Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By sknipper
drdino έγραψε:Εγώ πάλι Sknipper, μετά από 10 χρόνια στο ενοίκιο (δουλεύοντας, και μερικά ακόμα ως φοιτητής) σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου πήρα την απόφαση και βγήκαμε εκτός M25 σε terraced και δεν κοίταξα πίσω. Βασικό κριτήριο ήταν το rating στους παιδικούς, σχολεία και η απόσταση από σταθμό για εύκολη πρόσβαση εις τα Λόνδρα.
Flat αν με leasehold απόφυγέ το όπως ο Corsair τις συσκευές Apple.
Ακριβώς αυτό, το leasehold έστω και 999 χρόνων που έχουμε είναι που ξεκίνησε τις σκέψεις για ανεξαρτησία. Είμαστε μέλη/μέτοχοι της εταιρείας που το μόνο που έχει είναι να διαθέτει το freehold και να διαχειρίζεται το κτίρο μέσω διοικητικού συμβουλίου με τσογλάνι πρόεδρο.
Παλιά, ήταν λίγο αλλιώς τότε, οι τιμές αγοράς ήταν πιο λογικές, είχαμε υπολογίαει με φίλο ότι αν βλέπεις ότι θα μείνεις στη χώρα για πάνω από 2 χρόνια δεν συμφέρει το ενοίκιο, αν μπορείς αγοράζεις και αν θέλεις μετά το πουλάς και θα βγεις συνολικά κερδισμένος. Αυτός αν και έμεινε κάμποσα χρόνια προτίμησε να μείνει στο ενοίκιο.
Έχω συναδέλφους που έρχονται από μακριά, μερικοί το καταπίνουν, το έχουν συνηθίσει να θέλουν 1+ ώρα, άλλοι όμως βολεύονται σαν κι εσένα με εύκολη πρόσβαση σε γρήγορο τραίνο. Εμένα όμως που πάω σε 2 διαφορετικά μέρη το ένα δεν βολεύεται καθόλου. Είναι πολύ ωραίο να είσαι σπίτι/δουλειά σου σε 15 λεπτά χωρίς να περιμένεις τραίνα λεωφορεία και να μην παίρνεις καν χαμπάρι αν απεργούν... Και αυτό με φοβίζει πιο πολύ γιατί ξεκινάμε με υψηλά στάνταρ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσουμε χαμένοι από την όλη ιστορία, να θυσιάσουμε πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε. Θα δούμε πως θα πάει το πράμα και πότε θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι... Αρχίζω να σκέφτομαι σοβαρά να νοικιάσουμε για 6 μήνες για δοκιμή.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#858968 Ο πρώην κουνιάδος είχε πατρικό σε ένα χωριό κοντά στην Οξφόρδη καμιά ώρα μιάμιση με τρένο από Λονδίνο.
Θυμάμαι με είχε εντυπωσιάσει ο αριθμός ακριβών αυτοκινήτων για ένα χωριό στο πουθενά και ρώτησα τι δουλειά κάνει ο κόσμος.
Η απάντηση ήταν fucking bankers and lawyers...

Τα σπίτια όμως ήταν πετροχτιστα του 1700 με ένα λιβαδι περιφραγμενη αυλή, αίθριο, 2-3 σκυλιά, κλπ κλπ.

Τι θέλω να πω, αν η απόσταση από την δουλειά είναι το μόνο που σε δένει με την πόλη κι αντέχεις οικονομικά go for it αλλά καντο να αξίζει όχι να αλλάξεις το διαμέρισμα με άλλο κλουβί στα περίχωρα και κήπο 3x3

