Χρήστος Λάππας έγραψε:Παρεμπιπτόντως, δεν μίλησε κανείς για αναλογικότητα. Δηλαδή έβαλα τόσα έξτρα, άρα λογικά θα παίρνω τόσα επιπλέον. Προτιμώ να το βλέπω ως "να λείπουν όσο γίνεται λιγότερα από το σπίτι και να είναι όσο πιο future proof γίνεται και αντέχει η τσέπη μου".
Lalfamaz έγραψε:Όποιος έχει διαβάσει Καθημερινή και έχει ακούσει ΠΘ δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με ΧΛ.
ταληράκια τικ τοκΟ ίδιος αναλύει, όμως, και τους λόγους για τους οποίους η προσφορά των σπιτιών προς ενοικίαση είναι σήμερα χαμηλή: ο λόγος είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν κλειστά, κυρίως παλιά μη επισκευασμένα διαμερίσματα,
Ντρέπονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν πισίνες και γυάλινα κάγκελα και τα κρατούν ερμητικά κλειστά για να μην τους παρεξηγήσουν οι νοικάρηδες. Επομένως, διαθέσιμα προς ενοικίαση είναι μόνο όσα βγάζουν άγρια γούστα εξού και τα ενοίκια στο Θεούλη.
Οι λόγοι που τα ενοίκια είναι υψηλά είναι γιατί 1) κλείσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας που έφτιαχνε προσιτά σπίτια για την πλειοψηφία, 2) σταμάτησαν να χτίζονται γενικά νέα σπίτια από το 2010 μέχρι πρόσφατα και τέλος 3) πολλά σπίτια που θα έβγαιναν στην αγορά ενοικίασης, πήγαν στο AirBnB, μειώνοντας κι άλλο την προσφορά.
Όλα τα υπόλοιπα είναι π@π@ριές καμαρωτές.
Και αφού αποφασίσαμε πως οι οικονομολόγοι κάνουν λάθος τόσο σε ότι αφορά τον καθορισμό της τιμής στην ελεύθερη αγορά, όσο και για τις επιπτώσεις στην οικονομία του rent seeking, έχω πλέον αγωνία για το ποιος θα πάρει το επόμενο Νόμπελ οικονομίας.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

sknipper έγραψε:Άσχετα από τις οικονομικοκοινωνικοπολιτικές θεωρίες σας, που είναι ακριβώς αυτό, θεωρίες, εγώ νομίζω ότι κατάλαβα τι εννοεί ο ΧΛ και γενικά είμαι σύμφωνος.
Για ίδια περιοχή, ίδια προσόντα τοποθεσίας, αυτό που είναι πιο καλοφτιαγμένο και πολυτελές έχει δυνατότητα να νοικιαστεί πιο ακριβά.
NAI. Ok? ΝΑΙ. Συμφωνούμε όλοι. ΟΛΟΙ. Αλλά δεν είναι συτό το πρόβλημά στην αγορά. Το λήξαμε;
markvag έγραψε:Οι λόγοι που τα ενοίκια είναι υψηλά είναι γιατί 1) κλείσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας που έφτιαχνε προσιτά σπίτια για την πλειοψηφία, 2) σταμάτησαν να χτίζονται γενικά νέα σπίτια από το 2010 μέχρι πρόσφατα και τέλος 3) πολλά σπίτια που θα έβγαιναν στην αγορά ενοικίασης, πήγαν στο AirBnB, μειώνοντας κι άλλο την προσφορά.
Υπάρχουν κι άλλοι μικρολόγοι, όπως η golden visa, οι μαζικές αγορές σε συγκεκριμένες τοποθεσίες από ξένους (π.χ. μαύρο χρήμα από τη Βουλγαρία στη Βόρειο Ελλάδα, με το οποίο κανείς δεν ασχολείται), αλλά υπάρχει και ένας γκράντε λόγος: Το real estate (δεν είμαστε και τίποτε τελευταίοι ν ασχολούμαστε με κτηματαγορά) είναι αυτή τη στιγμή το νέο ελντοράντο, το νέο χρηματιστήριο όπου όλοι θα γίνουν πλούσιοι με 100 μετοχές Ντρουκφάρμπεν - ή ένα δυαράκι του 60 στο Κουκάκι ή και στην τουριστικότατη Λάρισα.
