Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#872009 Πλαστικό χρήμα. Η αλήθεια είναι ότι θα με βόλευε να πληρώνω τα κοινόχρηστα με κάρτα ή μεταφορά από το να τρέχω να σηκώνω
Άβαταρ μέλους
By bebes
Χρήστος Λάππας έγραψε:[

Με ποιον τρόπο τα POS θα είναι χρήσιμα στην είσπραξη των ενοικίων;

Πλάκα πλάκα, πληρ'ωνεσαι με καρτα, οπότε ο ενοικιαστής εχει να κανει με την τραπεζα μετα, οχι με σενα που (πρακτικά) δεν μπορεις να του κανεις τίποτα...

Λενε ολοι για ψηλα ενοίκια -και δεν εχω λόγο να μην το πιστεψω-, αλλά πιστευω αν ψαξει καποιος θα βρει και φτηνοτερα.
Εχω αρκετα παραδείγματα φίλων που βρηκαν στεγη στα παιδια τους (φοιτητες) σε τιμες αρκετα χαμηλότερες απο αυτες που παιζουν στα καναλια.
Επίσης, οταν βγηκαν οι βάσεις χάζευε η συζυγος στον σπιτόγατο για σπιτι φοιτητικο στον Βόλο (πέρασε σε πρωτη φαση η μικρή κόρη). Τον Βολο τον ξερουμε αρκετα καλά, βρήκε 2 γκαρσονιερες κεντρο (κατακεντρο), σε οροφο και σε αξιοπρεπεστατες οικοδομες και κατάσταση, στα 250€. Σε δυο μερες κατεβηκαν απο τη σελίδα, αλλά αν πραγματικα θελαμε σπιτι, θα πηγαινα την πρωτη μερα κατευθειαν να κλεισω.
Το σπίτι στη Λάρισα που εφαγα το μεγαλο φεσι, του το νοικιαζα τα τελευταία χρόνια 200€ το μηνα, και καποιους μηνες δεν τα επαιρνα ουτε αυτα. Σπιτι στο κέντρο, 130 τμ, με υπόγειο παρκινγκ, ανακαινισμενο (μιας και εμενα εγω τα πρωτα χρονια).
Οταν εφυγε ο ενοικιαστης, το ξαναεφτιαξα και το εβγαλα προς ενοικιαση στα διπλα χρηματα ενω οι μεσιτες μου ελεγαν να παω στα 550-600€ (οσο εδιναν τα αντιστοιχης παλαιοτητας και μεγεθους σπιτια), αλλα το θεωρησα υπερβολικό.
Ειχα ομως πολυ μεγαλη ζητηση, οπότε όποιος ενδιαφερόταν τον εστελνα στον δικηγορο μου και ο πρωτος που συμφωμησε μπηκε.
Δεν με ενδιαφερει να ξεζουμίσω τον ενοικιαστή, θελω να ειναι τυπικος στις υποχτεωσεις του προς εμενα και τους τρίτους, όπως ημουν κι εγω οταν έμενα στο ενοίκιο.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#872015 Αμφιβάλλω ότι ένας κατ επάγγελμα μπαταχτσής θα συμφωνήσει να περάσει κάρτα σε POS αν δεν έχει την παραμικρή διάθεση (ή ικανότητα) να πληρώσει.

Αυτή τη στιγμή έχουμε συγγενή που της χρωστάει ο ενοικιαστής 3 νοίκια και την έχει συνεχώς στο αύριο και μεθαύριο. Πιστεύεις ότι αν του προτείνει να την πληρώσει με κάρτα θα το βρει πιο αποδεκτό;
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
#872016 Αφού, όπως λέει ο skniper, ένα ακίνητο προς ενοικίαση είναι σαν μια επιχείρηση, πρέπει να αναλάβεις και το επιχειρηματικό ρίσκο.

Εσύ* τα θες όλα δικά σου:

Να κρατάς υψηλή τιμή
Να μην έχεις φθορές
Να μην πληρώνεις ΕΝΦΙΑ
Να μη φορολογείσαι πολυ
Να μη ρισκάρεις

Και όλα αυτά γιατί έτυχε, βρήκες ή δούλεψες σκληρά για να αποκτήσεις 2,3 ακίνητα και θες τώρα μόνο να εισπράττεις, χωρίς να παράγεις κάποιο έργο.