< >
Άβαταρ μέλους
By Dimitris_P
#858969 Εγώ θα σεβαστώ αυτό που γράφει για τη δουλειά. Κάνοντας πάνω από 15 χρόνια το Άγιος Δημήτριος - Περιστέρι το καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι που τώρα κάνει μόνο 10-15 λεπτά
Άβαταρ μέλους
By gto250swb
sknipper έγραψε:
drdino έγραψε:Εγώ πάλι Sknipper, μετά από 10 χρόνια στο ενοίκιο (δουλεύοντας, και μερικά ακόμα ως φοιτητής) σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου πήρα την απόφαση και βγήκαμε εκτός M25 σε terraced και δεν κοίταξα πίσω. Βασικό κριτήριο ήταν το rating στους παιδικούς, σχολεία και η απόσταση από σταθμό για εύκολη πρόσβαση εις τα Λόνδρα.
Flat αν με leasehold απόφυγέ το όπως ο Corsair τις συσκευές Apple.
Ακριβώς αυτό, το leasehold έστω και 999 χρόνων που έχουμε είναι που ξεκίνησε τις σκέψεις για ανεξαρτησία. Είμαστε μέλη/μέτοχοι της εταιρείας που το μόνο που έχει είναι να διαθέτει το freehold και να διαχειρίζεται το κτίρο μέσω διοικητικού συμβουλίου με τσογλάνι πρόεδρο.
Παλιά, ήταν λίγο αλλιώς τότε, οι τιμές αγοράς ήταν πιο λογικές, είχαμε υπολογίαει με φίλο ότι αν βλέπεις ότι θα μείνεις στη χώρα για πάνω από 2 χρόνια δεν συμφέρει το ενοίκιο, αν μπορείς αγοράζεις και αν θέλεις μετά το πουλάς και θα βγεις συνολικά κερδισμένος. Αυτός αν και έμεινε κάμποσα χρόνια προτίμησε να μείνει στο ενοίκιο.
Έχω συναδέλφους που έρχονται από μακριά, μερικοί το καταπίνουν, το έχουν συνηθίσει να θέλουν 1+ ώρα, άλλοι όμως βολεύονται σαν κι εσένα με εύκολη πρόσβαση σε γρήγορο τραίνο. Εμένα όμως που πάω σε 2 διαφορετικά μέρη το ένα δεν βολεύεται καθόλου. Είναι πολύ ωραίο να είσαι σπίτι/δουλειά σου σε 15 λεπτά χωρίς να περιμένεις τραίνα λεωφορεία και να μην παίρνεις καν χαμπάρι αν απεργούν... Και αυτό με φοβίζει πιο πολύ γιατί ξεκινάμε με υψηλά στάνταρ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσουμε χαμένοι από την όλη ιστορία, να θυσιάσουμε πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε. Θα δούμε πως θα πάει το πράμα και πότε θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι... Αρχίζω να σκέφτομαι σοβαρά να νοικιάσουμε για 6 μήνες για δοκιμή.

Εξω απο Μ25 και καθημερινο commuting εκτος λιγο βαρβαρο ειναι και ακριβο σπορ. Νομιζω οτι ο drdino δεν δουλευει κεντρο οποτε εχει νοημα. Εξαρταται παντα απο το budget του καθε νοικοκυριου, αλλα το λονδινο παροτι πανακριβο στη στεγαση εχει ακομα περιοχες που ειναι σχετικα προσιτες για τα μεσα εισοδηματα για την αγορα διαμερισματος με καλες συγκοινωνιες και σχετικα καλες γειτονιες. παντα στο αντιστοιχο γαλατσι, μπραχαμι, γουδι δε μιλαω για τις αντιστοιχες περιοχες του λονδινου τυπου ψυχικο-φιλοθεη-κολωνακι, αυτες ξεχαστε τις εκτος αν πουλατε οπλα ή ειστε τραπεζιτες ολιγαρχες, μεγαλοβιομηχανοι, ουτε υψηλοβαθμα στελεχη δεν ακουμπανε mayfair πχ. μιλαμε για μεριοχες με 20-30κ το τμ. αλλα το λονδινο δεν ειναι παρισι και τα προαστια δεν ειναι γκετο ως επι το πλειστον. Νομιζω για καποιον στο δευτερο τριτο σκαλι στο property ladder με μεσο εισοδημα o στοχος κατοικια στα 750-850κ εντος Μ25 σε σχετικα καλες γειτονιες τυπου Finchley, Southgate, νοτια του Brixton kana Balham κλπ. το παιρνεις ψιλο ερειπιο και το κανεις καινουργιο με 100κ, αυτο ειναι το σπορ των δικηγορων, οδοντιατρων, συμβουλων, IT, αντε και μηχανικων. Οι υπολοιποι μεσοαστοι Surrey :lol: , petit bourgeois και τα ρεστα east london βοειοανατολικο και πολυ τους ειναι :rtfm: :s_whiteflag
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#859066 Η περιοχή γύρω από την Οξφόρδη είναι πολύ πρίμιουμ. Και δεν περιμένω να είναι πολύ φτηνά.