Όσον αφορά την έλλειψη σπιτιών, τα 700Κ κλειστά, την χαμένη οικοδομική δεκαετία να θυμίσω επίσης ότι από το 2010 η Ελλάδα έχασε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο.
EDIT. Επιπλέον, εφόσον αναγνωρίζεται ως πρόβλημα το κλειστό σπίτι γιατί δεν δίνουν κανένα σοβαρό κίνητρο ν ανοίξουν; Θεωρούν ότι η επιδότηση 40% στις 10000 ευρώ είναι κίνητρο και αρκεί; Έχουν επαφή με την αγορά και τις τιμές ανακαίνισης, ή απλά πετάμε άλλη μια μπαρούφα να την ακούσουν οι άσχετοι και να χαρούν;
pro έγραψε:markvag έγραψε:Οι λόγοι που τα ενοίκια είναι υψηλά είναι γιατί 1) κλείσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας που έφτιαχνε προσιτά σπίτια για την πλειοψηφία, 2) σταμάτησαν να χτίζονται γενικά νέα σπίτια από το 2010 μέχρι πρόσφατα και τέλος 3) πολλά σπίτια που θα έβγαιναν στην αγορά ενοικίασης, πήγαν στο AirBnB, μειώνοντας κι άλλο την προσφορά.
Υπάρχουν κι άλλοι μικρολόγοι, όπως η golden visa, οι μαζικές αγορές σε συγκεκριμένες τοποθεσίες από ξένους (π.χ. μαύρο χρήμα από τη Βουλγαρία στη Βόρειο Ελλάδα, με το οποίο κανείς δεν ασχολείται), αλλά υπάρχει και ένας γκράντε λόγος: Το real estate (δεν είμαστε και τίποτε τελευταίοι ν ασχολούμαστε με κτηματαγορά) είναι αυτή τη στιγμή το νέο ελντοράντο, το νέο χρηματιστήριο όπου όλοι θα γίνουν πλούσιοι με 100 μετοχές Ντρουκφάρμπεν - ή ένα δυαράκι του 60 στο Κουκάκι ή και στην τουριστικότατη Λάρισα.
Όσον αφορά την έλλειψη σπιτιών, τα 700Κ κλειστά, την χαμένη οικοδομική δεκαετία να θυμίσω επίσης ότι από το 2010 η Ελλάδα έχασε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο.
Σωστός. Μία μικρή διόρθωση, η απώλεια είναι περίπου 1εκ άνθρωποι. Σε μετανάστευση μόνο.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Έχασε πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες. Ήρθαν όμως άνθρωποι από άλλες χώρες, κάποιοι από τους οποίους έμειναν. Ο πληθυσμός που βρίσκεται στη χώρα και χρειάζεται στέγαση δεν νομίζω ότι μειώθηκε ουσιαστικά, η σύσταση του άλλαξε. Τα 700.000 κλειστά σπίτια είναι σημαντικό πρόβλημα γιατί στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για σπίτια που θα νοικιαστούν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές από νεόδμητα.
Σε άλλο topic έβαλα στατιστικά για την καθαρή αρνητική μετανάστευση στην Ελλάδα το 2023, που ήταν 160 χιλιάδες άνθρωποι. Μόνο για το 2023. Και μιλάμε για καθαρή αρνητική μετανάστευση, δηλαδή το αποτέλεσμα από την πράξη (πόσοι ήρθαν) - (πόσοι έφυγαν). Και η καθαρή μετανάστευση είναι αρνητική εδώ και χρόνια, σίγουρα από το 2009. Μπορείς εδώ να βάλεις τα νούμερα για όποιο διάστημα θέλεις και θα δεις την πραγματικότητα. Πχ, στην παρακάτω εικόνα η καθαρή μετανάστευση από το 2000:

Θετική μόνο από το 2006 έως και το 2009, για 4 χρόνια.
