Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By g47
#96938 Η κουβεντα για το H&S ειναι επιπεδου αεροπλανων στο αντιστοιχο τοπικο.
Αφου υπαρχουν ατομα εδω μεσα που ειναι σχετικα με το θεμα που προσπαθουν να εξηγησουν, απορω πως αλλοι ξερουν καλυτερα ενω δεν εχουν ιδεα. :dizzy:

Προσωπικα ελπιζω οτι οταν ασχοληθω με τον κατασκευαστικο τομεα στην Ελλαδα να μην τα δω τοσο ακραια οσο λετε.
Ναι, στην Αγγλια ειναι τυπικοι σε σημειο υπερβολης που πολλες φορες σε εμποδιζει να κανεις τη δουλεια σου τετοια δυσκοιλια, αλλα σεβομαι το οτι νοιωθω ασφαλης.
Τις περισσοτερες φορες εχω δει οτι κατι τετοιο γινεται περισσοτερο απο τεραστιο φοβο κυρωσεων.
Άβαταρ μέλους
By mjacob
g47 έγραψε:Τις περισσοτερες φορες εχω δει οτι κατι τετοιο γινεται περισσοτερο απο τεραστιο φοβο κυρωσεων.

Είτε οικοδομές, είτε αυτοκίνηση, είτε οτιδήποτε αφορά τήρηση κανόνων, τελικά εκεί καταλήγει.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#97117 Κάτι που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί να έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης μιας οικοδομής. Εγω π.χ θέλω να χτίσω σπίτι και αναλαμβάνει ένας εργολάβος το χτίσιμο. Προσλαμβάνει προσωπικό, φέρνει μηχανήματα και τρέχει την κατασκευή.

Αυτός δεν πρέπει να φέρει την ευθύνη;
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#97222 trident πες μου αν έχω καταλάβει σωστά: Υποστηρίζεις ότι η οικοδομή στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει καφενείο και ότι ποτέ δεν θα ακολουθήσουν τους κανόνες ασφαλείας;

Αν είναι έτσι όπως τα λες, που μέχρι πριν μερικά χρόνια όντως έτσι ήταν, τώρα δε ξέρω, η βελτίωση πρέπει να γίνει ομαδικά από όσους εμπλέκονται (πολ. μηχανικός, εργολάβος, κατ/στής) και να μην επιτρέπουν αυθαίρετες ενέργειες. Και φυσικά να συστηθεί μια υπηρεσία Τεχνικών Ελέγχων που κατά τη διάρκεια της υποβολής μιας άδειας και της αποπεράτωσης να κάνει ξαφνικούς ελέγχους :hmmm:
Άβαταρ μέλους
By trident1971
Dimitris_P έγραψε:trident πες μου αν έχω καταλάβει σωστά: Υποστηρίζεις ότι η οικοδομή στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει καφενείο και ότι ποτέ δεν θα ακολουθήσουν τους κανόνες ασφαλείας;

Επασχε και θα πασχει απο την κλασικη Ελληνικη νοοτροπια, απο ολες τις παντες, με οτι σημαινει αυτο.

Dimitris_P έγραψε:Αν είναι έτσι όπως τα λες, που μέχρι πριν μερικά χρόνια όντως έτσι ήταν,

Ευχαριστω, πρεπει να εισαι ο μονος που το καταλαβαινει :inlove:

Dimitris_P έγραψε:τώρα δε ξέρω, η βελτίωση πρέπει να γίνει ομαδικά από όσους εμπλέκονται (πολ. μηχανικός, εργολάβος, κατ/στής) και να μην επιτρέπουν αυθαίρετες ενέργειες. Και φυσικά να συστηθεί μια υπηρεσία Τεχνικών Ελέγχων που κατά τη διάρκεια της υποβολής μιας άδειας και της αποπεράτωσης να κάνει ξαφνικούς ελέγχους :hmmm:

Ακομα και να συστηθει η υπηρεσια Τεχνικων Ελεχων (μπορει και να υπαρχει ηδη), θα αποτελειται απο Ελληνες ΔΥ :lol:
Οι υπολοιποι εννοειται οτι εχουν βελτιωθει καπως με τα χρονια και το εχω σημειωσει.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
#97229 Αυτο παλι για το οτι ολα φταινει οι ΔΥ ωραια καραμελα. Βολευει ολον τον κοσμο εξαλλου γιατι να μην το λενε.

