Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By rx8_drifter
#176734 Xαλαρώστε.

Εκτός του ότι σε πολλές χώρες είναι καθόλα νόμιμη, έχει και ένα βασικό σκοπό:
Να μη σου σκάσει κάποιος στο φανάρι πάνω σου.

Τώρα τί καθυστέρηση σου κάνει το ψοφιο παπί μέσα στην πολη ένας θεός ξέρει, αν πηγαίνεις με τα όρια να είσαι σίγουρος ότι πάτε τα ίδια πάνω κάτω :roll:
Άβαταρ μέλους
By Pitt
#176735 @nass, σε κατάλαβα απολύτως και δεν είπα ότι έκανες κάτι κακό!

Οδηγούσα πολλά χρόνια μοτοσικλέτα. Δεν με πείραζε ο όρος μηχανόβιος ακόμη και στις εποχές που η μηχανή δεν ήταν και τόσο in (άφηνα την νυν σύζυγο και τότε φιλενάδα μακριά από το σπίτι της για να μη την κακολογήσει η γειτονιά. Οι μεγαλύτεροι με καταλαβαίνουν.). Προσπαθούσα να είμαι πρώτος στο φανάρι και απομακρυνόμουν με χίλια από τα αυτοκίνητα τα οποία αντιμετώπιζα ως δυνητικούς χάρους, (όχι πως ήταν οι άνθρωποι ή είχα κάτι με αυτούς) απλώς και μόνο για να μπορέσω να επιβιώσω αφού δεν είχα καθόλου παθητική ασφάλεια. ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κάθισα μπροστά από αυτοκίνητο για να το καθυστερήσω. Αυτό το ρεζίλι που γίνεται τώρα, να είσαι μποτιλιαρισμένος και να πρέπει να κάνεις λίγο δεξιά για να περάσει ο μηχανόβιος από αριστερά και αμέσως μετά αριστερά για να περάσει ο άλλος από δεξιά για να μη σου ξύσει το χρώμα με τις μανέτες, δεν το έκανα ποτέ! Έχει δίκαιο ο Alxnks που μιλάει για απρεπή συμπεριφορά.

Το μόνο κακό σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τείνουμε να χαρακτηρίσουμε όλους τους μηχανόβιους με το ίδιο χαρακτηρισμό και αυτό είναι και λάθος και άδικο.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#176737 Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ, ή μπορεί να έχω δει μερικές φορές και να μην το έχω καταλάβει, αυτοκίνητο να κλείνει επίτηδες μηχανή για να μην περάσει :hmmm: Από την άλλη έχω δει χιλιάδες, εκατομμύρια φορές μηχανή να βρίζει ή/και να χειροδικεί επί του αυτοκινήτου, εμένα μου είχε ξηλώσει το προφυλακτήρα στο RX7 επειδή ήθελε ΣΩΝΕΙ και ΝΤΕ να περάσει, και με έβρισε κιόλας το α@@@@δι όταν τελικά πέρασε :rant: Έπρεπε να φύγω με τις πάντες και να τον ξαπλώσω κάτω, αλλά μετά εμένα θα τρέχανε....

Επίσης έχω δει δεκάδες φορές σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο που ζούσα και έχω πάει πολλές φορές, πολιτσμάνους να τσιμπάνε μηχανές που, είτε περνάγανε ανάμεσα για να φτάσουν πρώτοι στο φανάρι, είτε πήγαιναν από τις γραμμές του τραμ για να παρακάμψουν την ουρά αυτοκινήτων (κυρίως Βρυξέλλες αυτό). Όπως και στην Ελλάδα, άλλο το τι είναι τυπικά νόμιμο ή παράνομο, και άλλο το να βοηθήσουμε όλοι (και η αστυνομία) όταν δεν κινδυνεύει κάποιος και υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όχι όμως να βγούμε ζημιωμένοι και μ@λ@κες από πάνω....
Άβαταρ μέλους
By Scotch
Pitt έγραψε:Αυτό το ρεζίλι που γίνεται τώρα, να είσαι μποτιλιαρισμένος και να πρέπει να κάνεις λίγο δεξιά για να περάσει ο μηχανόβιος από αριστερά και αμέσως μετά αριστερά για να περάσει ο άλλος από δεξιά για να μη σου ξύσει το χρώμα με τις μανέτες, δεν το έκανα ποτέ!