Οπότε, αν η μετανάστευση έπαιζε τόσο καθοριστικό ρόλο, θα έπρεπε να βλέπαμε μείωση στις τιμές των ενοικίων και των σπιτιών, λόγω της αύξησης της προσφοράς (κενά σπίτια από ανθρώπους που έφυγαν) και μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο.
Χώρια που, εκτός από τη μετανάστευση, έχουμε και περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, και άρα ΚΑΙ φυσική μείωση του πληθυσμού, που επίσης θεωρητικά θα έπρεπε να οδηγήσει σε μειώσεις τιμών των ακινήτων, κάτι που επίσης δεν συμβαίνει.
Άρα η επίδραση αυτών των παραγόντων είναι μηδαμινή στην πράξη και ακυρώνεται (και με το παραπάνω) από τους υπόλοιπους παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

markvag έγραψε:Οι λόγοι που τα ενοίκια είναι υψηλά είναι γιατί 1) κλείσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας που έφτιαχνε προσιτά σπίτια για την πλειοψηφία.....Σχετικά με αυτό, πόσο προσιτά ήταν σε απόλυτη τιμή και κατά πόσον θα ήταν προσιτά με τις σημερινές τιμές μισθών; Και πόσα ήταν αυτά, ήταν αρκετά για να κάνουν διαφορά τέτοια που να συζητάμε; Ή μόνο ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες με μαύρα καταφέρναν να τα πάρουν. Οι πραγματικά φτωχοί ούτε αυτά δεν μπορούν.
Ερώτηση: η αρνητική μετανάστευση πως μετριέται; Γιατί υποπτεύομαι ότι υπάρχει τεράστιο μεθοδολογικό λάθος και μάλλον η πραγματική μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη.
sknipper έγραψε:markvag έγραψε:Οι λόγοι που τα ενοίκια είναι υψηλά είναι γιατί 1) κλείσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας που έφτιαχνε προσιτά σπίτια για την πλειοψηφία.....Σχετικά με αυτό, πόσο προσιτά ήταν σε απόλυτη τιμή και κατά πόσον θα ήταν προσιτά με τις σημερινές τιμές μισθών; Και πόσα ήταν αυτά, ήταν αρκετά για να κάνουν διαφορά τέτοια που να συζητάμε; Ή μόνο ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες με μαύρα καταφέρναν να τα πάρουν. Οι πραγματικά φτωχοί ούτε αυτά δεν μπορούν.
Προφανώς και ήταν προσιτά και με καλούς όρους δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση ήταν μία πηγή προσφοράς κατοικιών στην αγορά που λείπει σήμερα.
sknipper έγραψε:Ερώτηση: η αρνητική μετανάστευση πως μετριέται; Γιατί υποπτεύομαι ότι υπάρχει τεράστιο μεθοδολογικό λάθος και μάλλον η πραγματική μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Είπαμε, είναι το αποτέλεσμα (μετανάστες που έρχονται) - (μετανάστες που φεύγουν). Για τη μέθοδο, τα παράπονα στον ΟΗΕ από τον οποίον προέρχονται τα νούμερα. Θεωρώ πάντως εξωφρενικά απίθανο να έχει λάθος.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

sknipper έγραψε:Ερώτηση: η αρνητική μετανάστευση πως μετριέται; Γιατί υποπτεύομαι ότι υπάρχει τεράστιο μεθοδολογικό λάθος και μάλλον η πραγματική μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη.
