This paper compared the Well to Wheel efficiency of conventional, internal combustion
vehicles (gasoline, diesel, and natural gas) to electric vehicles. The final results showed that
the power plant efficiency has a significant consequence on WTW efficiency. The EV fed by
a natural gas power plant shows the highest WTW efficiency which ranged from 13 % to
31 %, While the EV supplied by coal-fired and diesel power plants have approximately the
same WTW efficiency range, between 13 % to 27 % and 12 % to 25 %, respectively. While
the total WTW efficiency of gasoline ICEV ranged between 11 % to 27 %, diesel ICEV
ranged from 25 % to 37 % and CNGV ranged from 12 % to 22 %. While a significant
improving in WTW efficiency of EV retrieve through used electricity generated by Solar or
wind systems. The overall efficiency of EV charge from PV or wind farm ranged between
39 % to 67 %, while the using roof PV system will increase the total efficiency due to low
transmission losses, thus the WTW efficiency of EV charged from PV roof reach range of
42 % to and 72 %.
In general, diesel cars are more efficient than electric cars powered by fossil fuels but
further investigations are needed to examine the life cycle emissions from cradle to grave of
both systems. The overall efficiency for gasoline cars is similar to electric cars powered from
coal and diesel power plants. CNGV powered cars were the least overall efficient among the
different fuelled cars, due to lower efficiency for CNGV cars.
Finally, powering the electric cars from renewable energy sources will significantly
improve the overall system efficiency but further investigations are needed to study the
influence of the storage systems for renewable energy systems on the overall efficiencies.
Also, more investigation needed to analyse the hybrid-electric vehicles and the life-cycle of
the vehicles, including their manufacturing, recycling and disposal
Σε απλά λόγια, ΜΟΝΟ αν φορτίζεις το EV σου από δικά σου Φ/Β (χωρίς τις απώλειες του δικτύου) μπορείς να φτάσεις efficiency κάπου στα 70%. Και φυσικά, το % της παραγόμενης ενέργειας που θα μετατραπεί σε χρήσιμο έργο εξαρτάται πολύ από την πηγή παραγωγής της ενέργειας αυτής. Σε γενικές γραμμές, ένα EV θα είναι πιο αποδοτικό σε σχέση με ένα αυτοκίνητο με ICE, αλλά το αν θα συμβεί αυτό και το κατά πόσο εξαρτάται από τον τρόπο παραγωγής της ενέργειας και τις απώλειες του δικτύου (που μπορεί να είναι πολύ μεγάλες).
Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι, πως παρόλο που τα EV είναι σε γενικές γραμμές πιο αποδοτικά κατά τη χρήση τους, είναι λιγότερο αποδοτικά κατά την κατασκευή τους, που σημαίνει ότι ξεκινάνε με περιβαλλοντικό πέναλτυ από τα αποδυτήρια και περνάνε μπροστά κάπου στα 70 με 100Κ χλμ. Οπότε, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, ΔΕΝ αλλάζουμε το αυτοκίνητό μας.
Μία γενικά καλή συμβουλή... ΔΕΝ πρόκειται να βγούμε από το περιβαλλοντικό πηγάδι που έχουμε μπει λόγω (και) του υπερκαταναλωτισμού μας... καταναλώνοντας.
Peugeot 206 1.6 110ps
Citroen C4 Picasso 1,8
MWB 320i Ε90
Now:
Audi A3 1,6 FSI =>

Δεν υπαρχει συγκριση, το diesel ειναι ο βασιλιας.
https://www.kia.com/gr/nea-modela/ev-3/ ... l0EALw_wcB
Μοντέρνο εξωτερικό
Ωραίο σχετικά εσωτερικό , λίγο περίεργο υποβραχιόνιο ή ότι είναι αυτό .
Μεγάλη μπαταρία , 80+ κ 600+ χλμ δηλώνει .
Τιμή για τη μεγάλη μπαταρία 46000 ο πρώτος εξοπλισμός earth που είναι αρκετά καλός .
7 χρόνια εγγύηση
Καμία γνώμη ;
Είχε απέξω διάφορα .
Το πιο όμορφο ήταν το seal https://bydauto.gr/seal/
Κ από ότι βλέπω βγαίνει κ αυτό πάνω κάτω στα ίδια χρήματα .
