Αν τρέχει με 140 μέσα σε πόλεις με αφύλακτες διαβάσεις, μάλλον έχει ευθύνες κι’ αυτός.
Ειναι πρακτικα αδυνατο, να τοποθετησεις αυτοματες μπαρες σε ολες τις διαβασεις του σιδηροδρομικου δικτυου.
Απο Λάρισα μεχρι Βολο ας πουμε, ειναι πολλα τα σημεια. Η θα καταργησεις την πλειοψηφια τους και θα ασχοληθεις σοβαρα με οσα περισσευουν ... η θα το αφησεις ως εχει και θα τοποθετησεις φωτεινους σηματοδοτες, μπαρες κτλ εκει που υπαρχει αρκετη κινηση.
Εκει που υπαρχει μεγαλη κινηση (παραδειγμα Οδος Βολου στη Λάρισα αλλα και οδος Αγιας) υπαρχει υπευθυνος με βαρδια για να σηκωνει ο ιδιος τις μπαρες που ειδοποιειται και ειδοποιει μεσω ασυρματου... εαν κατι παει στραβα.
Στο τεχνικο κομματι τωρα...
Μηχανοδηγος:
1) Υπαρχει φωτεινη σημανση ΠΟΛΥ πριν η αμαξοστοιχια πλησιασει σε αυτοματη μπαρα... Δε θυμαμαι αν αναβοσβηνει η αν παραμενει σταθερη η λευκη λαμπα για να προειδοποιησει το μηχανοδηγο οτι οι μπαρες δεν κατεβηκαν. Το γνωριζει λοιπον...
2) Σε αρκετα σημεια πριν απο αυτοματες μπαρες η/και διαβασεις... υπαρχει ΚΑΙ σημανση για να μειωσει ταχυτητα.
Οδηγοι:
1) Γνωριζουν οτι το να περνας απο μια αφυλακτη διαβαση, ειναι ΡΙΣΚΟ αν δεν σταματησεις και βεβαιωθεις.
2) Γνωριζουν οτι αν υπαρχει αυτοματη μπαρα, μπορει να ΜΗΝ λειτουργησει.
3) Γνωριζουν οτι το τραινο μπορει να ΜΗΝ ειναι σε θεση να σταματησει η να μειωσει ταχυτητα αν γινει η στραβη
4) Γνωριζουν οτι 150 τοννοι εναντιον 2 ενος οχηματος ειναι lose lose situation
Παρ' ολ'αυτα... ΖΜΠΟΥΤΣ. Ετσι απλα! Δε μιλαω να περασεις με τυφλη εμπιστοσυνη σε αυτοματες μπαρες ή στο σημα ενος φρουρου που τις κατεβαζει χειροκινητα ... ποσο μαλλον για τις αφυλακτες που περνανε ΑΝΕΜΕΛΑ χωρις ΚΑΝ να γυρισουν το κεφαλι τους δεξια αριστερα γαμω το αυχενικο τους.
Στα του ατυχηματος τωρα και περι ευθυνων.
Ναι ειναι αμελεια να μην φροντισουν για τη σωστη λειτουργια αυτοματης μπαρας, ναι χρειαζεται γερο γαμησι ο υπαλληλος που δε θα κατεβασει τη μπαρα εγκαιρως. Ομως ... ο μηχανοδηγος, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ και θα πρεπει να ειναι ο τελευταιος που θα φταιξει ακομα και αν γινει κατι τραγικο!
(Δε μιλαω να καρφωσει το τραινο με 120 στο τελος της γραμμης του Σ.Σ. Θεσ/νικης... ουτε να τον περιμενουν σε 2 λεπτα στη Χ διαβαση για να κατεβασουν μπαρες και να φτανει στο 1/3 του χρονου με 160 τελικιασμενος παιρνοντας παραμαζωμα οτι βρισκεται μπροστα του.... τυχαια νουμερα)
Από την εποχή του (ανεκδιήγητου) Μ. Λιάπη τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του ΚΟΚ και απαλλάσσονται της ευθύνης οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (υπεύθυνοι λειτουργίας των μπαρών, της φωτεινής σήμανσης, οι σταθμάρχες, οι μηχανοδηγοί κλπ) και αποκλειστικά υπεύθυνος για τον τραυματισμό ή τον θάνατό του καθίσταται το θύμα (οδηγός ή πεζός) που ατυχώς βρέθηκε στην πορεία του τραίνου.
Έτσι απαλλάσσεται ο ΟΣΕ και από τις αποζημιώσεις λόγω από τραυματισμών ή θανάτων που προκαλούνται από παραλήψεις των εργαζομένων, ή των υπηρεσιών του.
Μια ερημικη διαβαση εκει περα που εγινε το ατυχημα για το οποιο μιλαμε... ειναι Ε Ρ Η Μ Ι Κ Η.
Πες μου εσυ, αν θα την εμπιστευτεις 4 το βραδυ ας πουμε... οταν δεις τις μπαρες σηκωμενες και τα λαμπακια σβηστα, χωρις το καμπανακι να βαραει.
Θα περασεις χωρις να κοιταξεις;; Στα σκοταδια;;
1) ΝΑΙ περναω και επιτελους εβαλαν αυτοματη μπαρα.
- Ταυτοχρονα περναει και το τραινο, σε ισοπεδωνει. Γιατι πριν μερικες ωρες οι γυφτοι ξηλωσαν οτι καλωδιο, αισθητηρες κτλ υπηρχαν ...
Φταιει ο ΟΣΕ? Ειναι σε θεση να ελεγχει 50 διαβασεις νυχθημερων, για ολα κι ολα 60χλμ σιδηροδρομικης γραμμης;;;
2) ΟΧΙ δεν περναω αεροπορια, σταματαω και κοιταω.
- Μπα;; Σε αυτοματες μπαρες, με καμπανακι, φωτα ... σηκωμενες ... σταματας; Γιατι ετσι;
Ο ΚΟΚ το λεει ξεκαθαρα, περνας αφου βεβαιωθεις οτι ειναι ασφαλες να το κανεις.
Οι μπαρες αυτοματες και μη, τα λαμπιονια, οι κορνες κλπ ... ειναι ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ.
Το να υπαρχει αποποιηση ευθυνης του ΟΣΕ ειναι κατα την αποψη μου πολυ σωστο.
Αυτο αφορα τις αφυλακτες διαβασεις και τις αυτοματες μπαρες.
Στις φυλασσομενες οπου υπαρχει βαρδια, ΟΚ καποιος φταιει προφανως.
Μπράβο τα λες σωστά !
Τις αφύλακτες διαβάσεις του κάμπου τις ξέρω καλά από τα αλώνια (τη περίοδο δηλ που οι θεριζοαλωνιστικές -κοινώς κομπίνες- και τα φορτηγά που τις υποστηρίζουν -σιλό- μαζεύουν τα στάρια , καλαμπόκια κλπ)
Είτε με τη κομπίνα είτε με τα σιλό ήταν από τα πιο επικίνδυνα καθήκοντα γιατί σε μια μέρα το "συγκρότημα" έκανε 10άδες διαβάσεις , πάντα έτρεμα για μηχανική βλάβη η λάθος χειρισμό που θα ακινητοποιούσε όχημα πάνω σε γραμμές, μιλάμε και για εκτροχιασμό με ανυπολόγιστες συνέπειες!
Πάντα όταν περνάτε τις γραμμές κατέβασμα τα παράθυρα και χαμήλωμα η μουσική , βγάλσιμο τα ακουστικά και εαν δείτε το τραίνο ακόμα και 1 χλμ μακρυά να είναι σταματάτε και περιμένετε , έλεγα στους οδηγούς!
Τώρα μου ήρθε ένα παλαιότερο σκηνικό. Είμαι σε δρόμο δύο λωρίδων ΜΟΝΟΣ στο φανάρι, στην δεξιά λωρίδα. Έρχεται παπάκι με φόρα, κάνει ζιγκ-ζαγκ χωρίς κανέναν λόγο, τελευταία στιγμή, κι ενώ θεωρώ ότι θα πέσει πάνω μας έτσι όπως πάει, αποφασίζει να πάει δεξιά, κάνει απότομη μανούβρα, περνάει ξυστά από το αυτοκίνητο πίσω δεξιά, το κόβει αριστερά, το φέρνει παράλληλα με το αυτοκίνητο και πέφτει πάνω στον δεξί καθρέφτη...!!! Ο χώρος που είχε έφτανε για ένα φορτηγό ακόμη και τουλάχιστον 3 μεγάλες μηχανές ανάμεσα στο Astra και το φορτηγό. Πώς το κατάφερε αυτό; ούτε ο ίδιος μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε να κάνει.
Ευχαριστώ.
Οι απαντήσεις χρηστών ίσως περιέχουν διαστρεβλώσεις
Το κανάλι μου στο YouTube:
https://www.youtube.com/user/pipinos1976/videos
Προσωπική επικοινωνία:
http://www.forum.odigein.com
pipinos1976 έγραψε:Προχτές περνούσα με την γυναίκα την Πέτρου Ράλλη ...
... Σήμερα το πρωί που την πήγαινα στη δουλειά φτάνουμε σε ένα φανάρι σε δρόμο με δύο λωρίδες...
...Τώρα μου ήρθε ένα παλαιότερο σκηνικό. Είμαι σε δρόμο δύο λωρίδων ΜΟΝΟΣ στο φανάρι, στην δεξιά λωρίδα...
Διαβάζοντας τις αναρτήσεις σου, μου κάνει εντύπωση η συχνότητα των επεισοδίων στα οποία, εκών άκων εμπλέκεσαι.
Pitt έγραψε:Διαβάζοντας τις αναρτήσεις σου, μου κάνει εντύπωση η συχνότητα των επεισοδίων στα οποία, εκών άκων εμπλέκεσαι.
Θα σου δώσω δύο εξηγήσεις:
1. Έχω γερή μνήμη και θυμάμαι πολλά περιστατικά, έστω κι αν έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν.
2. Μπορώ να συγχωρέσω τα λάθη (σκέφτηκα με διαφορετικό τρόπο), αλλά όχι την βλακεία (θεωρούσα ότι πηδώντας από τον 5ο όροφο θα σωθώ), οπότε παρατηρώ πολλά γεγονότα.
Σήμερα, ο άλλος που κόρναρε στο κόκκινο φανάρι, ήταν βλάκας, πραγματικά με πρόβλημα κατανόησης, αν και η πιο πιθανή εξήγηση είναι άλλη: λόγω αυτοκινήτου και φάτσας, όπως μου φαινόταν από τον καθρέφτη, ήταν κατά 99% Αλβανός, οπότε η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ήταν φτιαγμένος πρωί πρωί - κι ας έχει ακριβύνει το άτιμο το μαύρο (πάει €1000 το κιλό μου είπαν σήμερα κάτι μαθητές) - οπότε δεν καταλάβαινε και πολλά. Όταν του έδειξα το κόκκινο φανάρι σταμάτησε αμέσως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έβλεπε μπροστά του.
Αν θες, όμως, σου δίνω και μια μεταφυσική ερμηνεία. Όσο περισσότερο προσέχεις τα πράγματά σου, τόσο περισσότερες κακοτυχίες θα σου εμφανιστούν. Γυαλίζεις το αμάξι; Θα σου πέσουν τα πλακάκια του γείτονα πάνω (αυτό μου έχει τύχει). Το πλένεις και το καθαρίζεις; Θα στρίψει ο άλλος και θα σου το βάψει πράσινο (κι αυτό). Το έχεις φτιάξει από μικρο-τρακάρισμα, το έχεις κάνει μεγάλο service, το έχεις έτοιμο για ταξίδι; Τότε, στο παραδίδουν από το service και σου έχουν κάνει βαθούλωμα στην πόρτα (κι αυτό μου έχει τύχει). Κτλ κτλ κτλ που τα παθαίνει αυτός που προσέχει περισσότερο.
Ευχαριστώ.
Προσωπική επικοινωνία:
Η πρώτη που αφορά την μνήμη σου δεν έχει βάση δεδομένου ότι αναφέρεσαι σε πρόσφατα συμβάντα, όχι σε γεγονότα που έγιναν πριν από δεκαετίες. Η δεύτερη που αφορά την παρατηρητικότητα σου δεν μπορώ να αντιληφθώ πως συνδέεται με το ότι κάποιος χτύπησε τον δεξιό σου καθρέφτη. Αν δεν ήσουν παρατηρητικός, ή αν συγχωρούσες την βλακεία, ο καθρέφτης σου θα είχε γλιτώσει;
Είναι περιττό να σου πώ ότι δεν συμφωνώ και με τις αυθαίρετες (και επικίνδυνες) γενικεύσεις και αναγωγές που κάνεις.
Astra F μπλε station ==> πήγαινε για δουλειά
Astra F μπλε station + Φάτσα ==> Αλβανός
Αλβανός ==> φτιαγμένος
Αν μου επιτρέπεις μια συμβουλή, θα σου έλεγα να χαλαρώσεις λιγάκι. Δεν θέλουν όλοι να σε σκοτώσουν. Προσπάθησε στην οδήγηση να είσαι πιό φιλικός, λιγότερο επιθετικός και μάθε να συγχωρείς. Ο "βλάκας" που κόρναρε γιατί δεν είδε το φανάρι μπορεί να είχε το παιδί του στο νοσοκομείο και το μυαλό του να ήταν στο βλαστάρι του και όχι στο φανάρι.
Σου τα λέω από καρδιάς έχοντας βγάλει δίπλωμα οδήγησης πριν από 40 χρόνια και κάνοντας κάθε χρόνο πάνω από 40.000χλμ με μοτοσυκλέτες, ΙΧ και φορτηγά. Εμπλοκές όμως σε συμβάντα με τέτοια συχνότητα δεν είχα ποτέ!
Pitt έγραψε:Ο "βλάκας" που κόρναρε γιατί δεν είδε το φανάρι μπορεί να είχε το παιδί του στο νοσοκομείο και το μυαλό του να ήταν στο βλαστάρι του και όχι στο φανάρι.
Πολυ σωστος ο Πητ ... οπως για να συμπληρωσω ... ο ΒΛΑΚΑΣ που κορναρει στο φαναρι, μπορει να εφαγε εκεινη τη μερα καμια 50αρια καθυστερημενους και νοητικα αλλα και ως προς την ταχυτητα με την οποια ξεκινουν στο φαναρι η/και κινουνται γενικοτερα ...
Pitt έγραψε:Από τις ερμηνείες που παραθέτεις, η πιό λογικοφανής φαίνεται ότι είναι η μεταφυσική.
Ν. του Μέρφυ. Συμβαίνει κάποιες φορές.
Pitt έγραψε:Η πρώτη που αφορά την μνήμη σου δεν έχει βάση δεδομένου ότι αναφέρεσαι σε πρόσφατα συμβάντα, όχι σε γεγονότα που έγιναν πριν από δεκαετίες. Η δεύτερη που αφορά την παρατηρητικότητα σου δεν μπορώ να αντιληφθώ πως συνδέεται με το ότι κάποιος χτύπησε τον δεξιό σου καθρέφτη. Αν δεν ήσουν παρατηρητικός, ή αν συγχωρούσες την βλακεία, ο καθρέφτης σου θα είχε γλιτώσει;
Το ένα από τα δύο περιστατικά (ατυχήματα) ήταν παλιό (καθρέφτης), τουλάχιστον 10 ετών (δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά ίσως είναι 15 ετών). Άρα, είναι θέμα μνήμης. Το δεύτερο περιστατικό με το ατύχημα (Aygo στον μπροστά) το είδα στο αντίθετο ρεύμα, άρα είναι θέμα παρατηρητικότητας.
Μόνο το περιστατικό με τον τύπο στο φανάρι μπορείς να πεις ότι το "τραβάω", αλλά κι εκεί υπάρχει εξήγηση. Γνωρίζω πολλά φανάρια απέξω ως προς τον χρονισμό γι' αυτό ρυθμίζω την ταχύτητά μου αναλόγως, ώστε να φρενάρω ελάχιστα (στο μέτρο του δυνατού και του λογικού πάντα). Έτσι, λοιπόν, μέσα στην μαστούρα του ο από πίσω δεν κατάλαβε γιατί είχα αρχίσει να κόβω, αφού το φανάρι δεν το είδε 100%. Αν δεις ανέφερα και αυτόν που ξε-πάρκαρε, οπότε αν το βάλεις κι αυτό στην εξίσωση (ότι είχα σταματήσει νωρίτερα από το φανάρι για να ξεκινήσει) καταλαβαίνεις ότι ο από πίσω δεν είχε καμία επαφή με τα δεδομένα της στιγμής.
Pitt έγραψε:Είναι περιττό να σου πώ ότι δεν συμφωνώ και με τις αυθαίρετες (και επικίνδυνες) γενικεύσεις και αναγωγές που κάνεις.
Όχι τελείως αυθαίρετες όπως θεωρείς.
Pitt έγραψε:Astra F μπλε station ==> πήγαινε για δουλειά
Astra F μπλε station + Φάτσα ==> Αλβανός
Αλβανός ==> φτιαγμένος
Astra F station γεμάτο εργαλεία, σκάλες κτλ, όπως φαινόταν από τον καθρέφτη μου. Φάτσα 100% Αλβανική που μιλούσε με τον συνοδηγό και ύφος που, αν ήμουν Αστυνομικός (κανονικός, Έλληνας, της ΕΛ.ΑΣ. δηλαδή, όχι της ΑΣ.ΑΛ. - Αστυνομίας Αλλοδαπών) θα τον είχα σταματήσει για έλεγχο οπωσδήποτε. Επίτρεψέ μου, μετά από 15 χρόνια "δάσκαλος" να καταλαβαίνω ακόμη κι από την φάτσα ποιος καπνίζει και τι*.
Pitt έγραψε:Αν μου επιτρέπεις μια συμβουλή, θα σου έλεγα να χαλαρώσεις λιγάκι. Δεν θέλουν όλοι να σε σκοτώσουν. Προσπάθησε στην οδήγηση να είσαι πιό φιλικός, λιγότερο επιθετικός και μάθε να συγχωρείς. Ο "βλάκας" που κόρναρε γιατί δεν είδε το φανάρι μπορεί να είχε το παιδί του στο νοσοκομείο και το μυαλό του να ήταν στο βλαστάρι του και όχι στο φανάρι.
Το θεωρώ απίθανο να πηγαίνει σε αυτή την κατάσταση στο νοσοκομείο, θα ήταν πιο αγχωμένος. Από την άλλη είμαι χαλαρός, απλά σχολιάζω το γεγονός ότι κόρναρε, όπως ο Καλυβάτσης στο βίντεο, σε κόκκινο φανάρι. Ίσα ίσα που ήμουν εξαιρετικά ευγενής, του έδειξα το φανάρι και τέλος, δεν ασχολήθηκα καθόλου στην συνέχεια. Σιγά μην κάθομαι να ασχολούμαι με τον κάθε έναν.
Θυμήθηκα κι άλλο περιστατικό πριν αρκετά χρόνια: τους έχει αφήσει όλους να περάσουν, ενώ έχουν STOP. Αποφασίζω να του πατήσω κόρνα και τι μου λέει: "Μα έχουν STOP..."
Pitt έγραψε:Σου τα λέω από καρδιάς έχοντας βγάλει δίπλωμα οδήγησης πριν από 40 χρόνια και κάνοντας κάθε χρόνο πάνω από 40.000χλμ με μοτοσυκλέτες, ΙΧ και φορτηγά. Εμπλοκές όμως σε συμβάντα με τέτοια συχνότητα δεν είχα ποτέ!
Εξαρτάται πού οδηγάς. Αν οδηγάς στην Ε.Ο. εννοείται ότι δεν θα έχεις τέτοια. Σκέψου ότι όταν έκανα 25.000km το χρόνο στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα κτλ δεν συναντούσα σχεδόν τίποτε (από μπλόκα, όμως, άλλο τίποτε). Αντιθέτως, όσο πιο κοντά ήμουν σε πόλεις, τόσο άρχιζαν τα παρατράγουδα: στην Θεσσαλονίκη να περνάνε το φανάρι με κόκκινο 10 αυτοκίνητα, στην Περιφερειακή να με προσπερνάνε τα Matiz τελικιασμένα, στην Τριανδρία να κορνάρει στο πράσινο ο 10ος που δεν θα περάσει έτσι κι αλλιώς, στα Γιάννενα να κάνω 30min να πάω από άκρη σε άκρη γιατί ένας παππούς έκανε ζιγκ-ζαγκ και δεν τολμούσε κανείς να τον προσπεράσει, στην Αθήνα ο άλλος να ξεχνιέται στο φανάρι και μετά να επιταχύνει και να με πετάει εκτός δρόμου σχεδόν και να μιλάει για βάρος οχήματος και επιδόσεις (WTF συνέβη αναρωτιόμουν κι αυτός μίλαγε για κόντρες που κάναμε...!!!), ενώ είχα κάνει αλλαγές ταχυτήτων στις 2500c/min, άλλος να αλλάζει 3 λωρίδες χωρίς να βλέπει (βροχή) και να πέφτει πάνω μου κτλ κτλ. Πότε έχουν γίνει τέτοια στις Ε.Ο.; Η απάντηση είναι ΜΟΝΟΝ όταν έχει έξοδο και αρχίζουν όλοι οι "έξυπνοι" να κάνουν σφήνες μένοντας στο ίδιο σημείο, αφού κάψουν πρώτα 20L/10km.
Ευχαριστώ.
* Συζήτηση σήμερα σε σχολείο που πηγαίνω περί του μαγικού χόρτου. Τους άκουγα και κόντευα να βγω από τα ρούχα μου. Πριν 15 ημέρες σε άλλο σχολείο με ρώτησαν σε μια τάξη 20 ατόμων αν μπορώ να καταλάβω ποιοι καπνίζουν. Πέτυχα και τους 9 και μάλιστα στους μισούς πέτυχα και την μάρκα. Και δεν είναι κληρονομικό χάρισμα, είναι θέμα εμπειρίας 100%.
Προσωπική επικοινωνία:
dimviii έγραψε:τι εννοεις πετυχες την μαρκα?
Την μάρκα που κάπνιζαν οι μαθητές. Π.χ. στον έναν λέω: σου ταιριάζουν τα Marlboro και μάλιστα αυτά στο μαλακό κουτί... έμεινε ο τύπος γιατί, όντως, αυτά έκανε. Είναι πολλές φορές που η φάτσα λέει πολλά για τον άνθρωπο κι άλλες που δεν λέει τίποτε.
Ευχαριστώ.
Προσωπική επικοινωνία:
pipinos1976 έγραψε:[Είναι πολλές φορές που η φάτσα λέει πολλά για τον άνθρωπο κι άλλες που δεν λέει τίποτε.
Ευχαριστώ.
Μετάφραση:
Μαντεύω και μερικές φορές το πετυχαίνω
https://jimmuclarku.blogspot.com/