- 09 Αύγ 2021, 10:43
kubiak έγραψε:Η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις, ας μην κάνουμε ούτε εμείς...
Η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις, αλλά το τι κάνεις για να την αντιμετωπίσεις (πριν και μετά) έχει διαφορά. Και φυσικά η επιλογή του που θα ξοδευτούν οι περιορισμένοι πόροι του κράτους είναι 100% πολιτική. Ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα (είτε στην κυβέρνηση, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση) προφανέστατα και υπάρχουν και επίσης προφανέστατα (γιατί ζούμε σε μπανανία) δεν πρόκειται να αποδοθούν. Τί θα μπορούσε να είχε γίνει; Πολλά πιθανότατα, αλλά δεν μπορώ να ξέρω εγώ. Η μόνη μου ελπίδα (μικρή) είναι πως θα το θυμόμαστε όταν έρθει η ώρα της κάλπης (γιατί δεν πρόκειται να γίνει τίποτε άλλο). ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως είναι εξαιρετικό το ότι μέσα σε τέτοια καταστροφή δεν θρηνήσαμε θύματα (όχι πολλά τουλάχιστον), αλλά θρηνούμε τη μισή χώρα που κάηκε, που έχασε τα πάντα...
Σε ότι αφορά τις εκκενώσεις, πάλι δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, το μόνο που μπορώ να πω είναι το καλοκαίρι του 1985 (5 ετών τότε) να είμαστε στο εξοχικό 2 οικογένειες, με 3 παιδιά (εγώ 5, ο αδερφός μου 2 και ένα ακόμα βρέφος 10 μηνών) και κάποιος παπάρας να βάζει φωτιά στις καλαμιές του στο θερισμένο χωράφι κάπου κοντά στη Νέα Σάντα. Σε καύσωνα και με βοριά... Η φωτιά έφτασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη και εμείς ήμασταν στη μέση. Θυμάμαι αχνά να είμαστε τα παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού, με την μητέρα του βρέφους να μας προσέχει και τους υπόλοιπους (οι γονείς μου και ο πατέρας του βρέφους) να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια και να δίνουν όσο νερό μπορούσαν στην πυροσβεστική. Εν τέλει, η φωτιά πέρασε και τσουρούφλισε κάποια δέντρα, τα σπίτια σώθηκαν. Τα έσωσαν οι κάτοικοι; Η τύχη; Δεν ξέρω... Φαντάζομαι και τα δύο... Θυμάμαι τους γονείς μου να λένε πως η ταχύτητα της φωτιάς ήταν απίστευτη (τη μία στιγμή ήταν 10 μέτρα μπροστά σου, την επόμενη 10 μέτρα πίσως σου

). Έκαναν καλά που έμειναν; Δεν ξέρω. Αν θυμάμαι καλά, τους είπαν οι πυροσβέστες πάντως πως αν θέλουν να σώσουν τα σπίτια, θα έπρεπε να μείνουν, γιατί αυτοί δεν μπορούσαν. Και πως ίσως να ήταν πιο επικίνδυνο αν έφευγαν καθώς μπορεί η φωτιά να τους έπιανε στο δρόμο και να καίγονταν το αυτοκίνητο. Λάθος; Σωστό; Δεν ξέρω...
Ο ειλικρινής σεβασμός μου σε όσους ανθρώπους ρίχνονται στις φλόγες! Και δεν ξέρω τι να πω στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα...
ΥΓ: Θα ήθελα να καταλάβουμε ως κράτος πως αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι απλά η πρώτη πρόταση της εισαγωγής αυτού που θα συμβαίνει πλέον. Η κλιματική αλλαγή ήρθε και θα παραμείνει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις συνέπειές της.
Then:
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>