηκε και ως ο μέγιστος συντελεστής .

Ετσι ακόμα και αν εφαρμοζόταν σωστά το μέτρο θα είχαμε απλά οριζόντιες πολυκατοικίες , αλλά στην πράξη το ψήλωμα των υπογείων από το 1,50 πάνω από το έδαφος που ήταν το επιτρεπόμενο στα 2,0-2,5 μ και των σοφιτών από το 1,5-2,0 μ στα 2,5-3,5 μ. οδήγησε σε διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης και του πληθυσμού που προβλεπόταν γιά τα οικοπεδάκια των 200 μ και των 6 μ πλάτους δρόμων .

Και αν τα μικρά οικόπεδα με τις ψηλές οικοδομές μπορεί να γίνουν αποδεκτές στο κέντρο των πόλεων , σίγουρα δεν μπορούν να γίνονται στα μακρυνά προάστεια .

Αρα λοιπόν υπάρχουν περιοχές που είναι υποτίθεται προάστεια και παρ΄ όλα αυτά έχουν πολλά προβλήματα .
Σκεφτείτε έναν δρόμο πλάτους 6 μ , με πεζοδρόμια του 0,5 μ και οδόστρωμα 5 μ. , συχνό φαινόμενο σε αυτές τις περιοχές , η ακόμη και 8 μ με πεζοδρόμια 1 μ. και οδόστρωμα 6 μ. Σε αυτό τον δρόμο υπάρχουν ανά οικοδομικό τετράγωνο 8-10 οικόπεδα , προσόψεως εκάστου 10-12 μ. και έτσι έχουμε σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο 10+10 ράμπες και 10+10 εισόδους , γεγονός που απαγορεύει σχεδόν κάθε δυνατότητα παρακαρίσματος επ΄ αυτού .

Εγώ προσωπικά δεν συμπαθώ καθόλου αυτές τις περιοχές και όσα ακίνητα έφτιαξα εκεί γιά λογαριασμό ιδιωτών πελατών μόνο , ποτέ σαν επιχείρηση , είχαν μεγάλους συμβιβασμούς .

Πάμε στις άλλες περιοχές . Εκεί έχουμε πιό οργανωμένη δόμηση και όπου έχουμε παλιές οικοδομές έχουμε το θέμα του πάρκινγκ και των μονώσεων . Αλλά στα κτίρια από το 85 και μετά αυτό αρχίζει και μειώνεται και μετά το 90-95 έχουμε σύγχρονα σπίτια . Υπάρχουν όμως και περιοχές που μπήκαν στο σχέδιο την δεκαετία του 80 σε παλιές περιοχές , όπου έχουμε μεγάλα οικόπεδα , λογικούς συντελεστές δόμησης και δυνατότητα ψηλών κτιρίων και φαρδύτερους δρόμους .

Σκεφτείται ότι στο πιό πάνω παράδειγμα , ο δρόμος θα είναι 10 μ πλάτος με πεζοδρόμια 1,5-2 μ , οι είσοδοι και τα πάρκινγκ δεν θα είναι πάνω 4 + 4 και το παρκάρισμα πιό εύκολο , ενώ θα υπάρχει και μεγάλος χώρος στάθμευσης στα κτίρια με τα υπόγεια και τις πιλοτές .

Σε τέτοιες περιοχές υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι , καλύτερες συγκοινωνίες και πολλά ακόμη .

Ετσι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι στις κρίσεις μας γιά τις περιοχές , αλλά να κρίνουμε κάθε φορά την συγκεκριμένη θέση , αφού κάθε ακίνητο είναι μοναδικό διότι ακόμα και στο ίδιο ακίνητο , ο όροφος κάνει διαφορά στην θέα και στον φωτισμό , ενώ και στον ίδιο όροφο ο προσανατολισμός είναι διαφορετικός .
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#108198 Ρε συ cruiser, μήπως θυμάσαι που είχες δει συντελεστή 2,4 ? Πρώτη φορά ακούω για τέτοιο τραγικό συντελεστή, σίγουρα δεν έχω βγάλει ή δει άδεια με τέτοιο συντελεστή.... :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
The Ace έγραψε:Ρε συ cruiser, μήπως θυμάσαι που είχες δει συντελεστή 2,4 ? Πρώτη φορά ακούω για τέτοιο τραγικό συντελεστή, σίγουρα δεν έχω βγάλει ή δει άδεια με τέτοιο συντελεστή.... :hmmm:

Δεν έχεις δει ποτέ συντελεστή δόμησης στον κέντρο της Αθήνας? :lol:

Όσο τραγικός είναι ο 3+ είναι και ο 0,6
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#108209 Κέντρο δεν έχω βγάλει ποτέ άδεια, έχω κάνει Ριζούπολη, Περισσό, Βύρωνα, Θρακομακεδόνες, Μαρούσι πέριξ του ΟΑΚΑ, και για προσωπική χρήση :lol: Σπάτα, Κορινθία και Κέα. Επίσης Αγία Παρασκευή τώρα τελευταία. Πουθενά δεν έχω δει πάνω από 1,5, το πιο συχνό είναι νομίζω 0,8-0,9 :hmmm:

Το 0,6 είναι θεμιτό και σκόπιμο, όταν θες να έχεις συγκεκριμένη διαρρύθμιση της περιοχής (πρασιές, πεζοδρόμια, ύψη, κοινόχρηστους/κήπους κλπ). Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι π.χ. ο πύργος προφανώς πρέπει να έχει τρελό συντελεστή, απλά λέω ότι εγώ προσωπικά δεν έχω δει/βγάλει τέτοιες άδειες...
Άβαταρ μέλους
By red_monster
The Ace έγραψε:Κέντρο δεν έχω βγάλει ποτέ άδεια, έχω κάνει Ριζούπολη, Περισσό, Βύρωνα, Θρακομακεδόνες, Μαρούσι πέριξ του ΟΑΚΑ, και για προσωπική χρήση :lol: Σπάτα, Κορινθία και Κέα. Επίσης Αγία Παρασκευή τώρα τελευταία. Πουθενά δεν έχω δει πάνω από 1,5, το πιο συχνό είναι νομίζω 0,8-0,9 :hmmm:

Το 0,6 είναι θεμιτό και σκόπιμο, όταν θες να έχεις συγκεκριμένη διαρρύθμιση της περιοχής (πρασιές, πεζοδρόμια, ύψη, κοινόχρηστους/κήπους κλπ). Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι π.χ. ο πύργος προφανώς πρέπει να έχει τρελό συντελεστή, απλά λέω ότι εγώ προσωπικά δεν έχω δει/βγάλει τέτοιες άδειες...

Πατήσια έχει και 3,6...
Κηφισιά και 0,6...

Προσωπικά, και τα 2 ακραία μου φαίνονται...

Όταν ακούω για κοινόχρηστους κήπους/πισίνες κλπ με πιάνει μια αηδία :lol: μπλιαξξξ
Άβαταρ μέλους
By criuser
#108214 Ο Βύρωνας στο κέντρο έχει 2,60 , τα βόρεια προάστεια έχουν κάτω από 1,20 . Το κέντρο του Γερακα 1,40 .
Η Καλλιθέα , η Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο έχουν 3 και 2,40 σε διάφορες περιοχές .

Η Κυψέλη έχει 3,6 και η Αλεξάνδρας το ίδιο και κάποιες άλλες 4,20 .
Γενικά στο κέντρο όπου πιά δεν χτίζονται οικοδομές , το 2,4 , το 3 και το 3,6 είναι συνήθη .
Άβαταρ μέλους
By criuser
#108216 Οταν μιλάω γιά κοινόχρηστους χώρους , προφανώς δεν εννοώ ιδιωτικές πισίνες , αλλά μεγάλους φυτεμένους ακάλυπτους στα κτίρια και κοινόχρηστους χώρους , όπως παιδικές χαρές , πάρκα , χώρους άθλησης στο δημόσιο τμήμα .
Άβαταρ μέλους
By red_monster
criuser έγραψε:Οταν μιλάω γιά κοινόχρηστους χώρους , προφανώς δεν εννοώ ιδιωτικές πισίνες , αλλά μεγάλους φυτεμένους ακάλυπτους στα κτίρια και κοινόχρηστους χώρους , όπως παιδικές χαρές , πάρκα , χώρους άθλησης στο δημόσιο τμήμα .

Εγώ μιλάω για κάτι συγκροτήματα με κάτι σιχαμένες κοινόχρηστες πισίνες, κήπους κλπ στο κέντρο
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#108222 Φαίνεται έχω πέσει σε όλες τις "καλές" περιοχές :lol: Ακόμα και στο Βύρωνα φαίνεται ότι έβγαλα σε ζώνη χαμηλού συντελεστή. Δεν θυμάμαι ακριβώς το συντελεστή στη Ριζούπολη, είναι και πολύ παλιά άδεια, μπορεί εκεί να είχε και παραπάνω και απλά να μην το θυμάμαι.

Ο -πολύ- χαμηλός συντελεστής έχει πολύ νόημα σε ανοιχτές και απλωμένες residential περιοχές, όσο πολύ νόημα έχει ο -πολύ- ψηλός συντελεστής σε commercial περιοχές (π.χ. κέντρα πόλεων) με office buildings, όπου σε περιορισμένο χώρο πρέπει να έχεις μεγάλα νούμερα τ.μ.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#108249 Στον Βύρωνα στα όρια με τον Υμηττό είναι 1,70 ο ΣΔ , ενώ στον Υμηττό είναι 1,40 .
Δεν ξέρω πόσο είναι στον Καρέα , αλλά νομίζω ότι και εκεί κοντά στο 1,7 είναι .