Προσωπικά είναι το μόνο που με απασχολεί/ενοχλεί με τους δίτροχους. Το ότι στήνονται μπροστά μου στο φανάρι δε με νοιάζει μιας και στο 99% των περιπτώσεων δε βιάζομαι τόσο, όχι επειδή δεν έχω δουλειά αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι μέσα στην πόλη κερδίζεις πάνω από 1-2 λεπτά, όσο γρήγορα κι αν πηγαίνεις.
Άβαταρ μέλους
By nass
The Ace έγραψε:Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ, ή μπορεί να έχω δει μερικές φορές και να μην το έχω καταλάβει, αυτοκίνητο να κλείνει επίτηδες μηχανή για να μην περάσει :hmmm:

Πως θα το δεις αυτό οδηγώντας αυτοκίνητο ? Νομίζω σφαιρική εικόνα μπορούν να έχουν μόνο όσοι οδηγούν και δίτροχο και τετράτροχο.

Εκτός ότι μου έχει συμβεί αυτό που λες (για να μην περάσω μπροστά του στο φανάρι), το απλούστερο σενάριο, αποτέλεσμα |λογοκρισία| και όχι πρόθεσης, είναι, όντας σταματημένος, να προσπαθεί να αλλάξει λωρίδα χωρίς να υπάρχει ελεύθερος χώρος στη λωρίδα προορισμού με άλλα λόγια καταλήγει διαγώνια ανάμεσα στις δύο λωρίδες, μπλοκάροντας όλο το διάδρομο διήθησης. Συμβαίνει κάθε μέρα πολλές φορές.

The Ace έγραψε:Από την άλλη έχω δει χιλιάδες, εκατομμύρια φορές μηχανή να βρίζει ή/και να χειροδικεί επί του αυτοκινήτου,

Προφανώς η διήθηση δεν είναι δικαίωμα, παραχώρηση είναι των άλλων χρηστών του δρόμου και τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες (και οδηγούν σε συζητήσεις σαν αυτή, για ένα κατά τα λοιπά προφανές ζήτημα).

The Ace έγραψε:Επίσης έχω δει δεκάδες φορές σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Λονδίνο που ζούσα και έχω πάει πολλές φορές, πολιτσμάνους να τσιμπάνε μηχανές που, είτε περνάγανε ανάμεσα για να φτάσουν πρώτοι στο φανάρι, είτε πήγαιναν από τις γραμμές του τραμ για να παρακάμψουν την ουρά αυτοκινήτων (κυρίως Βρυξέλλες αυτό). Όπως και στην Ελλάδα, άλλο το τι είναι τυπικά νόμιμο ή παράνομο, και άλλο το να βοηθήσουμε όλοι (και η αστυνομία) όταν δεν κινδυνεύει κάποιος και υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Όχι όμως να βγούμε ζημιωμένοι και μ@λ@κες από πάνω....

Ισως και στο Παρίσι κτλ. να είναι ανάλογα με την περίπτωση, όπως και στην Ελλάδα. Και στο Παρίσι έχω δει πολλάκις διήθηση και πχ. στη Ρώμη είναι αυτονόητη (βασικά τα αυτοκίνητα στη Ρώμη είναι παραφωνία :lol: )

To τραμ παίζει ανάλογα με τη χώρα, κανονικά η λωρίδα που πάει το τραμ είναι λωρίδα κυκλοφορίας προσβάσιμη από άλλα οχήματα, στην οποία όμως το τραμ έχει προτεραιότητα.
Άβαταρ μέλους
By drdino
#176748 Αγγλία πάντως κι οι τσέοι κάνουν διήθηση :lol:
Άβαταρ μέλους
By nass
Scotch έγραψε:
Pitt έγραψε:Αυτό το ρεζίλι που γίνεται τώρα, να είσαι μποτιλιαρισμένος και να πρέπει να κάνεις λίγο δεξιά για να περάσει ο μηχανόβιος από αριστερά και αμέσως μετά αριστερά για να περάσει ο άλλος από δεξιά για να μη σου ξύσει το χρώμα με τις μανέτες, δεν το έκανα ποτέ!

