Για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, εκτός μηχανοκίνητων...
Άβαταρ μέλους
By Serf
#887873 Ο άνθρωπος είναι παραφρων... Έβαλε δασμούς στα κινέζικα προϊόντα. Απάντησαν οι Κινέζοι με αντίστοιχους δασμούς (πολύ λογικό) κι αυτός τους απείλησε να αρουν τους ανταποδοτικους δασμούς. Οι Κινέζοι δε μασησαν και ο Τράμπ ανέβασε τους δασμούς στο 104% :dizzy: :dizzy: :dizzy:

https://www.skai.gr/news/world/leykos-o ... s-tetartis
Άβαταρ μέλους
By nass
#887876 Δε νομίζω ότι είναι παράφρων. Ξέρει ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά, είναι lose-lose (βέβαια έχω διαβάσει και αναλύσεις που λένε ότι είναι χαζούλης που νομίζει ότι όλα τα παίγνια είναι zero sum ΟΚ δεν ξέρω :s_dunno)
Πάντως ταιριάζει με τη "συναλλακτική" θεώρησή του (που την έχουμε δει και στην περίπτωση της Ουκρανίας) ιδίως στην περίπτωση φίλιων κρατών: "σου βάζω δασμούς, έλα να κάτσουμε να διαπραγματευτούμε τι θα μου δώσεις για να τους μειώσω". Πχ. "Ευρώπη, επιτρέψτε την εισαγωγή "πειραγμένων" βιοτεχνολογικά (μεταλλαγμένων) αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ" (μεγάλο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια) "και θα σας μειώσω τους δασμούς".
Ειδικά για την Κίνα μοιάζει σαν all out (commercial) war δεν ξέρω βέβαια που θα πάει με το μισό χρέος των ΗΠΑ σε κινέζικα χέρια :whistlink: (χαχα οι ΗΠΑ δανείζονται από την Κίνα για να αγοράζουν Foxconn :svivhaha: )
Άβαταρ μέλους
By bebes
#887877 Η κατάσταση είναι πολύπλοκη.
Η Κίνα είναι κυρίως εξαγωγική οικονομία (αν το λέω σωστά).
Παράγει παράγει, εχει ενα δις πληθυσμό, αλλά τα προϊόντα της δεν μπορεί να τα καταναλώσει μόνη της.

Το θεμα με ΗΠΑ είναι αν θα καταφέριε να επηρεάσει κάποιοες απο τις υπόλοιπες χώρες.
Μόνο οι ΗΠΑ, οσο σημαντική κι αν είναι σαν αγορα, πιστεύω οτι ο υπόλοιπος κόσμος θα μπορέσι να την "παρακαμψει" για να λειτουργήσει το παγκόσμιο εμπόριο.
Άβαταρ μέλους
By g8777
#887880 Εγώ πάντως στη θέση του Κομμουνιστικού
Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα υπενθύμιζα στον Donald Trump τι έλεγε για τις ταρίφες o Ronald Reagan.
Καλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. :shifty:

( Οι ταρίφες φυσικά δεν επιβαρύνουν την χώρα που εξάγει, επιβαρύνουν τον καταναλωτή της χώρας εισαγωγής. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα που ευαγγελίζεται ο τραμπ σε ποιανων τις τσέπες θα καταλήξουν εν τέλη. :shifty: ούτε ποιοι λαδέμπορες θα θερίσουν ό,τι κινείται στην αγορά στην επερχόμενη ύφεση )
Άβαταρ μέλους
By markvag
nass έγραψε:Δε νομίζω ότι είναι παράφρων. Ξέρει ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά, είναι lose-lose (βέβαια έχω διαβάσει και αναλύσεις που λένε ότι είναι χαζούλης που νομίζει ότι όλα τα παίγνια είναι zero sum ΟΚ δεν ξέρω :s_dunno)
Πάντως ταιριάζει με τη "συναλλακτική" θεώρησή του (που την έχουμε δει και στην περίπτωση της Ουκρανίας) ιδίως στην περίπτωση φίλιων κρατών: "σου βάζω δασμούς, έλα να κάτσουμε να διαπραγματευτούμε τι θα μου δώσεις για να τους μειώσω". Πχ. "Ευρώπη, επιτρέψτε την εισαγωγή "πειραγμένων" βιοτεχνολογικά (μεταλλαγμένων) αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ" (μεγάλο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια) "και θα σας μειώσω τους δασμούς".

