Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g47
#151262 Δεν ειμαι τοσο χαζος, το plexiglass το ξερω. :lol:
Παλαιοτερα ειχα φτιαξει ενος τυπου αυτοσχεδιο ενυδρειο με δαυτο αλλα δεν χρειαστηκε κοψιμο, γιαυτο και ανεφερα απλο πλαστικο, μηπως ειναι απλα πιο ευκολο να το κοψω.
Αλωστε δεν χρειαζεται απαραιτητα να ειναι φοβερη κατασκευη, να εμποδιζω τη σκονη θελω, οχι να κανω καποιου ειδους display.
Βεβαια η προταση με τους μεντεσεδες θαναι σιγουρα πιο καλαισθητη.
Αν δε βρω αλλου, θα παω στο homebase κοντα μου που δινουν το φτηνοτερο φυλλο για 16 (!!) λιρες και θα το πριονισω. :lol:

Το κοψιμο οντως ισως ειναι ενα θεμα, τα χερια μου πιανουν σε βασικο επιπεδο οποτε και με τα μεντεσεδια ισως δυσκολευτουμε.
Θα φωναξω παρεα το πολυ πολυ για να μη κανω σουρωτηρι το επιπλο.
Πολυ ωραιος ο Garland ευχαριστω για την αναλυτικη απαντηση.
Αυτο με τους οδηγους ειναι οντως εξυπνο, αλλα λιγο επιφοβο για το επιπλο και πρεπει να το φαω με καποιο εργαλειο που μαλλον δεν εχω!
Θα το δω ομως, πηρα μια ιδεα τι μπορω να κανω.
Άβαταρ μέλους
By trident1971
g47 έγραψε:Δεν ειμαι τοσο χαζος, το plexiglass το ξερω. :lol:
Παλαιοτερα ειχα φτιαξει ενος τυπου αυτοσχεδιο ενυδρειο με δαυτο αλλα δεν χρειαστηκε κοψιμο, γιαυτο και ανεφερα απλο πλαστικο, μηπως ειναι απλα πιο ευκολο να το κοψω.
Αλωστε δεν χρειαζεται απαραιτητα να ειναι φοβερη κατασκευη, να εμποδιζω τη σκονη θελω, οχι να κανω καποιου ειδους display.
Βεβαια η προταση με τους μεντεσεδες θαναι σιγουρα πιο καλαισθητη.
Αν δε βρω αλλου, θα παω στο homebase κοντα μου που δινουν το φτηνοτερο φυλλο για 16 (!!) λιρες και θα το πριονισω. :lol:

Το κοψιμο οντως ισως ειναι ενα θεμα, τα χερια μου πιανουν σε βασικο επιπεδο οποτε και με τα μεντεσεδια ισως δυσκολευτουμε.
Θα φωναξω παρεα το πολυ πολυ για να μη κανω σουρωτηρι το επιπλο.
Πολυ ωραιος ο Garland ευχαριστω για την αναλυτικη απαντηση.

Μιλα ρε ανθρωπε, εσι οπως απαντησε ο αλλος ηταν σε φαση "τι ειναι ψωμι??"

Ρωτα εκει γυρω ποιος μπορει να το κοψει οσο θελεις, και αμα κανει 16 λιρες βαλε τζάμι, ελεος.
Δε διαβασα επισταμενα του garland, υπαρχουν μεντεσεδες που κολλανε με αυτοκολλητο πανω στο τζαμι/plexiglass, το ιδιο μπορεις να κανει και με το χερουλι, για να μη χρειαζεται να τρυπας.
Άβαταρ μέλους
By g47
#151266 Ok, my bad, μη φτασουμε στο επιπεδο τι ειναι ψωμι. :lol:
Αλλα καλα εκανε και απαντησε ετσι γιατι αυτα με τις γωνιες και τα μεντεσεδακια δεν θα τα σκεφτομουν.
Μου εδωσε μια ιδεα του τι πρεπει να ψαξω.

Δεν εχω μεγαλη ποικιλία εργαλειων και τα χερια μου δεν πιανουν φοβερα οποτε θα προτιμουσα να βρω κατι ετοιμο.
Το μικροτερο στο homebase ειναι 120χ60 και κανει 16 αλλα μπορω να βγαλω δυο απο το ιδιο φυλλο και παιζει να τα χρειαστω. :lol:
Θα ρωτησω τον Landlord πριν μηπως μου το κοψει ολοισιο, ειναι μαστορι καλο.

