Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By glf
#59859 σήμερα έκανα το... μηνιαίο καθάρισμα στο τζάμι του τζακιού :) α φέτος πάει καλά, κάθε απόγευμα το ανάβω και μένει μέχρι αργά το βράδυ. τζακοκατάσταση όλες τις γιορτές
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Scotch έγραψε:
mjacob έγραψε:εξαιρετικά καθυστερημένα:
Το ευρωπαϊκό nest έρχεται μαζί με ένα heat link παπαράκι που ουσιαστικά το κάνει συμβατό με οτιδήποτε.

Πολύ ενδιαφέρον! Αναμένουμε εντυπώσεις :)

Λοιπόν, επιχείρηση φωλιά ολοκληρώθηκε.

Ακόμα και με δυο αριστερά χέρια :shifty: , ακόμα και ως ντεμέκ μηχανικός, η εγκατάσταση ήταν πανεύκολη.

Στη δική μου περίπτωση μάλιστα το εξαιρετικά παλιό σύστημα έφερνε στον πρώην θερμοστάτη μόνο το γεφυρωμένο (στη φάση) common και το call-for-heat, οπότε έπρεπε να τραβήξω μια καινούρια γραμμή για παροχή ρεύματος [@hi-fi: από κουτί το έφερα, όχι από πρίζα :lol: ]
Οπότε, Ν.Β. ότι αν δεν υπάρχει παροχή στο υπάρχον σύστημα (φάση-ουδέτερο δλδ), θα χρειαστεί.

Και πάνω κάτω εκεί τελειώνει και η δυσκολία της εγκατάστασης. Στο manual του heat-link έχει σχεδιαγράμματα για διάφορους τύπους συνδεσμολογιών, που είνια και αρκετά εύκολο να διαπιστώσεις ποια υφίσταται με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι και ένα test run. Εγώ βρήκα και το installation manual του προηγούμενου θερμοστάτη, οπότε ήταν ακόμα πιο απλό.

Το καθαυτό nest μετά το βάζεις όπου θες.
Αν είναι κοντά στο heat link (ή αν μπορείς να τραβήξεις από εκεί καλώδια), τροφοδοτείται από το heat link. Αλλιώς έχει δικό του καλώδιο mini usb. Ν.Β. παραγγελία από UK σημαίνει ότι σου έρχεται με αγγλικό φις, οπότε καλό είναι να υπάρχει κανά spare usbόμπριζο (550mA θέλει).

Γενικά είναι αρκετά ωραίο, το βάζεις σαλόνι άνετα. Είτε σε τοίχο, είτε σε ειδική βάση (επίσης καλαίσθητη). Προς το παρόν εγώ το έχω στη βάση γιατί δεν έχω αποφασίσει που ακριβώς θα το βάνω.

Βρέθηκαν μεταξύ τους και με το ιντερνέτς κατευθείαν. Σε ρωτάει κάποια βασικά για το σπίτι (τ.κ. για να παίρνει τον καιρό, τετραγωνικά, έτος, τύπος θέρμανσης κλπ) και... just works.
Βάζεις και το app, και το ελέγχεις από το κινητό.
Μαζί με θερμοκρασία σου δείχνει και υγρασία.

Υποτίθεται ότι την πρώτη βδομάδα μαθαίνει (ρυθμό απώλειας θερμότητας, ρυθμό απόδοσης θερμότητας) για να ανοιγοκλείνει το σύστημα proactively αναλόγως εξωτερικού καιρού, προγράμματος και κάτι τέτοια.
Από κινητό ή laptop είναι πανεύκολο να φτιάξεις πρόγραμμα. Έχεις και away temp και κάτι τέτοια.

Ε, αυτά.

Μαζί με αυτό πήρα και το smoke/co detector, αυτό δεν το έχω βάλει ακόμα.
Βασικά για κάτι τέτοιο έψαχνα, και έτυχε να ρωτήσει ο scotch και ψήθηκα να πάρω και το nest.
Άχρηστα έξοδα δλδ, που φταίει ο scotch :lol:
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#59944 Με γειες! Συμβατό με iOS είναι; Περιττό να πω πως ο koutsan μόλις το μάθει θα θέλει λογικά να πετάξει τον δικό του συμβατικό θερμοστάτη που μόλις εγκατέστησε το αριστερό παρεάκι στο σπίτι του...
:ninja:
Άβαταρ μέλους
By Morx
#59948 Πω ρε πουστη σε ζηλευω!!!