Προσωπικά νομίζω πως η πολιτική του είναι παντελώς αλλοπρόσαλλη. Από τη μία θέλει να τα βάλει με την Κίνα, ΟΚ, το καταλαβαίνω αυτό, όσο και αν διαφωνώ. Από την άλλη εκτοξεύει απειλές / κατηγορίες προς και απειλεί να εισβάλει στρατιωτικά σε χώρες παραδοσιακά συμμαχικές και φιλικές (τις οποίες θα χρειαστεί σε περίπτωση σύρραξης - στρατιωτικής ή άλλης με την Κίνα (πχ δες απειλές για στρατιωτική εισβολή στη Γροιλανδία, προσάρτησης του Καναδά, κατηγορίες ότι η ΕΕ θέλει να καταστρέψει τις ΗΠΑ, κτλ.) και επιπλέον επιβάλει και δασμούς.

Η μόνη λογική που βρίσκω σε αυτό είναι η πίστη του Τραμπ και του κύκλου του πως οι ΗΠΑ είναι μία χώρα που δεν χρειάζεται κανέναν και όλοι (φίλοι και εχθροί) θέλουν να την καταστρέψουν γιατί τη ζηλεύουν. Ή κάτι αντίστοιχο.

Προφανώς και δεν υπήρχε καμία περίπτωση η Κίνα να μην απαντήσει με αντίστοιχους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, για πολλούς λόγους.

Αυτό που επίσης δεν φαίνεται να τον απασχολεί είναι ότι αυτοί που θα πονέσουν πολύ είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του και αυτό θεωρώ πως βασίζεται σε 3 άξονες:

1) Θεωρεί πως τους έχει δεδομένους με τη ρητορική του περί μεταναστών, μίας μόνιμης "πολιορκίας" από αόρατους εχθρούς ("αριστεροί", μετανάστες, ξένες χώρες, κτλ.) συν την αμερικανική εκδοχή του "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" και

2) παίζει και να μην μπορεί να καταλάβει τι πάει να πει ότι "δεν έχω 400 δολάρια για μία έκτακτη ανάγκη", που ισχύει για πάνω από το 50% των Αμερικανών αυτή τη στιγμή. Μιας και ο ίδιος δεν το έχει ζήσει ποτέ αυτό, συν το ότι έχει φροντίσει να περιστοιχίζεται μόνο από yesmen, οι οποίοι συχνότατα είναι σε αντίστοιχη οικονομική κατάσταση με τον ίδιο. Κοινώς να ζει σε μία πληροφοριακή φούσκα. Κάτι αντίστοιχο του δικού μας που εξεπλάγη όταν έμαθε ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από τον μισθό τους.

3) Και επιπλέον, πιθανότατα θεωρεί πως οι όποιες συνέπειες θα έχουν εξαλειφθεί μέχρι τις επόμενες εκλογές (σε 2 χρόνια) και θα έχουν φανεί τα πλεονεκτήματα.

Η άποψή μου είναι πως το 1 είναι ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΟ, καθώς οι εκλογές δεν κρίνονται από τους "μπετόν αρμέ" ψηφοφόρους (που στην περίπτωσή μας θα πιστέψουν το τι λέει ο Τραμπ), αλλά από αυτούς που είναι κάπου στη μέση. Οι οποίοι θα πονέσουν πολύ και θα σκεφτούν αν θα ξαναψηφίσουν το κόμμα και τον πρόεδρο που τους έταξε ότι θα ρίξει τις τιμές την πρώτη μέρα και τουναντίον, έφερε πληθωρισμό. Ενώ από την άλλη λατίνοι κτλ. που πιθανώς να τον ψήφισαν το 2024 είναι δεδομένο ότι θα του γυρίσουν την πλάτη με την πολιτική των απελάσεων ακόμα και νομίμως διαμένοντων συμπατριωτών τους.

Το 2 θεωρώ πως παίζει δυνατά, καθώς έχει αποδείξει ότι δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις, παρά μόνο θέλει αυλοκόλακες, οπότε η εκτίμηση πως οι ψηφοφόροι του θα αντέξουν "λίγη" οικονομική ζημιά και δεν θα έχει εκλογικές απώλειες είναι λανθασμένη.

Από την άλλη το 3 είναι πρακτικά αδύνατο. Η ζημιά στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστια και θα χρειαστεί πολύ χρόνος για να φτιάξει. Και αν υπάρχουν καν αυτά τα πλεονεκτήματα (σε ορίζοντα λογικό, πχ 10ετίας).

nass έγραψε:Ειδικά για την Κίνα μοιάζει σαν all out (commercial) war δεν ξέρω βέβαια που θα πάει με το μισό χρέος των ΗΠΑ σε κινέζικα χέρια :whistlink: (χαχα οι ΗΠΑ δανείζονται από την Κίνα για να αγοράζουν Foxconn :svivhaha: )

