Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#791159 :iconcool: :eat:

Επειδή ένα τηγάνι που έχω έχει αρχίσει και φθείρεται ο πάτος, λέω να δοκιμάσω το επόμενο σε μαντεμένιο.

Βλέπω τελευταία διαφήμιση για lodge cast iron

πχ κάτι τέτοιο είναι οκ; https://lodgecastiron.gr/el/product/tig ... -cm-l8sk3/

Μπορώ να βάζω και μπριζόλες και πατάτες και αυγά/ομελέτα; (όχι όλα μαζί :lol: ) ή είναι μόνο για στεγνό τηγάνισμα όπως μπριζόλα/μπιφτέκι;

Επίσης θεωρώ πως η διάσταση (πχ 26,04 ) αφορά τον πάτο άρα και την διαθέσιμη επιφάνεια ψησίματος.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#791164 Για ομελέτα θα πήγαινα σε απλό αντικολλητικό, τα υπόλοιπα γίνονται πιο εύκολα.
Γενικά η διατήρηση θερμότητας είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα οχι η αντικολλητικότητα.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#791168 Ωραία τότε να επικεντρωθώ σε 2 διαφορετικά, vfm για να μην καταξοδευτώ

Αρχικά για κρέατα, μπριζόλες ή μπιφτέκια για burger

Σαν το παραπάνω ή σχαροτήγανο όπως αυτό εδώ; https://lodgecastiron.gr/el/product/sch ... na/l8sgp3/

Δεν έχω καλή εμπειρία από απλό σχαροτήγανο γιατί καίει διάφορα μέρη του κρέατος και μετά γεμίζει το σπίτι κάπνα. Θέλω να πιστεύω πως το μαντεμένιο δεν θα το κάνει αυτό. Αλλιώς να πάω σε flat
Άβαταρ μέλους
By dimik
#791169 Δεν υπάρχει λόγος να προτιμήσεις σχαροτήγανο, flat κάνει για όλα.

Να σου πω την αλήθεια όμως με τις επαγωγικές εστίες έχω εγκαταλείψει το cast iron λόγω βάρους και συντήρησης, με ένα καλό αντικολλητικό τεφαλ κάνω μια χαρα την ίδια δουλειά εφόσον διατηρεί θερμοκρασία λόγω εστιών.

Βέβαια μπορείς να κάνεις πολύ ωραία πίτσα στο cast iron, ψήνεις την ζύμη και μετά βάζεις τα υλικά και το πετάς στον φούρνο όπως είναι να πάρει χρώμα από πάνω.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#791174 Κεραμικές εστίες έχω.

Tefal έχει 500 σειρές. Πχ για την unlimited δεν βλέπω και τα καλύτερα σχόλια, πολλοί λένε ότι χαλάει η επίστρωση μετά από καιρό.
Άβαταρ μέλους
By Chris
#791175 Γαμα το το μαντεμενιο. Παρε κανονικο. Η διαμετρος μετριεται στο πανω χειλος
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#791177 Όλα τα αντικολλητικά, θα χαλάσουν κάποια στιγμή. Αλλά δεν είναι και τόσο ακριβά, τα αγοράζεις. Μια χαρά είναι όλες οι σειρές της Tefal, αλλά όσο πιο χοντρός και βαρύς ο πάτος, τόσο πιο πολύ θ'αντέξει και δεν θα στραβώσει.
Η Unlimited σειρά φτιάχνεται στην Γαλλία. Υπάρχει και μια άλλη σειρά, που είναι ανοξείδωτο+αντικολλητικό, αλλά είναι Made in China. Έχω και τα δύο, και τα δύο είναι πολύ καλά.
Έχω και το σχαροτήγανό της, είναι το μόνο που χάλασε ταχύτατα, βέβαια είχε και κακή χρήση το συγκεκριμένο, οπότε δεν παίρνω και όρκο πως σε κάποιον άλλο δεν θα έβγαινε καλύτερο.
Άβαταρ μέλους
By George_Prix
Chris έγραψε:Γαμα το το μαντεμενιο. Παρε κανονικο.