Μενω σε νοικιαρικο γαμωωωωτη! Αν και το σκεφτομαι μιας και εχω σκοπο να μεινω χρονια επειδη το σπιτι ειναι βολικοτατο και ευκαιριαρα! :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
#60043 Μπραβο ρε παιδια που μπορειτε να δωσετε 2,5 κατοσταρικα λιρες για ενα θερμοστατη. Αυτο το χαιρομαι.

Αλλα διαβασα λιγο το site και υποτιθεται μαθαινει ποτε πας, ποτε ερχεσαι κλπ... τι παραπανω κανει απο το κουλο μου που ρυθμιζει λιγο το ροδακι στον τοιχο?
Άβαταρ μέλους
By Morx
#60059 Ο αυτοματισμος στη θερμανση, σωζει τσεπες!

Το να διατηρεις τη θερμοκρασια στο σπιτι σε καποια επιπεδα οσο λειπεις (αναλογα παντα τις εξωτερικες συνθηκες) και να δυναμωνει οταν επιστρεφεις ειναι αποδοτικοτερο απο το να τη ριχνεις τελειως και να καις περισσοτερο για να την φερεις εκει που πρεπει, οταν επιστρεψεις.
Ποσο μαλλον, αν ο θερμοστατης υπολογισει και το ρυθμο απωλειας θερμοτητας ή αν εχει τη δυνατοτητα να ρυθμιζει και τη θερμοκρασια του κυκλοφορητη ή/και λεβητα .... !!!

Τσιμπημενη η τιμη, δε θα το 'λεγα για τα features του.
Αλλωστε οταν καποιος φτιαχνει καινουριο σπιτι (ΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ) δε θα σκαλωσει σ'αυτο!
Για τους ηδη εχοντες σπιτι, ειναι μια επενδυση και αν προκειται να σωσει που θα σωσει λεφτα... καλοδεχουμενο!
Άβαταρ μέλους
By Serf
#60132 Υπάρχει τρόπος μέσω του gsis να ελέγξουμε πόσες/ποιες αγορές πετρελαίου έχουν καταχωρηθεί σε συγκεκριμένο ΑΦΜ διαχειριστή/κοινόχρηστη παροχή ΔΕΗ;
Άβαταρ μέλους
By mjacob
trident1971 έγραψε:Μπραβο ρε παιδια που μπορειτε να δωσετε 2,5 κατοσταρικα λιρες για ενα θερμοστατη. Αυτο το χαιρομαι.

Αλλα διαβασα λιγο το site και υποτιθεται μαθαινει ποτε πας, ποτε ερχεσαι κλπ... τι παραπανω κανει απο το κουλο μου που ρυθμιζει λιγο το ροδακι στον τοιχο?

Τίποτα, εννοείται. Φλωριές είναι αυτές, λες και δεν ξέραμε τόσο καιρό πως να παίζουμε με το θερμοστάτη μας για να ζεσταινόμαστε.

Morx έγραψε:Μενω σε νοικιαρικο γαμωωωωτη! Αν και το σκεφτομαι μιας και εχω σκοπο να μεινω χρονια επειδη το σπιτι ειναι βολικοτατο και ευκαιριαρα! :hmmm:

Εύκολα το βάζεις πάνω στο υπάρχον σύστημα, ακόμα και χωρίς να αφαιρέσεις το προηγούμενο θερμοστάτη ή/και προγραμματιστή (απλά τα βάζεις σε μόνιμο ON).
Και φυσικά όταν φεύγεις το παίρνεις μαζί σου (αν σε έχει βολέψει).

Morx έγραψε:Ποσο μαλλον, αν ο θερμοστατης υπολογισει και το ρυθμο απωλειας θερμοτητας ή αν εχει τη δυνατοτητα να ρυθμιζει και τη θερμοκρασια του κυκλοφορητη ή/και λεβητα .... !!!

Το πρώτο το κάνει, το δεύτερο θα είχε πολύ ενδιαφέρον. π.χ. όταν ξέρει ότι σε συνάρτηση με εξωτερική θερμοκρασία θα ξαναζητήσεις θερμότητα μετά από αρκετές ώρες, να αφήνει το νερό να κυκλοφορεί περισσότερη ώρα και με κλειστό λέβητα, αντί να κρατάει το νερό στους 70 και να καίει περισσότερο ο λέβητας. Οπότε αντί να κάψει π.χ. 20λεπτά με 70 βαθμούς νερό, να κάψει ο λέβητας 10λεπτά και να στο κυκλοφορεί 30 (τυχαία νούμερα, μην αρχίσουμε αναλύσεις περί ενεργειακών επιπέδων και θερμοδυναμικής :lol: ). Ή και γενικά να στο κυκλοφορεί μέχρι να ξανακρυώσει (αν ξέρει ότι ούτως ή άλλως όταν θα ξαναζητήσεις εσύ θέρμανση το νερό στο λέβητα θα έχει σχεδόν κρυώσει).