Οταν δεν σεβεται ο αλλος τον εργατη του και τον υπαλληλο του δεν φταιει κανενας ΔΥ.
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#97231 Κοίτα, έχω παρατηρήσει ότι οι νεότεροι επαγγελματίες, οποιασδήποτε απασχόλησης, εχουν μειωμένο το μικρόβιο της κουτοπονηριάς. Οι πιο παλιοί έκαναν πάρτυ. Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να καθαρίσει ο χώρος.
Άβαταρ μέλους
By criuser
#97296 Νέες οικοδομές , προς το παρόν δεν γίνονται . Ομως όσες γίνονται υπόκεινται σε ελέγχους από ελεγκτές δόμησης , ιδιώτες βέβαια , γιατί παρ΄ όλη την στενοχώρια κάποιων , οι ΔΥ στην συντριπτική τους πλειοψηφία έκαναν τα στραβά μάτια .

Τώρα θα ελέγχουν τους ελεγκτές δόμησης δειγματοληπτικά , οπότε το σκηνικό θα είναι πολύ δύσκολο και πολύ ακριβό , που κάνει το κόστος των αυθαιρεσιών υπέρογκο .

Στο θέμα όμως των μέτρων ασφαλείας , δεν έχουμε εξέλιξη . Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που προσφέρει το τράστ των ασφαλιστικών εταιρειών , δεν θεωρώ ότι είναι όπως έπρεπε να είναι , αν και τα κάνουμε αναγκαστικά , ενώ ο επιβλέπων αν και βάσει νομοθεσίας με τις ευθύνες που έχει , έπρεπε να είναι σαν τον καπετάνιο του πλοίου , δηλαδή μετά τον Θεό , στην πράξη έχει μόνο την παραίτηση σαν όπλο , που δεν μπορεί να την ασκεί συνέχεια .

Αν δεν πιστοποιηθούν οι μαστόροι , όπου η άρνηση συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας , θα σημαίνει απόλυση και προφανώς χωρίς δυνατότητα να ξαναβρούν δουλειά στον χώρο , δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά .
Ακόμα να θυμίσω γιατί το ξεχνάμε , ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν υψηλό κόστος , που βέβαια θα το πληρώσει ο ιδιοκτήτης , κάτι που είναι δύσκολο να επιβληθεί , αν δεν πάμε σε άλλες λύσεις , του τύπου στοχοποίησης από την επιθεώρηση Εργασίας μετά από καταγγελία του επιβλέποντος .

Να θυμίσω ακόμα ότι η έννοια της επίβλεψης είναι διαφορετική από την έννοια της εργολαβίας και της επιστασίας και αυτό είναι κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο . Δηλαδή ο επιβλέπων δεν παρακολουθεί κάθε μέρα το έργο , αλλά σε συγκεκριμένες διαδικασίες , όπως είναι οι εκσκαφές , η χάραξη , το σιδέρωμα και η σκυροδέτηση , το χάραγμα στα τούβλα και μετά είναι σε λιγότερες περιπτώσεις . Στις εγκαταστάσεις έρχεται ο μηχανολόγος και ο ηλεκτρολόγος , αλλά τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να υπάρχουν και μετά .

Δυστυχώς υπάρχουν ατυχήματα , από βλακεία του εργαζόμενου , όπως η τοποθέτηση μονής σκάλας πάνω σε πλακάκια , που μπορεί να οδηγἠσει σε πτώσεις , η από τρύπες εσωτερικές που περιμένουν να μπούν σκάλες και γιά την ευκολία τους αφαιρούν τα προστατευτικά .
Άβαταρ μέλους
By red_monster
trident1971 έγραψε:
JasonLouk έγραψε:Ωραίο το παραληρημα σου. Δεν ξέρω που κολλάει το σχολείο και ο μπατζανακης.
Με το εξηγησε εννοούσα ότι έδειξε στατιστικά στοιχεία, εγκαταστάσεις, real time εργασίες και άλλα.
Αρα ναι όπως είπε ο mirage γίνεται. Οχι παντού αλλά γίνεται.