Προσωπικά είναι το μόνο που με απασχολεί/ενοχλεί με τους δίτροχους. Το ότι στήνονται μπροστά μου στο φανάρι δε με νοιάζει μιας και στο 99% των περιπτώσεων δε βιάζομαι τόσο, όχι επειδή δεν έχω δουλειά αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι μέσα στην πόλη κερδίζεις πάνω από 1-2 λεπτά, όσο γρήγορα κι αν πηγαίνεις.

Εννοείς με αυτοκίνητο ? Τότε η επιλογή της διαδρομής είναι που κάνει τη διαφορά, όχι η ταχύτητά σου επί της διαδρομής αυτής (με άλλα λόγια, η διαφορά του να πηγαίνεις με 40 αντί για 0 είναι τεράστια σε σχέση με τη διαφορά του να πηγαίνεις με 50 αντί για 40).

Αλλά αν μιλάς για δίτροχο, κάνεις λάθος, η διαφορά όχι μόνο είναι μεγάλη (θα έλεγα 50%) σε τυπικές αστικές μετακινήσεις αλλά επιπλέον με το δίτροχο μπορείς να υπολογίζεις σε "ντετερμινιστικό" χρόνο ταξιδιού πχ. αν δεν κάνεις 30 λεπτά θα κάνεις 35 ενώ με το αυτοκίνητο είναι απρόβλεπτο, μπορεί να κάνεις 1 ώρα (αντί 30 λεπτών του δίτροχου) μπορεί και 2 :)
Άβαταρ μέλους
By Pitt
rx8_drifter έγραψε:Τώρα τί καθυστέρηση σου κάνει το ψοφιο παπί μέσα στην πολη ένας θεός ξέρει, αν πηγαίνεις με τα όρια να είσαι σίγουρος ότι πάτε τα ίδια πάνω κάτω :roll:

Αν μένει κανείς σε... κάμπο, ίσως δεν έχει διαφορά, αλλά στην περιοχή που μένω και κινούμαι έχει ανηφόρες.

Να είσαι σε φανάρι σταματημένος, να σου έρθει το παπί μπροστά και στο ξεκίνημα να βγάζει το καημένο τα σωθικά του για να ανεβεί την ανηφόρα και εσύ να κάθεσαι ήρεμος πίσω και να απολαμβάνεις το ντουμάνι! Μη σου τύχει... :lol:
Άβαταρ μέλους
By The Ace
nass έγραψε:
The Ace έγραψε:Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ, ή μπορεί να έχω δει μερικές φορές και να μην το έχω καταλάβει, αυτοκίνητο να κλείνει επίτηδες μηχανή για να μην περάσει :hmmm:

....αποτέλεσμα |λογοκρισία| και όχι πρόθεσης, είναι, όντας σταματημένος, να προσπαθεί να αλλάξει λωρίδα χωρίς να υπάρχει ελεύθερος χώρος στη λωρίδα προορισμού με άλλα λόγια καταλήγει διαγώνια ανάμεσα στις δύο λωρίδες, μπλοκάροντας όλο το διάδρομο διήθησης. Συμβαίνει κάθε μέρα πολλές φορές.
.......
Ισως και στο Παρίσι κτλ. να είναι ανάλογα με την περίπτωση, όπως και στην Ελλάδα. Και στο Παρίσι έχω δει πολλάκις διήθηση και πχ. στη Ρώμη είναι αυτονόητη (βασικά τα αυτοκίνητα στη Ρώμη είναι παραφωνία :lol: )

To τραμ παίζει ανάλογα με τη χώρα, κανονικά η λωρίδα που πάει το τραμ είναι λωρίδα κυκλοφορίας προσβάσιμη από άλλα οχήματα, στην οποία όμως το τραμ έχει προτεραιότητα.