Τελεια, ακομα καλυτερα αν υπαρχουν αυτοκολλητα μεντεσεδια, το βαρος θα ειναι αστειο ετσι κι αλλιως.
Θα τα κοιταξω και αυτα, ευχαριστω και παλι.
Άβαταρ μέλους
By Pitt
21 quadra έγραψε:Αυτή η συσκευή της φωτό στους επαγγελματίες κυκλοφορεί σε full μαντεμένια έκδοση στο σασί της και στην πιάτσα τους οι εστιάτορες την ονομάζουν - φωτιά - και όλες οι επαγγελματικές συσκευές αερίου δουλεύουν με προπάνιο και όχι με βουτάνιο / προπάνιο που είναι οι σπιτικές φιάλες και δεν υπάρχει σχέση με τις θερμοκρασίες, το προπάνιο αναπτύσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία στα σκεύη, νομίζω ότι δεν υπάρχουν μικρές φιάλες με προπάνιο και είναι από διπλάσιο μέγεθος και πάνω.

Πράγματι, η εστία βγαίνει και με μαντεμένια βάση. Ο καυστήρας παραμένει ο ίδιος.

Το προπάνιο και το βουτάνιο έχουν την ίδια σχεδόν θερμογόνο δύναμη. Η διαφορά είναι ότι το προπάνιο δουλεύει σε υψηλότερη πίεση.

Με το παραπάνω setup δεν είχα κανένα πρόβλημα όσον αγορά την θερμοκρασία που αναπτύσσεται στην πλάκα. Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο. Αν δυναμώσω την φλόγα, τα ψητά αρπάζουν μόλις ακουμπήσουν στην πλάκα. Αυτό που κάνω είναι στην αρχή να έχω την φλόγα στο μέγιστο για ένα περίπου λεπτό, στην συνέχεια την χαμηλώνω και μετά βάζω τα ψητά.

Στην κουζίνα έχω 2 εστίες μαγειρέματος κεραμικές και 2 φυσικού αερίου Neff. Η φλόγα που βγάζει αυτό το διαόλι στο bbq και η θερμοκρασία που αναπτύσσει στα σκεύη δεν έχει καμία σχέση με την φλόγα των εστιών της κουζίνας.

Και κάτι που δεν ανέφερα είναι ότι η διάμετρος του καυστήρα είναι αρκετά μεγάλη, συνεπώς η φλόγα δεν συγκεντρώνεται στο κέντρο της πλάκας, αλλά διασκορπίζεται σε κάποια απόσταση από το κέντρο και έτσι η θερμοκρασία στα άκρα της πλάκας δεν είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν του κέντρου της.

Ακόμη ένα θετικό είναι ότι λόγω άφθονου χώρου χρησιμοποιούμε μεγάλο τηγάνι με διάμετρο βάσης 45εκ. Πολύ πρακτικό ιδίως όταν έχουμε αρκετούς καλεσμένους.
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
Pitt έγραψε:,.,.....Με το παραπάνω setup δεν είχα κανένα πρόβλημα.......
............................
Ακόμη ένα θετικό είναι ότι λόγω άφθονου χώρου χρησιμοποιούμε μεγάλο τηγάνι με διάμετρο βάσης 45εκ. Πολύ πρακτικό ιδίως όταν έχουμε αρκετούς καλεσμένους.

Εικόνα
ΥΓ : Οχι φώτοζζζζζ της κατασκευής, αλλά ... απ΄τα φαγοπότια !!!
:lol: :s_howdy
Άβαταρ μέλους
By skous
trident1971 έγραψε:
skous έγραψε:Ώπα...
Με το καπάκι κλειστό πρέπει να ψήνει κανείς, έτσι λένε και οι κατασκευαστές!

Με ανοιχτό πέφτει αρκετά η θερμοκρασία και στεγνώνουν τα φαγητά ευκολότερα!