Εντάξει δεν ξέρω ακόμα αν θέλω να δώσω τόσα χρήματα αλλά τόσο το BYD όσο κ το Kia είναι καινούργια αυτοκίνητα με εγγύηση .
Πολλά λεφτά όμως τα 40+
46 μου βγάζει την GT Line long range, 43 earth long range και 39 με την μικρή μπαταρία earth
< >
Η BYD δίνει μεγαλύτερη εγγύηση για την μπαταρία, 8 χρόνια αντί για 7 και 200.000Km αντί για 150.000 του KIA.
Δεν ξέρω επίσης το κόστος των service. Οι κάτοχοι Tesla αναφέρουν ελάχιστα κόστη service, ενώ νωρίτερα στο θέμα είχε αναφερθεί η περίπτωση κατόχου ηλεκτρικού Hyundai, όπου η αντιπροσωπεία του ζήτησε στα δύο χρόνια αντικατάσταση του ψυκτικού υγρού για την μπαταρία, με κόστος 700€
Θέλουν λίγο ψάξιμο όλα αυτά πριν την αγορά, μιας και η ηλεκτροκίνηση τώρα μπαίνει στην ζωή μας και τα κόστη δεν είναι ίδια για κάθε εταιρεία.
Αυτό που θα ήθελα να δω σε τέτοια τεστ εμβέλειας, είναι πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο με ταχύτητα (τουλάχιστον) 100 χαω.
Το να κάνουν επιπλέον 30 χλμ με... 15 ή ακόμα και 5 χαω δεν είναι πραγματική εμβέλεια, χρησιμεύει μόνο για να σε ξελασπώσει αν δεν υπολογίσεις σωστά τους ανεφοδιασμούς σου.
Χρήστος Λάππας έγραψε:Τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις απώλειες από την εξόρυξη, διύλιση και μεταφορά των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούν τα θερμικά.
ειναι ελαχιστες. επισης να βγαλεις πετρελαιο στο Ιραν και στην ΣΑ κοστιζει 7 δολ το βαρελι (δηλ τιποτα γιατι ειναι στην επιφανεια σχεδον, μεχρι πριν μερικα χρονια). Πολυ περισσοτερο κοστιζει να βγαλεις τα ορυκτα για τις μπαταριες. Η διαφορα ειναι τεραστια υπερ των ορυκτων καυσιμων γιαυτο επικρατησαν εδω και 100+χρονια.
vagmag έγραψε:Πέρασα μια βόλτα από την Kia κ είδα το νέο EV3
https://www.kia.com/gr/nea-modela/ev-3/ ... l0EALw_wcB
Μοντέρνο εξωτερικό
Ωραίο σχετικά εσωτερικό , λίγο περίεργο υποβραχιόνιο ή ότι είναι αυτό .
Μεγάλη μπαταρία , 80+ κ 600+ χλμ δηλώνει .
Τιμή για τη μεγάλη μπαταρία 46000 ο πρώτος εξοπλισμός earth που είναι αρκετά καλός .
7 χρόνια εγγύηση
Καμία γνώμη ;
εγω θα εμενα μακρια απο κορεατικα λογω του κοστους για αλλαγη της μπαταριας αλλα δεν μου αρεσει και η αισθητικη τους. Ντολφιν αξιζει στα χρηματα του ειναι φοβερο.
Scotch έγραψε:
Δεν βλέπω την ενέργεια που χάνεται από το σπινιαρισμα !!!!
Αν κ στο μυαλό μου είχα κάτι πισωκίνητα bmw … μάλλον πιο συχνά σπινιαρουν τα προσθιοκινητα ηλεκτρικά
vagmag έγραψε:Δεν βλέπω την ενέργεια που χάνεται από το σπινιαρισμα !!!!
Αν κ στο μυαλό μου είχα κάτι πισωκίνητα bmw … μάλλον πιο συχνά σπινιαρουν τα προσθιοκινητα ηλεκτρικά
Α, εγώ δεν ξέρω από αυτά, όντας πισωκίνητος και τετρακίνητος

< >
Τα facelift 3αρια έχουν μεγαλύτερη μπαταρία ή καλύτερη αυτονομία από τα προηγούμενα ;