markvag έγραψε:Είπαμε, είναι το αποτέλεσμα (μετανάστες που έρχονται) - (μετανάστες που φεύγουν). Για τη μέθοδο, τα παράπονα στον ΟΗΕ από τον οποίον προέρχονται τα νούμερα. Θεωρώ πάντως εξωφρενικά απίθανο να έχει λάθος.Εγώ αντίθετα θεωρώ σίγουρο ότι κάνει μεγάλο λάθος. Από πού μετράει τους μετανάστες. Έχει κανένας ταμπέλα ότι γειά σας ήρθα είμαι μετανάστης και είμαι από Ελλάδα; Ειδικά σε χώρες όπου η μετακίνηση είναι ελεύθερη; Εμένα που μια μέρα σηκώθηκα κι έφυγα με έχει μετρήσει κάποιος σαν μετανάστη; Από πού, πως αποφάσισαν αν είμαι ή δεν είμαι.
Ζητώ συγνώμη, είμαστε εκτός θέματος.
markvag έγραψε:Οι λόγοι που τα ενοίκια είναι υψηλά είναι γιατί 1) κλείσαμε τον οργανισμό εργατικής κατοικίας που έφτιαχνε προσιτά σπίτια για την πλειοψηφία.....
sknipper έγραψε:Σχετικά με αυτό, πόσο προσιτά ήταν σε απόλυτη τιμή και κατά πόσον θα ήταν προσιτά με τις σημερινές τιμές μισθών; Και πόσα ήταν αυτά, ήταν αρκετά για να κάνουν διαφορά τέτοια που να συζητάμε; Ή μόνο ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες με μαύρα καταφέρναν να τα πάρουν. Οι πραγματικά φτωχοί ούτε αυτά δεν μπορούν.
markvag έγραψε:Προφανώς και ήταν προσιτά και με καλούς όρους δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση ήταν μία πηγή προσφοράς κατοικιών στην αγορά που λείπει σήμερα.Συμφωνώ για το ότι ήταν μια πηγή που δεν υπάρχει πια αλλά αυτό που ρωτάω και δεν απαντάς (δεν ξέρω καν αν είναι δυνατή μια πραγματική απάντηση με συγκεκριμένους αριθμούς) είναι σημαντικό, το αν η πηγή βγάζει μια σταγόνα το μήνα και είναι πηγή μόνο στο όνομα ή αν ποτίζει χωράφια. Στην τελευταία περίπτωση όντως μεγάλη απώλεια. Στην πρώτη όμως περίπτωση παραμύθια τούμπανα, λόγια φωτισμένων πολιτικών και υπνωτισμένων οπαδών που ουδεμία αξία έχουν ούτε λόγο να αναφέρονται σαν επιχείρημα...
sknipper έγραψε:Συμφωνώ για το ότι ήταν μια πηγή που δεν υπάρχει πια αλλά αυτό που ρωτάω και δεν απαντάς (δεν ξέρω καν αν είναι δυνατή μια πραγματική απάντηση με συγκεκριμένους αριθμούς) είναι σημαντικό, το αν η πηγή βγάζει μια σταγόνα το μήνα και είναι πηγή μόνο στο όνομα ή αν ποτίζει χωράφια. Στην τελευταία περίπτωση όντως μεγάλη απώλεια. Στην πρώτη όμως περίπτωση παραμύθια τούμπανα, λόγια φωτισμένων πολιτικών και υπνωτισμένων οπαδών που ουδεμία αξία έχουν ούτε λόγο να αναφέρονται σαν επιχείρημα...
Οι πόροι του προήρχοντο από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων (1% επί των αποδοχών τους) και των εργοδοτών τους (0,75%). Πάνω 363.000 οικογένειες βοηθήθηκαν για να βρουν κατοικία, σε 56.000 παραχωρήθηκε έτοιμη κατοικία, σε 184.000 δόθηκε στεγαστικό δάνειο ή ανέγερσης κατοικίας και 123.000 έλαβαν δάνειο επισκευής.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF ... E%B1%CF%82
sknipper έγραψε:...
