Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#701150 Είναι εντελώς στοχαστικό το φαινόμενο - βλέπουμε περιπτώσεις που λέμε "πως σκατά κόλλησαν", και άλλες περιπτώσεις που θα πουμε ακριβώς το ανάποδο - "πως και ΔΕΝ κόλλησαν"; Δεν βγαίνει άκρη.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
#701152 Είναι τόσο απρόβλεπτο το μοτίβο που δεν ξέρεις πως να φερθείς.
Έχω σκεφτεί από το "Αν είναι να το πάθεις θα το πάθεις" μέχρι το "για να κόλλησε έτσι, σκέψου αν είσαι απρόσεκτος πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις".

Το δίδαγμα για μένα είναι ότι η μόνη safe πρόληψη είναι ο εμβολιασμός και ότι προφανώς αν τηρείς τα υπόλοιπα βασικά μετρα πρόληψης ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες στο επίπεδο του να κολλήσεις όπως κόλλησε η μητέρα μου = φαινομενικά από το πουθενά.

Ειλικρινά δεν μπορώ να αναλογιστώ τι βάρος κουβαλάνε άνθρωποι που κατ' ανάγκη έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα, καταλαβαίνω τον HF που έλεγε πως κάνει τέστ πριν από κάθε τέτοια συνάντηση. :oops:

@Βusso, είμαι βέβαιος πως μέσα στο 8ωρο και κάποια θα κατέβασε μάσκα να πιεί καφέ, κάποια θα έβγαλε μύτη προσπαθώντας να επανατοποθετήσει σωστά τη μάσκα της κ.ο.κ. φυσικά αν είναι να την πάθεις θα την πάθεις, δεν θα ήθελα το στόρυ μου να αναδειχθεί σε παράδειγμα πως η μάσκα δεν βοηθάει :oops:
Άβαταρ μέλους
By diplomat
Ove20 έγραψε:
socratesn έγραψε:Όπως και να χει προσέξτε τους ανθρώπους και τους εαυτούς σας, καλή και η πρόοδος της οικονομίας, καλή και η κοινωνικοποίηση, αλλά το βάρος του να διακινδυνεύσεις τη ζωή ενός μεγαλύτερου και αδύναμου ανθρώπου δεν υπάρχει. :oops:

Πεστα Χρυσοστομε!

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε επί της αρχής και υπό την έννοια συστήματος αξιών με αυτήν την κατακλείδα. Η εφαρμογή βέβαια αυτής της υπεύθυνης στάσης προϋποθέτει κάποια prerequisite, όμως αυτό δεν είναι της παρούσης. Εγώ θα συμπλήρωνα ότι, εκτός από την προστασία της ζωής, σημαντικό είναι να μην μπει στην περιπέτεια αυτή κάποιος ευάλωτος άνθρωπος, στο βαθμό πάντα που περνάει από το χέρι μας. Προσωπικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δική μου υπαιτιότητα θα μου έκανε μεγάλη ζημιά. Κανένα ξεβόλεμα δικό μου δεν αρκεί για να υπερκεράσει την υπεύθυνη στάση.

Τώρα έμαθα για 88χρονο συγγενή που είναι κρούσμα, έφυγε μόλις για το Αλεξάνδρα. €120 το κατ' οίκον τεστ, συν ιδιωτικό ασθενοφόρο €180 γιατί έπρεπε να φύγει άμεσα. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Με κίνδυνο να γίνουμε γραφικοί. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ προσοχή, το κομμάτι που απομένει μέχρι τον ικανό εμβολιασμό το πληθυσμού είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Geo f1 έγραψε:Αρα ειναι πραγματικα λιγο λοττο η φαση πως θα τον τσιμπησεις..

Το βασικό είναι να παίρνουμε τα μέτρα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό που μπορούμε. Από κει και πέρα παίζεις με πιθανότητες, που τί είναι κι αυτές... εμπειρικές συχνότητες που είναι περίπου ίσες με τις θεωρητικές πιθανότητες όταν το δείγμα είναι πολύ μεγάλο (ή κάτι τέτοιο που μας μάθαιναν στις ποσοτικές μέθοδοι :lol: ). Ας επικεντρωθούμε στο τί κάνουμε εμείς.
Άβαταρ μέλους
By socratesn
diplomat έγραψε: Εγώ θα συμπλήρωνα ότι, εκτός από την προστασία της ζωής, σημαντικό είναι να μην μπει στην περιπέτεια αυτή κάποιος ευάλωτος άνθρωπος, στο βαθμό πάντα που περνάει από το χέρι μας. Προσωπικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δική μου υπαιτιότητα θα μου έκανε μεγάλη ζημιά. Κανένα ξεβόλεμα δικό μου δεν αρκεί για να υπερκεράσει την υπεύθυνη στάση.

