Γενικά αυτοκινητιστικά θέματα
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#888337 Εχουν κυκλοφορήσει διάφοροι λύσεις για το i3, αν και όλες είναι αρκετά ακριβές. Δεν ξέρω πραγματικά αν έχει νόημα κάτι τέτοιο, όταν η αγορά σιγά σιγά έχει επιλογές για καινούριο ηλεκτρικό από Κίνα, Κορέα αλλά και Ευρώπη. Γιατί να δώσεις τα λεφτά σου για πατέντες;
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#888343 Δε γνωρίζω το κόστος των modules για την μπαταρία, αλλά στα μάτια μου το i3 συνεχίζει να είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο. Αν μπορώ να αλλάξω τα modules με τιμή κάτω από 5000€, θα το προτιμούσα από το να αγόραζα ένα Leapmotor ή ενός Dacia Spring για παράδειγμα.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#888345 Δεν έχω εικόνα, ούτε με ξετρελαίνει το i3, αλλά νομίζω το κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Επίσης, το άλλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο είναι πως αν πάθεις κάνα τρακάρισμα, λόγω της κατασκευής του που είναι με συνθετικά υλικά το πιθανότερο είναι να πρέπει να το πετάξεις, άρα η επένδυση για τη νέα μπαταρία θα πάει και αυτή στα σκουπίδια.

Βέβαια αν η σύγκριση είναι με ένα Leapmotor, και εγώ θα έμπαινα στον πειρασμό!
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#888349 Έριξα μια ματιά και βλέπω μια τιμή γύρω στα 6500$ για την μπαταρία. :hmmm:
Δεν ξέρω επίσης, αν έχει κάποια αξία η παλιά μπαταρία.

Αυτό για το τρακάρισμα το σκέφτηκα και εγώ, αλλά στην Ελλάδα με λίγη καλή θέληση, όλα φτιάχνονται! :lol:

Εικόνα

Πέρα από την πλάκα, πιστεύω πως σύντομα θα δημιουργηθεί ένας ολόκληρος κλάδος που θα επισκευάζει και θα πουλά συμβατές μπαταρίες. Όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τα laptops για παράδειγμα. Κανείς δεν πετάει το laptop αν χαλάσει η μπαταρία. Απλά βάζεις πάνω μια συμβατή (εφόσον δε μιλάμε για ένα πολύ παλιό laptop).
Άβαταρ μέλους
By glf
#888356 Τώρα έβλεπα post από Zoe στη Γαλλία στα 160.000 χλμ με 93% SoH και κανένα πρόβλημα ως τώρα, ούτε καν τα ρουλεμάν δεν άλλαξε ακόμα.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#888848 Αναμενόμενη είδηση:
https://www.ot.gr/2025/04/23/diethni/il ... u-sto-doge
Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν καθώς οι πολιτικές παρεμβάσεις του Μασκ προκάλεσαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες στους εκθεσιακούς χώρους της αυτοκινητοβιομηχανίας και έβλαψαν την εταιρεία στις μεγάλες αγορές.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, υποχωρώντας κατά 39% από πέρυσι στα 934 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την κατάθεση της εταιρείας με έδρα το Όστιν του Τέξας την Τρίτη. Τα αναφερόμενα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 71% στα 409 εκατομμύρια δολάρια.

Ήταν τα χαμηλότερα κέρδη που έχει αναφέρει η Tesla από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Πώς να καταστρέψεις μια εταιρεία σε μερικούς μήνες. Θα έπρεπε να το διδάσκουν στα πανεπιστήμια. Γνώμη μου, ακόμη και αν επιστρέψει πλήρως στην Tesla, η ζημιά είναι τεράστια και η εικόνα της εταιρείας δε θα βελτιωθεί.

Όχι πως τον λυπάμαι κιόλας. Από την άλλη, οι ανταγωνιστές της έχουν πάρει φόρα:
https://insideevs.com/news/754460/byd-1 ... e-factory/
For 2024, BYD brought in a cool $107 billion (777 billion yuan). That's a staggering 29% increase year-over-year, and even more impressive when you stack it up against its largest EV rival, Tesla, which brought in $97.7 billion in 2024. It's worth noting that despite the increased revenue, Tesla did best BYD in profits at $7.1 billion (7.3% margin) versus BYD's $5.44 billion (5.1% margin).