Ναι το καθημερινό κομιούτινγκ από μακριά είναι ακριβή ιστορία. Αλλά σου λέει πληρώνω λιγότερα για το σπίτι και ισοσταθμίζεται.
Δε μιλάω για κουτάκι με κήπο 3χ3, μιλάω για μπόλικο σπίτι με χώρο να παρκάρεις 1-3 αυτοκίνητα εμπρός και πίσω κήπο 20-30χ10.
Surrey και νοτιοδυτικά είναι αρκετά καλά, βορειο-βορειανατολικά επίσης καλά, βορειο δυτικά κι αυτά αλλά προσοχή στην πυξίδα, αν σου ξεφύγει 10-20 μοίρες την πάτησες.... Οι καλές περιοχές μεταπίπτουν σε λιγότερο καλές κι αυτό για να το καταλάβεις πρέπει να πας εκεί να γυρνοβολάς, το έκανα μια μέρα, νοίκιασα αυτοκίνητο, έφτιαξα διαδρομή στο google να μας περάσει από 10 σπίτια σε μια ευρύτερη περιοχή και πήγαμε. Και από κοντά τα πράματα ήταν ξεκάθαρα για το που θα πήγαινα και που όχι.
Το ερείπιο μπορεί να συμφέρει μπορεί και όχι. Αλλά δεν το συζητάω να βάλω τέτοιους μπελάδες στο κεφάλι μου στην Αγγλία. Και δεν έχω και την οικονομική δυνατότητα, θα πρέπει να πουλήσω για να αγοράσω. Το να πρέπει να μετακομίσω προσωρινά σε ενοίκιο για όσο καιρό θέλουν να κάνουν γενική ανακατασκευή και μετά να ξαναμετακομίζω δεν μου ακούγεται καθόλου ωραίο. Το να θέλει συμμαζέματα κλπ εφόσον η τιμή του το αντανακλά το συζητάω. Θα πρέπει όμως να μπορώ να μείνω μέσα και να είναι γενικά οκ και μετά με την ησυχία μας αποφασίζουμε κάποια τμήματα να ανανεώνονται, πχ κουζίνα, μπάνιο, μοκέτες, σκεπή με εμάς να μένουμε μέσα. Τουλάχιστον το παρακολουθείς από κοντά.
Άβαταρ μέλους
By mousatos
sknipper έγραψε: θα πρέπει να πουλήσω για να αγοράσω.

Δεν είναι απαραιτήτως κακό αυτό.
Άβαταρ μέλους
By sknipper
mousatos έγραψε:
sknipper έγραψε: θα πρέπει να πουλήσω για να αγοράσω.