:omg:

*Εσύ, σαν παράδειγμα. Όχι απαραίτητα εσύ.
Άβαταρ μέλους
By GTS
#872021 Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα που γραφοντε σε αυτο το φορουμ. Σπιτια φτιαχνει ο κοσμος τα τελευταια 3000 χρονια τουλαχιστον . Επισης το να λεει ο καθε Χρηστος που πληρωνει ΕΝΦΙΑ οτι θελω να μου το κατεβασουν λιγο βαρυτητα εχει πουθενα, αφου ο ΕΝΦΙΑ ηταν υποχρεωση απο τα μνημονια και οτα μπει ενας φορος οι πιθανοτητες να βγει ειναι απλα μηδεν! Οποτε ο καθε Χρηστος που βρηκε/εφτιαξε ακινητα θα πληρωνει και αυτος και οι απογονοι του ΕΝΦΙΑ, το να περιμενεις να μην πληρωνει η να το κατεβασουν στο μισο ειναι το ιδιο με το να ειναι 50 χρονων και να περιμενει ακομα τον Αγ. Βασιλη.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
saxon_747 έγραψε:Αφού, όπως λέει ο skniper, ένα ακίνητο προς ενοικίαση είναι σαν μια επιχείρηση, πρέπει να αναλάβεις και το επιχειρηματικό ρίσκο.

Εσύ* τα θες όλα δικά σου:

Να κρατάς υψηλή τιμή
Να μην έχεις φθορές
Να μην πληρώνεις ΕΝΦΙΑ
Να μη φορολογείσαι πολυ
Να μη ρισκάρεις

Και όλα αυτά γιατί έτυχε, βρήκες ή δούλεψες σκληρά για να αποκτήσεις 2,3 ακίνητα και θες τώρα μόνο να εισπράττεις, χωρίς να παράγεις κάποιο έργο.

:omg:

*Εσύ, σαν παράδειγμα. Όχι απαραίτητα εσύ.

Κάνε ένα κόπο και διάβασε 3-4 σελίδες πίσω (ή όσες λαχταράει η ψυχή σου).

Μόλις βρεις το σημείο που λέω ότι οι ιδιοκτήτες κακώς πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, εφορία κλπ, καθώς και ότι θέλω να εισπράττω χωρίς να δουλεύω, κάντο μια παράθεση να το δω και εγώ.

Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και το κατασκευαστικό κόστος εκτοξεύτηκε ενώ ήμαστα ακόμα στο ραντιέ, με έβγαλε τραγικά εκτός προυπολογισμού. Προφανώς και δεν πήγα να κλαφτώ ή να ζητήσω βοήθεια από οποιονδήποτε για το ρίσκο που είχα πάρει και δεν μου βγήκε, πόσο μάλλον από εσένα, από το forum, ή από το κράτος. Δικό μου το εγχείρημα, δικό μου το ρίσκο, δικό μου το πρόβλημα να βρω λύση.
Αυτό που έκανα ήταν να κόψω τον λαιμό μου να βρω χρηματοδότηση για να το αποπερατώσω. Και όταν έφαγα άκυρο μια φορά, προσπάθησα ξανά. Και ξανά, και ξανά, μέχρι που βρέθηκε λύση. Και από αυτή την επένδυση που τελικά κατάφερα να ολοκληρώσω με κόπους, θυσίες, απίστευτο τρέξιμο, αγωνία και βάρη που θα με ακολουθούν για πολλά χρόνια, θα ορθοποδήσω.

Θα πάρει χρόνο, αλλά -αν δεν γίνει κάτι καταστροφικό στο ενδιάμεσο- θα ορθοποδήσω.

Κάποιοι που πήραν αντίστοιχο ρίσκο δεν τα κατάφεραν, και υπάρχουν 2 κτίρια πολύ κοντά στο δικό μου στην γειτονιά για τα οποία γνωρίζω και λεπτομέρειες (και αρκετά άλλα στην ευρύτερη περιοχή) σταματημένα και εγκατελειμμένα στην φθορά. Δεν θέλω καν να διανοηθώ τι θα είχε συμβεί αν είχα βρεθεί στο ίδιο αδιέξοδο.

