- 10 Ιούλ 2015, 12:09
Pitt έγραψε:Και άντε με το μεγάλο αυτοκίνητο έχεις κάποιες "λύσεις", από το να καταθέσεις πινακίδες, έως το να το πουλήσεις στο εξωτερικό.
Άν βρέθηκες (είτε κληρονόμησες, είτε αγόρασες, δεν έχει σημασία) με ακίνητα που μάλιστα δεν σου αποδίδουν εισόδημα, εκεί τι κάνεις; Όταν έκανες το κουμάντο σου, δεν υπήρχε το "απόλυτα λογικό" ΕΕΤΗΔΕ/ ΕΝΦΙΑ/ ΕΕΤΑ ή πως αλλιώς θα το λένε αύριο. Δυστυχώς αυτά ούτε πινακίδες έχουν για να τις καταθέσεις, ούτε να τα βγάλεις στο εξωτερικό μπορείς. Έτσι όπως είναι σήμερα η αγορά, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να περιμένεις να έρθει κάποιος (πιθανότατα ξένος, αν όχι κάποια τράπεζα) να σου τα πάρει για ένα ξεροκόμματο.
Νομίζω ότι ο καθένας λέει αυτό που τον βασανίζει, απλώς κουβέντα να γίνεται δηλαδή, όπως είπες... 
Γιατί, το αυτοκίνητο αποδίδει εισόδημα;
Κοίτα, αν τα ακίνητα σου είναι βάρος και δεν έχουν καμία αξία, γιατί να τα κρατάς; Οι γονείς μου για παράδειγμα, δεν δήλωσαν αρκετά στρέμματα με αγροτεμάχια που οι παππούδες μου αγόρασαν με κόπο πολλές δεκαετίες πριν. Σήμερα δεν έχουν καμία αξία και απλώς τα χαρίσαμε στο κράτος (καλώς ή κακώς, αυτό είναι: αν δεν το χρησιμοποιείς, δεν έχει νόημα να το κρατάς για μερικές δεκαετίες ακόμη, σε καλή μεριά εύχομαι...).
Δύο τινά λοιπόν:
1. Το ακίνητο έχει κάποια αξία (σημερινή ή αυριανή, δεν έχει σημασία), οπότε είναι λογικό να πληρώνεις κάποιο φόρο.
2. Το ακίνητο ΔΕΝ έχει καμία αξία, άρα απλώς δεν το δηλώνεις στην δήλωσή σου και τέρμα.
Το να έχουμε την απαίτηση να αποδίδει ΚΑΙ εισόδημα κάτι για να φορολογηθεί, δεν το καταλαβαίνω ακριβώς. Γιατί να εφαρμόζεται ειδικά για τα ακίνητα λοιπόν αυτό; Επιπλέον, ένα ακίνητο που κάθεται για μερικές δεκαετίες χωρίς καμία εκμετάλευση, γιατί είναι καλό πράγμα; Ένα asset που "κάθεται" ΔΕΝ προσφέρει τίποτε σε κανέναν.
Να συζητήσουμε για το ύψος του ΕΝΦΙΑ ή πώς αλλιώς θα τον ονομάσει ο ΣΥΡΙΖΑς ευχαρίστως (για παράδειγμα εγώ δεν θεωρώ λογικό να πληρώνεις φόρο από το 1ο τετραγωνικό στην πρώτη κατοικία, δημιουργείς αντικίνητρο έτσι...), αλλά ένα λογικό ποσό πρέπει να πληρώνουν ΚΑΙ τα αυτοκίνητα ΚΑΙ τα ακίνητα. Απλώς, στην Ελλάδα, η προσπάθεια να αρμέξουν έσοδα έφτασε στο άλλο άκρο.
Ο Λάππας (και εγώ) δικαίως μπορούμε να γκρινιάζουμε, αλλά προφανώς και θα έπρεπε να πληρώνουμε παραπάνω από τον άλλον με το 1.6 diesel. Απλώς είναι γελοίο το diesel 0 και ο Λάππας 2000€, πώς να το κάνουμε; Το diesel μπορεί (και πρέπει) να πληρώσει ένα μικρό ποσό, γιατί και τους δρόμους χρησιμοποιεί, και παρκάρει, και ρυπαίνει. Το 0 εξυπηρετεί ποιον; Τους αντιπροσώπους/εισαγωγείς και τις χώρες που τα παράγουν;
100€ τέλη δεν θα πονέσουν κανέναν, μην ξεχνάμε πως έδωσε 10Κ για να το αγοράσει το ρημάδι!