Το bold είναι που ήθελα να τονίσω, δηλαδή το "επίτηδες", κατά λάθος ή από βλακεία γίνονται πολλά, και πάλι όμως η μηχανή, όντας ήδη παράνομη καβάλα στη διαχωριστική και σε διήθηση, δεν δικαιούται να βρίζει ή να χειροδικεί. Περιμένει όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και μόλις μπορεί, ξεκινάει.

Για τις πόλεις, δεν μιλάω για τα ιστορικά κέντρα, εκεί όντως δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα, αλλά και πάλι δεν σε βρίζουν όταν κάνουν αυτοί την παρανομία (καλά, ίσως στην Ιταλία λιγάκι :lol: ).

Για τα τραμ, επειδή λειτουργούν με πράσινο κύμα, το να μπεις στη "λωρίδα" τους σε διασταύρωση σημαίνει, πέρα από την παράνομη κίνηση, πιθανότατη παραβίαση σηματοδότη (εκμεταλλευόμενος "πράσινο" που δεν είναι για σένα) ή παρεμπόδιση του τραμ ή/και των άλλων οχημάτων. Προφανώς το ίδιο συμβαίνει και για τα αυτοκίνητα, απλώς οι μηχανές μπαίνουν πολύ πιο εύκολα και συχνότερα...
Άβαταρ μέλους
By Scotch
nass έγραψε:Εννοείς με αυτοκίνητο ? Τότε η επιλογή της διαδρομής είναι που κάνει τη διαφορά, όχι η ταχύτητά σου επί της διαδρομής αυτής (με άλλα λόγια, η διαφορά του να πηγαίνεις με 40 αντί για 0 είναι τεράστια σε σχέση με τη διαφορά του να πηγαίνεις με 50 αντί για 40).

Ναι, με αυτοκίνητο. Με μηχανή σαφώς και κερδίζεις απίστευτο χρόνο (απλά ρισκάρεις σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, να χάσεις όλο το χρόνο που κέρδισες). Και για τη σημαντική διαφορά που κάνει η επιλογή της διαδρομής, έχω τις επιφυλάξεις μου (για μέσα στην πόλη με αυτοκίνητο μιλάω πάντα).
Άβαταρ μέλους
By nass
The Ace έγραψε:Το bold είναι που ήθελα να τονίσω, δηλαδή το "επίτηδες", κατά λάθος ή από βλακεία γίνονται πολλά, και πάλι όμως η μηχανή, όντας ήδη παράνομη καβάλα στη διαχωριστική και σε διήθηση, δεν δικαιούται να βρίζει ή να χειροδικεί. Περιμένει όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και μόλις μπορεί, ξεκινάει.

Να τσαντιστεί λίγο, λιγουλάκι μόνο, με τη βλακεία, δικαιούται ? Να πει από μέσα του "α τον |λογοκρισία|" ? Ή όχι ? :)
Επίσης δικαιούται να βρίσει αν κάνει διήθηση και ξαφνικά ο οδηγός του αυτοκινήτου στρίψει δεξιά-αριστερά αλλάζοντας λωρίδα χωρίς να έχει δει τον δίτροχο ? Χάνει παν δικαίωμα πχ. ασφάλειας επειδή κάνει κάτι παράνομο ?
Να περιμένει, σπάνιο, αν βλέπεις μακριά έχεις ήδη αλλάξει διάδρομο διήθησης (με προσοχή πάντα :rtfm: μέχρι και φλας βγάζω :) ).

The Ace έγραψε:Για τις πόλεις, δεν μιλάω για τα ιστορικά κέντρα, εκεί όντως δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα, αλλά και πάλι δεν σε βρίζουν όταν κάνουν αυτοί την παρανομία (καλά, ίσως στην Ιταλία λιγάκι :lol: ).

Βρε συ τι ιστορικά κέντρα, έχεις ή δεν έχεις δει κάργα διήθηση στην Periferique στο Παρίσι ?