Όταν λοιπόν κάποιος μου λέει ότι δεν δικαιούμαι να ξέρω από πριν ποιος είναι κατ επάγγελμα κακοπληρωτής επειδή "πρέπει να αναλάβω το ρίσκο", το βρίσκω τουλάχιστον εξοργιστικό, και είμαι πραγματικά ευγνώμων που αυτοί που έχουν τέτοια μυαλά, δεν είναι πλέον σε θέση να καθορίζουν πολιτικές.

Από την άλλη, αν ήταν στην εξουσία, απλά δεν θα είχα κάνει την επένδυση.

Τελικά βρέθηκε κάποια χρησιμότητα για τα POS στους ιδιοκτήτες, ή απλά να τους τα επιβάλουμε για να τους τρέξουμε λίγο και για τις 12 συναλλαγές τον χρόνο που θα έπρεπε να γίνονται μέσω τραπέζης ούτως ή άλλως;
Άβαταρ μέλους
By sknipper
PaNick67 έγραψε:...ζητάνε όσα τους λείπουν, βασιζόμενοι στην έλλειψη σπιτιών.
Έτσι διαμερίσματα που πριν 2-3 χρόνια ενοικιάζονταν 500€ σήμερα ζητάνε 700+ γιατί υπάρχουν άλλα με 1.000
Δεν καταλαβαίνετε την στρέβλωση;

Το σπίτι δεν είναι εμπόρευμα να υπόκειται στον νόμο προσφοράς και ζήτησης.
Αλλιώς θα ίσχυε και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Οι μισθοί δεν ανεβαίνουν αντίστοιχα, μειώνονται λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας, γιατί να ανεβαίνουν τόσο πολύ τα ενοίκια;
Το τι ζητάνε λίγη σημασία έχει, κοιτάμε το τι πήραν τελικά και πόσους μήνες περιμένανε μέχρι να βάλουν κάποιον μέσα. Και βέβαια σαν επιχείριση έχει ρίσκα, δεν έχεις εγγύηση ότι θα σε πληρώνει, ότι δεν θα σου κάνει ζημιές κλπ. Οπότε δεν είναι όλα μέλι γάλα να κάααααθεσαι και να πληρώνεσαι.
Εμπόρευμα δεν είναι και πες το όπως θες αλλά σαφώς και υπόκειται στο νόμο προσφοράς και ζήτησης. Γιατί εσύ το λες στην αρχή ζητάνε πολλά γιατί βασίζονται στην έλλειψη σπιτιών. Προσφορά και ζήτηση λοιπόν. Και σε όποιον δεν αρέσει να πληρώνει ενοίκιο ας δουλέψει παραπάνω, ας πάρει και δάνειο να πάρει δικό του. Όλα τα σπίτια κάποιος δούλεψε σκληρά για πολλά χρόνια για να τα φτιάξει/αγοράσει και για να τα αφήσει στα παιδιά του για να έχουν πιο εύκολη ζωή.
Και φυσικά ισχύει και για επαγγελματική στέγη. Ξέρω διαμερίσματα που νοικιάστηκαν σε οδοντίατρο, σε παθολόγο, σε γυναικολόγο, σε δικηγόρο και σε κάτι άλλο. Δεν τους είπε κανένας πόσα θα ζητήσουνε.
PaNick67 έγραψε:Οι μισθοί δεν ανεβαίνουν αντίστοιχα, μειώνονται λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας, γιατί να ανεβαίνουν τόσο πολύ τα ενοίκια;
Για τους ίδιους λόγους που ακριβαίνει το τυρί, το λάδι, η βενζίνη, τα εστιατόρια κλπ. Γιατί να θεωρούμε ότι στη μία περίπτωση είναι αισχροκέρδεια ενώ στην άλλη όχι.