Μέχρι πέρυσι η Tesla έτρεχε καλύτερο margin από όλους (και την BYD). Ακόμη και αυτό, δεν ισχύει πλέον. Μιλάμε για απόλυτη καταστροφή, σε μια εταιρεία με καλό προϊόν (αν και ανεπαρκή γκάμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της).
Άβαταρ μέλους
By markvag
Isambard έγραψε:Πώς να καταστρέψεις μια εταιρεία σε μερικούς μήνες. Θα έπρεπε να το διδάσκουν στα πανεπιστήμια.

Γενικά η περίπτωση Μασκ και το πως μπόρεσε να εξαπατήσει τόσο κόσμο για τόσο καιρό, θα διδάσκεται στο μέλλον. Μάλλον ταιριάζουν καλά με τον Τραμπ στο πως να καταστρέψουν πλούτο τάχιστα, σε χρονικά διαστήματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε αδύνατο... :lol: :lol:

Isambard έγραψε:Γνώμη μου, ακόμη και αν επιστρέψει πλήρως στην Tesla, η ζημιά είναι τεράστια και η εικόνα της εταιρείας δε θα βελτιωθεί.

Προφανώς. Μάλιστα, θεωρώ πως όσο ασχολείται και έχει μετοχές της Τέσλα, η εταιρεία δεν θα ανακάμψει. Πλέον, ο Μασκ είναι liability για την Τέσλα (και για όποια άλλη εταιρεία ελέγχει - ασχολείται).

Isambard έγραψε:Όχι πως τον λυπάμαι κιόλας. Από την άλλη, οι ανταγωνιστές της έχουν πάρει φόρα:
https://insideevs.com/news/754460/byd-1 ... e-factory/
For 2024, BYD brought in a cool $107 billion (777 billion yuan). That's a staggering 29% increase year-over-year, and even more impressive when you stack it up against its largest EV rival, Tesla, which brought in $97.7 billion in 2024. It's worth noting that despite the increased revenue, Tesla did best BYD in profits at $7.1 billion (7.3% margin) versus BYD's $5.44 billion (5.1% margin).

Μέχρι πέρυσι η Tesla έτρεχε καλύτερο margin από όλους (και την BYD). Ακόμη και αυτό, δεν ισχύει πλέον. Μιλάμε για απόλυτη καταστροφή, σε μια εταιρεία με καλό προϊόν (αν και ανεπαρκή γκάμα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της).

Και επιπλέον:

Η νέα έκδοση της κυψέλης Shenxing της κινεζικής εταιρείας παταριών CATL μπορεί να επιτύχει εμβέλεια 520 χλμ σε σύγκριση με τα 470 χλμ της BYD, με μόλις πέντε λεπτά φόρτισης

Μιλάμε πλέον ότι εάν / όταν βγουν αυτές οι μπαταρίες σε μαζική παραγωγή και γίνει το δίκτυο (ουσιαστικά αναβαθμιστεί το υπάρχον για να σηκώνει τα απαιτούμενα ρεύματα), σε λογικό κόστος και με λογική διάρκεια ζωής, δεν υπάρχει λόγος για οτιδήποτε άλλο σε σύστημα κίνησης ΙΧ, πλην ειδικών περιπτώσεων ("συναισθηματικά", κτλ.)
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#888878 Ο Musk είναι μεγάλος ψεύτης, αλλά τα αυτοκίνητά του είναι πολύ καλά και μέχρι και σήμερα, κορυφαία στην κατηγορία τους (αν και αισθητικά θεωρώ πως τα facelift ήταν αποτυχία). Αυτή τη στιγμή πάντως, δε βλέπω κάποιο τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εκτός από την κορυφαία δουλειά που έχουν κάνει στην αυτόνομη οδήγηση (που και εκεί βέβαια θέλουμε χρόνια μέχρι να δουλέψει παντού και με επιτυχία ό,τι έφτιαξαν).