+1
Και εφόσον εξασφαλιστεί η μη απώλεια κάποιας ζωής (που δεν μπαίνει στο ζύγι ποτέ), υπάρχει και ένα ολόκληρο διαδικαστικό ξεβόλεμμα για όλο τον περίγυρο το οποίο και αυτό έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο και ψυχολογικά και πρακτικά.
Εκτός δουλειάς για ένα σεβαστό διάστημα, άγχος, έπρεπε να ενημερωθεί κάθε επαφή μας, έξοδα για μοριακά κ.ο.κ.
Είναι κωλοκατάσταση.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
socratesn έγραψε:Είναι τόσο απρόβλεπτο το μοτίβο που δεν ξέρεις πως να φερθείς.
Έχω σκεφτεί από το "Αν είναι να το πάθεις θα το πάθεις" μέχρι το "για να κόλλησε έτσι, σκέψου αν είσαι απρόσεκτος πόσο πιθανό είναι να κολλήσεις".

Το δίδαγμα για μένα είναι ότι η μόνη safe πρόληψη είναι ο εμβολιασμός και ότι προφανώς αν τηρείς τα υπόλοιπα βασικά μετρα πρόληψης ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες στο επίπεδο του να κολλήσεις όπως κόλλησε η μητέρα μου = φαινομενικά από το πουθενά.

Αυτό ακριβώς.

Τουλάχιστον να νιώθεις ότι κάνεις ο,τι καλύτερο μπορείς.

Έτσι όπως το σκεφτόμαστε εμείς, προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα όσο πιο καλά μπορούμε, και ακόμα και εκεί που κάνουμε σκόντο η λογική μας είναι στην κατεύθυνση του να αποκομίζουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Πχ, θα δούμε φίλους στην πλατεία, μόνο με μάσκα όμως και χωρίς να φάμε μαζί. Διατηρούμε έτσι ας πουμε το 60-70% της κοινωνικής μας σχέσεις μαζί τους, όμως το 30-40% που χάνουμε σε "απόλαυση" μας γλυτώνει από το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ρίσκου.

ΟΚ, δεν είναι τα πάντα μαθηματικά, προφανώς, απλώς προσπαθώ σχηματικά να εξηγήσω τη λογική μας.
Άβαταρ μέλους
By Giuseppe Busso
Hellenic tifosi έγραψε:Διατηρούμε έτσι ας πουμε το 60-70% της κοινωνικής μας σχέσεις μαζί τους, όμως το 30-40% που χάνουμε σε "απόλαυση" μας γλυτώνει από το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ρίσκου.

ΟΚ, δεν είναι τα πάντα μαθηματικά, προφανώς, απλώς προσπαθώ σχηματικά να εξηγήσω τη λογική μας.

Πλάκα κάνεις; τα πάντα μαθηματικά είναι βασικά.
Για μένα δεν χάνεις 30-40% απόλαυσης. Δεν χάνεις ούτε 1% βασικά (βλέπεις μαθηματικά ε; κολλάνε παντού) από τη στιγμή που ζεις.
Άβαταρ μέλους
By diplomat
#701159 Δεν έχει νόημα να ποσοτικοποιήσουμε την απώλεια της απόλαυσης καθότι αφενός είναι υποκειμενική ως έννοια (προφανώς βέβαια υπάρχει ένας ΜΟ), αφετέρου ο καθένας αντιλαμβάνεται την απώλεια αυτή ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, τον περίγυρό του, τον τρόπο ζωής του, κοκ. Το κομβικής σημασίας ζητούμενο εδώ είναι να συνεχίσουμε να κινητροδοτούμε την προσπάθεια στο μέτρο του εφιτού ενώ έχουμε την πλήρη εξέλιξη της νομοτελειακής χαλάρωσης λόγω κόπωσης και του αδιεξόδου που επισύρει η χρονική διάρκεια απέναντι στην πενιχρή απόδοση των μέτρων. Αυτή η κόπωση είναι εν πολλοίς, ή κι εντελώς, δικαιολογημένη, συνοδεύεται δε από αγανάκτηση και απελπισία για πολλούς συμπολίτες μας, πάλι λόγω ειδικών προσωπικών συνθηκών και αναγκών συνεπικουρούμενες από την κακή κεντρική διαχείριση στο τρέχον κύμα.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
#701161 Βρε προφανως δεν μπορούμε να τα ποσοτικοποιησουμε. Απλα ανάμεσα στο "στερούμαι τα παντα" και στο "γιολαρω σα να μην τρέχει τίποτα", υπάρχει ενας τεράστιος χώρος όπου μπορείς να βρεις μια όσο γίνεται καλή ισορροπία.