<

Κανε κανα μεροκαματο πρωτα και μετα ελα παλι. Εκει κολλαει το σχολειο.

Επειδή φτυάρισες 2 καρότσια επιχρίσματα, σε έκλασε και λίγο ο μάστορας θαρρείς πως έγινες τεχνίτης και έχεις και υφάκι ? :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
g47 έγραψε:Η κουβεντα για το H&S ειναι επιπεδου αεροπλανων στο αντιστοιχο τοπικο.
Αφου υπαρχουν ατομα εδω μεσα που ειναι σχετικα με το θεμα που προσπαθουν να εξηγησουν, απορω πως αλλοι ξερουν καλυτερα ενω δεν εχουν ιδεα. :dizzy:

Προσωπικα ελπιζω οτι οταν ασχοληθω με τον κατασκευαστικο τομεα στην Ελλαδα να μην τα δω τοσο ακραια οσο λετε.
Ναι, στην Αγγλια ειναι τυπικοι σε σημειο υπερβολης που πολλες φορες σε εμποδιζει να κανεις τη δουλεια σου τετοια δυσκοιλια, αλλα σεβομαι το οτι νοιωθω ασφαλης.
Τις περισσοτερες φορες εχω δει οτι κατι τετοιο γινεται περισσοτερο απο τεραστιο φοβο κυρωσεων.

Όπως έγραψε πριν μερικά ποστ ο μιρατζ, όλα είναι θέμα εταιρικής κουλτούρας. Αν έχει μάθει ο εργαζόμενος οτι στον Αβακα πουχου δεν σηκώνουν μαγκιές και παραχωρήσεις στον τομέα της ασφάλειας, αφενός το ακολουθεί υπό το φόβο, αφετέρου νιώθει οτι γίνονται κινήσεις για να βγει από το εργοτάξιο όπως μπήκε...

Σε μεγάλες μονάδες (ΕΛΠΕ, CYCLON, MOTOROIL κλπ) οι κανόνες ασφαλείας είναι αδιαπραγμάτευτοι... Ειδικά στην ΜΟΤΟΡΟΙΛ, εργαζόμενος χωρίς πλήρη εξοπλισμό, που μιλάει στο κινητό κλπ έχει φύγει νύχτα, μαζί με κυρώσεις ή απομάκρυνση του εργολάβου.

Προσωπικά, δεν μπορώ να ανεχτώ (ειδικά νέους μηχανικούς) να κάνουν παραχωρήσεις και εκπτώσεις στην ασφάλεια έργου, όποιο και να είναι αυτό, όπου και να είναι αυτό... Δεν περίμενα να αλλάξουν τα μυαλά ανθρώπων σαν των τριενάκια βεβαίως βεβαίως :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By red_monster
mirage έγραψε:Εμενα μια χαρα μου φαινεται η αποφαση. Η σκαλωσια της φωτογραφιας ειναι σχετικα ΟΚ ειδικα με τα Ελληνικα στανταρ αλλα στην Αγγλια θα ειχε σκασει η επιθεωρηση εργασιας και θα ειχαν κοπει κωλοι.

Για ποια φωτογραφία μιλάς ? Έχει διαφορά αν μιλάμε για ικρίωμα ή δάπεδο εργασίας.

Όταν λέω δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα, εννοώ ότι π.χ. δεν ξέρουμε αν στη μελέτη του μηχανικού αναφέρεται η ύπαρξη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων γύρο από το τζάμι κλπ κλπ (η ένσταση μου έχει περισσότερο να κάνει με τον καταμερισμό ευθυνών και όχι με την απόφαση αυτή καθ' αυτή)
Άβαταρ μέλους
By italakias
junior gt έγραψε:
italakias έγραψε:
junior gt έγραψε:Το κόστος κατασκευής εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα κατασκευής, η οποία μα τη σειρά της εξαρτάται από την περιοχή. Άλλο κόστος στα Σεπόλια, άλλο στην Πολιτεία. Πόσο μπορούσε να διαφέρει? Πολύ. Από 900 ευρώ μέχρι 2500 για διαμερίσματα.
Πόσο κέρδος έβγαζε ο κατασκευαστής? Κοντά στο 30 %. Πολύ? Πολύ κατάτη γνώμη μου με δεδομένο και τον μεγάλο τζίρο. Και το κυριότερο αφορολόγητο.
Ήταν μόνο αυτός που τα κονόμαγε? Όχι. Τα κονόμαγε και ο οικοπεδούχος, τα κονομάγανε και οι μεσίτες, τα κονομάγανε και τα συνεργεία, τα κονομάγανε και οι προμηθευτές. Και όλοι μαύρα. Ποιός ήταν στην απ'έξω? Το κράτος που πήρε ελάχιστο μερίδιο από αυτήν την μπίζνα και το κυριότερο ξεπλύθηκε σε αυτήν τη μπίζνα άπειρο μαύρο χρήμα που βγήκε στην πλάτη του.