Αλλά αυτή τη στιγμή, η Tesla αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα, το οποίο το δημιούργησε με τα χεράκια του ο ίδιος ο Musk. Το svasticar σαν εικόνα, είναι πάρα πολύ βαρύ πράγμα για οποιονδήποτε κάτοχο. Αυτό δεν το έκανε ο ανταγωνισμός, το έκανε ο Musk.
https://web-cdn.bsky.app/profile/jjsalm ... ciwwjlk22z
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
By axel12p
#888898 Πράγματι τα Model 3 και Y εξακολουθούν να είναι πιθανότατα τα καλύτερα στην κατηγορία τους, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την τιμή πώλησης τους.
Το θέμα είναι βέβαια πως οι Κινέζοι τους πλησιάζουν με τρομακτικό ρυθμό και πιθανότατα θα την ξεπεράσουν σύντομα.

Να σημειώσουμε επίσης, πως το 80% των πωλήσεων της BYD αφορά την τοπική αγορά. Έχει επομένως απίστευτα περιθώρια επέκτασης στον υπόλοιπο κόσμο. Πέρα από το γεγονός πως η Tesla φαίνεται να σνομπάρει μέχρι στιγμής τις κατηγορίες κάτω από το Model 3.

Σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση, αμφιβάλλω αν το σύστημα της Tesla είναι καλύτερο από αυτός της Huawei για παράδειγμα. Σύστημα που τρέχει στις κυκλοφοριακές συνθήκες της Κίνας, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#888917 H αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα καν, φαίνεται όντως ενδιαφέρον και πολύ προχωρημένο. Το ότι ακόμη δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο από τους μεγάλους κατασκευαστές, αποδεικνύει πως κυριολεκτικά την έχουν άσχημα. Δεν μπορώ να το πω πιο απλά.

Κρίνοντας από το βίντεο, η Tesla (δε μιλώ καν για τους υπόλοιπους που είναι πολύ πιο πίσω) έχει βρει πολύ σοβαρό αντίπαλο (όπως αναμενόταν βέβαια, κρίνοντας την πρόοδο των Κινέζων κατασκευαστών).
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#888934 Πόσο σημαντική είναι η αντλία θερμότητας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Βλέπω ότι κάποια μοντέλα που είναι καινούργια, όπως το Kia EV3, δεν έχουν. Και μου κάνει εντύπωση.

Όταν αγόρασα το i3, θεωρούσα προτέρημα να έχει αντλία θερμότητας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Σήμερα, έχει ξεπεραστεί αυτό; Ίσως λόγω του ότι έχουν οι μεγαλύτερες μπαταρίες και μεγαλύτερη αυτονομία;

Υπάρχει κάπου κάποια λίστα ποια έχουν και ποια δεν έχουν;

Κάποια βλέπω ότι έχουν μάλλον στον έξτρα εξοπλισμό.
Άβαταρ μέλους
By dimik
#888935 Το EV 3 πρέπει να έχει στην έκδοση GT Line.
Ανάλογα την χώρα βέβαια σε κάποιες μπαίνει σαν εξτρα

< >
Άβαταρ μέλους
By vagmag
dimik έγραψε:Το EV 3 πρέπει να έχει στην έκδοση GT Line.
Ανάλογα την χώρα βέβαια σε κάποιες μπαίνει σαν εξτρα

< >

Στο φυλάδιο που μας έδωσαν, έγραφε ότι είναι στον προαιρετικό εξοπλισμό και για το Earth και για το GT Line. Μπορεί να κατάλαβα εγώ λάθος.

Αυτό με τις χώρες και τον εξοπλισμό, το είχα δει πολλά χρόνια πριν στη Φινλανδία, που νοικιάσαμε NISSAN MICRA. Στην Ελλάδα, είχε στο στάνταρ εξοπλισμό το Air Condition, και εκεί είχε στο στάνταρ εξοπλισμό τα θερμαινόμενα καθίσματα.
Άβαταρ μέλους
By Isambard
#888937 Προφανώς είναι θέμα κόστους. Μια αντλία θερμότητας είναι πιο ακριβή από τις θερμαντικές αντιστάσεις, παρόμοιες με αυτές που έχουμε και στα σπίτια μας, αν και όχι ίδιες ακριβώς, στα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται κεραμικές αντιστάσεις που πρακτικά η αντίσταση εξαρτάται από τη θερμότητα, χαμηλή θερμότητα, χαμηλή αντίσταση κοκ.
Άβαταρ μέλους
By vagmag
#888941 Καταλαβαίνω ότι είναι πιο ακριβή.
Είναι όμως κάτι απαραίτητο, ειδικά, ξέρω εγώ, για την Βόρειο Ελλάδα, που έχουμε περισσότερο κρύο ;