Οι ταμειακές POS κλπ που αναφέρθηκαν ίσως να ήταν λόγω κεκτημένης ταχύτητας, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσαν να έχουν σχέση με ενοικίαση, δηλώνεται στην εφορία και από τις δύο πλευρές και φαίνεται στην κατάθεση στην τράπεζα. Και αν δέχονται και οι δύο πλευρές μέρος ενοικίου σε μαύρα τα POS δεν θα αλλάξουν κάτι.
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
sknipper έγραψε:
Και φυσικά ισχύει και για επαγγελματική στέγη. Ξέρω διαμερίσματα που νοικιάστηκαν σε οδοντίατρο, σε παθολόγο, σε γυναικολόγο, σε δικηγόρο και σε κάτι άλλο. Δεν τους είπε κανένας πόσα θα ζητήσουνε.

Θα σχολιασω μονο αυτο. Η επαγγελματικη στεγη εχει μινιμουμ χρονικο συμβολαιο τα 12 χρονια και προστασια για την ετησια αυξηση. Δεν μπορεις να ζητησεις οσα σου λειπουν απο την μια χρονια στην αλλη.
Καποτε αυτη η προστασια ισχυε και στα σπιτια, αν θυμαμαι καλα το 75% του πληθωρισμου για αυξηση και 3 χρονια μινημουμ συμβολαιο, μετα καταργηθηκε το πρωτο και εμεινε το δευτερο, ισως γιατι το να βρει σπιτι να μεινει καποιος δεν ειναι τοσο σημαντικο οσο να βρει μαγαζι για την δουλεια του.

Ξερω περιπτωσεις απο απο τα 500€ νοικι τους ζητηθηκαν στην 3ετια 700, γιατι ετσι. Ο ενας το διαπραγματευτηκε και εκλεισε στα 650 , ο αλλος εψαξε για αλλο και το βρηκε μετα απο 6 μηνες!

Καλα το, "Και σε όποιον δεν αρέσει να πληρώνει ενοίκιο ας δουλέψει παραπάνω, ας πάρει και δάνειο να πάρει δικό του" δεν θα το σχολιασω καν γιατι δε θα ημουν καθολου μα καθολου ευγενικος
Άβαταρ μέλους
By GTS
#872044 Για σενα αυτοι που ρισκαραν να καταστραφουν και πηραν δανειο για να εχουν δικο τους σπιτι και να μην τους ανεβαζουν καθε 3 χρονια το ενοικιο ειναι μλκες;
Άβαταρ μέλους
By PaNick67
GTS έγραψε:Για σενα αυτοι που ρισκαραν να καταστραφουν και πηραν δανειο για να εχουν δικο τους σπιτι και να μην τους ανεβαζουν καθε 3 χρονια το ενοικιο ειναι μλκες;

Οχι φυσικα, δεν ειπα πουθενα κατι τετοιο. Αλλωστε κι εγω το εκανα σε μια εποχη που ειχα επιλογες και γινοταν.
Σημερα με τις τιμες στον θεο , τις τραπεζες να δινουν δανειο μεχρι το 75% του συμβολαιου, τους μισθους να αγοραζουν λιγοτερα απο οσα 20 χρονια πριν, ποσοι μπορουν να μαζεψουν τις δεκαδες χιλιαδες ευρω που χρειαζονται για να πληρωσουν το υπολοιπο;

Α, και δεν ειναι καλο να ρισκαρεις τοσο σε σημειο αν παει κατι στραβα να κινδυνευεις να καταστραφεις ειδικα αν εχεις και παιδια.
Άβαταρ μέλους
By red_monster
Χρήστος Λάππας έγραψε:Θα σου απαντήσω ότι αν είχα κάνει την θεμελίωση με πεδιλοδοκούς αντί για ραντιέ, αν είχα σχεδιάσει το κτήριο με μικρότερα ανοίγματα, αν είχα βάλει φτηνή κουζίνα και διακόπτες, αν είχα βάλει φτηνά είδη υγιεινής, φτηνά πλακάκια, σιδερένια κάγκελα και ανοιχτό τζάκι, αν είχα βάλει πάνελ καλοριφέρ αντί για ενδοδαπέδια, αν είχα βάλει φτηνά A/C και συναγερμό, αν είχα κρατήσει το κόστος των κουφωμάτων χαμηλά εις βάρος της ηχομόνωσης και θερμομόνωσης, αν είχα βάλει συμβατικό ηλιακό, αν γενικά είχα φτιάξει ένα σπίτι με γνώμονα να μου βγει όσο πιο φτηνά γινόταν (που θα ήταν και η πιο εύκολη λύση), τότε προφανέστατα θα ζητούσα αντίστοιχα πολύ χαμηλότερο ενοίκιο.