The Ace έγραψε:Για τα τραμ, επειδή λειτουργούν με πράσινο κύμα, το να μπεις στη "λωρίδα" τους σε διασταύρωση σημαίνει, πέρα από την παράνομη κίνηση, πιθανότατη παραβίαση σηματοδότη (εκμεταλλευόμενος "πράσινο" που δεν είναι για σένα) ή παρεμπόδιση του τραμ ή/και των άλλων οχημάτων. Προφανώς το ίδιο συμβαίνει και για τα αυτοκίνητα, απλώς οι μηχανές μπαίνουν πολύ πιο εύκολα και συχνότερα...

ΟΚ εγώ μιλάω για απλή κυκλοφορία στη λωρίδα του τραμ πχ. στην Αρδηττού.
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#176770 Να τσαντιστεί, προφανώς. Να βρίσει από μέσα του, επίσης πιθανότατο. Το να βρίσει φωναχτά ή να χειροδικήσει, προφανέστατα ΟΧΙ. Αυτό είναι το δικό μου πρόβλημα, ότι δηλαδή νομίζουν ότι δικαιούνται, εμείς υποχρεούμαστε, και αν δεν γίνει, μπορούν και να μας βρίζουν :s_mad

Ξαναλέω, *θέλω να πιστεύω* ότι όλοι συνεργάζονται για το κοινό "καλό", στην περίπτωσή μας να μειωθεί η κίνηση και να αυξηθεί η ροή. Παντού γίνεται υπό όρους, δηλαδή εκεί ξέρουν ότι είναι παράνομο, αλλά επιτρέπεται για να βοηθηθούν όλοι, αρκεί να μην το ξεχειλώνουν οι μηχανές. Όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε πάει απλώς στο άλλο άκρο, να είναι εντελώς χύμα, αλλά όπως ξέρουμε όλοι μας, οι μηχανές βρίζουν και χειροδικούν αν τολμήσεις και δεν τους κάνεις χώρο. Νομίζω είναι αρκετά ξεκάθαρος ο διαχωρισμός.
Άβαταρ μέλους
By nass
The Ace έγραψε:Να τσαντιστεί, προφανώς. Να βρίσει από μέσα του, επίσης πιθανότατο. Το να βρίσει φωναχτά ή να χειροδικήσει, προφανέστατα ΟΧΙ. Αυτό είναι το δικό μου πρόβλημα, ότι δηλαδή νομίζουν ότι δικαιούνται, εμείς υποχρεούμαστε, και αν δεν γίνει, μπορούν και να μας βρίζουν :s_mad

Αυτό όμως ?

nass έγραψε:Επίσης δικαιούται να βρίσει αν κάνει διήθηση και ξαφνικά ο οδηγός του αυτοκινήτου στρίψει δεξιά-αριστερά αλλάζοντας λωρίδα χωρίς να έχει δει τον δίτροχο ? Χάνει παν δικαίωμα πχ. ασφάλειας επειδή κάνει κάτι παράνομο ?

TOTE, αν πάει να τον πατήσει το αυτοκίνητο, επιτρέπεται να τον βρίσει ?
Άβαταρ μέλους
By The Ace
#176782 Στο "επίτηδες" περνάμε σε άλλη φάση, εκεί πλέον -ειδικά αν συμβεί ατύχημα- μπορεί να έχεις μέχρι και δικαστικά τρεξίματα, το βρίσιμο στο δρόμο είναι το λιγότερο.....αν και πάλι, το όχημα που κινείται παράνομα (δηλαδή η μηχανή) έχει εξ'ορισμού λιγότερα "δικαιώματα" (ή "δίκιο" αν θες). Βέβαια να μου πεις και η αλλαγή λωρίδας χωρίς flash είναι παράνομη, και ακόμα και με flash είναι προειδοποίηση, όχι υποχρέωση των άλλων να επιτρέψουν την αλλαγή λωρίδας :hmmm: ....αυτό όμως θα είναι θέμα του δικαστηρίου προς επίλυση/απάντηση...