- 01 Μάιος 2021, 02:26
Anonymous Founder έγραψε:Το εντυπωσιακότερο όλων, είναι πως η πηγή σου είναι ένα Raspberry Pi όμως!
Για πες λίγα λόγια πως και γιατί κατέληξες σ'αυτό, ενώ και την Naim εγώ δεν την ξέρω, αλλά αυτό δεν λέει κάτι, πάνε πολλά χρόνια που απέχω από τον χώρο.
Η Naim Audio είναι μία σχετικά εκκεντρική Αγγλική εταιρεία, όχι ιδιαίτερα γνωστή. Φημίζεται για το PRaT: "Pace Rhythm and Timing" (ή μήπως "PRetentious audiophile Trash"?) και δεν στοχεύει ιδιαίτερα σε τριδιάστατη απεικόνιση του ήχου, ούτε αναδεικνύει την παραμικρή λεπτομέρεια. Εδώ και μερικά χρόνια έχει συμμαχήσει με τη Γαλλική Focal και νομίζω πως έχουν χάσει τον παλιό γνήσιο χαρακτήρα τους, ενώ οι τιμές τους ξεφεύγουν διαρκώς σε όλο και πιο στρατοσφαιρικά επίπεδα. Αν ξεκινούσα σήμερα ίσως να κατέληγα στην Αμερικάνικη Schiit Audio που είναι γνήσια και τίμια (αν και το design τους δεν μπαίνει στο σαλόνι τόσο εύκολα όσο τα Naim!)
Το πως έφτασα εδώ είναι μεγάλη ιστορία, οπότε ετοιμαστείτε για σεντόνια... Όλο αυτό το σύστημα έχει χτιστεί σταδιακά, ανακαλύπτοντας πολλά πράγματα στην πορεία! Θα εξηγήσω αργότερα και τη λογική πίσω από το Raspberry Pi. Ξεκινάω σε αυτό το post με την πρώτο ηχοσύστημα που έστησα πριν μερικά χρόνια.
1. Πρόλογος: από τα αλώνια στα σαλόνιαΑν και ανέκαθεν ήμουν λάτρης της μουσικής, τα ακούσματά μου δεν ήταν (και εξακολουθούν να μην είναι) ιδιαίτερα εκλεκτικά. Τα Πολυτεχνειακά μου χρόνια τα έβγαλα στο Σκυλάδικο VIP Club και αντίστοιχες πίστες για να πιάσετε το νόημα...

Όσον αφορά τα ηχοσυστήματα δε, κάτι
Cambridge Soundworks για τον υπολογιστή, κάτι
Kenwood για το Ibiza, απλά και αγαπημένα καγκουρο-πράγματα δηλαδή.
Το σωτήριο (;) έτος 2012 η γυναίκα επιστρέφει από τας Αμερικάς με ένα κομποδεματάκι και οπλισμένη με κάποιες γνώσεις από ένα φίλο κολλημένο με ηχεία κλπ. Οπότε η απόφαση επάρθη με συνοπτικές διαδικασίες: "Θα πάρουμε ηχεία κολωνάτα (sic) που θα τα έχουμε για μια ζωή και ενισχυτή της προκοπής". Η πηγή θα ήταν το laptop οπότε δεν ασχοληθήκαμε με τέτοιες πεζές λεπτομέρειες... What could possibly go wrong?
2. Απόπειρα πρώτη (αποτυχημένη)Ξεκινήσαμε λοιπόν μια και δυο να ακούμε ηχεία/ενισχυτές σε ότι ηχάδικο βρήκαμε στας Βρυξέλλας. Πάνω κάτω είχαμε καταλήξει σε
Bowers & Wilkins, νομίζω τα 684 (ποιος μπορεί να αντισταθεί στο κίτρινο κέβλαρ!!;;

) και κάτι σε
Rotel/NAD/Denon. Παράλληλα μέσα από τις έρευνές μου και συζητήσεις με γνωστούς είχα σταμπάρει τα
Dynaudio (Excite X36), αλλά η τιμή ξέφευγε. Σε μία audition με τα
B&W για να διαλέξουμε ενισχυτή, η

ρίχνει μια ματιά στη στοίβα με τα ηχεία που ήταν στο δωμάτιο και αναφωνεί: "What are these babies???!!!" Τα μωρά όλως τυχαίως ήταν τα
Dynaudio X36 Cherry και μπήκαν δίπλα δίπλα με τα
B&W για να συγκριθούν... Η audition γινόταν με συγκεκριμένα τραγούδια που είχαμε σε γράψει σε ένα CD, και το βασικό κριτήριο ήταν το παρακάτω:
Πώς στο καλό γίνονται embedded τα video, θα μου πει κανείς;
Στο έφτιαξα, δες παρακάτω και πώς γίνεται. Δεν δέχεται όμως απευθείας τα "κομμένα" link από το mobile app, γι αυτό δεν σου έπαιζε . [Admin] Κώδικας: Επιλογή όλωνvideo]https://www.youtube.com/cbtw_n3puZw[/video] Το CD έπαιξε, ο κύβος ερρίφθη. 15 χρόνια νεότερο το Αηδόνι του Βορρά με τα
Dynaudio. 15 veils lifted και δε συμμαζεύεται... Άμεσα λοιπόν παραγγελία για X36 Cherry, μαζί με ένα Rotel RA-12 (μαύρο ή ασημί θα σας γελάσω). Πέφτει η προκαταβολή και περιμένουμε να μας φέρει ο πελαργός τα μωρά για τα Χριστούγεννα... Αμ δε... Περνούσαν μέρες/εβδομάδες, άφαντα τα καλούδια. Οι δικαιολογίες πολλές... Περνάω μια μέρα από το μαγαζί, βλέπω όλως τυχαίως κάτι κουτιά από X36 σε άλλο χρώμα, και ένα Rotel επίσης στο ανάποδο χρώμα... Μου-σου-του ότι είναι για άλλο πελάτη... Άντε γειά! Τα λεφτά μας πίσω και αντίο σας!
Συμπέρασμα Α: Η ηχατζήδες είναι συνήθως άχρηστα λαμόγια και δεν ξαναπατήσαμε ποτέ στους συγκεκριμένους (οι οποίοι είναι οι πιο γνωστοί στις Βρυξέλλες και μας έκαναν βαρβάτες εκπτώσεις από την τιμή καταλόγου χωρίς καν να παζαρέψουμε)3. Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη... να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος...Back to square one λοιπόν, έχοντας κατασταλλάξει στα ηχεία όμως. Άντε τώρα να βρεις άλλο μαγαζί να τα έχει... Γυρίσαμε διάφορα, μέχρι και στην Ολλανδία φτάσαμε (καλά δεν είναι και τόσο μακριά

), και ο καθένας να μας πασάρει το μακρύ και το κοντό του. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, αυτά τα ηχεία θέλω... ΟΧΙ αυτά που πουλάμε εμείς θα πάρεις!
Εν τω μεταξύ, ψάξε ψάξε στα ίντερνετς, κάπου πέφτει το μάτι μου στη
Naim Audio (Ανάθεμα την ώρα... κατάρα στη στιγμή...

). Έβαλα λοιπόν στο μάτι και τον
Naim NAIT XS... Διπλό το πρόβλημα τώρα να βρούμε κάποιον που να έχει και Naim και Dynaudio...
Με τα πολλά, εντοπίστηκε ηχατζής στο Aachen, κλείστηκε ραντεβού και πήραμε το δρόμο... Το Αηδόνι του Βορρά ελάλησε και πάλι στα μαύρα ξένα και ο Naim πάτησε κάτω τα Rotel/Marantz κλπ σα σκουλήκια...

Το budget είχε τριπλασιαστεί από τα αρχικά μου σχέδια και που να ήξερε το πορτοφόλι μου τι το περιμένει...
Κάπου εκεί στην παραζάλη της παραγγελίας, διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε και ένα DAC για να μη γελάνε μαζί μας και τα μπετά στην ιδέα του να παίξουμε μουσική απ' ευθείας από το laptop! Ρίξε και ένα
Cambridge Audio DacMagic 100 στη σούμα γιατί δε σας δώσαμε ήδη αρκετά λεφτά παλιοβρικόλακες... Εν τω μεταξύ τα Γερμανά να μη χαμπαριάζουν από παζάρεμα, όσο και να χτυπιέμαι. Με το ζόρι μου έδωσαν κάτι καλώδια να πάω στο καλό...
Με βάση την πρότερη εμπειρία, ήμουν έτοιμος για αναμονή εβδομάδων. Αμ δε, σε 3-4 μερούλες τα μωρά είχαν βρει πλέον το (πρώτο) σπίτι τους!
Συμπέρασμα B: Η Γερμανοί ηχατζήδες είναι διεκπαιρεωτικά αλλά efficient λαμόγια που απλά πήραν τα λεφτά μας χωρίς να μας δώσουν καμία συμβουλή (αλλά τους την έχω φυλαγμένη...
)4. Ένα πλήρες σύστημα χρειάζεται και την πηγή τουΕδώ θα είμαι συνοπτικός. Ποια πηγή παίζει και θα παίζει όλα τα formats στο μέλλον; Μα φυσικά ένας υπολογιστής. Mac Mini και λοιπά μήλα είναι του διαβόλου, οπότε κατέληξα σε ένα Lenovo Q190: Μικρό, με DVD player, μικρό πληκτρολογιάκι για τον καναπέ, κυριλέ... Που να φανταστώ ότι το ανεμιστηράκι του θα βούιζε σαν turbofan από 747 σε απογείωση!!

Το υπέστην για κάμποσα χρόνια μέχρι που ορκίστηκα να κάνω το σπιτικό μου όσο πιο fanless γίνεται... Και κάποια στιγμή αντικαταστάθηκε από Raspberry Pi και ησύχασαν τα αυτιά μου...
Έδω βλέπετε το πρώτο ηχοσύστημα στο παλίο σπίτι. IKEA το επιπλάκι και τα καημένα τα Dynaudio καταστριμωγμένα δίπλα στο τζάκι (πάντα υπάρχει ένα τζάκι...).

Όπως μπορείτε να υποθέσετε, η ποίοτητα του ήχου δεν είχε καμία σχέση με αυτά που είχαμε ακούσει στο ηχάδικο... Μέχρι και ενοχλητικά θα τα έλεγες σε τόσο μικρό δωμάτιο. Αλλά είπαμε, τα ηχεία θα μας συνοδεύσουν για μία ζωή, ακόμη και όταν μετακομίσουμε σε μεγαλύτερο σπίτι... Or not?
Τέλος πρώτου μέρους. Αύριο η συνέχεια σε βαθύτερα νερά