Στο Χαλάνδρι έχουμε δύο χαρακτηριστικές περιοχές του διάφορου τρόπου δόμησης που μπήκαν κοντά στο σχέδιο .
Η μία η περιοχή της Τούφας , ανάμεσα Πλακεντίας και Πεντέλης , μπήκε η μισή το 1973 η πιό κοντά στο κέντρο και στην Πεντέλης και η υπόλοιπη το 1989 .
Το 1992 μπήκε η πρώτη περιοχή του Πατήματος , που είναι πάνω από την Αττική οδό και ανατολικά του παλιού σχεδίου των Βριλησσίων .

Η δεύτερη είναι με τον νόμο του Τρίτση με συντελεστή δόμησης 0,80 , οικόπεδα από 200 τμ και πάνω μεζονεττούλες και άπειρες υπερβάσεις που όλες πάνε κατηγορία 5 στα αυθαίρετα και στο μέλλον θα πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους στο κράτος . :lipsealed: :innocent:
Ο πραγματικός συντελεστής με τα πλέι ρουμ και τις σοφίτες , είναι πάνω από 1,5 .

Αντίθετα στην περιοχή της Τούφας , έχουμε μεγάλα οικόπεδα , από 600 τμ και πάνω , πολλά άνω του στρέμματος και ο συντελεστής δόμησης είναι 0,90 γιά τα πρώτα 600 τμ του εμβαδού του οικοπέδου και 0,80 γιά τα επόμενα . Τα κτίρια είναι από 3-5 ορόφους ανάλογα με το μέγεθος του οικοπέδου και οι υπερβάσεις είναι ελάχιστες , της τάξεως του 10-15 % και ο τελικός συντελεστής είναι περί το 1 . Υπάρχουν ανοιχτοί χώροι , σχολεία , ποδηλατόδρομοι , 3 σταθμοί ΜΜΜ , παιδικές χαρές αθλητικοί χώροι , θερινοί και χειμερινοί κινηματογράφοι και επειδή είναι και επίπεδο το μέρος και οι δρόμοι από 10 μ και πάνω άνετοι στο περπάτημα και μηδενικό πρόβλημα παρακαρίσματος , αφού στα οικοδομικά τετράγωνα δεν έχουμε πάνω από 3-4 εισόδους ανά πλευρά .

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν απούλητα διαμερίσματα , εκτός από κάποιους που έχουν κτίσει δίπλα σε λεωφόρο και έχουν φασαρία και σε κάθε περίπτωση μαζί με αυτά , ίσως λιγότερα από 10 .

Αντίθεται στο πάτημα γίνεται χαμός , γιατί βέβαια και τα χαράτσια στις μεζονέττες είναι μεγάλα .

Εδώ να ενημερώσω τους υποψηφίους , ότι πρακτικά οι έχοντες και οι ετοιμαζόμενοι να αγοράσουν μεζονέττες σε μεζονεττουπόλεις , ότι επειδή προφανώς έχουν θέμα με τα αυθαίρετα και τις υπερβάσεις , ο νόμος 4178 που ισχύει προβλέπει γιά τα αυθαίρετα μετά το 1983 , δύο κατηγορίες την 4 και την 5 .

Ετσι πλέον σε ΚΑΘΕ κτίριο , κοιτάμε το ΣΥΝΟΛΟ των αυθαιρεσιών που υπάρχουν , όχι μόνο τα δικά μας .
Αν το άθροισμα των αυθαίρετων χώρων που έχουν κτιστεί η έχουν γίνει από βοηθητικοί , κύριοι , υπερβαίνουν σε ποσοστό υπέρβασης το 40 % της νόμιμης κάλυψης , αυτό είναι πολύ σπάνιο , είτε το 40 % της νόμιμης δόμησης και το 20 % του νόμιμου ύψους , τότε έχουμε θέμα .

Γιά παράδειγμα οικόπεδο μεζονεττών , εμβαδού 1000 τμ και ΣΔ 0,80 . Η νόμιμη δόμηση είναι 800 τμ . Συνήθως έχουμε υπέρβαση αυτής με ημιυπαίθριο 20 % , δηλαδή 960 τμ και έχουμε υπόγεια άλλα 480 τμ και σοφίτες άλλα 480 .

Αν δεχθούμε το σύνηθες ότι το μισό υπόγειο και η μισή σοφίτα είναι κύριοι χώροι , τότε η υπέρβαση είναι 160 + 240 +240 = 640 και είναι αύξηση 80 % του επιτρεπόμενου ΣΔ .

Οι σημερινοί και μελλοντικοί ιδιοκτήτες του κτιρίου , είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 10 χρόνια από το 2012 να αγοράσουν από τους Δήμους την αξία της γης που έχουν καλύψει , αλλιώς τα κτίρια θα είναι νόμιμα μόνο μέχρι το 2042 .

Αντίθετα όσοι είναι κάτω από τα όρια , που είναι το σύνηθες στις πολυκατοικίες , με την ταυτότητα του κτιρίου που θα γίνει στα επόμενα χρόνια , θα πάρουν οριστική εξαίρεση .

Αυτά βέβαια είναι άγνωστα στις ζωντοχήρες και στους νεοσυνταξιούχους που παριστάνουν τους μεσίτες , οπότε ας το μαθαίνετε από τους ειδικούς .