Σα να ψάχνεις vfm κινητό ένα πράμα :p
Άβαταρ μέλους
By sargus
#701162 Έχετε σκεφτεί τι θα κάνουμε του χρόνου; Που με βάση αυτά που μας λένε τα τωρινά εμβόλια θα είναι άχρηστα και θα πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο πράγμα από την αρχή (καινούργια εμβόλια, ξανά αναμονές κτλ); Τι θα κάνουμε άραγε; Ξανά λοκνταουν; Ή θα μπουμε όλοι σε φάση γιολο και όποιος ζήσει έζησε;
Το μόνο που μας σώζει είναι να ελπίσουμε ότι τελικά τα φετινά εμβόλια θα δώσουν κάτι (έστω και κάτι λίγο) προς την κατεύθυνση της ανοσίας για του χρόνου.
Άβαταρ μέλους
By MIXOStsi
popolaros έγραψε:Εικόνα

:iconcool:

sknipper έγραψε:Ο λόγος που τα πράματα δεν πάνε καλά στην Ελλάδα δεν είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης/ειδικών υπέρ του κλειδώματος ή εμβολιασμού αλλά οι αποφάσεις μερικών εκατομμυρίων Ελλήνων να μην τις τηρήσουν. Αλλά βέβαια πάντα φταίνε οι άλλοι.

Καμία σχέση με τη πραγματικότητα.
Οι ειδικοί πρέπει να ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν αν περιμέναν ότι η κοινωνία θα ήταν στον πάγο για μερικούς δεκάδες μήνες! Ποτέ δεν έγινε και ποτέ δε θα γίνει... ΑΠΕΤΥΧΑΝ στο να προσαρμοστούν σε μια δυναμική κατάσταση και κράτησαν σταθερή τακτική!

Ove20 έγραψε:
socratesn έγραψε:
Όπως και να χει προσέξτε τους ανθρώπους και τους εαυτούς σας, καλή και η πρόοδος της οικονομίας, καλή και η κοινωνικοποίηση, αλλά το βάρος του να διακινδυνεύσεις τη ζωή ενός μεγαλύτερου και αδύναμου ανθρώπου δεν υπάρχει. :oops:

Πεστα Χρυσοστομε!

Όχι επειδή η πιθανότητα να κινδυνεύσει η ζωή κάποιου δεν είναι 1! Εδώ ούτε το να κολλήσει δεν είναι 1...

Geo f1 έγραψε:
Τετάρτη βρέθηκε στον ίδιο όροφο γραφείων με ασυμπτωματικό ώς τότε κρούσμα, 8ωρο, φυσικά με μάσκες (ειδικά από τη μεριά της μάνας μου το εγγυώμαι - είναι μόνιμα με 2πλή μίας χρήσης) και χωρίς κάποιο πάρε δώσε σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων.

Πολυ περιεργο. Δλδ φοραγε και ο ασυμπτωματικος μασκα και η μαμα σου διπλη και κολλησε?? Και χωρις να ερθουν κοντα?? :(

Καθόλου περίεργο!
Έχουμε πει ότι η μάσκα προστατεύει υπό ιδανικές συνθήκες! Αυτές δεν υπάρχουν στη καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου!

sargus έγραψε:Έχετε σκεφτεί τι θα κάνουμε του χρόνου; Που με βάση αυτά που μας λένε τα τωρινά εμβόλια θα είναι άχρηστα και θα πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο πράγμα από την αρχή (καινούργια εμβόλια, ξανά αναμονές κτλ); Τι θα κάνουμε άραγε; Ξανά λοκνταουν; Ή θα μπουμε όλοι σε φάση γιολο και όποιος ζήσει έζησε;
Το μόνο που μας σώζει είναι να ελπίσουμε ότι τελικά τα φετινά εμβόλια θα δώσουν κάτι (έστω και κάτι λίγο) προς την κατεύθυνση της ανοσίας για του χρόνου.