Και εδώ είναι το ωραίο. Η Κίνα, στη ρίζα της δεν λειτουργεί με την οικονομική λογική των ΗΠΑ. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο εξετάζεται το ενδεχόμενο μαζικών πωλήσεων αμερικανικών ομολόγων, για να καταρρεύσει το δολάριο (κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε απειλήσει ο Eisenhower το UK στον πόλεμο του Σουέζ). ΟΚ, δεν είναι το ίδιο και δεν έχει το ίδιο leverage η Κίνα, αλλά θεωρώ πως είναι ένα ενδεχόμενο που θα πέσει στο τραπέζι (πιθανώς και δημοσίως μέσω "διαρροών").
Άβαταρ μέλους
By glf
#887901 Εγώ πιστεύω πως κινητήρια δύναμη των πράξεων του είναι η.. κονόμα.
Αυτός που βγάζει παπούτσια για πούλημα ενώ είναι υποψήφιος, είναι λογικό να .. χοντρύνει το παιχνίδι όταν είναι πρόεδρος.
Όπως ο Ελον ανεβοκατεβάζει τα crypto με μια δήλωση, το ίδιο κάνει και ο Τράμπας.
Στήνουν το παιχνίδι και μετά βαράει ανακοινώσεις το δόξα πατρι.
Και μετά τα παίρνει και πίσω άμα λάχει.
Άβαταρ μέλους
By dimviii
#887929 «Έσκασε» η κινέζικη απάντηση στον Τραμπ: Δασμοί 84% στα αμερικάνικα προϊόντα

https://www.newsit.gr/oikonomia/diethni ... a/4353173/
Άβαταρ μέλους
By markvag
BARHonda έγραψε:https://x.com/smalls2672/status/1909695654584360967

Έχει απόλυτο δίκιο. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά τορπιλίζουν ότι έχτισαν από το '45 και μετά και βάζουν στο ίδιο σακί φίλους και εχθρούς.

Και το ακόμα χειρότερο είναι πως η ευκολία με την οποία ακυρώνουν την υπογραφή τους σε διεθνείς συνθήκες, από το ΝΑΤΟ, μέχρι τη NAFTA ή τον αντικαταστάτη της NAFTA την USMCA), σημαίνει πως πλέον έχουν χάσει οποιαδήποτε αξιοπιστία είχαν διεθνώς. Πώς θα μπορέσει οποιαδήποτε χώρα να εμπιστευθεί τις ΗΠΑ όταν ο πρόεδρός τους ακυρώνει διεθνείς συνθήκες, που ιδίως την USMCA την έχει υπογράψει ο ίδιος πριν μερικά χρόνια! :s_crazy

Παράνοια. Η απόλυτη παράνοια.

Εντωμεταξύ, εάν ήθελε να διαπραγματευτεί νέους όρους για το εμπόριο ή οτιδήποτε άλλο, θα μπορούσε απλά να το ζητήσει. Όπως και έγινε στο παρελθόν. Αλλά ας καταστρέψουμε την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή τάξη, γιατί όχι;;

dimviii έγραψε:«Έσκασε» η κινέζικη απάντηση στον Τραμπ: Δασμοί 84% στα αμερικάνικα προϊόντα

https://www.newsit.gr/oikonomia/diethni ... a/4353173/

Λογικό...
Άβαταρ μέλους
By bill33
#887946 World's second-largest carmaker stops all US auto imports after Trump tariffs bite

As car manufacturers come to terms with President Trump's 25% import tariff, Volkswagen Group has announced it is freezing shipments to the USA.
https://www.express.co.uk/life-style/ca ... ump-tariff

https://www.automotivelogistics.media/n ... 14.article
Άβαταρ μέλους
By BARHonda
Based on the lack of respect that China has shown to the World’s Markets, I am hereby raising the Tariff charged to China by the United States of America to 125%, effective immediately. At some point, hopefully in the near future, China will realize that the days of ripping off the U.S.A., and other Countries, is no longer sustainable or acceptable. Conversely, and based on the fact that more than 75 Countries have called Representatives of the United States, including the Departments of Commerce, Treasury, and the USTR, to negotiate a solution to the subjects being discussed relative to Trade, Trade Barriers, Tariffs, Currency Manipulation, and Non Monetary Tariffs, and that these Countries have not, at my strong suggestion, retaliated in any way, shape, or form against the United States, I have authorized a 90 day PAUSE, and a substantially lowered Reciprocal Tariff during this period, of 10%, also effective immediately. Thank you for your attention to this matter!

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΟΥ ΡΕ ΛΑΚΑΜΑ
Άβαταρ μέλους
By dimviii
BARHonda έγραψε:
ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΟΥ ΡΕ ΛΑΚΑΜΑ

Ο Τραμπ εκτοξεύει τους δασμούς στην Κίνα στο 125% - Τους μειώνει στο 10% για 90 μέρες στον υπόλοιπο κόσμο

https://www.protothema.gr/economy/artic ... a-proioda/
Άβαταρ μέλους
By g8777
#887963 Δλδ θελετε να μου πειτε οτι δεν θα ψηφιζατε για Ποτους ανθρωπο που μπορει να χρεοκοπησει ενα καζινο. :roll: