Nikos! έγραψε:Άρα δεν έχει σχέση η σημασιολογία της λέξης "τέλος" που ανέφερες πριν (vs φόρο). Εσένα σε απασχολεί πως θα κοστολογηθεί. Άρα αναφέρεσαι στα κριτήρια.
Εσύ επέμενες να λες "τέλος" και έφερνες ως παράδειγμα ένα φόρο στην Ουγγαρία, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέρεις τη διαφορά τους.
Πέραν του φιλολογικού ζητήματος, ναι προφανώς δεν με ενδιαφέρει τόσο η θεωρητική συζήτηση "τι ειναι τέλος τι είναι φόρος" όσο η πρακτική, πόσο θα κοστίσει αυτό άρα τα κριτήρια.
Nikos! έγραψε:Ακόμα μια φορά. Υπάρχει ήδη φόρος που σχετίζεται με την αξία του αυτοκινήτου και λέγεται πολυτελούς διαβίωσης. Μάλιστα τον πληρώνεις δυο φορές. Μια όταν αγοράζεις ακριβό αυτοκίνητο και δυο όταν αυτό είναι πάνω από 2.000 κυβικά, κάθε χρόνο.
Από τη στιγμή που ο εν λόγω φόρος δεν αφορά όλα τα αυτοκίνητα, δε βλέπω σε τι ενδιαφέρει στη συζήτησή μας.
Επίσης, όπως ενσωμάτωσαν την εισφορά αλληλεγγύης στη βασική φορολογία εισοδήματος, τίποτα δεν τους εμποδίζει να ενσωματώσουν το φόρο πολυτελείας στα βασικά τέλη κυκλοφορίας.
Nikos! έγραψε:Εσύ τώρα λες να μπει ένας καινούριος..."κατοχής αυτοκινήτου" βάσει όμως τι? Του βάρους? Πως θα το κοστολογήσεις αυτό?
Εξήγησα πολλές φορές, αν διάβαζες προσεκτικά θα το είχες δει, ότι αν μιλάμε για ΦΟΡΟ, τότε το μόνο λογικό κριτήριο θεωρώ ότι είναι η αξία του αυτοκινήτου. Και αν μιλάμε για ΤΕΛΟΣ, τότε μπορεί να βρεθεί ένα κριτήριο σχετικό με την επιβάρυνση στο περιβάλλον (ρύποι, μόνο που ήδη φορολογείται, βλ. παρακάτω) ή στις υποδομές (μέγεθος).
Και δεν προτείνω να μπει καινούργιος φόρος, προτείνω ο εν λόγω φόρος να αντικαταστήσει τα τέλη κυκλοφορίας.
Το βάρος το ανέφερε ο rx8_drifter ότι ισχύει στην Ολλανδία, δεν το υιοθέτησα εγώ ως κριτήριο. Ξεκόλα!
Nikos! έγραψε:Να υπενθυμίσω επίσης ότι τα καινούρια τέλη είναι βάσει των ρύπων, οπότε όσο καις, πληρώνεις. Μια χαρά δίκαιο το βλέπω αυτό.
Δεν είναι δίκαιο διότι είναι διπλός φόρος (παραπάνω σε στεναχώρησε για ένα μικρό μέρος του στόλου, τώρα που αφορά τους πάντες όχι ?), υπάρχει ήδη ως ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. "Οσο καις, πληρώνεις".
Nikos! έγραψε:Επίσης, η φορολόγηση στην αξία του αυτοκινήτου είναι λάθος. Εγώ θέλω να πάρω ένα i8 γιατί είναι ηλεκτρικό. Δε με νοιάζει που είναι ακριβό, με νοιάζει όμως που έχει πολύ χαμηλή συντήρηση. Γιατί να τιμωρηθώ για αυτή μου την επιλογή με επιπλέον φόρο από αυτόν που πλήρωσα όταν το αγόρασα?
Γενικά, αν θέλεις να φορολογήσεις κάτι, το να το κάνεις στη βάση της αξίας του δε βλέπω πως μπορεί να είναι λάθος. Ισχύει για τα σπίτια, για τα εισοδήματα, γιατί όχι για τα αυτοκίνητα ? Oh wait, έχουμε εδώ την κλασσική αναφορά της εξαίρεσης-ω εξαίρεση ως "επιχείρημα". Οχι μόνο παίρνεις i8 (το πρώτο στη χώρα ?) αλλά το κριτήριό σου για να το πάρεις είναι ότι έχει ...χαμηλή συντήρηση
Ο,τι πεις

Με βάση το κόστος, ναι, θα φορολογηθεί αντίστοχα με αυτοκίνητο €100Κ (κάπου τόσο δεν κάνει ?)
Με βάση το μέγεθος, ναι, θα φορολογηθεί αντίστοιχα με BMW 5άρα ή Merc E-class
Με βάση τα κυβικά, όχι, το σύστημα βαράει tilt
Με βάση τους ρύπους, όχι, πάλι tilt (αν προσθέσουμε έναν αλγόριθμο που να συνυπολογίζει τους ρύπους στην Πτολεμαϊδα ή τη Μεγαλόπολη όμως ?
)Με βάση την ιπποδύναμη, ναι, 400 άλογα είναι αυτά
Με βάση τη χωρητικότητα της μπαταρίας μήπως ?
Προς το παρόν η λύση είναι 1.4 5τίας, κατά προτίμηση όχι turbo, μπας και αρχίσουν με τις ιπποδυνάμεις!
petrolheads και @@... 
πχ. 25κ, 160, 5τίας, 1600αρι ==> 25000*x + 160*y + 5*z + 1600*w = ~250eu
nass έγραψε:Με βάση τη χωρητικότητα της μπαταρίας μήπως ?
Το έχω ξαναγράψει, ο μόνος ελληνικά αποδεκτός τρόπος είναι οι διαστάσεις (ΜxΠxΥ) της μπαταρίας. Εναλλακτικά, μπορούμε να το λέμε και κυβισμό.
nass έγραψε:Με βάση τους ρύπους, όχι, πάλι tilt (αν προσθέσουμε έναν αλγόριθμο που να συνυπολογίζει τους ρύπους στην Πτολεμαϊδα ή τη Μεγαλόπολη όμως ?![]()
)
Άμα πιάσουμε τι εκπέμπει ο λιγνίτης που καίει η ΔΕΗ για τα kw που καταναλώνει το Tesla, ασ'το... συμφέρει να το δώσεις και να πάρεις 5λιτρο SUV...
(που λέει ο λόγος)
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

Anonymous Founder έγραψε:kostis20 έγραψε:Αν έτσι θέλεις να νομίζεις δικαίωμά σου.Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι αυξάνουν τη φορολογία από όπου είναι πιο εύκολο ενώ ένας θεός ξέρει πόσα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε οργανισμούς όπως η ΕΡΤ με τα 4 κανάλια.
Επίσης επειδή και εγω θα πληρώσω τα σπασμένα νομίζω οτι δικαιούμαι να κάνω οτι κριτική επιθυμώ.Δε καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει με την αναφορά μου στην ΕΡΤ. ..Την αποψη μου γράφω .
H ΕΡΤ έχει 4 κανάλια: ΕΡΤ 1, 2, 3 ΕΡΤ HD.
Ουσιαστικά, απασχολεί κόσμο σε 2 εξ αυτών, άρα το κόστος δεν είναι απαραίτητα αντίστοιχο με τον αριθμό τους (άσε που ΕΡΤ1 = EPT HD) ... Πχ η HOL TV που έχω εγώ έχει πολλά κανάλια, αλλά πρέπει ν' απασχολεί μερικές δεκάδες άτομα, μιας και τα πάντα είναι κονσέρβα.
![]()
Η λογική πάντως πως κλείνω την ΕΡΤ και κάνω οικονομία, δεν είναι λογική, γιατί πρώτον το κλείσιμο ακολούθησε πάλι άλλο κανάλι, με λιγότερο προσωπικό, γιατί είναι προφανές πως όντως είναι απαραίτητο κάποιο κρατικό κανάλι. Άρα, ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ, το κατιτίς μας το πληρώναμε...
Το σωστό είναι να τιμολογείς σωστά μια υπηρεσία, είτε είναι ένα κανάλι, είτε τους δρόμους ώστε ο φορολογούμενος να νιώθει πως καλώς πληρώνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται επουδενί. Ξέρουμε κάθε φορά πως η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά και θα τα πάρει από εκεί που της φαίνεται εύκολο.
Ας αφήσουμε λοιπόν την ΕΡΤ ήσυχη, ήταν ούτως ή άλλως μια ανοησία το όλο πράγμα: αν ήθελες να την φτιάξεις σωστά, το κάνεις με όραμα και σχέδιο και όχι στο πόδι όπως το έκαναν και οι προηγούμενοι και ετούτοι εδώ. Το ίδιο ισχύει και για κάθε απόφαση και νόμο. Να θυμίσω εδώ πως την ηλιθιότητα των τελών και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης την έχουμε νιώσει στο πετσί μας. Προσωπικά, θεωρώ τον συγκεκριμένο φόρο ό,τι πιο άδικο έχει μπει, γιατί δεν γίνεται εγώ να διάγω πολυτελή βίο και να έχω αυτοκίνητο 8ετίας για παράδειγμα. Δεν έχει λοιπόν να κάνει με την ΕΡΤ το όλο πράγμα και κακώς αναφέρεται. Η ΕΡΤ πληρώνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος και το ειδικό τέλος που υπάρχει γι' αυτό το σκοπό.
Καλά δεν πληρώνεται έτσι γενικά και αόριστα.Εμείς τη πληρώνουμε υποχρεωτικά.Δηλαδή υπάρχει χαράτσι για την ΕΡΤ,το οποίο αφαιρεί λεφτα απο το καθένα μας και την παραγωγική οικονομία.Οπότε δε νομίζω οτι υπάρχει λόγος να την αφήσουμε ήσυχη.
Anonymous Founder έγραψε:kostis20 έγραψε:Αν έτσι θέλεις να νομίζεις δικαίωμά σου.Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι αυξάνουν τη φορολογία από όπου είναι πιο εύκολο ενώ ένας θεός ξέρει πόσα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε οργανισμούς όπως η ΕΡΤ με τα 4 κανάλια.
Επίσης επειδή και εγω θα πληρώσω τα σπασμένα νομίζω οτι δικαιούμαι να κάνω οτι κριτική επιθυμώ.Δε καταλαβαίνω τι πρόβλημα υπάρχει με την αναφορά μου στην ΕΡΤ. ..Την αποψη μου γράφω .
Ουσιαστικά, απασχολεί κόσμο σε 2 εξ αυτών, άρα το κόστος δεν είναι απαραίτητα αντίστοιχο με τον αριθμό τους (άσε που ΕΡΤ1 = EPT HD) ... Πχ η HOL TV που έχω εγώ έχει πολλά κανάλια, αλλά πρέπει ν' απασχολεί μερικές δεκάδες άτομα, μιας και τα πάντα είναι κονσέρβα.
![]()
Η λογική πάντως πως κλείνω την ΕΡΤ και κάνω οικονομία, δεν είναι λογική, γιατί πρώτον το κλείσιμο ακολούθησε πάλι άλλο κανάλι, με λιγότερο προσωπικό, γιατί είναι προφανές πως όντως είναι απαραίτητο κάποιο κρατικό κανάλι. Άρα, ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ, το κατιτίς μας το πληρώναμε...
Το σωστό είναι να τιμολογείς σωστά μια υπηρεσία, είτε είναι ένα κανάλι, είτε τους δρόμους ώστε ο φορολογούμενος να νιώθει πως καλώς πληρώνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται επουδενί. Ξέρουμε κάθε φορά πως η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά και θα τα πάρει από εκεί που της φαίνεται εύκολο.
Ας αφήσουμε λοιπόν την ΕΡΤ ήσυχη, ήταν ούτως ή άλλως μια ανοησία το όλο πράγμα: αν ήθελες να την φτιάξεις σωστά, το κάνεις με όραμα και σχέδιο και όχι στο πόδι όπως το έκαναν και οι προηγούμενοι και ετούτοι εδώ. Το ίδιο ισχύει και για κάθε απόφαση και νόμο. Να θυμίσω εδώ πως την ηλιθιότητα των τελών και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης την έχουμε νιώσει στο πετσί μας. Προσωπικά, θεωρώ τον συγκεκριμένο φόρο ό,τι πιο άδικο έχει μπει, γιατί δεν γίνεται εγώ να διάγω πολυτελή βίο και να έχω αυτοκίνητο 8ετίας για παράδειγμα. Δεν έχει λοιπόν να κάνει με την ΕΡΤ το όλο πράγμα και κακώς αναφέρεται. Η ΕΡΤ πληρώνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος και το ειδικό τέλος που υπάρχει γι' αυτό το σκοπό.
Το προσωπικό της ΕΡΤ είναι 2300 άτομα.
Του Mega 500. Του Star 400.
Στο νομοσχέδιο λέει ότι δε θα υπάρχει κρατική επιχορήγηση. Να δούμε βέβαια τις θα γίνει όταν θα συσσωρευτούν τα χρέη.
Στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα(R) η ΕΡΤ είναι ότι πιο σάπιο έχετε υποστηρίξει διάφοροι.
Anonymous Founder έγραψε:Αν και, νομίζω είναι μέρος της Βουλής και όχι της ΕΡΤ.
Η οποία Βουλή, όπως είχε πει και μια υπάλλήλος της κάποτε, δεν ακολουθεί τον προϋπολογισμό της Ελλάδας αλλά έχει δικό της.
kostis20 έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:kostis20 έγραψε:Αν έτσι θέλεις να νομίζεις δικαίωμά σου.Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι αυξάνουν τη φορολογία από όπου είναι πιο εύκολο ενώ ένας θεός ξέρει πόσα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε οργανισμούς όπως η ΕΡΤ με τα 4 κανάλια.
![]()
Καλά δεν πληρώνεται έτσι γενικά και αόριστα.Εμείς τη πληρώνουμε υποχρεωτικά.Δηλαδή υπάρχει χαράτσι για την ΕΡΤ,το οποίο αφαιρεί λεφτα απο το καθένα μας και την παραγωγική οικονομία.Οπότε δε νομίζω οτι υπάρχει λόγος να την αφήσουμε ήσυχη.![]()
Στα ευρωπαϊκά κράτη συνήθως υπάρχει κρατική τηλεόραση. Πρόχειρα και γρήγορα :
Ιταλία: RAI
Ισπανία: TVE
UK: BBC
Γερμανία: Deuche Well
Γαλλία: TV5
Δεν βλέπω τι διαφορετικό είχε η ΕΡΤ από αυτά και αυτά νομίζω τα ίδια έσοδα έχουν από ανταποδοτικό τέλος. Αν η κουβέντα πάει στο να καταργηθεί κάτι, χρειάζονται περισσότεροι λόγοι από το "για να κάνουμε οικονομία". Γιατί έτσι εγώ θα έλεγα να σταματήσει η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος, να κλείσουν τουλάχιστον τα μισά στρατόπεδα, να παγώσουν οι εξοπλισμοί, να παγώσουν οι διορισμοί στα σώματα ασφαλείας και να γίνονται μόνο μετατάξεις, κλπ κλπ κλπ
Αλλά αυτά είναι που γουστάρω εγώ, δεν σημαίνει πως θα τα γουστάρουν όλοι. Κάποιοι αντιδρούν πχ για τις καθαρίστριες ή την ΕΡΤ, αλλά θεωρούν δεδομένο πως θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε αστυνομικούς. Εγώ πχ θα επέλεγα αν έπρεπε να κάνω οικονομία να μην κλείσω την ΕΡΤ αλλά να κλείσω στρατόπεδα ή αστυνομικά τμήματα.
Θέλω να πω, οικονομία πρέπει να γίνει παντού. Το να λέμε πως κάνω οικονομία και κλείνω την κρατική ραδιοτηλεόραση, είναι λίγο άκυρο. Γιατί αυτή και όχι κάτι άλλο;

Τέλος δεν υπερασπίζομαι την "συγκεκριμένη" ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζομαι την ανάγκη να υπάρχει μια κρατική ραδιοτηλεόραση. Το πώς θα γίνει αυτό να το κουβεντιάσουμε όπως είπα, αλλά το να λέμε πως δεν το χρειαζόμαστε για να κάνουμε οικονομία, δεν το θεωρώ επαρκές επιχείρημα.
KWSN-Men έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:Αν και, νομίζω είναι μέρος της Βουλής και όχι της ΕΡΤ.
Η οποία Βουλή, όπως είχε πει και μια υπάλλήλος της κάποτε, δεν ακολουθεί τον προϋπολογισμό της Ελλάδας αλλά έχει δικό της.
Απλώς χρεώνεται στην Βουλή και όχι στην ΕΡΤ, άρα δεν χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος.
Anonymous Founder έγραψε:...Τέλος δεν υπερασπίζομαι την "συγκεκριμένη" ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζομαι την ανάγκη να υπάρχει μια κρατική ραδιοτηλεόραση. ...
Η νεριτ τι ηταν; ιδιωτική;
Εκτος αυτου δε νομίζω στα ευρωπαϊκά κράτη να έχει γίνει το χάος των ρουσφετολογικών προσλήψεων και το ρουφηγμα χρημάτων που γινόταν στην ΕΡΤ.
Αν έσυ προτιμάς να έχεις ΕΡΤ αντι για αστυνομία προβλημα σου.
Πάντως θεωρω τη σύγκριση τελείως άκυρη.
Alxnks έγραψε:Anonymous Founder έγραψε:...Τέλος δεν υπερασπίζομαι την "συγκεκριμένη" ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζομαι την ανάγκη να υπάρχει μια κρατική ραδιοτηλεόραση. ...
Η νεριτ τι ηταν; ιδιωτική;
Η ΝΕΡΙΤ ήταν μια βλακεία που δεν την έβλεπε κανείς ποτέ. Και ήταν ελάχιστα ευρώ φθηνότερη, νομίζω καμιά 10αριά € το χρόνο φθηνότερη; Βαριέμαι να ψάξω.
Αν είναι να πληρώνεις κάτι και να μην το βλέπει σχεδόν κανένας, τότε όντως είναι πεταμένα λεφτά. Το θέμα είναι αυτό που πληρώνεις να έχει αντίκρυσμα.

, νομίζω είναι μέρος της Βουλής και όχι της ΕΡΤ.