Τι σχέση έχει αν η θεμελίωση είναι ραντιέ ή με πεδιλοδοκούς ?
Άβαταρ μέλους
By pro
PaNick67 έγραψε:Θα σχολιασω μονο αυτο. Η επαγγελματικη στεγη εχει μινιμουμ χρονικο συμβολαιο τα 12 χρονια και προστασια για την ετησια αυξηση. Δεν μπορεις να ζητησεις οσα σου λειπουν απο την μια χρονια στην αλλη.

3 χρόνια είναι πλέον. Αλλά όπως προείπα, εδώ και 3 χρόνια η σοσιαλιστική κυβέρνηση παρεμβαίνει και βάζει πλαφόν μέγιστης αύξησης 3%. Το ίδιο βέβαια δεν γίνεται στη στέγη, γιατί εκεί η φιλελεύθερη κυβέρνηση αφήνει την αγορά να ισορροπήσει και να λύσει μόνη της το θέμα.
Άβαταρ μέλους
By cabala10
PaNick67 έγραψε:
GTS έγραψε:Για σενα αυτοι που ρισκαραν να καταστραφουν και πηραν δανειο για να εχουν δικο τους σπιτι και να μην τους ανεβαζουν καθε 3 χρονια το ενοικιο ειναι μλκες;

Οχι φυσικα, δεν ειπα πουθενα κατι τετοιο. Αλλωστε κι εγω το εκανα σε μια εποχη που ειχα επιλογες και γινοταν.
Σημερα με τις τιμες στον θεο , τις τραπεζες να δινουν δανειο μεχρι το 75% του συμβολαιου, τους μισθους να αγοραζουν λιγοτερα απο οσα 20 χρονια πριν, ποσοι μπορουν να μαζεψουν τις δεκαδες χιλιαδες ευρω που χρειαζονται για να πληρωσουν το υπολοιπο;

Α, και δεν ειναι καλο να ρισκαρεις τοσο σε σημειο αν παει κατι στραβα να κινδυνευεις να καταστραφεις ειδικα αν εχεις και παιδια.

ειναι καλυτερα να φυγεις απο την ελλαδα στην σουδια π.χ που εχουν πολυ φτηνα σπιτια παρα εδω

βρισκεις ανετα σπιτι διπλα σε λιμνη 10-15 εξω απο πολη σε πολυ λογικη τιμη
Άβαταρ μέλους
By saxon_747
sknipper έγραψε:Οι ταμειακές POS κλπ που αναφέρθηκαν ίσως να ήταν λόγω κεκτημένης ταχύτητας, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσαν να έχουν σχέση με ενοικίαση, δηλώνεται στην εφορία και από τις δύο πλευρές και φαίνεται στην κατάθεση στην τράπεζα. Και αν δέχονται και οι δύο πλευρές μέρος ενοικίου σε μαύρα τα POS δεν θα αλλάξουν κάτι.

Το έφερα σαν παράδειγμα επειδή συγκρίνεις την εκμετάλλευση ακινήτων με επιχείρηση. :iconcool:
Άβαταρ μέλους
By dimviii
pro έγραψε:
3 χρόνια είναι πλέον. Αλλά όπως προείπα, εδώ και 3 χρόνια η σοσιαλιστική κυβέρνηση παρεμβαίνει και βάζει πλαφόν μέγιστης αύξησης 3%. Το ίδιο βέβαια δεν γίνεται στη στέγη, γιατί εκεί η φιλελεύθερη κυβέρνηση αφήνει την αγορά να ισορροπήσει και να λύσει μόνη της το θέμα.

λες να παιζει ρολο οτι πολλοι απο αυτους νοικιαζουν 20-30-50 ακινητα?