Πιθανώς να παίζουν εκεί έξω και καλύτερα συστήματα που να το κάνουν και αυτό, αλλά σίγουρα θα θέλει και ανάλογους θερμοστάτες στους κυκλοφορητές, το λέβητα κλπ.
Στο υπάρχον σύστημα μου, δεν παίζουν αυτά :lol: Λέβητας και κυκλοφορητής έχουν κάτι υδροστάτες από πριν γεννηθώ :lol:
Αναμένεται και αντικατάσταση του συστήματος, οπότε εκεί θα δω τι παραπάνω γίνεται.

Anonymous Founder έγραψε:Με γειες! Συμβατό με iOS είναι;

έχουν κει χάμου ένα app
Άβαταρ μέλους
By Scotch
mjacob έγραψε:Άχρηστα έξοδα δλδ, που φταίει ο scotch :lol:
:svivhaha: :s_biggrin
Ευχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση. Καλορίζικο και καλή και οικονομική θέρμανση!
Τώρα που έκανες το λάθος να ενημερώσεις, να κάνω μερικές ερωτήσεις; :oops: Σε τι σύστημα μπήκε (φυσικό αέριο, ανεξάρτητος καυστήρας, κλπ) και που (uk, us, gr, αλλού;) και αν υπάρχουν διαφορές (ρεύματα, κλπ) με Ελλάδα; Επίσης, από που το πήρες; Εγώ σκέφτομαι να το πάρω από amazon.fr (εδώ π.χ. αν και δε βλέπω να περιέχει τη βάση... εσύ την πήρες χωριστά ή υπάρχουν διαφορετικά "πακέτα";) για να αποφύγω αγγλικούς αντάπτορες.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
Scotch έγραψε: :svivhaha: :s_biggrin

:rant: :rant:

Scotch έγραψε:Καλορίζικο και καλή και οικονομική θέρμανση!

Η πλάκα είναι ότι ξοδεύω πολύ λίγα σε θέρμανση. Τα λεφτά του δλδ δεν παίζει να τα βγάλει :lol:
Είπαμε, scotch driven αγορά ήταν αυτή :lol:

Scotch έγραψε:Τώρα που έκανες το λάθος να ενημερώσεις, να κάνω μερικές ερωτήσεις; :oops: Σε τι σύστημα μπήκε (φυσικό αέριο, ανεξάρτητος καυστήρας, κλπ) και που (uk, us, gr, αλλού;) και αν υπάρχουν διαφορές (ρεύματα, κλπ) με Ελλάδα; Επίσης, από που το πήρες; Εγώ σκέφτομαι να το πάρω από amazon.fr (εδώ π.χ. αν και δε βλέπω να περιέχει τη βάση... εσύ την πήρες χωριστά ή υπάρχουν διαφορετικά "πακέτα";) για να αποφύγω αγγλικούς αντάπτορες.

από το amazon.co.uk το πήρα :slap:
Τουλάχιστον δεν χρειάστηκα αντάπτορα, γιατί είχα ένα usbόπριζο από κινητό που δεν χρειαζόμουν.

Σε λέβητα πετρελαίου μπήκε, αλλά πάει κι αυτός προς αντικατάσταση με κάτι που να μην έχει φτιαχτεί πριν γεννηθώ και να μην χρειάζεται δεξαμενή.

Η βάση πωλείται ξεχωριστά.

Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη δυνατή περίπτωση είναι να σε βολεύει τοποθεσία του υπάρχοντα θερμοστάτη. Θα έχεις όλα τα καλώδια εκεί, και το nest δεν θα χρειαστεί πρίζα.
Αν δεν, τότε έστω να είναι κοντά μήπως και το τροφοδοτήσεις από τα καλωδιάκια του heat link.
Αν δεν και αυτό (όπως και σε εμένα) τότε την πρίζα για το nest δεν την γλυτώνεις. Οπότε και εκεί παίζει αρκετά τι σου αρέσει περισσότερο. Σε τοίχο με κοντινή πρίζα και ύπαρξη καλωδίου, ή stand. Ομορφούλι είναι το stand. Η βάση του είναι μεταλλική και πλάτη πλαστική, δεν μοιάζει τσιπιά.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
mjacob έγραψε:Το πρώτο το κάνει, το δεύτερο θα είχε πολύ ενδιαφέρον. π.χ. όταν ξέρει ότι σε συνάρτηση με εξωτερική θερμοκρασία θα ξαναζητήσεις θερμότητα μετά από αρκετές ώρες, να αφήνει το νερό να κυκλοφορεί περισσότερη ώρα και με κλειστό λέβητα, αντί να κρατάει το νερό στους 70 και να καίει περισσότερο ο λέβητας. Οπότε αντί να κάψει π.χ. 20λεπτά με 70 βαθμούς νερό, να κάψει ο λέβητας 10λεπτά και να στο κυκλοφορεί 30 (τυχαία νούμερα, μην αρχίσουμε αναλύσεις περί ενεργειακών επιπέδων και θερμοδυναμικής :lol: ). Ή και γενικά να στο κυκλοφορεί μέχρι να ξανακρυώσει (αν ξέρει ότι ούτως ή άλλως όταν θα ξαναζητήσεις εσύ θέρμανση το νερό στο λέβητα θα έχει σχεδόν κρυώσει).

Δεν είναι κάτι περίπλοκο αυτό... Έχω ρυθμίσει τον κυκλοφορητή να λειτουργεί και μετά το κλείσιμο του καυστήρα (είτε λόγω θερμοστάτη, είτε χειροκίνητα) μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.

Μπορεί να διαχειριστεί παραπάνω από ένα καυστήρα ταυτόχρονα ? Πιθανό συνδυασμένο κύκλο ?
Άβαταρ μέλους
By mjacob
red_monster έγραψε:Δεν είναι κάτι περίπλοκο αυτό... Έχω ρυθμίσει τον κυκλοφορητή να λειτουργεί και μετά το κλείσιμο του καυστήρα (είτε λόγω θερμοστάτη, είτε χειροκίνητα) μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.

Γίνεται σε οποιοδήποτε σύστημα αυτό;
Στο δικό μου, απ' όσο έχω καταλάβει, είναι "live switched", οπότε την παροχή ρεύματος σε όλο το σύστημα τη δίνει ο θερμοστάτης.
Μάλλον κάτι θα πρέπει να παρεμβάλεις ώστε το σήμα ο θερμοστάτης να το δίνει σε κάποιο άλλο ρελέ, το οποίο μετά να ανοίγει με εντολή του υδροστάτη του κυκλοφορητή και όχι του θερμοστάτη;

edit: ή πιο απλά ο κυκλοφορητής να έχει μόνιμα παροχή [είτε ξεχωριστή τελείως, είτε να δίνεις φάση και σε κανά satisfied], και να ρυθμίζει μόνος του πότε λειτουργεί και πότε όχι, και από το θερμοστάτη να δίνεις εντολή μόνο στον καυστήρα.

red_monster έγραψε:Μπορεί να διαχειριστεί παραπάνω από ένα καυστήρα ταυτόχρονα ? Πιθανό συνδυασμένο κύκλο ?

ντεν ξέρει τι είναι συνδυασμένος κύκλος.
Αυτά λέει στο site:
Will it work in my home?

The Nest Learning Thermostat works with most heating systems.
Combi and condensing boilers
System and heat-only boilers
Hydronic underfloor systems
Air source and ground source heat pumps (heating only)
Zoned systems (one Nest Thermostat per zone)
Switched live systems
Low voltage (dry contact) systems

γενικά μοιάζει αρκετά απλοϊκό στις συνδέσεις, οπότε δεν νομίζω.

Το ΗΠΑμερικάνικο από την άλλη, υποστηρίζει σαφώς πιο περίπλοκες συνδέσεις:
Compatibility

According to our online compatibility checker, Nest works with 95% of 24V heating and cooling systems, including gas, electric, forced air, variable speed, heat pump, radiant, hot water, solar, and geothermal.
It can control:
Heating: 1, 2 and 3 stages (W1, W2, W3)
Cooling: 1 and 2 stages (Y1, Y2)
Heat pump: with auxiliary and emergency heat (O/B, AUX, E)
Humidifier or dehumidifier (HUM, DEHUM)
Fan (G)
Power (C, Rh, Rc)

αλλά αυστηρά για 24V συστήματα.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
red_monster έγραψε:Δεν είναι κάτι περίπλοκο αυτό... Έχω ρυθμίσει τον κυκλοφορητή να λειτουργεί και μετά το κλείσιμο του καυστήρα (είτε λόγω θερμοστάτη, είτε χειροκίνητα) μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.