Για ίδια περιοχή, ίδια προσόντα τοποθεσίας, αυτό που είναι πιο καλοφτιαγμένο και πολυτελές έχει δυνατότητα να νοικιαστεί πιο ακριβά.
Για άλλη περιοχή κλπ αυτό που είναι πιο καλοφτιαγμένο κλπ μπορεί να νοικιαστεί πιο ακριβά.
Το επιπλέον έξοδο αγοράς του οικοπέδου αποτελεί μέρος της επένδυσης/προϊόντος και δεν είναι ανεξάρτητο αυτού. Για αυτό και είναι εντελώς λάθος να συγκρίνουμε τα 2 "ίδια" σπίτια στις δύο περιοχές γιατί μπορεί τα σπίτια να είναι ίδια αλλά στα αλήθεια δεν είναι, δεν έχουν κοστίσει το ίδιο στον ιδιοκτήτη αλλά ούτε και στα μάτια του κόσμου είναι ίδια.
...
Βέβαια το ότι το όποιο ακίνητο δικαιούται περισσότερα από άλλο και το ότι το ζητάει δεν σημαίνει ότι θα συμβεί. Στην πράξη όμως εφόσον η ζήτηση είναι ικανή συμβαίνει. Αν δεν επαρκεί η ζήτηση το ακριβό κινδυνεύει να μείνει ξενοίκιαστο (ή το αντίθετο, ανάλογα με την κατάσταση της κοινωνίας).
Σχετικά με την πρωτη περίπτωση.
Εχω εναν κουμπάρο "Αθίγγανο". Παντρεύτηκε μια φίλη και θέλησε να πουλήσει το σπίτι που είχε, να παρει άλλο στη Λάρισα.
Το σπίτι που εχει είναι ένα "παλάτι". Κυριολεκτικά ντρέπεσε να πατήσεις μεσα, μαρμαρα, τζαμια βιτρό, μπάνια "βασιλικα" και κουζινα μασίφ ξύλο. Αυλη περιποιημενη με δυο συεγασμενα πάρκινκ και ολα τα τζίτζιρι μίτζιρι που εχει μια βίλα.
Εχει όμως ενα πρόβλημα. Ειναι χτισμένο στον "μαχαλά" των γύφτων στον Τύρναβο. Ενω εχω παει πολλές φορες στον Τυρναβο, στον "μαχαλά" πήγα μονο μαζί του, είναι "άβατο".
Αρα εχουμε μια πολυ καλή και ακριβή κατασκευή, αλλά στο λάθος μέρος.
Σχετικα με τα ακριβα ενοίκια, παλαιότερα αν καποιος ζητουσε υπερβολικα χρηματα, απλά ειχε το σπίτι άδειο να το κοιτά. Τωρα λογω έλλειψης, μάλλον θα το νοικιάσει.
Στα μαγαζια όμως, που υπάρχει προσφορα και (μάλλον) οχι τρελή ζήτηση, βλέπω να μενουν ξενοίκιαστα για πολύ καιρό "φιλέτα" που άλλες εποχές ηταν ανάρπαστα.
saxon_747 έγραψε:Πολλά μαγαζιά στη γειτονιά μου έμειναν ξενοικιαστα για χρόνια μετά το 2009. Ένα συγκεκριμένο, για 10. Το νοίκιαζε σε τράπεζα με παράλογα υψηλό ενοίκιο για την περιοχή και το εμβαδόν. Τελικά το νοίκιασε λιγότερο (αλλά πάλι σε υψηλή τιμή) αλλά με Τα χρήματα που έχασε όλα αυτά τα χρόνια , μπορούσε να αγοράσει διαμέρισμα. Όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη αν τον συμφέρει να μένει ξενοικιαστα, μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει γιατί έχει και άλλα καταστήματα και σπίτια που νοικιάζει.O καθένας κάνει τις πράξεις του ή όχι και αποφασίζει όπως κρίνει αυτός ότι είναι το σωστό....