Οτι ναναι.
Το κοστος κατασκευης εξαρταται απο διαφορους παραγοντες.
Με 1000 ευρω ανα τετραγωνικο εφτιαχνες αξιοπρεπεστατη οικοδομη.
Μια οικοδομη στην Πολιτεια δεν εχει μεγαλη διαφορα οσον αφορα την ποιοτητα σε σχεση με μια στο Γαλατσι πχ.
Μπορει βεβαια να ειναι φορτωμενη και πιο εξοπλισμενη αλλα αυτο εχει να κανει με το κοστος και οχι την ποιοτητα.

Εχω κανει εκσκαφες και σε ακριβες περιοχες και σε φθηνες.
Τα συνεργεια και η πολιτικη του καθε κατασκευαστη αλλαζουν ελαχιστα.

Το κερδος εξαρταται σε μεγαλο βαθμο και απο την αντιπαροχη που αρκετες φορες εφτανε το 45%.
Για αυτους ομως δεν λες τιποτα.
Οπως και να χει,λεφτα εβαζαν οι ανθρωποι και κατασκευαζαν .
Πουλουσαν και κονομουσαν οσα περισσοτερα μπορουσαν.

Τα περι μπιζνας,τι ν ασου πω.
Απο αυτην την μπιζνα ζησαμε τοσα χρονια και τωρα πειναμε.

Εσύ μάλλον είσαι μυρωδιάς. Δεν κατάλαβα. Το 45 το είπες για πολύ ή λίγο?
Χωματουργός? Ε βέβαια πεινάτε. Αφού είχατε μάθει με τρια σίδερα - τσαπα, φορτηγό και ένα σφυρί που κορόιδευε πάντα μεροκάματο αυτό- χωρίς καν να τα καβαλάτε, να αδειάζετε όπου να'ναι έχοντας μπαζώσει τα πάντα, να καθόσαστε στην ταβέρνα, να το παίζετε αφεντικά και να καθαρίζετε μεροκάματο στο παντελόνι μια πεντακοσαρού κατάμαυρη καλομάθατε. :iconcool:

Παλι γραφεις οτι να ναι.
Εσυ τι επαγγελμα κανεις δλδ και για πες μου εκει δεν υπαρχει φοροδιαφυγη ή δεν παιζονται παιχνιδια με λεφτα;

Αλλα επειδη σε κοβω για ασχετο,θα πρεπε να γνωριζεις οτι το επαγγελμα των χωματουργων απαιτει το μεγαλυτερο κεφαλαιο απο ολα τα συνεργεια που περνανε στην οικοδομη και τελικα τα εισοδηματα τους ηταν τα ιδια και χειροτερα.
Στις χωματερες αδειαζουν ολοι νομιμα εκτος και αν μιλαμε για παρανομες χωματερες.
Το κρατος τι κανει,τον παιζει μηπως;

Παντως σε γενικες γραμμες ,μια εκσκαφη στοιχιζει περιπου κατα μεσο ορο για πολυκατοικιες στην Αθηνα 10.000 ευρω.
Και αυτη ειναι μεση τιμη για εκσκαφη 1000 κυβικων οπου με βαθος υπογειου 4 μετρα εχουμε μια επιφανεια 250τμ αρκετη για δυο διαμερισματα στον οροφο.
Δεν νομιζω οτι τελικα εχασε απο εκει το κρατος οπου στο κατω κατω τιμολογια κοβοντουσαν υποχρεωτικα(μειωμενα βεβαια) για να μπορεσει να παρει αδεια για το ρευμα ο κατασκευαστης.