Η διαφορά με αυτό που λέω εγώ όμως είναι στο ότι θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς την πρόβλεψη.

Δλδ, εσύ ζητάς να φτάσεις στους 20 βαθμούς.
Αυτό θα έχει μάθει ότι ας πούμε από τη στιγμή που σταματήσει να λειτουργεί ο καυστήρας πόση ενέργεια αποδίδεται και θα ξέρει να κλείσει τον καυστήρα χ-λεπτά πριν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, αναλόγως συνθηκών.
Με τον κυκλοφορητή να μένει ανοιχτός αφού φτάσεις στην επιθυμητή θερμοκρασία, δεν το έχεις αυτό (έχεις όμως περισσότερη ζέστη). Ε, το δίπολο ζέστης-οικονομίας.

Θα μου πεις φυσικά, ότι το ίδιο κάνεις και χειροκίνητα. Το βάζεις στους χ-υ βαθμούς λιγότερο από αυτό που πραγματικά θες. Απλώς τότε αλλάζει το πότε θα ξαναπάρει μπρος.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Morx έγραψε:Ο αυτοματισμος στη θερμανση, σωζει τσεπες!

Το να διατηρεις τη θερμοκρασια στο σπιτι σε καποια επιπεδα οσο λειπεις (αναλογα παντα τις εξωτερικες συνθηκες) και να δυναμωνει οταν επιστρεφεις ειναι αποδοτικοτερο απο το να τη ριχνεις τελειως και να καις περισσοτερο για να την φερεις εκει που πρεπει, οταν επιστρεψεις.
Ποσο μαλλον, αν ο θερμοστατης υπολογισει και το ρυθμο απωλειας θερμοτητας ή αν εχει τη δυνατοτητα να ρυθμιζει και τη θερμοκρασια του κυκλοφορητη ή/και λεβητα .... !!!

Τσιμπημενη η τιμη, δε θα το 'λεγα για τα features του.
Αλλωστε οταν καποιος φτιαχνει καινουριο σπιτι (ΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ) δε θα σκαλωσει σ'αυτο!
Για τους ηδη εχοντες σπιτι, ειναι μια επενδυση και αν προκειται να σωσει που θα σωσει λεφτα... καλοδεχουμενο!

mjacob έγραψε:Τίποτα, εννοείται. Φλωριές είναι αυτές, λες και δεν ξέραμε τόσο καιρό πως να παίζουμε με το θερμοστάτη μας για να ζεσταινόμαστε.

Αει ρε.

Βασικα δεν τον εκλεινα τελειως ποτε

Ενα παραδειγμα:
Ο θερμοστατης στο σπιτι ηταν πχ στους 20 (δε θελω το σπιτι χαμάμ), και το πρωι που εφευγα τον κατεβαζα στους 16. Ερχομενος τον ξαναβαζα στους 20.
οποτε αυτο που ειχε να κανει, μια και το σπιτι ηταν κλειστο στο ενδιαμεσο, ηταν
α) να διατηρησει τους 16 (πραγμα σχετικα ευκολο με κλειστο σπιτι)
β) να τους ανεβασει στους 20, (παλι θεωρω ευκολο απο τους 16).

Εχω τωρα την εντυπωη πως ο καυστηρας εχει δυο dials πανω του: το ενα ρυθμιζει ποτε σταματαει να δουλευει ο καυστηρας (max θερμοκρασια νερου) και το αλλο δειχνει ποτε ξεκιναει να δουλευει ο κυκλοφορητης. (απο ποσο χαμηλα)
(ή μηπως ειναι ποτε σταματαει? :hmmm:

Αν το 2ο dial το πειραξω προς τα κατω πχ απο 40 σε 30, δεν εχω μια μικρη αβάντα οταν κατεβασω θερμοστατη πχ στους 16?

τα λεφτα που τα βρισκει και μου τα δινει το παιχνιδακι αυτο?
Άβαταρ μέλους
By EDDIE_147
#60560 Μιτζάκωβε άμα ξεχάσεις το θερμοσίφωνα αμολάει κραυγή σαν τους απαράδεκτους;