Δεν εχω δει ποτε να ψηνεται κατι σε γκαζι με κλειστο καπακι. Period. Με κλειστο καπακι γινεται ουσιαστικα φουρνάκι.
Εκτος απο εξαιρεσεις ("κολπα") που αναφερω παραπανω.

99% του κόσμου έτσι ψήνει (με κλειστό το καπάκι) παγκοσμίως (εκτός Ελλάδος....)
Το ίδιο λένε και όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές BBQ (Weber, Broil King, κ.λπ. και οι τύποι που τα πουλάνε). π.χ. http://www.weber.com/weber-nation/blog/lookin-aint-cookin

Period τώρα :)
Άβαταρ μέλους
By Nosferatu
#151290 Αν θες να ψησεις παντσετουλες και σουβλακια το κανεις στη φουφου με τη σχαριτσα που τη γυρνας με το χερι. Σε ποιο σοβαρες καταστασεις, πχ στεικ3 δαχτυλα παχος θες κλειστο bbq που ανεβαζει πολυ ψηλες θερμοκρασιες. Ειχε ενα τετοιο ενας συναδελφος στη γερμανια και ειχα παθει ζημια με το αποτελεσμα. Ειχε και θερμομετρο στο καπακι οποτε δεν εκανες πειραματα

< >
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#151299 pitt που τη βρηκες αυτη τη πλακα?Εγω εχω κανει πατεντα με λαμαρινα και ψηνω κυριως πιτες για σουβλακια...
Αυτη που εβαλες πρεπει να κανει ωραιο μπιφτεκι ή φιλετο μοσχαρισιο ή λαχανικά.
Και εγω τη weber ανοιχτη τη χρησιμοποιω αλλα παιζω συνεχειαμε τον ελεγχο του αερα .Την εχω τροποποιησει σε μερικα σημεια ωστε να τη φερω στα μετρα μου και χρησιμοποιω και σχαρες με ποδια για να μεταβαλω την αποσταση απο τα καρβουνα.
Ψηνει πολυ πραμα αλλα πρεπει να εισαι μαχιμος.Εχω κανει και τραπεζι με 20 ατομα,απλα χρειαστει να φτιαξω extra καρβουνα στο "φουγαρο".
Αεριου εχω δοκιμασει και με πετρες αλλα το αποτελεσμα δε με εχει ικανοποιησει.
Άβαταρ μέλους
By KiloMeater
#151302 Παλικάρια γράψατε πολλά χρήσιμα, για μένα τον άσχετο είναι πολύτιμος οδηγός αγοράς. Κρίμα να χαθούνε εδώ, παίζει κάνα thread για bbq?
Άβαταρ μέλους
By skous
#151304 Καλή η πρόταση (ακούτε admins!)

@kostis20 εάν ειπναι με κάρβουνα τοπτε λογικά πιπζεις με ανοιχτό λόγω καπνου θεωρώ. Με γκάζι πάντα κλειστό.

@kilomeater εκτοπς από το καθάρισμα, καλό θα είναι να έχει και λιποσυλλέκτη (που πέφτουν τα κίπη αποπ το ψήσιμο και μετά με μια κίνηση τον τραβάς εκτός και καθαρίζεις (βέβαια μένουν και άπειρα μέσα στο κυρίως σώμα αλλά οκ, τα πιο ρευστα τα κρατάει ο άλλος)

Επίσης να έχει πορτάκι που να κρύβεται απο πίσω η φιάλη (χρήσιμο εάν έχεις και παιδιά, μιας και θέλει περισσότερες παρεμβάσεις μέχρι να γίνει η μλκια (πχ να ανοίξει κανέναν καυστήρα κανα σπόρι..)
Άβαταρ μέλους
By skous
#151305 Α και καλοπ είναι η επιφάνεια ψησίματος να είναι διαιρούμενη (δηλαδή να παίρνει 2 σχάρες/πλάκες) δίπλα δίπλα ώστε να μπορείς να κάνεις συνδιασμούς.

Επιπσης θεωρώ ότι καλό ειπναι να έχει 3 καυστήρες min για λόγους οικονονίς και απόδοσης)
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#151309 @kostis20, την πλάκα (όπως και την εστία) την αγόρασα από κάποιον Παπαλάμπρο που έχει μαγαζί στην Κασσάνδρου 13. Την εστία την είχε διαθέσιμη, αλλά την πλάκα έκανε τρείς μήνες να μου την φέρει.