Αρχικά δε κατάλαβα που βασίζεις τον συλλογισμό σου.
Όμως, πρέπει κάποια στιγμή να το δεχθούμε και να το αντιμετωπίσουμε σαν μια ενδημική ασθένεια! Έτσι κι αλλιώς θα γίνει κάποτε, καλύτερα να γίνει συντομότερα...
Το yolo δεν ισχύει μιας κι αυτοί που ζουν είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων.
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
sargus έγραψε:Έχετε σκεφτεί τι θα κάνουμε του χρόνου; Που με βάση αυτά που μας λένε τα τωρινά εμβόλια θα είναι άχρηστα και θα πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο πράγμα από την αρχή (καινούργια εμβόλια, ξανά αναμονές κτλ); Τι θα κάνουμε άραγε; Ξανά λοκνταουν; Ή θα μπουμε όλοι σε φάση γιολο και όποιος ζήσει έζησε;

Γιατί να είναι άχρηστα;

Ακόμα κι αν φθίνει η ανοσια, απλα θα γίνει ετησιο το εμβολιο, όπως της γρίπης. Από το φθινόπωρο, που θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την παραγωγή εμβολίων, θα υπάρχει εύκολα η παραγωγική δυνατότητα να καλύπτεται ο πληθυσμος.
Άβαταρ μέλους
By sargus
Hellenic tifosi έγραψε:
Γιατί να είναι άχρηστα;

Έτσι λένε οι ίδιες οι φαρμακευτικές.
Άβαταρ μέλους
By markvag
Geo f1 έγραψε:Ερευνα: Οι διαδηλώσεις επιβαρύνουν την πανδημία -Βίντεο: Πώς οι πορείες συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Τι έδειξε η έρευνα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου

Από το καλοκαίρι που μας πέρασε, στη Γερμανία έλαβαν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19, με τους συμμετέχοντας συχνά να μη σέβονται τους κανόνες social distancing (τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων για την ανάσχεση της διάδοσης) ή τον κανόνα για τη χρήση της μάσκας.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο μελετών Leibniz Centre for European Economic Research (ZEW) και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, εξέτασε δύο πορείες που διοργανώθηκαν από την κίνημα Querdenken το Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν είχαν ακυρωθεί αυτές οι πορείες, περίπου 16.000 με 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, οι ερευνητές εστίασαν σε περιοχές όπου λειτούργησε ένας σταθμός λεωφορείων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των διαδηλωτών στο σημείο που έλαβαν χώρα οι διαδηλώσεις της οργάνωσης Querdenken. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στις συγκεκριμένες περιοχές το ποσοστό των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα επτά ημερών σημείωσε μεγάλη αύξηση σε συνέχεια των δύο διαδηλώσεων.

Η έρευνα έδειξε πως η συμπεριφορά μερικών χιλιάδων πολιτών είχε μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

https://www.iefimerida.gr/kosmos/ereyna ... tai-me-tin

:s_bye

Ναι, αλλά στις περισσότερες που έγιναν εδώ τηρούνταν τα μέτρα. Συγκρίνεις διαδηλώσεις με αποστάσεις και μάσκες με τις διαδηλώσεις κατά των μασκών / μέτρων;; :s_whiteflag

Φυσικά, μία λογική αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν να μην γίνουν οι αλλαγές που ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις - πορείες, μιας και ο λαός δεν μπορεί τόσο εύκολα να εκφράσει την άποψή του σχετικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα. Θα μπορούσαν αυτές οι αλλαγές (παιδεία, εργασιακά, κτλ) να γίνουν με το τέλος της πανδημίας. Βέβαια όχι με κυβέρνηση που δήλωσε πως η πανδημία (και η συνεπαγόμενη δυσκολία διαμαρτυρίας) είναι ευκαιρία... :vava:

:s_bye :s_bye
Άβαταρ μέλους
By Hellenic tifosi
sargus έγραψε:
Hellenic tifosi έγραψε:
Γιατί να είναι άχρηστα;

Έτσι λένε οι ίδιες οι φαρμακευτικές.

Το μόνο που προς το παρον ξέρουμε ΣΙΓΟΥΡΑ, είναι οτι το pfizer δινει τουλαχιστον 6 μηνες ανοσια και βλέπουμε. Όπως και να 'χει, με την παραγωγική δυνατότητα να αυξάνεται πολύ, μπορεί απλά να γίνει ετήσιο, καθώς θα μπορεί άνετα να καλύπτεται ο πληθυσμός.

edit: Ρεαλιστικά μιλώντας, προφανώς μια συνάθροιση εξωτερικού χώρου ειναι ασφαλέστερη από μια μάζωξη εσωτερικου, αλλά έχω την αίσθηση ότι φωνάζοντας συνθηματα και μαζευομενοι σε πορεια, ε, όσο να πεις ένα ρίσκο μεγαλούτσικο μάλλον θα το έχει :lol:

Ο καθένας βέβαια πράττει όπως νομίζει. Το απολύτως χειρότερο είναι να δείχνει ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο. Φταίνε οι πορείες, φταίει το κράτος, φταίνε οι νέοι, φταίνε οι γέροι, φταίει ο καπιταλισμος, φταίει η πατριαρχία και δεν ξερω τι άλλο.