Δεν είναι απαραιτήτως κακό αυτό.
Είναι πολύ χειρότερο από το να μπορείς να αγοράσεις χωρίς να πρέπει να πουλήσεις. Και σίγουρα θα χάσω ευκαιρίες αν τους πεις ξέρετε για να το αγοράσω θα πρέπει να πουλήσω. Μπορεί να μη θέλει να περιμένει και αν άλλος του δίνει τα ίδια ή και λίγο λιγότερα αλλά άμεσα ίσως να τον προτιμήσει. Από την άλλη κι αυτοί το λένε αν το προς πώληση είναι chain free, δηλαδή δεν περιμένουν να το πουλήσουν για να πάρουν τα λεφτά να βρούνε άλλο, συνήθως έχουν ήδη φύγει. Υπάρχει αυτή η αλυσίδα, όλοι πουλάνε και όλοι αγοράζουν που δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις.
Άβαταρ μέλους
By Dodger
Dimitris_P έγραψε:Εγώ θα σεβαστώ αυτό που γράφει για τη δουλειά. Κάνοντας πάνω από 15 χρόνια το Άγιος Δημήτριος - Περιστέρι το καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι που τώρα κάνει μόνο 10-15 λεπτά

Όσες φορές το έχω διαβάσει αυτό το Αγ.Δημητριος-Περιστερι, δε μπορώ να το αντέξω. Ή θα άλλαζα δουλειά ή σπίτι.

Μέχρι περυσι, απόσταση 11 χιλιομέτρων έκανα από 10 λεπτά (5 το πρωί) έως 35 λεπτά (2 το μεσημέρι). Μαζί με τα προβλήματα της τότε δουλειάς, πήρα την απόφαση να αλλάξω. Εκτός από τις καλύτερες αποδοχές, το καλύτερο περιβάλλον που βρήκα, κάνω πλέον 4 λεπτά να πάω στη δουλειά και να γυρίσω σπίτι. Ευτυχισμένος άνθρωπος.
Άβαταρ μέλους
By Χρήστος Λάππας
#859085 4 λεπτά μου έπαιρνε με τα πόδια για να πάω στο πρώτο μου φροντιστήριο που ήταν στο παρεπόμενο τετράγωνο από το σπίτι μου. Τώρα τα 9,5 χιλιόμετρα μέχρι την Βάρη μου παίρνουν από 16 ως 25 λεπτά. Δεν είναι ιδανικό, αλλά είναι ανεκτό και αξίζει τον κόπο για το καταπληκτικό εργασιακό περιβάλλον

Αυτό που ήταν απάλευτο ήταν η προηγούμενη δουλειά της συζύγου, στα 25 χλμ. Της έπαιρνε κατά μέσο όρο 50 λεπτά. Τώρα στην καινούργια, είναι στα 15 λεπτά, με τα πόδια
Άβαταρ μέλους
By sknipper
#859100 Γενικά πάνω από 30-35 λεπτά αρχίζει να στραβώνει. Είναι θέμα που πραγματικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Ειδικά αν μια φορά σου τύχει καλά μετά σου κακοφαίνεται κάθε πισωγύρισμα.
Το σχετικό μου τραύμα είναι από όταν κάποτε έκανα κάθε μέρα το Πλ Αμερικής-Βούλα, ειδικά η επιστροφή... :lipsealed: :dizzy:
Άβαταρ μέλους
By markvag
#864513 Το βάζω εδώ και όχι στο Real Estate γιατί θεωρώ πως είναι περισσότερο κοινωνικό θέμα.

Πώς κλειδώθηκαν 3 στους 4 Έλληνες έξω από την αγορά κατοικίας

Εκτός νεόδμητων το 90% των Ελλήνων και εκτός αγοράς το 75%

Άπιαστο όνειρο για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καταστεί η αγορά κατοικίας, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αναφορικά με τους μισθούς και τις τιμές των ακινήτων. Αντίθετα η ελληνική αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους ξένους καθώς έχει αποκτήσει και επενδυτικό χαρακτήρα.

Το 2008 (όταν η αγορά κατοικίας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της σύγχρονης ιστορίας) το μέγεθος της άγγιζε τα 22 δις., ενώ το 2023 ήταν στα 9 δις. ευρώ με την Μεταβολή Επιπέδου Τιμών σε Εθνικό επίπεδο το 2023 έναντι 2008, -3.4%

Το 2008 η συμμετοχή ξένων υπηκόων στο σύνολο των πράξεων αγοράς κατοικίας ήταν 1,5% με 2%, ενώ το 2023 αγγίζει το 25%. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος το 2023 οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα από ξένους ήταν 2,133 δις. ευρώ.