Γιατι ωρε σεφ? Εγω εχω στο προγραμμα ενα μαντεμενιο...
Άβαταρ μέλους
By Chris
#791183 Μεγαλος μπελας να το διατηρεις σε καλη κατασταση. Ουτε μωρο να ηταν. Δεν αξιζει 200% παραπανω ταλαιπωρια για 5% καλυτερο αποτελεσμα. Μην αρχισω καν για μαντεμενιο σχαροτηγανο που θελει αμμοβολη για να καθαρισει
Άβαταρ μέλους
By Anonymous Founder
#791185 Εννοείται το μαντεμένιο είναι για πολύ μερακλήδες που γουστάρουν να πλένουν με προσοχή, να λαδώνουν, γενικώς ν'ασχολούνται με κάτι τέτοιο. Εγώ έχω δηλώσει πως δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία.
Άβαταρ μέλους
By Thomas_C200K
#791314 Εχω ενα τηγανι της tefal made in France και ενα Fissler Made in Germany. Ποιοτικοτερο και αντοχης ειναι το 2ο. Το Τεφαλ πιο ψευτικη κατασκευη και στα 2 χρονια που τα εχω (αγοραστηκαν ολα στο πρωτο λοκνταουν) το γαλλικο αρχιζει να εμφανιζει φουσκαλες. Προτιμω να δωσω 20€ παραπανω αλλα να αντεξει.
Τωρα θα αγορασω για την μητερα μια χυτρα ταχυτητας WMF ή Fissler να εχει και στο Αγρίνιο :lol: .
Επισης εχω βαλει στο ματι να αγορασω για Ελλάδα iron pan πως το λενε.
https://hammerschmiede-kindermann.de/pr ... 8683197630
Άβαταρ μέλους
By kovathe
#791325 Κακώς το χετε πάρει με λάθος μάτι το μαντέμι..
Απλά γαμαει, κάνει τα πάντα καλύτερα και δε χαλάει ποτέ.
Η μόνη περιποίηση που θέλει είναι σκούπισμα μετά το πλύσιμο για να μη στεγνώσει πάνω το νερό και ένα πέρασμα λαδακι (ηλιέλαιο πχ) ολόκληρο που σου περνει μισό λεπτό.
Το Lodge 26αρι έχω που μπήκε πιο πάνω.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#792185 Κάποια στιγμή πήραμε Tefal αντικολλητικά αλουμινένια κατσαρολικά μεσαία σειρά νομίζω από Γαλλία, ήταν σετ σε πολύ καλή τιμή.
Ναι δεν θα κρατήσουν για πάντα αλλά έχουν αντέξει κάμποσα χρόνια χωρίς προβλήματα.
Τα τεράστια πλεονεκτήματά τους είναι 2
- ελαφριά, καμία σχέση (ειδικά για αδύνατα χέρια με καρπιαίο σωλήνα κλπ). Κάνει διαφορά και στο πλύσιμο και στην αποθήκευση, όχι μόνο στο μαγείρεμα.
- πολύ γρήγορη ανταπόκριση στη θερμότητα (παραδοσιακό μάτι) οπότε και πολύ μειωμένη απώλεια θερμότητας. Το νερό για μακαρόνια πχ στην βαρειά κατσαρόλα αργεί να πάρει μπρος, με το αλουμινένιο αέρα.
Ναι δεν κάνει για όλα, αν θέλεις κάτι να σιγοβράζει για ώρες καλύτερα βαρύ παχύ και με καπάκι. Αλλά για καθημερινή γρήγορη χρήση δεν συγκρίνονται.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#794137 Μεταφέρω εδώ τα του Air fryer γιατί μάλλον ταιριάζει περισσότερο

Ιστορικό
Dimitris_P έγραψε:
Dimitris_P έγραψε:Αποφασίσαμε τελικά με την Υπουργό να πάρουμε air fryer. Είμαστε 2 άτομα αλλά πολλές φορές φτιάχνουμε κάτι που να κρατάει 2 μέρες. Οπότε λογικά χρειαζόμαστε από 4L και πάνω, σωστά;

Philips HD9270/70 Φριτέζα Αέρος με Αποσπώμενο Κάδο 6.2lt είναι οκ ή κάτι πιο μικρό;

Βγάζει το Lidl μια φριτέζα την Πέμπτη, αλλά είναι μικρή 2.2L, τι θα πρωτοχωράει;
https://www.lidl-hellas.gr/p/black-frid ... ra/p161370

Συνέχεια:

Λέει εδώ

https://www.bestprice.gr/guides/111/odh ... ezes-aeros

Αν μαγειρεύεις λοιπόν, για δύο άτομα, μια φριτέζα αέρα από 2.1 έως 3 lt είναι ιδανική. Από εκεί και πέρα, μπορείς να προσθέσεις ένα τέταρτο χωρητικότητας για κάθε άτομο για το οποίο μαγειρεύεις τακτικά, καθώς και να σκεφτείς τι θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα εφόσον μπορείς να βρεις και μία μικρή "προσωπική" φριτέζα αέρος μέχρι 1lt, από 1.1 έως 2lt, αλλά και από 3.1 έως 4lt. Πάντα βέβαια, μπορεί να χρειαστεί να μαγειρέψεις σε παρτίδες για τα έξτρα άτομα που έτυχαν. Αν πάντως, σκοπεύεις να μαγειρεύεις τηγανητά στον αέρα για πέντε άτομα και σε τακτική βάση, τότε ένα μοντέλο από 4lt και άνω είναι το κατάλληλο για σένα.

Άρα μπορεί να είναι υπερβολή που κοιτάω για 6λ, άσε που θα είναι γκουμούτσα. Μέχρι 4Λ καλύτερα να κοιτάω.