@dimitrisB, τα φαγοπότια θα καθυστερήσουν λίγο μέχρι να τακτοποιήσω τις ζημιές που βγαίνουν η μία μετά την άλλη.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το πέρασα παρέα με το πλυντήριο πιάτων (Neff) που δεν δούλευε εδώ και ένα μήνα βγάζοντας μήνυμα "ελέγξτε την παροχή νερού". Το έβγαλα έξω, το διέλυσα, καθάρισα aquastop, ηλεκτροβάνες, πιεσοστάτη, δοχείο εναλλάκτη κλπ που είχαν φλομώσει από τα άλατα και πλέον δουλεύει ρολόι. Γλύτωσα το service και τα ανταλλακτικά που θα μου φέσωναν σαν χαλασμένα.

Εδώ και καιρό παρατηρούσα υγρασία στις σωλήνες που κατέβαιναν από τον ηλιακό. Είπα εχθές μετά την δουλειά να ανέβω να το φτιάξω και απογοητεύθηκα. Η σωλήνα εξόδου του νερού από το θερμοσίφωνο είχε σκουριάσει και είχε φουσκώσει. Οποιαδήποτε επέμβαση θα ήταν μάταια γιατί θα μου έμενε στο χέρι. Άνοιξα το καπάκι από την μεριά της αντίστασης (που δεν χρησιμοποιώ ποτέ εδώ και χρόνια) και όλα είχαν γίνει μια μάζα. Το μεταλλικό δοχείο φούσκωσε και αντίσταση, θερμοστάτης, κλέμες με το ζόρι διακρίνονται. Πάμε για αλλαγή μετά από 35 χρόνια (από το '85). Ο συλλέκτης είναι σε καλή κατάσταση και χρειάζομαι μόνο το δοχείο (θερμοσίφωνο) αλλά Stiebel Eltron δεν υπάρχουν πλέον.

Τέλος έχω και το pc που μόλις γύρισα από διακοπές και μετά από μια ενημέρωση του skype γ@μηθηκαν όλα άρχισε να κάνει παλαβά. Πρίν προχωρήσω σε restore του backup είπα να του κάνω και μια αναβάθμιση, αλλά θα περιμένει κι’ αυτό την σειρά του...
Άβαταρ μέλους
By fubar.gr
#151313 Θα ανοίξω μια τρύπα στον τοίχο για να περάσω ένα καλώδιο.

Ο τοίχος είναι εξωτερικός, χωρίς γείσο ή οτιδήποτε, οπότε βρέχεται. Βάζω κάτι για στεγανοποίηση και αν ναί τί?
Άβαταρ μέλους
By dimitrisB
#151315 Περί ηλιακών και αντοχής τους στο χρόνο, είχα γράψει στο παρόν πρίν 3-4 μήνες.
Τα 25 χρόνια αντοχής τους, είτε στο δοχείο, είτε στους συλλέκετες, θεωρώ πως είναι ικανοποιητικότατο διάστημα, ακόμα και με ενδιάμεση 1 τουλάχιστον αλλαγή αντίστασης.
Όποιος έχει εξυπηρετηθεί - απο οποιαδήποτε μάρκα - για τόσα χρόνια, ... δεν δικαιούται παραπόνων ! :)
@Pitt : :(
Είναι εντυπωσιακό το πως κάποιες φορές , οι ζημιές είναι απανωτές. Και εκτός απο χρήμα-χρόνο ή και προσωπικό κόπο για την επισκευή τους, προκαλούν στους "τελειομανείς" και ψυχική φθορά ! :s_sorry
Άβαταρ μέλους
By kostis20
#151325 Skous ηweber αν και κάρβουνο χρησιμοποιείται και κλειστή απλά εγώ γουστερω να βλέπω και να είμαι συνέχεια από πάνω.
Κατά τα λοιπά αυτή είναι από το δεκαπενταύγουστο στο χτιστο.Το εψησα χαλαρά και ήταν τρέλα..bonus ή λαμαρίνες πάνω από τη φωτιά για ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και παροχέτευση του λιπους
Εικόνα
Μήπως να φτιάξουμε ξεχωριστό thread?