Σε πολύ απλά λόγια, η αγορά ακινήτων για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έργο επιστημονικής φαντασίας. Από την άλλη το 2008 (ακριβώς προ κρίσης) οι ξένοι ήταν αμελητέοι στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ενώ πλέον αντιπροσωπεύουν το 1/4. Σε συνδυασμό με το πάγωμα της ανάγερσης νέων κατοικιών για μεγάλο διάστημα και τη μετατροπή πολλών κατοικιών σε βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (AirBnB), οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Το θεωρώ μία ακόμα μεγάλη επιτυχία των μνημονίων (βάστα Γερούν), καθώς δεν είναι πράγματα αυτά να θέλει ο κάθε ψυκτικός από το Περιστέρι ν' αγοράσει σπίτι. Αφέντες, δούλοι τα ίδια σκ@τ@ γινήκαμ' ούλοι;; :x

Από την άλλη, μία αχτίδα φωτός για την πιο ταλαιπωρημένη και αδικημένη κάστα ανθρώπων στην Ελληνική κοινωνία, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι τιμές σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά επίπεδα είναι ακόμα χαμηλές και άρα θα ανέβουν κι άλλο (δεδομένης της ζήτησης από το εξωτερικό). :inlove: :inlove: Θα πληρώνουν βέβαια παραπάνω ΕΝΦΙΑ και φόρους από τα ενοίκια, αλλά αυτό λύνεται με τις κατάλληλες πολιτικές επιλογές.

Τώρα, για το υπόλοιπο 75% της κοινωνίας, ξυδάκι, ας γεννιόντουσαν πλούσιοι, ποιός τους φταίει; :rtfm:
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
#864518 Σε διπλανό τετράγωνο στην γειτονιά μου στο Χαλάνδρι χτίστηκε πρόσφατα πολυκατοικία

https://www.google.com/maps/@38.0270327 ... ?entry=ttu

νομίζω όροφος και διαμέρισμα

Κάποια στιγμή πριν κάνα χρόνο έκανα μία βόλτα εκεί στα πέριξ και πέφτει το μάτι μου σε αγγελία πώλησης κολλημένη σε κολώνα ΔΕΗ, διαμέρισμα 100+ τμ νεόδμητο, τιμή 600.000€ ! Από τη φωτογραφία μετά κατάλαβα ότι ήταν το παραπάνω

Και αναρωτιέμαι, ποιος/ποιοι/πόσοι έχουν ή μπορούν να βγάλουν αυτά τα λεφτά για να το αγοράσουν αυτό το διαμέρισμα χωρίς να είναι χρεωμένα και τα εγγόνια τους?
Άβαταρ μέλους
By GTS
BARHonda έγραψε:Σε διπλανό τετράγωνο στην γειτονιά μου στο Χαλάνδρι χτίστηκε πρόσφατα πολυκατοικία

https://www.google.com/maps/@38.0270327 ... ?entry=ttu

νομίζω όροφος και διαμέρισμα

Κάποια στιγμή πριν κάνα χρόνο έκανα μία βόλτα εκεί στα πέριξ και πέφτει το μάτι μου σε αγγελία πώλησης κολλημένη σε κολώνα ΔΕΗ, διαμέρισμα 100+ τμ νεόδμητο, τιμή 600.000€ ! Από τη φωτογραφία μετά κατάλαβα ότι ήταν το παραπάνω

Και αναρωτιέμαι, ποιος/ποιοι/πόσοι έχουν ή μπορούν να βγάλουν αυτά τα λεφτά για να το αγοράσουν αυτό το διαμέρισμα χωρίς να είναι χρεωμένα και τα εγγόνια τους?

Παλαιοτερα μου ειχαν πει πελατες τους ηταν γιατροι μηχανικοι κοκ. Παντως ξερω προσφατα οικογενεια αγορασε στην κορη τους καινουριο διαμερισμα στην Βουλα (δεν ξερω ποσο αλλα συνηθως γυρω στα 500κ πανε) αλλα δεν ξερω τι δουλεια κανουν. Στην γειτονια μου φταχνει ενας Ελληνοαμερικανος πολυκατοικια (οκ πολυτελη) και ζηταει 840 για ενα διαμερισμα και η περιοχη δεν ειναι Φιλοθεη και ειδικα η θεση του οικοπεδου ειναι στα χειροτερα σημεια της περιοχης.
Άβαταρ μέλους
By bibendum
markvag έγραψε:Το βάζω εδώ και όχι στο Real Estate γιατί θεωρώ πως είναι περισσότερο κοινωνικό θέμα.

Πώς κλειδώθηκαν 3 στους 4 Έλληνες έξω από την αγορά κατοικίας

Εκτός νεόδμητων το 90% των Ελλήνων και εκτός αγοράς το 75%

Άπιαστο όνειρο για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καταστεί η αγορά κατοικίας, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αναφορικά με τους μισθούς και τις τιμές των ακινήτων. Αντίθετα η ελληνική αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους ξένους καθώς έχει αποκτήσει και επενδυτικό χαρακτήρα.

Το 2008 (όταν η αγορά κατοικίας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της σύγχρονης ιστορίας) το μέγεθος της άγγιζε τα 22 δις., ενώ το 2023 ήταν στα 9 δις. ευρώ με την Μεταβολή Επιπέδου Τιμών σε Εθνικό επίπεδο το 2023 έναντι 2008, -3.4%

Το 2008 η συμμετοχή ξένων υπηκόων στο σύνολο των πράξεων αγοράς κατοικίας ήταν 1,5% με 2%, ενώ το 2023 αγγίζει το 25%. Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος το 2023 οι συνολικές επενδύσεις σε ακίνητα από ξένους ήταν 2,133 δις. ευρώ.

Σε πολύ απλά λόγια, η αγορά ακινήτων για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι έργο επιστημονικής φαντασίας. Από την άλλη το 2008 (ακριβώς προ κρίσης) οι ξένοι ήταν αμελητέοι στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ενώ πλέον αντιπροσωπεύουν το 1/4. Σε συνδυασμό με το πάγωμα της ανάγερσης νέων κατοικιών για μεγάλο διάστημα και τη μετατροπή πολλών κατοικιών σε βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (AirBnB), οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.

Το θεωρώ μία ακόμα μεγάλη επιτυχία των μνημονίων (βάστα Γερούν), καθώς δεν είναι πράγματα αυτά να θέλει ο κάθε ψυκτικός από το Περιστέρι ν' αγοράσει σπίτι. Αφέντες, δούλοι τα ίδια σκ@τ@ γινήκαμ' ούλοι;; :x

Από την άλλη, μία αχτίδα φωτός για την πιο ταλαιπωρημένη και αδικημένη κάστα ανθρώπων στην Ελληνική κοινωνία, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι τιμές σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά επίπεδα είναι ακόμα χαμηλές και άρα θα ανέβουν κι άλλο (δεδομένης της ζήτησης από το εξωτερικό). :inlove: :inlove: Θα πληρώνουν βέβαια παραπάνω ΕΝΦΙΑ και φόρους από τα ενοίκια, αλλά αυτό λύνεται με τις κατάλληλες πολιτικές επιλογές.

Τώρα, για το υπόλοιπο 75% της κοινωνίας, ξυδάκι, ας γεννιόντουσαν πλούσιοι, ποιός τους φταίει; :rtfm:
Περίμενε, σε πολύ λιγο δεν θα μπορεί να νοικιάζει καν

< >